Šta je novo?

Overklokovanje AMD Procesora

da ne zacinjem vec zaceto odavno:)

Zahvatila i mene malo manija sto se tice oc tako da sam pazario semprona 2800 i dfi infinity i ko velim ajd' da se i ja malo poigram.Citao sam dosta na forumu oko clock-ovanja istog ,ali javlja mi se problemcic pa bi da mi neko iskomentarise sledece.Memorija je pqi ddr400 i sve ide ok do magistrale na 270 onda nastaju problemcici.Vec na 275 krene da dize windows i tu zakuca.E sada posumanjao bi ja mozda na memoriju ali kada se sune malo veci napon (1.45-1.475) digne sistem i moze da sljaka.Da bi fsb digao na 300 napon mora na 1.6V.E sada citao sam ovde da sempronce moze 2400 bez dizanja napona pa me cisto informacje radi interesuje da li sam naleteo na los primerak ili je nesto drugo u pitanju.Da ne bude zabune memoriju i ht sam ispodesavao prema mnogobrojnim upustvima sa foruma.Predpostavljam, ali to je moje misljenje ukoliko je memorija losa za oc ,da bi se masina isto ponasala i sa dizanjem napona i bez dizanja.

ljudi sta je divider???

Divider je delilac. Potice od engleske reci 'divide', sto oznacava racunsku operaciju deljenja. Pored toga imas i 'multiply', pa tako imas odomaceni izraz multiplajer, ili mnozilac. :d

Npr. ako ti procesor radi na 2800 Mhz i imas divider 10, memorija ce ti raditi na 280 Mhz. Kapiras ?

U biosima obicno ne pisu dividere, pa tako ako imas proc koji je default 2 ghz, za DDR 400 ti je divider 1/10. Za DDR2 800 je divider 1/5. Ako hoces da dignes procesor na 2800 Mhz, dignes HTT magistralu na 280 Mhz, a pri tom smanjis mnozilac za HTT link sa 5x na 3x. Tada sa dividerom 5 ce ti memorija raditi na 560 Mhz, tacnije DDR2 1120, sto je tesko dostizno za obicne DDR2 memorije. To znaci da moras da podignes divider na 1/6, tacnije u biosu ti je to setovanje za DDR2 667. Na 933 Mhz ce raditi skoro svaka Value memorija, ali na command rate 2T obavezno.
Za 2800 Mhz windsor core zahteva nesto podignut napon. Postoji mogucnost da radi i na default naponu.

Poslednja izmena:
Uh... glava mi je puna multiplayera, dividera, HTT-a i ostalog ...a
Ja ima x2 3800 Windsor i bas sam u tredu koji sam ja pokrenuo pitao da li je ok smanjiti HT mnozilac sa 4 na 3 - zapravo da li to mnogo oaba perfomanse memorije ili ne, jer sam hteo da clokne procesor preko 2400 MHz a da ne spustam mem ispod 667 MHz, ako je moguce.

Ako sam dobro razumeo, mogu slobodno da experimentisem sa HT mnoziocem, zapravo mogu da ga spustim sa 4x na 3x a da pritom ne usporim memoriju, zar ne?

Unapred hvala =:)

HT je komunikacija izmedju proc i juznog mosta.
Stoga neugrozavash performanse memorije.
stavi na 3x pa probaj.

pozz

Poslednja izmena:
Sva pitanja mozete postaviti ovde. Ovo je Howto, nije podlozan diskusiji, za pitanja imate drugi tred.

Da li mogao da kloknem Durona 1,2??
ploca je VIA VT82C68B, memorija 256SDRAM cini mi se 133...napajanje 350W.. i sta bi dobio???

P.S. nema veze sa temom, ali jel bi mogao da stavim 512MB na ovu plocu????

Mogao bi, najverovatnije na 1.4. Mozda bi mogao i vise, ali to je pitanje! Ali ne bi puno dobio... Vise ces dobiti dodavanjem memorije! Samo je pitanje da li mozes da nadjes SDR memoriju sada.

moze se naci, samo nije bas jeftino,...uopste se ne isplati takva kupovina

maemoriju dobijam tako da nije strasno...znaci mogu stavim 512.OK...
e sada kako da ga kloknem na 1,4???a da normalno ne bude pogubno???

svako ocovanje nosi rizik da nesto krene naopako,... ne znam sta tacno da uradis, ali mozes dve tri stvari, podignes FSB, uvecas mnozioc, uvecas napon procesoru, memoriji,... sve koliko je moguce i da li je reci ce ti neko drugi,... i idi polako, korak po korak, odnosno dizi FSB ili mnozioc za po jednu vrednost, ili vise ukoliko si siguran da znas koliko moze,...

Taj duron radi ili na 12x100 ili na 9x133... Klokujes ga tako sto podesavas FSB!

gde da vidim na koliko radi tacnije receno, mada meni se cini da je 9x133...

Poslednja izmena:
Elem... drzao sam Sempya na 2GHz ... ali alavost ;)... Ploca je DFI NF4x Infinity

Prvo, na koliko drzite dnevno o/c Semprona? meni je bio 2GHz ali sam ga sada digao na 2.4 GHz, dok je hladno vreme.
Drugo, sta je krajnja temperatura za Semprona, preko koje ne treba da predje? BOX kuler je u pitanju.

inache, da li Vam se u biosu SPD memorije podesava AUTO ili MANUAL
jel mozete da mi preporucite podesavanja za DDR u BIOSu?
meni su TCL 2.5; TRAS 7T, TRCD 3T, TRP 3T, TRRD 3T, TRC 7T i TRFC 12T
imam 3 modula: 1 x 512MB i 2x256MB; svi su 2.5, ali planiram 2x1GB KINGMAX (da li valja?)

imate i slike iz CPU-Z...

BTW, chini mi se da je odziv aplikacija nekako sporiji... ko da se na 2GHz sve brze otvaralo...

Prilozi

• IzNoGooD CPU-Z.JPG
    IzNoGooD CPU-Z.JPG
    75.2 KB · Pregleda: 130
evo jedan moj pocetnicki OC na 939 platformi

CPU 2700
FSB 300
HT 900
Memorija 150, a to me ebe pa me zavrce :d
Vcore 1.5
e sad ne znam koliko je stabilno, ali nemam vremena sad da se zezam, sutra pa polako,
nego koje su OK temperature Venica idle i load, koristim BOX quler
ne zamerite na ovim pocetnicikim pitanjim do juce sam bio na northwood-u
ploca Asus A8N-E

jedno pitanje
koliki je max. bezbedno dizati Vcore znaci do koje granice ?

Prilozi

• venice.JPG
    venice.JPG
    45.4 KB · Pregleda: 131
Poslednja izmena:
koliki je max. bezbedno dizati Vcore znaci do koje granice ?
Za vazduh - ne vise od 1.6-1.65V
Max temp po AMD-u je 65C za core, sto ce reci oko 70C 'softverskih'.
Min za vazdusno ti je ambijentalna temp+3do5C(realno)

na kojoj voltazi ti furas svoj venice kad radi na 2700
ovo je bilo na 1.5 po BIOS-u ali CpuZ 1.520 i variria?
dobra osobina ove ploce je sto ima i auto Vcore, ali recimo na 2.4 njegov Vcor je bio 1.48, a opusteno ide na def 1.4

Poslednja izmena:
1.56 u biosu
1.568 kako kaze cbid 8.2b
1.568 cpu-z 1.39
Podigao sam mu V malo vise da mogu da ga setam iz windows-a do 2780MHz.

Poslednja izmena:
sad sam se malo bavio stabilnoscu,
sad procesor radi na [email protected]
medjutim pirme puca pose 2-3 minuta, e sad prime ne puca na 1.5375, ne znam
da li da ga drzim na toliko sa box qlerom?
sve drugo na 1.475v prolazi, markovi, s&m, oblivion, RS Las vegas, gohst reacon.... sve
cak i divx sam pravio....

to za prime mi se desavalo i za northwood-om na 3.0 ceo zivot je radio na 3.0 i nikad nista, neko pucanje izletanje u win ali nista bas nista, ali zato prime nije hteo da prodje

e sad mitanje koje mene najvise muci
kako da memoriju nateram da radi na 200 ili 400ddr, sada radi na 150 greota za HyperX
u biosu memoriju mogu da stavim na 400,333,266,200 i na vrednosti preko 400 koje nisam naveo, posto mislim da su nebitne.

P.S.
Inas procesor se budi i na 3.0 pri 333 FSB ali puca pri ucitavanju Win, a na ovoj ploci ne mogu da dignem napon vise od 1,575v mada mozo da je i zbog memorije????

Poslednja izmena:
Stavi ga slobodno na 1.500000V, nista nece da mu bude.
Ako nisi cepidlaka, nema veze sto prime nece.
Meni ne prolazi s&m mem test, ni prime, ma nijedan test koji obuhvata testiranje sistemske memorije, dok bilokakav cpu test prolazi glat. Realne aplikacije i igrice sve rade bez greske...

Sto se tice tvoje mem - koliki ti je fsb i ht multi? Od toga zavisi i rad memare.
Moj komp :
fsb=270
ram div=140
ht multi=3
cpu multi=10
Sve to rezultuje brzinom memorije od 193MHz(DDR 386).
Ako podignem fsb na 280 a sve ostalo ne diram = cpu2800MHz, ramDDR400

ps. naravno da sve ovo kod mene moze mnogo optimalnije i efikasnije, al' me mrzi...bice vremena...

Poslednja izmena:
kod mene:
HT je 3x
FSB 300
CPU mnozilac 9
RAM delilac je 18 sto daje 2700/18=150 mhz za memoriju
latencije su 2, 3, 3, 7 1T
i u biosu sam namestio da mi memorija kao radi na 200 jer sve preko toga nece da se win podigne

drzim ja njega na 1.475 jer na 1.5 nista nije stabilniji samo se vise greje

Poslednja izmena:
18?
Ne poznajem bios tvoje ploce, ali zar ram delioci nisu 100/133/144/150/166/180 i slicno?
Znas sta, najbolje udri search na forumu, trazi a64info by Lukija i Audiofreak. To je windows aplikacija. U biosu podigni napon memare za nesto malo 10-15%, recimo, pa onda iz win uz pomoc a64info-a cackaj sta god hoces.
Ako preteras negde, samo udri hard-reset i probaj ponovo.
Taj program je moja glavna alatka za OC.

dizao sam napone memari i opustao latencije ali nista od toga nije pomoglo
uvek zakucava posle detekcije ide/sata uredjaja

edit:

po tom programu, koji je odlican,
delilac je 18 kao sto sam rekao a memory clock 100 ili ti onih 200 iz BIOS-a realnih 150mhz
e sad kada pod memory clock stavim 133 ili ti BIOS-ovih 266 prog. izracunava da bi memorija u tom slucaju radila na 193.50mhz u delilac 14
e sada STO to nece da radi normalno kako treba??????

Poslednja izmena:
Imas li ti u biosu Tref ?
Ako da, stavi ga na Auto, meni je na fixnim vrednostima zadavao mnoooogo problema, dok mu nisam nasao zlatnu sredinu sa a64info-om.
[JOKE]
S druge strane, ja imam DFI :smoke:
[/JOKE]

sta je tref?
[joke]
a sa druge strane ti imas DFI
[/joke]
:):D

evo jedna fina nebuloza
masina radi stabilno kada memoriju stavim na 333 ili ti 166????
samo moram da smanjim latencije na 3,3,3,8 i 2T memorija radi na 245mhz
delilac je 11

sa istim setovanjima kom se ne butuje kada stavim meomoriju na 266 ili ti 133?????
cak sam i povecavao voltazu u ovim slucajevima na 2.7 ali nista

da nije do BIOS-a problem?
vide cu da upgrade-ujem BIOS sadasnja verizija je 1013
e prc to je poslednja verzija, probacu da stavim onu pre nje
1011

jedno pitanje da li brze 245 mhz pri 3,3,3,8 ili 200 mhz pri 2,3,3,7???

Poslednja izmena:
nece ni sa novim starim BIOS-em
stavio sam verziju 1011
ne znam da li da se zezam sa jos manjim verzijama

Prodaj plocu (ili memorije ?)
Mislim da je brze 245 mhz pri 3,3,3,8

Nazad
Vrh Dno