Šta je novo?

Zalman mod

mojne da se vadis na mene :p

Poslednja izmena:
da stvarno!mi se ovde bavimo ozbiljnim temama moj CARE :D :D :D :wave:

U novom Digitalu ima guide o poliranju CPU-a i Kulera,blokova ili shta god ;)

Pa upravo sam hteo da upozorim da poliranje nema nikakve svrhe ako kontaktna povrsina nije prvo poravnata...ne znam sta pise u Digitalu, bas me zanima da li pominju obradu ravnanja.

Pa upravo sam hteo da upozorim da poliranje nema nikakve svrhe ako kontaktna povrsina nije prvo poravnata...ne znam sta pise u Digitalu, bas me zanima da li pominju obradu ravnanja.

Tacno ja bih mogao da kazem da je i suvisna, ja imam iste temp bilo da je finish 2000darka bilo polirka. Najbitnije je da to bude ravno kao holandija :d. Tex pitanje da li micro brazde ostale od 2000darke pomazu jer je onda povrsina veca?

Tacno ja bih mogao da kazem da je i suvisna, ja imam iste temp bilo da je finish 2000darka bilo polirka. Najbitnije je da to bude ravno kao holandija :d. Tex pitanje da li micro brazde ostale od 2000darke pomazu jer je onda povrsina veca?

Ne bi trebalo da pomazu, nabolja kombinacija su dve savrseno ravne povrsine (naravno, nemoguce postici). Dobar utisak o tome koliko je ravna kontaktna povrsina je kada se dodirne sa drugom - ako se pri odvajanju dobije utisak kao da su slepljene ("vakumirane"), to su sigurno dovoljno dobro poravnate povrsine, pasta treba da popuni samo mikro neravnine, koliko da u njima ne ostane vazduh.

Ja sam pisao text a Misko asistirao,a bratski je potpisan :)
Naznachio sam da je mnogo vaznije da se dobro izravna!

tex707 je napisao(la):
Ne bi trebalo da pomazu, nabolja kombinacija su dve savrseno ravne povrsine (naravno, nemoguce postici). Dobar utisak o tome koliko je ravna kontaktna povrsina je kada se dodirne sa drugom - ako se pri odvajanju dobije utisak kao da su slepljene ("vakumirane"), to su sigurno dovoljno dobro poravnate povrsine, pasta treba da popuni samo mikro neravnine, koliko da u njima ne ostane vazduh.
a poliranje samo po sebi josh smanjuje mikroneravnine i omogucava da se stavi tanji sloj paste i samim tim postigne bolje prijajanje jedne povrshine na drugu ;)

Tekst je prilicno fin, onako za americke kuvarice :) ali ja vam zameram sto niste i procesor oradili nego ste ga iskulirali.

Od kad sam presao na C2D nisam bio zadovoljan temperaturama masine koje su na 400*8 bili iznad 50c u idel :( Tako da sam resio da nabacim jednu 12-icu umesto one zalmanove 9-ke :) uz malo muke oko odvrtanja srafova i montiranja ventilatora zavrsio sam mod sasvim opusteno :D
Ispoliran je i kuler mada mi se cini da na sredini nije bas dobro uradjen posao, vidi se na odsjaju od G5 kutijice. Sa pocetka je ostra, a pri kraju se zamucuje.
Kuler dobro naleze, pravilno rasporedjuje pastu pa nisam nosio na ponovno poliranje.

Temperature su pale za nekih 5-8 stepeni :) Pricao sam sa Miskom i preporucio mi je neki brooka ventilator njega cu staviti cim ga nabavim :)
Eto toliko, sad sam zadovoljan. :) :whip:

Hm, meni je temperatura po 36-37C u idle na 400*8 sa box kulerom i bez dodatnog hlađenja. Konfiguracija iz potpisa.

Mereno - cime?

Baal , izmeri core tempom, meni recimo everest prijavljuje 32, a pojedinacno za core1 i core 2 oko 45 u idleu za 400*8, sto se poklapa sa core tempom koji isto prijavljuje(ocitava valjda direktno iz jezgra ok 45tj 44 za drugo) a imam box cooler. Pod max opterecenjem sm pola sata ode do 54.

Mereno coretempom. evo screenshota (komp uključen 15-ak minuta, na 37 dodje kad je duže uključen).

Prilozi

• coretemp.jpg
    coretemp.jpg
    33.5 KB · Pregleda: 95
Odlicne temperature :)
Moj ce uskoro pod smirglu definitivno :D

Mozda mu je u biosu ukljuceno "C1E Support" (ili "C1 Disconnect", na nekim drugim plocama)... a pitanje je i koliko undervolt-uje ploca.

No, bilo kako bilo - temperatura je super! :d

Mani 3DMark, pusti Orthos.

Em sto bolje greje, em sto je reper ovde za poredjenje.

Poslednja izmena:
Na Orthosu se temperatura šeta od 56 do 59C.

koliko treba da se pusti taj orthos,sad sam ga skinuo?

Sto duze to bolje... Al recimo da da je za nabijanje temperature vise nego dosta 2h, a za proveru stabilnosti bih isao na minimum 6h :wave:

koliko treba da se pusti taj orthos,sad sam ga skinuo?

Ako hoces samo temperature da kontrolises dovoljno ti je ~5-10min, kasnije ce se temp povecati za 2-3C, znaci pustis 5-10 min i na dobijenu temp dodas recimo 2-3C, a ako hoces da testiras stabilnost mislim da je ~12h sasvim dovoljno.

Sto duze to bolje!
Mada je jos bolji TAT |Thermal analysis tool|

Pa nisam pošto sam malo nov u klokovanju. :)

Koliko da stavim?

Pa stavi recimo ~1.39v pa testiraj stabilnost, pa ako je sve ok idi dalje sa smanjivanjem u malim(minimalnim) koracima pa kad nadjes gde je granica podigni za jedan korak voltazu i ostavi tako.
Nista se unapred ne moze reci na koliko ce biti stabilan ali onako odoka :p cenim da ce 1.36v biti dovoljno za 400 fsb.

Ja sam sad stavio 1.35v u biosu, ali kad pogledam preko cpu-z manji je napon. Jel' to do vdropa?

Ja sam sad stavio 1.35v u biosu, ali kad pogledam preko cpu-z manji je napon. Jel' to do vdropa?

E to je sad "igranka bez prestanka", asus je poznat po nesto vecem vdropu, proveri sta kaze software koji si dobio uz plocu asus probe, on bi trebalo da cita dobro vrednosti.
Ali ne vezano od svega nemoj se opterecivati naponom koji prijavljuje software sad kad si ga vec stavio na 1.35v testiraj ga u narednom periodu pa probaj eventualno i jos malo manje od toga ali tu je negde granica.
Ako nije stabilan kreni u obrnutom smeru, polako podizi napon i to je to. Naravno kad nadjes stabilnu vrednost proveri onda temp pa dodji da se pohvalis :D .

:wave:

sutra cu opet da sredim malo komp,pred zamenu kulera,poshto mi se neshto podigla temp,ne znam zashto,nije htela u idle-u da ide prko 40,41 stepen,sada mi je 47/51,da li je normalno da bude razlika 4 stepena izmedju dva jezgra(ili ima vez shto je ovaj core temp beta verzija,pa laze malo)?

Našao sam ga, na 1.38v (pravih) radi kako treba. Memoriju sam malo "zateg'o" (sa 5-5-5-15 na 5-5-5-12).

sutra cu opet da sredim malo komp,pred zamenu kulera,poshto mi se neshto podigla temp,ne znam zashto,nije htela u idle-u da ide prko 40,41 stepen,sada mi je 47/51,da li je normalno da bude razlika 4 stepena izmedju dva jezgra(ili ima vez shto je ovaj core temp beta verzija,pa laze malo)?

Desava se da je razlika na dva jezgra za 1-2-3-4C :D a razloge treba traziti u neravnom ihs-u na procesoru ili recimo prasini na cooleru, lose stavljenoj pasti... a mozda je i do coretemp-a :p .

Našao sam ga, na 1.38v (pravih) radi kako treba. Memoriju sam malo "zateg'o" (sa 5-5-5-15 na 5-5-5-12).

E sad se poigraj sa orhos-om i stavi pririty na 9 pa postuj ovde temperature.
EDIT: Eto vidis da znas da klokujes...:D ;) :whip:

EDIT2: U pravu su mastercula i ivke76 probaj i tat

:wave:

Poslednja izmena:
Vrh Dno