Šta je novo?

S.T.A.L.K.E.R utisci, tehnikalije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo ja tek juce krenuo da igram, i vec pizdim, ali zbog progamerske gluposti!

Prvo - ne razumem kako developeri ne usvoje sistem za automatski backup Quicksave-a, ili sistem cuvanja tri poslednja.

Uspeo sam da snimim poziciju u nekoj cevi, u tunelu gde su one anomalije, i kada mi je ucita ja ostanem stucked! Probao sam sve kombinacije za skakanje, cucanje itd, pa cak i dok se igra ucitava, ali ne vredi...

Znaci nikako ne snimajte poziciju ako niste u normalnom polozaju!

Sto je najgore, evo bezuspesno trazim neku noclip komandu za konzolu, ali mrka kapa :(

I sta sad? Poslednja snimljena pozicija mi je od i-ha-haaaj sati ranije, a bas mi se ne igra ponovo...

Evo ja tek juce krenuo da igram, i vec pizdim, ali zbog progamerske gluposti!

Prvo - ne razumem kako developeri ne usvoje sistem za automatski backup Quicksave-a, ili sistem cuvanja tri poslednja.

Uspeo sam da snimim poziciju u nekoj cevi, u tunelu gde su one anomalije, i kada mi je ucita ja ostanem stucked! Probao sam sve kombinacije za skakanje, cucanje itd, pa cak i dok se igra ucitava, ali ne vredi...

Znaci nikako ne snimajte poziciju ako niste u normalnom polozaju!

Sto je najgore, evo bezuspesno trazim neku noclip komandu za konzolu, ali mrka kapa :(

I sta sad? Poslednja snimljena pozicija mi je od i-ha-haaaj sati ranije, a bas mi se ne igra ponovo...

Da igra ume da se grubo nasali posle uradjenog quick save-a, naime tako sam i ja sacuvao jednom igru na nekoj ledini, nigde nikoga, a nakon sto sam je ucitao opet nadjem se izmedju deset neprijatelja naoruzanih do zuba, i naravno ne stignem ni da se okrenem oni me osasave :D

olabavi malo mem tajminge i probaj. Meni su sve igre do pojave stalkera radile bez pucanja na 2740mhz (ne bitno, oc masina, prosla krsh testova), stalker je zvekno posle minut. Probao par puta - isto, spustio klok na 2700 nijednom od tada nije puko, a imam nekih dobrih 25 sati igranja...

Nista nisam overklokovao, masina radi sasvim stabilno. Nije to problem... verovatno neki bug u igri. Skinuo sam patch pa odpocetka.

Eo i ja da se javim sa utiscima o Stalker-u. Koliko sam uspeo da primetim, Stalker je, po koncepciji, wannabe Oblivion,ali u naravno drugachijem okruzzenju, shto nikako nije loshe. Ali tp je manje-vishe sve shto je dobro u ovoj igri.Da ajd da pomenem, da je ql i kad idesh sa nekim josh u akciju chishtjenja nekog mesta i tako. Sve ostalo ne zasluzzuje ni prelaznu ocenu. Na prvom mestu kretanje.Kompletan movement sa polu chuchnjem i chuchnjem.. pa fluidnije sam orman pomerao po sobi neg ovog chovu u stalkeru. Drugo, nishanjenje i napucavanje. Hvala bogu pa sam se naigrao svega i svachega od fps-ova i tps-ova, ali u ovoj igri je to izvedeno na skoro najgori mogutji nachin(cold fear je na prvom mestu moje top liste). I na kraju grafika. Pa ako mi treba josh oko 700e da dodam na postojetji hardver da bi igra izgleda "kao" do ja#a, onda hvala lepo. Ne mogu nikako da se otrgnem a da ne uporedjujem ovu igru sa oblivionom, koji mnogo lepshe i bolje izgleda od stalkera, pri chemu ne pricham o cvetju, sunchanim danima.....
Lm, posle nekoliko sati igranja, stalker je pazario permanent uninstall, i neverujem da tje se ponovo useliti na moj hdd. Shivering Isles je tu pa....

wannabe oblivion? e sad sam svasta procitao :d

ovo je ili uvreda za oblivion ili uvreda za stalker :p

chudno kako svi elementi navodno ne valjaju a igra opet dobra sa odlichnom atmosferom :)

wannabe oblivion? e sad sam svasta procitao :d

ovo je ili uvreda za oblivion ili uvreda za stalker :p

chudno kako svi elementi navodno ne valjaju a igra opet dobra sa odlichnom atmosferom :)

Ja nisam rekao da je dobra igra. Utisku kojeg ne mogu da se otmem, jeste da je igra (dali s namerom developera ili bez nje) trebala da lichi na oblivion, naravno po koncepciji, i NEKIM elementima igre, shto ne mozze biti loshe, kao shto ne mozze biti losh koncept Deus Ex-a. E sad to shto to nisu po priblizavanju obliviona,l stigli dalje od O ili tachije od E(lder Scolls IV:Oblivion), to je druga stvar. Nije loshe ni shto je "konceptualno" YUGO Florida trebala da bude dobar auto, i sve na papiru je izgledalo super, kao i skrin shotovi samog auta. E sad to shto smo dobili kola koja su jedva bolja od kolica iz univera,koja goranstein pominje, ali vishe skripe i tandrkaju. Dali ti je sad jasnije? Overall: Oblivion je odlichna igra, Stalker to nije. Da ne bude da sam pristrasan, FPS mi je blizzi zzanr nego RPG, tako da nema bonus points na zzanr. E da, stvarno se izvinjavam poshtovaocima Obliviona, sto sam uopshe oveo pomenutu igru u vezu sa stalkerom:wall:

Nije mi jasno zasto se mnogi zale na zahtevnost grafike.Recimo na mojoj masini novije igre nisam ni mogao da igram bas sve na max.Tako je i sa STALKER-om,odigrao sam ga sa setinzima skoro svim na max,jedino je grass quantity(ili kako se vec zove seting za gustinu trave) bio na pola,shadow guality na pola i shadow from grass iskljucen i sve je islo ok,nikad FPS nije toliko pao da ne moze da se igra. A treba preci igru i videti neke graficke elemente koji nisu do sada vidjeni u nijednoj igri. Tako da,zakljucak je da je hardverska zahtevnost sasvim realna u STALKERU,isto kao i u Oblivion-u.

Poslednja izmena:
Zzalim se iz jednog jedinog razloga. Kada je izashao Far cry, terao sam ga na srednjim postavkama, i zgledao je odlichno(ne pricham o sharenishu, ribicama u vodi, koloritu..) isto i sa HL2, kao i sa oblivionom. Stalker ne izgleda nikako na srednjim setovanjima, a i vuche se ko slina. Znachi optimizacija ravna 0(slovima: nula). U tom smislu pricham protiv grafike i uopshte grafichkog ugodjaja u stalkeru. Samo mi nemojte molim vas kontra argumentovati sa "kao" velika mapa i sl. I u Oblivionu (opet izvinjenje) i u FC su bile velike mape. Pa je radilo lepo.

problem je sto je dizajn igre, tj graficko resenje radjeno po uzoru na realno kakvo jeste tamo, pa je onda u sve to ubacen neki kvazi-realan svet. E sad sta je tu problem ? Pa nije problem ako tako posmatras igru, ali dosta ljudi to vidi kao "nista posebno" grafiku napsram zahtevnosti iz prostog rzloga sto je vecini nas to okruzenje koje je precrtavano (tako reci) ne interesatno i ne privlacno u prirodi, pa se to prenosi i na igru. Iz slicnog razloga recimo ja nisam doom3 zavrsio, zapravo nisam ni do pola stigao. Tako se moze reci i za stalker, mislim koliko nas zapravo ima zelju da provede vise od 2-3 minuta u podrumu ili u nekom polu napustenom selu gde ljudi po ceo dan sede i piju i maltretiraju kerove... Da vam neko sad napravi nivo koji je identican kao npr predeo oko savskog mosta, samo bez zivota, da je grafika toliko dobra da to isto tako izgleda, jer bi vam bilo interesatno da nesto igrate u tom okruzenju (sem pecanja) ? Tako i stalker, ili ti se svidja ili ne, sve je to dobro uradjeno ali je u takvom ambijentu da ne primecujes da li je grafika dobra ili losa, primecujes samo da je ne interesatna jer mrtva i monotona (sto je i bio cilj developera). I tako je sve dok ne dodjes do Pripyta i samog NPP Chernobil...

::SPOILER::

Presao sam igru iduci na C-conc. varijantu, i tamo ima dva kraja, kad im kazes da neces da im se pridruzis onda mozes dalje da igras. Da li postoji nacin da se vratim nazad u Zonu i da freelnacujem malo ili je to to ? "Nadji samog sebe" - "Ubi samog sebe" :)

I da vas pitam, jel neko nasao, i ako jeste gde, onaj biomechanicall suit ? Mislim, da li ga je neko nasao pre NPP C. (ja sam ga tamo nasao ispod reaktora, ali je radijacija tolika da nisam mogao da ga nosim, pa ga nisam ni pokupio). Isto pitanje za GAUS gun. Sve najbolje stvari sam nasao tek u elektrani i naravno nisam imao ni kad da ih koristim :( 70% igre sam proveo u "Duty" varijanti SEVA suit-a i trazio taj bio mech armor ko lud ali bez uspeha :(

Ako mislis na exo-skeleton suit, on se moze naci samo na zadnjem nivou...ali nije nista posebno...SEVA i duty su po meni bolji, kao i military stalker suit (njega sam nasao u Pripyatu koliko se secam).
Inace kada izaberes "necu da vam se pridruzim" varijantu, ne mozes da napustas teritoriju oko elektrane...al zato imas nivo u kome je vrhunsko rokanje sa monolithovcima.
Ali nista te ne sprecava da PRE nego sto udjes u prostoriju sa hologramom monolita odes malo u krstarenje po Zoni.... ;)

Poslednja izmena:
Sporedni kvestovi su tu samo kao nadopuna, i kao u svakoj sličnoj igri mogu se rješavati po želji. I nije istina da ovdje nisu korisni. Ja sam ih rješio podosta, a tek sam možda na polovini igre. Do sada sam pronašao ili dobio više vrsta zaštitnih odjela, te otprilike 15-ak vrsta različitog automatskog naoružanja i hrpu artefakata.

Kome smeta kretanje i napucavanje može to promjeniti pomoću modova, tako da to sigurno nebi trebao biti razlog za brisanje igre.

I nikako ne mogu shvatiti kako nekom AI nije ok!? Ja još nisam vidio da u nekoj drugoj igri AI tako dobro koristi otvoren prostor kao što to radi u STALKER-u. Igram na veteran nivou, imam 865 killova, a rangiran sam isto kao veteran. Normalno, sada rooki-je, bandite i manje iskusne protivnike čistim bez problema, ali iskusni stalkeri me znaju uzeti i to više puta. Najgori su oni sa exoskeleton odijelima.

@perce
STALKER nije wannabe Oblivion jer je FPS sa elementima RPG-a. Počeo se razvijati prije Obliviona, i trebao je biti izbačen ranije, ali je odgađan i to više puta. I RPG je žanr koji postoji već dugi niz godina, a nije novina koja je došla s Oblivionom. Treba li više šta reći?

Tvoje poređenje grafike i zahtjevnosti nema ama baš nikakvog smisla! U STALKER-u se koristi trodimenzionalna (shading) rendering tehnika o kojoj je već bilo govora ovdje. To je tehnika koja se tek nedavno počela masovnije koristiti u igrama, a STALKER je prva igra u kojoj je ta tehnika full implementirana. Zato je i tako zahtjevna. A koliko je igra optimizirana se vidi kada se prebaci na statično osvjetljenje. Kod mene u tom slučaju bolje radi nego FC, i normalno izgleda bolje. I još jedna stvar, STALKER je grafički zahtjevniji od Obliviona, pa opet radi bolje.

chudno kako svi elementi navodno ne valjaju a igra opet dobra sa odlichnom atmosferom
Da, stvarno!?

ma jes far cry je radio lepo kad je izasao, ali samo 1% gejmera :) ajd da ne idemo u off opet, nekome se igra svidja nekom ne (samo ne razumem one kojima se ne svidja zasto se uopste trude da toliko to svima objasne kao da su potrosili 50 evra na nju :))

stalker je pre deus ex wannabe, a ne oblivion, perce je nesto pobrkao, jedino sto su kvestovi na nivou obliviona ili slozeniji :p

Srećom si igrao Knights of the Nine i Shivering Isles pa znaš :)

@starac:

nije prva, UE3 koristi diferred shading za senke takodje, sto ce reci R6Vegas je prvi...iskreno - meni r6 vegas radi bolje od stalkera, ima mesta na kojima radi gore, ali to je 5% igre. A kako igra izgleda u poredjenju sa stalkerom, ne bih da komentarisem iz razloga koje sam naveo u prethodnom postu.

Meni STALKER radi dosta bolje od Vegasa,tj. nema padova FPS-a koji se u Vegasu desavaju dosta cesto.A grafika je bolja u STALKER-u.Ne razumem sta ti je znacilo to vezano za grafiku-pa takvo je okruzenje,kome se ne svidja nek ide da se sunca u Farcry-u na plazi pored palmi! Grafika ako je dobra onda je dobra i kraj!

Evo samo da dodam da se STALKER trangelja da drhti zemlja na masini iz potpisa 1024 i sve na max,i oba AA na max.Mogu da kazem da sve bukvalno leti, pa mi nije jasno iz vasih prica sta tu ne valja,osim ukusa igre, a o ukusima ne teba diskutovati.

Srećom si igrao Knights of the Nine i Shivering Isles pa znaš :)

omg omg moram da igram exp. pakove koji su zbir modova objavljenih na netu od strane onih koji su igru kupili da bi spoznao prave chari ? :) ma dacu priliku shivering isles, naravno

Evo samo da dodam da se STALKER trangelja da drhti zemlja na masini iz potpisa 1024 i sve na max,i oba AA na max.Mogu da kazem da sve bukvalno leti, pa mi nije jasno iz vasih prica sta tu ne valja,osim ukusa igre, a o ukusima ne teba diskutovati.

okaci screenshot gde gledas u trgovca u onom podrumu, da vidimo kao tih 25-26 fps prosto LETI... posle okaci screen shot gde gledas iz tog podruma ka napolje... :wall: Sto volim kad ljudima 20-30fps LETI ! :) i kakva ti je to rezolucija 1024 ? Probaj u 800x600, jos bolje ce da radi. A inace AA NE RADI U IGRI, a ni Anisotropic filtering. Za anisotropic stavi r2_tf_mipbias -3 u konzoli pa onda pogledaj opet framerate...

@DAS:

ne grafika kao grafika, vec kako je prikazan ambijent, HDR, odsjaji, teksture, boje, efekti... Pogledaj samo kolko jadno izgledaju anomalije u stalkeru, pogotovo ona "electric" anomalija, ima 3-4 sprajta koja se smenjuju, pa onda vatra (bilo koja). Dalje mislim na ambijent, ok, one je post apokalipticni, sve je matoro, zardjalo itd itd. Nema ni malo zelene trave, sva je nesto gadna i ofucana (znam da je to namerno), htedoh da kazem da nekom taj ambijent jednostavno ne odgovara i nije mu graficki privlacan za oko i to je to. Da zivim na floridi i da nikada nisam video takav ambijent i atmosferu kao u stalkeru bilo bi mi sigurno interesatnije. Ali ovako, posle JNA, kasarni, ofucanih sela po Srbiji itd itd ovo bi mi bio podsticaj za samoubistvo da nemam oruzja i zavoje i da ubijam sve oko sebe :p Ne znam kako drugacije da objasnim, grafika mi nije zanimljiva, eto to.

Aha,kapiram,hoces da kazes da smo mi ovde u Srbiji navikli na takav ambijent.Dobro,ne preteruj,pa nismo radioaktivni! :D

Inace,sto se grafike tice,nisam rekao da je sve savrseno-ta lighting anomalija jeste losa ali to je samo jedan mali deo igre.Vatra s druge strane izgleda sasvim dobro(iako je 2D),zato sto je i drugim igrama vatra po pravilu lose odradjena.

Predjoh i ja ovo:) .

moj kraj

ovaj moj rece da zeli da sve nestane i sve je oko mene bilo lepo i zeleno:D ,jel to jedan od 2 prava kraja ili neki od onih "laznih"?

Sta znam,igra je dobra.Ne mogu reci da mi se nesto posebno svidela ali kad sam vec bio presao pola onda sam je morao i zavrsiti:) .Ni reci o Streloku u mom zavrsetku:trust: ?

Poslednja izmena:
Predjoh i ja ovo:) .

moj kraj

ovaj moj rece da zeli da sve nestane i sve je oko mene bilo lepo i zeleno:D ,jel to jedan od 2 prava kraja ili neki od onih "laznih"?

Sta znam,igra je dobra.Ne mogu reci da mi se nesto posebno svidela ali kad sam vec bio presao pola onda sam je morao i zavrsiti:) .Ni reci o Streloku u mom zavrsetku:trust: ?

Pa ti si Sterlok !!! Kako nisi ukapirao ? Nije fora u kraju, to ti se kaze maltene u pola igre (kad povezes malo kockice). Inace to sto si uradio jeste kraj, ali onakav kakav monolith zeli, tj. tako zavrsavaju svi stalkeri. Nisi odgonetnuo misteriju :) Trebao si ici da se nadjes sa guideom, pa sa doktorom, pa bi onda skapirao o cemu se u stvari radi. Monolith je sistem kontrole koji su ubacili "neki ljudi" (necu bas toliko da kvarim ;) ) da bi stalkeri isli prema njemu, naisli na brain scrocher itd. Cak i ako uspeju da prodju, tu je monolith :) Monolith je "zvaka" za naivne stalkere :p Istina je tamo negde (i ucitaj neki save pa odradi to kako treba posto je kraj veoma intrigantan i taj z**eb sa monolitom je odlicna stvar. Ne ispunjava se ni jedna zelja u zoni ;) Zona is F***ED UP !!!)

Igra kao igra, nije losha. Medjutim, ako se uzme u obzir koliko smo je chekali i koje "wow" najave su bile, onda je shit ;)

Sta se dobije kada odradis kvest i odneses onome liku bulldog 6.Oce da me ubiju kada im se priblizim pa ne znam sta se dobija.Verovatno neka jad.

pa nece da te ubiju ako nisi nista lose uradio. Inace dobijes SEVA suit samo u Duty izvedbi, meni svakako lepsi od onog ogavno "skakavac" zelenog :) A i taj buldog sto nadjes je i tako pokvaren i ne sluzi ti nicemu :S:

Pao sam na zadatku :(
"Rescue the Mole" - task!
i sad ne mogu nista da nadjem u stash-u, a trebao sam da nadjem papire o Sterlok-u ... ili je Mole trebalo da mi ih ostavi !?

evo ga ovaj ko neka strina samo kuka :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno