Šta je novo?

Canon A530/A540

nidza je napisao(la):
Niko te ne bije po ušima da tražiš fiskalni, zar ne? ;)

pa nekad je potrebno imati neki papir kao sto je racun-garancija za nedaj boze

cini mi se da canon 2x godisnje izbacuje nove modele, tako da prethodnim cene moraju uvek da padnu, ali onim modelima koji su imali dobar odnos cene i kvaliteta koji nude, jednostavno nema ni traga u prodavnicama tj. rasprodaju se. Tako da je cekanje da neki dobar fotoaparat pojeftini kada ga malo pregazi vreme jednostavno uzaludno, jer ga tada nece biti u prodaji.

Aargh je napisao(la):
cini mi se da canon 2x godisnje izbacuje nove modele, tako da prethodnim cene moraju uvek da padnu, ali onim modelima koji su imali dobar odnos cene i kvaliteta koji nude, jednostavno nema ni traga u prodavnicama tj. rasprodaju se. Tako da je cekanje da neki dobar fotoaparat pojeftini kada ga malo pregazi vreme jednostavno uzaludno, jer ga tada nece biti u prodaji.

Upravo se to desava ovih dana sa Canon A620

Ko je lud da kupuje A6xx, pored F. S5600? Težak i nezgrapan poput ultrazoom aparata, bez ijedne karakteristike vredne pažnje, izuzev pokretljivog ekrana... Nije ni čudo da mu se raspalo tržište. Očekujem i pojeftinjenje S2 i S3 IS, mada se i dalje poprilično prodaju samo zato što su Canon. Većini ljudi koje znam su prvi izbor, bez i najmanjeg pokušaja da saznaju bilo šta više izuzev tehničkih specifikacija koje je pružila fabrika.

Dzabe i tom ekranu shto je pokretan kada je (ne)kvaliteta onog sa A60.

Video sam da u metrou ima neka akcija za A530. Tam piše da taj aparat snima video klipove u 640x480(30fps)!!!!
Istina ili laž?

Snima 640x480 ali ne 30fps...ako se dobro secam 10 ali ja dok nisam pogledao u specifikacije nisam nesto posebno ni primecivao. Da ne bude zabune da nema razlike, ima, ali je meni i ovako sasvim zadovoljavajuce za pare koliko sam ga bio platio :)

I eto nama sada i a550 :)

a sta mislite koji je bolji A540 ili A550? Gledam nesto, a540 mi deluje mocnije, ovaj a550 samo sto ima 7mp a za to me bas briga. Cak mislim da je i a540 skuplji za jedno 10-15 evra. Sta Vi mislite?

Poslednja izmena:
A550 ima nesto sto su svi A aparati trebali da dobiju pre 6 godina: u mod za pregled se ulazi pritiskom na dugme.

A550 ima nesto sto su svi A aparati trebali da dobiju pre 6 godina: u mod za pregled se ulazi pritiskom na dugme.

Ja mu bas i ne nalazim manu zbog toga. Koliko vidim, A540 i dalje ima "profesionalnije" opcije u odnosu na A550. Mada to ne znaci da ce kvalitet slike biti veci... Primecuju se neke stilske dorade, nema sta.
Nego, jedno pitanje. Juce videh na jednom A530 (isti kao moj) da se tockic za biranje moda vrti za svih 360 stepeni. Normalno, sa kliktanjem, normalan otpor, osim onog "blanko" dela, gde se vrti, kako da kazem, normalno, isto kao kada se prebacuje izmedju dva moda.
Jel to tako treba, ili se neki granicnik ili sta vec, polomio?

Poslednja izmena:
Normalno je da se tockic za izbor modova moze okrenuti za 360° i veruj mi da je play mod na prekidacu nesto najgore sto moze da se zamisli (sem mozda play moda na tockicu za izbor modova).

Normalno je da se tockic za izbor modova moze okrenuti za 360° i veruj mi da je play mod na prekidacu nesto najgore sto moze da se zamisli (sem mozda play moda na tockicu za izbor modova).
Hvala! :D
E, to za play mod na tockicu si u pravu. Nista gore. Mada, ovo za preklopnik mi je uvek bilo bolje, jer imam neke traume od HP-a, koji je imao obicaj da buguje u odredjenim situacijama.
Mene malo, da ne kazem, brine samo kvalitet samog prekidaca, jer se cesto seta iz jednog u drugi polozaj.

Kupio sam A550 pre neki dan i ne izgleda lose na prvu.. Zanimaju me dve stvari. Prva je ukljucivanja datuma na slikama. Gledao sam specifikaciju i pise da je ta opcija omogucena u Postcard mode-u. U ostalim nije? To mi je malo glupo.. Druga stvar je slikanja "povezanih slika". Nisam bas strucan u ovom tako da ne znam kako se zove ta funkcija ali vidjao sam ranije cak i slikao pomocu jednog Hp-a [ono kada se slika slika po slika i na kraju aparat spoji par slika i ispadne panorama cela...Valjda razumete na sta mislim :)]

Kupio sam A550 pre neki dan i ne izgleda lose na prvu.. Zanimaju me dve stvari. Prva je ukljucivanja datuma na slikama. Gledao sam specifikaciju i pise da je ta opcija omogucena u Postcard mode-u. U ostalim nije? To mi je malo glupo.. Druga stvar je slikanja "povezanih slika". Nisam bas strucan u ovom tako da ne znam kako se zove ta funkcija ali vidjao sam ranije cak i slikao pomocu jednog Hp-a [ono kada se slika slika po slika i na kraju aparat spoji par slika i ispadne panorama cela...Valjda razumete na sta mislim :)]

Datum se moze ukljuciti samo na postcardu - jeste malo glupo, ali sve informacije u svakom modu se nalaze u EXIF-u (ako se to tako zove, nisam siguran), tj. u meta podacima slike. Taj mod se zove "stitch assist: trebalo bi da ga imas na tockicu (na A530 postoji). Trebalo bi da ti ispise na ekranu ime moda kad ga selektujes

Taj Fuji S5600 da li ima mogucnost "rafalnog" slikanja, znaci stisnem dugme i on sam pravi sliku posle slike?
Uopste koliko je brz aparat?
Trebam da slikam neke delfine (kada skacu iz vode) da li to ima sanse sa ovim aparatom da uradim, da cim stisnem dugme on napravi sliku i da te slike budu ostre?

Fuji to moze uz malo muke, ali nije dovoljno okrenuti na Auto i uperiti prema delfinima, mora da se zna mnogo vishe..

U karakteristikama sam nasao da pise 1,9 fps max 40 ftg, znaci skoro 2 slike u sekundi. Jel imas neki savet za pocetnika odakle da pocnem, na sta da obratim paznju, pa cu ja posle da probam da menjam parametre. Znaci slike su sve na dnevnom svetlu, prilicno suncano, jedino sto su oni brzi i moram da ih uhvatim u momentu.

Nauchi shta je blenda, brzina zatvaracha, ISO i fokus, i znacesh sam shta treba da uradish. To ne moze da se objasni jednostavno ako ne znash osnovne termine fotografije i kako aparat uopshte funkcionishe..

Vrh Dno