Da ali ce toja penzija biti isto toliko puta veca nego ovde. A i lekarse usluge su sigurno mnogo bolje nego ovde. Prijateljica mi se skoro poradjala u britaniji i kaze da su je lekari babice i ostala kompanija u bolnici, gledali kao da im je rod naj rodjeniji. Ovde uglavnom sva roba koja se kupuje je NAMENJENA ZA ISTOCNO-EVROPSKO TRZISTE. Pa krenimo od praska za ves koji kad stavis u masinu zamirise ceo stan i to lepo a ne kao ovi nasi. Pa i milka cokolade su ukusnije. A da ne pricamo o tome da u nekim radnjama imas da kupis isto meso, sir... sa razlicitim cenama, jedina je razlika sto na ovom jeftinijem rok istice za nedelju dana a ovim skupljim za mesec.
Ne razumem ovo izvlacenje paralele sa penzijom? Stvari me kostaju isto ovde, bio na plati ili penziji.
Drugo, sto se tice zdravstvenog, ne mozes da poredis dva zdravstvena sistema dve razlicite zemlje - cak ni Britanije i Nemacke, jer su totalno razliciti. Sto se te tvoje prijateljice tice, izgleda da nije na NHS-u

nego ima tzv. privatno zdravstveno osiguranje. Ako si na regularnom osiguranju i hoces termin kod lekara, mozes da probas da ga zakazes - dobices ga za mesec dana; ako nisi u teskim bolovima (tj. za ambulantu), mozes tih mesec dana u medjuvremenu da lupas glavom o zid. Sve u svemu kao sto postoji jasno klasno raslojavanje u drustvu, tako i postoji isto raslojavanje u zdrastvenom sistemu koji je daleko od idealnog i kompaktnog da bi mogao da se opise jednim primerom. Sto je opet majka mara u poredjenju sa kasapnickim sistemom u Srbiji, ali svejedno - ovde je bila rec o
troskovima i u tom smislu, ne d'o bog da ovde dopadnes u ruke advokata ili lekara. Vec sam bio napomenuo jednom pre primer - ako ti zatreba krunica kod zubara, ona tebe kosta (ovde kod mene)
minimum 450-500e i to
nakon sto je osiguranje platilo svoj deo. A to je vrlo skupo i za ovdasnje prilike.
Ovo sa robom i isticanjem rokova ne razumem takodje; ovde kad odes recimo u Wall-Mart, Edeku ili neku slicnu radnju, meso koje kupujes ima rok trajanja do danas uvece, najdalje do sutra. Kakvi crni nedelju ili mesec dana

A klopa je u Srbiji bar 10x ukusnija nego ovde. Meso, povrce, voce i slicne stvari ne mogu ni da se porede. Ovde sve to izgleda lepo na oko, ali je totalno bezukusno, kao da jedes sunder. I sve se to izvozi iz jedne (male) Holandije pune staklenika. Kad bi neko kod nas bio pametan i ulozio kintu u poljoprivredu i izvoz hrane (umesto tehnike i tehnologije koje nemamo), navatali bi se para dok kazes keks.
I ovde je jedna stvar logicna firma izdvaja oko 60% na doprinose i socijalno u Srbiji, kad bi ovde imao platu 5000e, 3000 (ili vise) bi bili ti isti doprinosi... sta je tu cudno?
Nije cudno sto se izdvaja na te stvari, nego ljudi ocigledno zaboravljaju na te (vrlo velike) izdatke napolju. Kao, velika plata, a stvari jeftine. Ma nije nego. Bilo bi najlepse kada bi bila plata iz DE, a troskovi iz SR, to bi vec bio zivot.
Jedna porodica koju znam zivi i radi u nemackoj recimo i po njima za hranu uopste ne treba mnogo vise para tamo nego ovde vec tu negde... dok je tehnika uglavnom jeftinija dosta... posebno na rasporodajama isl.
Ma da je njima tako lose ne bi imali 3 auta u porodici i menjali ih na svake 2 godine... isli po celom svetu na letovanja u najbolje hotele itd.
Ishrana kod nas i napolju su dve sasvim razlicite stvari. Kod Evropljana je to puka potreba (i zato mogu da se zadovolje sa dva parceta tosta i tankim slojem marmelade preko njih), a kod nas je ishrana filozofija

Hrana je definitivno jedan od najvecih mesecnih izdataka i zato nije nikakva retkost da vidis ljude u skupoj odeci kako u radnji biraju salamu koja jeftinija ili na standu naruce da im zena nasece "tri sajbe mortadele" (ne 100-inama grama, nego u sajbama), sto se voce i povrce ne kupuje na kilo, nego na komad (jedna pomorandza i jedna banana u korpi). Ja sam se u pocetku smejao, dok nisam i sam video koliko me ishrana kosta.
Druga stvar, auto je za Evropljane svetinja. Posao se relativno cesto menja i sasvim je normalno da se ne radi u istom mestu gde se stanuje. Sto znaci da putujes svaki dan (najcesce autoputem) na posao i nazad. I zato ti treba dobar i pouzdan auto. Sa druge strane, na poslu si od ujutru do uvece. Video sam n slucajeva gde ljudi imaju napucan audi ili nesto slicno, a kuci imaju jedan kauc, a tv i linija stoje na patosu, u kuhinji su maksimalno skuvali kafu i slicno.
Treca stvar su krediti.
Niko ne ide u prodavnicu i ljuljne 20-30K e na sto i kupi kola (osim ako je loaded ili *****). Sva kola se uzimaju na kredu ili na lizing - vozi dve ili tri godine i onda vrati ta kola i uzmi treca. Kredit je ta magicna stvar koja dozvoljava taj visoki standard, da svi imaju sve - prosto zato sto se najcesce barata tudjim parama. Tako se ide i na odmor. Bio sam i ja po Bahamima, Kanarima, Lago Maggiore, iznajmljivao cottage po Provansi ili Toskani i slicno - ali sa banchinim parama, ne svojim
Bez namere da nikoga uvredim ali razmislite malo vi sto od preko kukate, znam da nije zlato sve sto sija i da nije lako kao sto izgleda (neki se nisu snasli pa su se i vratili) ali nemojmo preterivati, ako vam je tako losije nego sto je ovde sto se ne vratite
Bez uvrede, ali ovo kao da si rekao "ako vas vatra peche, izvadite ruku iz vatre", dostojno Grunfove majice. Niko od nas napolju
ne kuka; ovde je bilo i bice bolje nego u Srbiji i to niko ne porice. A takvo poredjene moze da napravi samo neko ko je ziveo i napolju i kod nas - sve drugo je prazno naklapanje tipa "rekao mi Djole da je..." ili izvode iz sabranih dela "Kako mali Perica zamislja". Pokusava se samo napomenuti da ovde nije sve jeftino i da samim tim ne stoji ona pocetna izjava kako je
u Srbiji sve skuplje nego napolju. Ni manje ni vise od toga.