Šta je novo?

******ski "nazivi" u zapadnim zemljama... :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Najgluplje mi je kad ljudi u istoj rečenici CD izgovaruju - cede, a DVD - dividi. Pola srpski, pola engleski.

Afrikans je u osnovi holandski a to je germanski jezik koji je najblizi i nemackom i engleskom, u isti mah :)

Naravno, svima vam je poznato da oni nikad ne bi rekli Mp3 ili digital player, ili music player, nego postoji iPod. Maramice isto ne zovu tako nego Kleenex (po najvećoj firmi koja ih proizvodi). Suludo je potpuno...

pa sta i mi kazemo za kalkulatore "Digitron"... :p btw sta je to flash drive? (ozbiljno pitam)

Dok pricam Srpski sa zenom,izleti mi engleska rec i obrnuto,na poslu mi izleti Srpsk...
Istina! Dok sam par meseci bio van Srbije, vremenom sam sve više stranih reči ubacivao u rečnik, na kraju sam shvatio da rečenica ne može da prođe bez izrazito strane reči. Osećaj je prilično jeziv i tu sam shvatio značenje očuvanja (svog) jezika.

Istina! Dok sam par meseci bio van Srbije, vremenom sam sve više stranih reči ubacivao u rečnik, na kraju sam shvatio da rečenica ne može da prođe bez izrazito strane reči. Osećaj je prilično jeziv i tu sam shvatio značenje očuvanja (svog) jezika.
To Srbine! :)
Taj neki rad i kod mene
U principu, tek onda pochnesh da shvatash koliko je maternji jezik opshiran, vazhan i LEP!
Trebalo mi je tek ovde da dodjem da ukapiram sve to..
aL' ovde mesham nemachki i engleski, psst :D

10x joshefin (hvala joshefin)...
koliko ja kapiram mi nismo imali u poslednjih 15 godina recnik... blago receno - n e v e r o v a t n o...

prosle godine smo dobili jedan ali nikako da ga nabavim :/

vidim da nemci (dobijamo c't magazin redovno poslednjih 20 godina... cak i za vreme rata!!!) prihvataju engleske reci za mnoge "kompjuterske" izraze i da ih uredno prisvajaju kao svoje. mislim da hrvatski pristup pisanju stranih reci uopste nije los (reci i imena generalno se pisu u originalu) nije los; naravno sve dok se koristi latinica...

defakto nam je potrebna neka vrsta standardizacije. a moguce je da samo treba da nabavim novi srpski recnik ;) ...na koji je cekalo 7 miliona ljudi 15 godina.... (ako grosim slobodno me ispravite) :wave:

...a tek sto vecina roditelja u ovoj drzavi za musku i zensku decu kazu 'sine'? :)

To Srbine! :)
Taj neki rad i kod mene
U principu, tek onda pochnesh da shvatash koliko je maternji jezik opshiran, vazhan i LEP!
Trebalo mi je tek ovde da dodjem da ukapiram sve to..
aL' ovde mesham nemachki i engleski, psst :D

A kako je tek meni poslije skoro punih 10 godina u Australiji?

Ja se sav nakostrijesim kad vidim na nekom od foruma da forumashi pitaju nesto i napisu JER (Jer ima to da se kupi...)!

Uzas!!!

Na srpskom bi trebalo da se izgovara upravo onako kako se i čita, znači CD i DVD...?

A kako je tek meni poslije skoro punih 10 godina u Australiji?

Ja se sav nakostrijesim kad vidim na nekom od foruma da forumashi pitaju nesto i napisu JER (Jer ima to da se kupi...)!

Uzas!!!
ma i moj dobar ortak non stop kaze jer umesto je li!!! i ispravljao sam ga milion puta al ne vredi!!!

nego ja iskreno smatram da treba da se osnuje neko telo koje bi se bavilo samo standardizacijom stranih izraza. tu bi morali da se nadju lingvisti, istoricari, ljudi iz raznih struka (inzenjera raznih profila itd.) itd. koliko bi ljudi brojalo to telo, ne znam. ali nikako ne bismo smeli da pisemo strane reci kao hrvati. jer mene ne interesuje sto ja znam engleski pa mi ti napises ime john. jer cu ga ja uvek procitati john. nego ga bre lepo napises dzon. kao sto drugi jezici nemaju neka nasa slova, pa nasa imena i reci pisu kako je njima volja tako i mi treba da se drzimo naseg pravopisa! PISI KAO STO GOVORIS, CITAJ KAO STO JE NAPISANO!!!

sto se tice SA, nisam ni pricao nesto mnogo sa mojim drugarom o jezicima koji se pricaju tamo. bio sam prilicno ubedjen da je engleski zvanicni jezik ali i da se pricaju drugi africki (crnacki) jezici tipa zulu itd. a i dalje me ne interesuje kojim se sve jezicima koriste ljudi u SA.:bottle:

SA = Sarajevo ili Šabac?

najviše volim da čujem "kući sam" umesto pravilnog "kod kuće sam"...

Sve ovo znaci da je neko savrseno odradio marketing (tj. brainwash :d) na masama!
a vecina ljudi se ne zamara razmisljanjem vec samo ponavlja ono sto vidi i cuje....

Dodaj mi tu aku. Misleci na srafciger/bormashina koji radi na baterije ili po srpski odvijach/bushilica na bateriju.

bormashina - bushilica ili mashina kojem je dosadno raditi - boring machine :D

Poslednja izmena:
A da se ne kaze mozda i VISINA ili NIVO napona?
Kaze se struja, cisto da znas.

Pojma nemam, nikad cuo za nivo napona....mozda se i kaze. Mene profa ucio ovako:

Amper (simbol: A) je osnovna jedinica SI sistema za jačinu električne struje jednaka kulonu po sekundi. Ime je dobila po André-Marie Ampèreu, jednom od glavnih pronalazača na području elektromagnetizma.

1836. - Umro je francuski fizičar i matematičar Andre Mari Amper, utemeljivač elektrodinamike. Zasnovao je teoriju magnetizma u nerazdvojivoj vezi s elektricitetom i pronašao i proučio uzajamno dejstvo električnih struja. Napisao je više dela iz fizike, matematike i filozofije. Njemu u čast jedinica za jačinu struje nazvana je amper [skraćeno A]...

A mozda ima vise definicija, nacina da se izrazi neka stvar.....mrzi me da o tome razmisljam sade.

Ajt u zdravlje! :bottle:

Pa ja sam ODMAH pomislio na USB flash drive / cim sam procitao "Memory Stick".
...........

I stvarno ne vidim sta je sad pa tu toliko ******sko.

Takodje. Memory Stick /Flash drive, ono na sta je bymax mislio je opste poznato kao "memory card". :)

@dr.Tiristor

Ne, "visina napona" je neka vrsta pleonazma. Kaze se prosto NAPON JE .... ili NAPON IZNOSI ....

To sto si cuo da se kaze je "visina potencijala" a napon se objasnjava kao razlika DVA potencijala pa se umesto "potencijalna razlika izmedju dve tačke...."

kraće kaže "napon je..."

hehe... kako da ne :D sta li je tu srpski, da mi je znati :trust:

i kakvo srpsko spelovanje :-devil-:

ce-de: nemacki
di-vi-di: engleski

Mislis de-fau-de :D? Ja kad sam cuo, isprva nisam imao pojma sta je to... posle malo mlataranja rukama, sve mi postalo jasno :).

Poslednja izmena:
To sa potencijalom nastaje od ljudi koji hoce nesto da kazeu, pa sami sebe nadjacaju. Najcesce se to moze cuti od majstora, mislim da me razumete.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno