Šta je novo?

S.T.A.L.K.E.R utisci, tehnikalije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
znam ali vidim da nekima ovde sa GB rama "radi savrseno" , a meni je ovo daleko daleko od savrsenog... :wall:

Far Cry, HL2, Doom3 i ostale slicne igre su mi uvek bile nevidjeno smaranje a dobro su radile. Jedini FPS-ovi koje sam odigrao su MOH koji nije nesto posebno ali volim da napucavam svabe, i NOFL2 od koga sam umirao od smeha i malo Chrom-a koji mi je dosadio posle par misija. Brzo sam zakljucio da je kod FPS-ova odigras jednu odigrao si sve. Ova igra ima potpuno drugaciji smek i malo me podseca na Deus Ex tako da mi je ok. Inace danas sam video posle jednog sukoba bandita i onih kucica kako jedan pas iz borbe izlazi trceci na tri noge sa jednom prednjom sapom podignutom kao sto to rade psi kada su povredjeni. Znam da je ovo script ali nije lose. Inace i AI je ok jer sam ispao prilcno glup danas kad sam pustio dvojici bandita da mi dodju sa ledja dok sam ja puskarao sa trecim. Jednostavno nisam ocekivao da ce uraditi tako nesto.

Poslednja izmena:
@G!!!
Znaci negativno misljenje o pojedinim aspektima igre je trolovanje ? Ok...

ne ne ne ne, totalna promena teza, nego konstantno ponavljanje istog, i opet i opet i opet i opet bez nekog preteranog cilja je troll :/

ko se prepoznao, ebga...

konstruktivnu kritiku uvek podrzavam, ali raspravljati se oko neceg sto se tebi (ne tebi licno nego u principu) licno ne svidja, i potencirati samo to, je malo out of place, topik gubi na relevantnosti jer ne mozes nista pametno da procitas... pogledas lepo filipenka, rekao je ne svidja mi se to to i to i lepo dovidjenja nema ga vise, coveka i njegov stav shvatis odmah ozbiljnije... meh... zasto li se trudim uopste.... mislim glupa je poneta ucestvovati na topiku i samo shiriti negativno misljenje, ako ti se ne svidja okej, to je za postovanje, ali zasto kvariti bilo kome uzitak? mislim to je vise pitanje forumske kulture postovanja , nego pitanje dal je igra okej ili ne...

edit:
btw meni u 1024 u dx9 sa nekim manje vise visokim setovanjima radi bash okej, secne ponekad ali zaista beznachajno

Poslednja izmena:
ne ne ne ne, totalna promena teza, nego konstantno ponavljanje istog, i opet i opet i opet i opet bez nekog preteranog cilja je troll :/

ko se prepoznao, ebga...

konstruktivnu kritiku uvek podrzavam, ali raspravljati se oko neceg sto se tebi (ne tebi licno nego u principu) licno ne svidja, i potencirati samo to, je malo out of place, topik gubi na relevantnosti jer ne mozes nista pametno da procitas... pogledas lepo filipenka, rekao je ne svidja mi se to to i to i lepo dovidjenja nema ga vise, coveka i njegov stav shvatis odmah ozbiljnije... meh... zasto li se trudim uopste.... mislim glupa je poneta ucestvovati na topiku i samo shiriti negativno misljenje, ako ti se ne svidja okej, to je za postovanje, ali zasto kvariti bilo kome uzitak? mislim to je vise pitanje forumske kulture postovanja , nego pitanje dal je igra okej ili ne...

edit:
btw meni u 1024 u dx9 sa nekim manje vise visokim setovanjima radi bash okej, secne ponekad ali zaista beznachajno
Slazem se,MALO ste ga preterali sa ponavljanjem jednih te istih zamerki;)

pogledas lepo filipenka, rekao je ne svidja mi se to to i to i lepo dovidjenja nema ga vise, coveka i njegov stav shvatis odmah ozbiljnije...
:d
Nije toliko tu stvar oko sviđanja...igra nije loša, meni se samo čini da je mogla biti legendarni hit, a za poliranje se imalo vremena. Ali dobro, iovako se igra, doduše pomalo, svakog dana :)

P.S. jel se dešavalo nekome da se kvest ispuni sam od sebe? Meni na primer kažu da odem tamo i tamo i pobijem neke ljude, kad ja tamo zateknem druge ljude, koji su one prve verovatno pobili u nekom random eventu i misija mi se ispunila čim sam prišao? Ok je ovako, dok ide na moju korist, ali se bojim da se nešto slično ne desi u moju štetu, odnosno da trebam da popričam sa nekim ili nešto slično, a da njega izjedu divlje svinje ili mistiksi :D

Poslednja izmena:
znam ali vidim da nekima ovde sa GB rama "radi savrseno" , a meni je ovo daleko daleko od savrsenog... :wall:

Probaj ako mozes kako radi na Visti pa javi utiske.Kod mene ide daleko bolje tj nema povremenih seckana i drljanja harda.

:d
Nije toliko tu stvar oko sviđanja...igra nije loša, meni se samo čini da je mogla biti legendarni hit, a za poliranje se imalo vremena. Ali dobro, iovako se igra, doduše pomalo, svakog dana :)

P.S. jel se dešavalo nekome da se kvest ispuni sam od sebe? Meni na primer kažu da odem tamo i tamo i pobijem neke ljude, kad ja tamo zateknem druge ljude, koji su one prve verovatno pobili u nekom random eventu i misija mi se ispunila čim sam prišao? Ok je ovako, dok ide na moju korist, ali se bojim da se nešto slično ne desi u moju štetu, odnosno da trebam da popričam sa nekim ili nešto slično, a da njega izjedu divlje svinje ili mistiksi :D
u dva tri navrata mi se desilo da trebam zajedno sa mojim timom da pobijem bandite u nekom selu...i ja kad stignem svi pobijeni i onda moram sam protiv svih...nesto ko Brus Wilis :D

Uvek je sam protiv svih...te ponude sa "pomagacima" ne vrede nizasta (dzaba svi izginu)...daklem, udri sam po neprijatelju.
Svejedno, kvestovi se mogu i tako zavrsavati.
Ovo je neki bug: imam preko 190 kvestova odradjeno, a dole mi na mapi stoji i dalje zelena meta na onom auto otpadu koji sam prvo ocistio...i resio zadatak da ga ocistim od bandita...kvest odavno resen, a zelena ikonica i dalje stoji.
A ovo je zanimljiva stvar, ili je bug, ili ja nesto ne kapiram.Desava se da kad odradim neki minoran kvest (pobij neku mutiranu stoku) da reputacija padne sa excellent na terrible...a i posle nekog vremena i nekih drugih kvestova ona se vrati na excellent...
Eh sto su napravili ovo: kao stelt orobi dokumenta iz neke vojne baze u Institutu, ja bezeci iz podzemlja od kontrolora izlazim na povrsinu (usred baze) i vojnici me po defaultu ugledaju i dizu alarm...
...naravno opet sam protiv svih :D
Al sto ima momenata...tj mutanata...imali su inspiraciju, nema sta.

Poslednja izmena:
Evo malo o hardware-skoj zahtevnosti:
http://www.firingsquad.com/hardware/stalker_mainstream_3d_performance/page7.asp

U sustini igra radi bolje na Ati X19xx karticama nego geforce 79xx jer otprilile isto daju X1900 sa 256 RAM-a i 7900GTO jer memorija znaci za ATI kartice u ovoj igri,mada i GTO kad bi otisao na GTX,bilo bi tu negde.
Na prvi pogled optimizacija za G80 je losa,medjutim FPS se skoro ne menja sa porastom rezolucije kao kod drugih kartica.A ovde su ipak naka medium podesavanja(jer su testirali mainstream kartice),sto znaci da kad bi se detalji odvrnuli na max G80 kartice ne bi to osetile a ostale sigurno bi.
Negde sam proctao da na 8800GTX-u radi isto kao i na ovom 8800GTS 320,sto bi trebalo uskoro da se ispravi.

kad su te tehnikalije u pitanju, meni se cini da je igra dosta CPU zahtevna i da su rezultati takvi jer je igra CPU limited (na neki cudan nacin ?!). Prosto su sve karte tu negde, pogotovo x1950pro iznenadjuje. Cenim da AI oduzima dosta CPU "vremena" i da je framerate zato malo nizi nego sto bi ocekivali od ove igre i recimo 8800GTX-a

Radi se o tome da su svi tu negde u 1280x1024 i to sa medium detaljima,pogledaj kako raste rezolucija sta se desava.To bi se desilo i kad bi se detalji odsrafili.

ma taj .idx sto koriste je daleko od mediuma, slider tekstura je na pola, meni su teksture mutne i na predadnjoj crti...a ni na zadnjoj nisu bas "high-tech 2007" IMO... Ne znam, deluje mi prezahtevno...i dalje mislim da ce igra pretrpeti jos dosta patcheva...

Eh, stavio sam patch i sad me mrzi da igram ispocetka... Toliko o igri...

Neka, hvala bogu za C&C 3 :)

Vjerovatno je bilo vise puta al evo ne skodi...Ko jos nije probao igru,ili je vec igra nebitno...Predlazhem da procitate barem dio ove "reportaze" o Cernobilu...sve kako je pochelo i kako je 20god kasnije..reportazu je uradila neka zenska,prosle godine,obilazeci Cernobil i susjedne gradove na motoru :bottle: Znaci definitivno pukla,al je "reportazu" perfektno odradila...sa mnostvo slika... evo link (text je preveden na srpskom)

http://chernobyl.users.cg.yu/

Poslednja izmena:
^^Bilo je vecj,pogledaj post #317 ;)

ajmo sad svi - @BitrAtE : VEC JE BILO !!! :D (prethodna strana)

No problem,sorry post izbrisan :)

Ja sam primetio da mi igra radi znatno bolje otkako sam instalirao patch. Znatno bolje - to znaci da se vrtimo tu izmedju 25 i 30 fps na 1280x1024 bez AA i AF, medium detalji i ostalo manje-vise na pola.
Igra vapi za boljom optimizacijom, to definitivno stoji jer cim ukljucim AF, FPS padne na 8 :)

Mnogo mi je dobro sve ono sto sviraju na gitari :) Bas su postigli efekat kod mene s tim :)

koje "sve" ? :) uvek jedno te isto svira lik :) Al dobro je, dobar je zvuk, ja picim copor kerova oni kukaju i zavijaju a u pozadini akustara odjekuje iz kampa sa smirujucom muzikom :D

ja mislim d aje igra nedoradjena, tj. da ce biti uskoro velikiiiiih patch-eva da ih skidamo, jedva cekam, jer meni na medium podesavanju i rezoluciji 1024x768, a pritom imam cpu core2duo 1.86, asusovu plocu, 1bg rama naq 800mhz i x1950pro 512mb 256bit secka !!! pokusao sam da ocistim i hard, da ima vise mesta na njemu ali nista.

Vjerovatno je bilo vise puta al evo ne skodi...Ko jos nije probao igru,ili je vec igra nebitno...Predlazhem da procitate barem dio ove "reportaze" o Cernobilu...sve kako je pochelo i kako je 20god kasnije..reportazu je uradila neka zenska,prosle godine,obilazeci Cernobil i susjedne gradove na motoru :bottle: Znaci definitivno pukla,al je "reportazu" perfektno odradila...sa mnostvo slika... evo link (text je preveden na srpskom)

http://chernobyl.users.cg.yu/

Auuu, jezivo. Nikada mi nije palo na pamet da razmislim uopste kako je tamo uopste. Nisam ni primetio poste na prethodnoj strani. Jos uvek se secam dobro tih dana kada se to deslo u Cernobilu i znam da sam cele prvomajske praznike proveo u kuci jer me mama nije pustala napolje i gledao drugu decu kako se igraju na ulici. Sav sam se najezio dok sam gledao sve one slike. Bilo bi veoma zanimljivo videti to uzivo.

Poslednja izmena:
-sto dalje odmicem u zoni, igra postaje sve ludja...
A koliko sam primetio, igra tera na resavanje sporednih kvestova (brani kamp, cisti okolinu i sl), jer kako mi se cini bilo bi daleko teze prolaziti kroz sektore!...Frakcije (banditi, vojska, plcenici, stalkeri, mutanti) se stalno otimaju oko teritorije...bas me zanima sta bi se desilo kad ne bi resavao te zadatke?...
-nadjoh se sa doktorom u onom podzemlju...dao mi mapu za neki stash u pripyat-u...vi koji ste dalje odmakli, koliko bre jos ima do kraja, bilo kog?? :D e da, treba i da iskljucim skorcher-a.

Nesto yanimljivih dokumentaraca

za ovaj film
http://files.pripyat.com/chernobyl/Shelter_dark_side.mpg
kazu:
Unique documental film inside Chernobyl sarcophagus. Filmed by Chernobyl NPP video operator Sergey Koshelev. This video is much more interesting than well known film by National Geographic and BBC Horizon.

A mozete na netu potraziti (znate vec gde) i odlican dokumentarac 1996 BBC Horizon documentary 'Inside Chernobyl's Sarcophagus'. kako se tvrdi, on je iznenadio javnost pokazujuci da se neke ptice gnezde i zive unutar sarkofaga, te slobodno lete u i izvan njega kroz naprsline u konstrukciji.

Poslednja izmena:
-sto dalje odmicem u zoni, igra postaje sve ludja...
A koliko sam primetio, igra tera na resavanje sporednih kvestova (brani kamp, cisti okolinu i sl), jer kako mi se cini bilo bi daleko teze prolaziti kroz sektore!...Frakcije (banditi, vojska, plcenici, stalkeri, mutanti) se stalno otimaju oko teritorije...bas me zanima sta bi se desilo kad ne bi resavao te zadatke?...
-nadjoh se sa doktorom u onom podzemlju...dao mi mapu za neki stash u pripyat-u...vi koji ste dalje odmakli, koliko bre jos ima do kraja, bilo kog?? :D e da, treba i da iskljucim skorcher-a.

Posle pripjata je glavni nivo... tu su sva 3 kraja... kad pokupis taj stash videces sta ces dobiti pa dalje...da ne otkrivam previse... ja sam prvo iskljucio skorchera... pa sam se onda vracao kod doktora da ne bih morao da se mucim kasnije kada sam isao do pripjata... a imas jedan deo u army kampu koji nisam hteo da igram, neki duty frakciju da unistim to nisam uradio dok sam prelazio... ali imam save pa sam ponovio i nista novo se ne desava a na gamespot forumu su rekli da nikako netreba to da uradim... bas se pitam zasto????

Posle pripjata je glavni nivo... tu su sva 3 kraja... kad pokupis taj stash videces sta ces dobiti pa dalje...da ne otkrivam previse... ja sam prvo iskljucio skorchera... pa sam se onda vracao kod doktora da ne bih morao da se mucim kasnije kada sam isao do pripjata... a imas jedan deo u army kampu koji nisam hteo da igram, neki duty frakciju da unistim to nisam uradio dok sam prelazio... ali imam save pa sam ponovio i nista novo se ne desava a na gamespot forumu su rekli da nikako netreba to da uradim... bas se pitam zasto????

Ni meni ti "side" questovi nisu uopste jasni. Sta se njima dobija. Cini se da su tu da, dok ispunjavas glavne misije i ides od jedne do druge tacke na velikoj mapi, da se u putu ne smaras previse, pa ajd onda malo pripomogni pri odbrani kampa itd.. I sticanje prijatalja, cemu to sluzi kad je vecina mrtva posle kraceg vremena.
ja sam cak pobio sve one vojake u bazi gde je bar i aren i nista. I jos neku sam frakciju na nekom punktu pobio i opet nista. Ocigledno da razvojni tim "nije imao vremena" da ovaj segment igre malo bolje razradi.

Ljudi, jel se vi sećate da je pre jedno tri godine kompletan razvojni tim S.T.A.L.K.E.R.-a dao otkaz i da su onda tražili ko će da im završi igru? Ovi što su završili igru su dovedeni samo da pokrpe šta se da pokrpiti i da se igra gurne na tržište. Kako-tako.

Gledano iz te perspektive, dobili smo i bolje nego što se dalo očekivati.

mali offtopic:
http://www.firingsquad.com/hardware/stalker_mainstream_3d_performance/default.asp

Kako su glupi ovi likovi sa firingsquad-a. Radili su benchmarke u STALKER-u bez da su se prvo raspitali kako taj engine uopste radi. Zacudili su se da AA iz driver control panela ne radi, kao i da ukljucivanjem 4xAA iz igre FPS ostaje skoro nepromenjen! Najvece cudo im je HDR + AA na Nvidiji G7x !?

Razlog za sve ovo je drugaciji nacin renderinga (do sada primenjen samo u Unreal3 engine-u), tj. deferred rendering. Engine paralelno renderuje sliku u vise offscreen buffera cuvajuci za svaki pixel njegovu x,y,z koordinatu, normalu, amb. svetlo, texturu (difuznu komponentu), gloss, ... pa posle koristi te informacije da bi izracunao per-pixel osvetljenje i senke. AA je uradjen iz shadera tako sto engine uzme finalni frejm malo ga bluruje i pricuva. Takodje, na finalni frejm primeni filter za detekciju ivica. Na kraju pomesa originalni finalni frej sa blurovanim u zavisnosti od rezultata filtera za detekciju ivica. Inace ovo nije pravi AA... ovo je fake AA ali dosta dobro izgleda.

zato se jedva i vidi na manjim vrednostima?...(tj kad se slide samo malo pomeri)...nije uocljivo kao 2xAA na primer.
@raven: thx, znaci tu sam...
@pedjape: naravno da mozes da poubijas svaku frakciju bez pardona...ali koliko sam procitao na gamespotu, kraj igre je u tom slucaju maaalo drugaciji :) tj, kad se pociste duty, freedom i monolith baje...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno