Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
E kad vidim taj spisak padne mi mrak... polovina tih centrala na 011 nema slobodnih portova.
Sta meni vredi sto mi je centrala na toj listi kad vec 5 meseci cekam *****i port kod telekoma...
i ja sam na Zvezdari i nema portova :,,: podneo sam zahtev pre dva i po meseca. javi na PM ako nesto saznas oko centrale na Zvezdari...

To sam mislio kada sam rekao da ADSL za Telekom nije profitabilan. ADSL nije narocito profitabilna usluga u poredjenju sa dial up-om pa bi Telekom da stvori nekakav privid ADSL-a u Srbiji, a da zapravo sto vise ljudi drzi sto duze na dial up-u.

Kako to misliš nije profitabilan? Pa ceo svet je na broadband-u, ne misliš valjda da strani provajderi to nude zato što su dobre duše?

Osnovna stvar ovde je nedostatak konkurencije. Sve dok nas Telekom ucenjuje time što jedini nudi uslugu, ni neće nam biti bolje. Da imamo još jednog provajdera koji nudi istu uslugu, stvar bi bila mnogo jednostavnija i baš bi me nešto bolelo uvo što su ovi lelemudi iz Telekoma nesposobni da svoj posao rade kako treba.

Slično je bilo i u HR, dok nisu otvorili tržište. Svuda reklame za ADSL (kao sada kod nas), a praktično ga je bilo nemoguće dobiti. Pogledajte sada kako stvari stoje. Jure te da uzmeš priključak.

Mail od PTT-a:
"Postovani,

Na osnovu Vase prijave na web sajtu www.ptt.yu za proveru postojanja
tehnickih mogucnosti za ADSL, PTT NET Vas obavestava da smo izvrsili
proveru za Vas telefonski broj i molimo Vas da se za detaljnije informacije
obratite nasoj tehnickoj podrsci (011/3641999).

Hvala na interesovanju za nasu uslugu.

Srdacan pozdrav,
PTT NET "

@Sale (a i za sve ostale koje pominju Hrvatsku)

Kad vec pominjes Hrvatsku, procitaj malo po hrvatskim forumima sta ljudi pisu. Cinjenica je da i ta "konkurencija" koja je dosla pokriva samo par vecih gradova (i to delimicno). Takodje, slobodan port ljudi ne mogu naci ni u pojedinim delovima Zagreba. Na prikljucak se isto ceka mesecima.
Preko 90 % ljudi koristi pakete sa ogranicenim protokom jer su Flat paketi preskupi pa mnogi sebi ne mogu to priustiti. A i pojedinci koji koriste Flat se mogu suociti za rapidnim smanjenjem brzine protoka ukoliko mnogo downloaduju (jer u ugovoru stoji nesto u tom smislu).
Svi psuju Hrvatski Telekom i proklinju dan kad je privatizovan i prodat T-Com-u jer od tada ulazu ogromne pare samo u reklame (i mobilnu telefoniju), a za ulaganje u infrastrukturu ih bas briga. A dobili su i visestruko vece cene telefoniranja.
Tehnicka podrska im je takodje na "visokom" nivou".
Cak su imali neku akciju,ako potpises ugovor na 2 godine dobijas mp3 player. I ode neki lik da uzme MP3 player a oni mu kazu da nije naveo u ugovoru da to zeli pa zbog toga nema nista. Zamislite?!?!?
I dalje postoji veliki broj PCM-ova.
Jedno su njihove mape dostupnosti i lepi sareni baneri na njihovim sajtovima a drugo je realnost.
Naravno, postoje i zadovoljni korisnici.
Ovo sto sam rekao su cinjenice koje lako mozete proveriti na hrvatskom forumima.

@Sale (a i za sve ostale koje pominju Hrvatsku)

Svi psuju Hrvatski Telekom i proklinju dan kad je privatizovan i prodat T-Com-u jer od tada ulazu ogromne pare samo u reklame (i mobilnu telefoniju), a za ulaganje u infrastrukturu ih bas briga. A dobili su i visestruko vece cene telefoniranja.
Tehnicka podrska im je takodje na "visokom" nivou".

E sefe, znas koja je razlika izmedju naseg i Hrvatskog telekoma?

Hrvatski telekom ima i zadovoljnih korisnika.

Sad cu ti ja ispricati nesto o T-Comu posto sam mnogo bolje upucen u to od tebe.

Bjelovar, malo mesto sa oko 30 hiljada stanovnika na jedno 80 km od Zagreba.
Moj kolega je kupio kucu negde u maminoj na nekom levom brezuljku dobrih 5 km od centra grada, znaci nedodjija...nema telefona, nema kanalizacije, voda iz bunara - znaci haos. Posto mu internet treba kuci, nazvao lepo covek T-com...gospodo prosvjedujem :D :D :D treba mi ADSL prikljucak a nemam telefon, sta mozete da uradite? U roku od 5 dana coveku je stigao telefonski prikljucak i ADSL oprema sto ga je sve zajedno izaslo oko 25 eur.
ADSL mu znaci leti a 5 dana pre ADSL-a nije imao ni telefonski kabel do kuce i sad ti meni tu dodjes i pametujes kako; Bugari, Pakistanci, Novo Gvinejci i Hopi pleme imaju losiji telekom od naseg, prvo da bi se uvela neka infrastruktura moraju postojati i obrazovani kadrovi, to je nesto sto mi samo mislimo da imamo a telekomove servisere kada promatras kako rade na terenu uvek imam osecaj da oni ni ne znaju u tom momentu gde se nalaze i kojim se poslom bave, isto kao i nasi doktori.

Nas telekom je zesce ****** a ubeljivo je NAJlosiji, NAJprevarantskiji i NAJnekvalitetniji (NAJskuplji). Eto vidis da ti je firma ipak NAJ :D

@Djalf

Isti mail sam bio i ja dobio...to ti u sustini znaci da te je telekom vec zakacio ali te verovatno nisu zvali pa ptt ne moze nista da uradi dok te telekom ne otkaci ali ako te oni otkace izgubices i port a tu ustvari lezi caka koliko sam ih ja razumeo,znaci ti ako se odjavis i posaljes ptt-u proveru oni ce ti reci onda da nemas uslova i onda si opet na pocetku...cenovno se isplati rizikovati ali niko ti ne moze garantovati koliko bi cekao...

Kako to misliš nije profitabilan? Pa ceo svet je na broadband-u, ne misliš valjda da strani provajderi to nude zato što su dobre duše?

Osnovna stvar ovde je nedostatak konkurencije. Sve dok nas Telekom ucenjuje time što jedini nudi uslugu, ni neće nam biti bolje. Da imamo još jednog provajdera koji nudi istu uslugu, stvar bi bila mnogo jednostavnija i baš bi me nešto bolelo uvo što su ovi lelemudi iz Telekoma nesposobni da svoj posao rade kako treba.

Slično je bilo i u HR, dok nisu otvorili tržište. Svuda reklame za ADSL (kao sada kod nas), a praktično ga je bilo nemoguće dobiti. Pogledajte sada kako stvari stoje. Jure te da uzmeš priključak.

Poenta toga sto sam napisao su reci "za Telekom". Znaci, nisam napisao da ADSL nije profitabilna usluga, nego da nije profitabilna usluga za Telekom. Vec sam na sopstvenom primeru objasnjavao zasto tvrdim da ADSL za Telekom nije profitabilna usluga. Ja sam na Dial Up-u i mesecno placam, uobicajeno, 3000+ dinara telefonski racun + 650 dinara flat dial up (deo tog novca takodje ide Telekomu). U tom racunu telefonski impulsi za koriscenje interneta ucestvuju sa 90% jer fiksni telefon gotovo da i ne koristim za razgovor. E sad, kada bi meni telekom omogucio ADSL (instalirao port) dobio bih pet puta brzi internet, ali bi Telekom dobio samo 1200 dinara za ADSL i, recimo, 300 dinara za fiksni telefon. Znaci, ako me ostave na Dial Up-u Telekom na meni zaradjuje vise od 3000 dinara, a ako mi omoguce ADSL maksimalno 1500 dinara i jos cu im uz to trositi pet puta vise resursa.

Kada bi neki drugi provajder bio u mogucnosti da uvodi ADSL i da pri tom ne zavisi od Telekoma, ili kada bi drzava naredila Telekomu da u roku od pola godine - godinu dana uvede ADSL svima koji su zainteresovani, ADSL bi postao profitabilna usluga za Telekom. Ovako, dok mogu da nas mimo nase volje drze na, za njih, profitabilnijoj usluzi, ADSL za Telekom nije nimalo interesantan i uvode ga tempom tek da se prica da ga ima u Srbiji.

Poslednja izmena:
Sam ADSL mozda nije profitabilan, ali koliko sam cuo Telekom priprema i neku vrstu kablovske televizije ,preko telefonske linije a tu ce vec uzeti pare i od penzosa.Tako da im ADSL sluzi za testiranje kapaciteta i infrastrukture.

ADSL Vrsac

Pre sat vremena sam prichao sa ljubaznom tetom sa broja 9813 u Vrscu i rece mi da je u toku testiranje kapaciteta i da ADSL u VS krece krajem februara

Pre pola sata svratih do poste u Jagodini kad tamo u sobi za reklamacije instaliran racunar sa ADSL-om da svako moze da proba kako to radi. Malo sam surfovao a potom pitao radnika na salteru kada cu biti pozvan da potpisem ugovor i preuzmem modem na sta covek rece da mogu da ocekujem da to bude u toku sledece nedelje. Navodno, u toku ove nedelje ce biti prikljuceni samo radnici Telekoma koji ce kao testirati kako sve to radi. Takodje, rece i to da za sada nisu povezani ISDN korisnici i centrala na Strelistu (naselje u Jagodini) jer za njih jos nemaju opremu. Nezvanicno sam cuo da je predvidjeno 80 "besplatnih" prikljucaka, navodno za opštinu i slične ustanove ali da su sada potegli veze svi od reda ne bi li dobili neki od tih besplatnih prikljucaka. Isti izvor mi navodi da urgiraju svi od reda, od cistacice u SUP-u pa do pozornika na ulici. Nazalost, broj portova predvidjenih za grad je samo 160 pa ce biti pravo klanje medju zainteresovanima ko ce pre ugrabiti port. Toliko od mene, palim sada u potrazi za vezom jer je to izgleda jedini nacin...

Heeh,sto se tice Valjeva nista pre marata.Tako mi rekose u korisnickom servisu.Kao sve je instalirano,ali se jos uvek cekaju modemi koji su stigli,ali u bg,a bg je udaljen svega 100-tinak kilometara,a modemi putuju ko da stizu sa neke druge planete.Strasno

160 portova za celu Jagodinu, nije to malo brate! :d

Pa i nije. ;) Ovde kod mene na centrali Miljakovac su instalirali 100 portova (nezvanicna informacija) za podrucje koje ima jedno 10.000 stanovnika vise od Jagodine. :eyebrows:

malo je i jedno i drugo :)
to je poredjenje jedne bede sa drugom ;)

Lako je vama sa Zvezdare da se zezate. Citam danas u Novostima da ce u narednih nekoliko dana Telekom da razdvoji 89 dvojnika na Zvezdari. :d

bas me briga za dvojnike, kada ce da nabudze portove? armija ljudi ceka na portove na Zvezdari...

Takodje, rece i to da za sada nisu povezani ISDN korisnici
Samo mi jos fali da ISDN predstavlja problem, i da zbog toga ADSL stigne tek kad se namire svi ostali. U praksi to znaci da cu ga dobiti po zavrsetku akcije, odnosno nikad. J..bo ISDN, ADSL, Telekom..internet..modem..ruter i sve u tri k...ca. Koji me je k...c terao da se vezem za jeb..ni komp, i lupam po tastaturi ko budala, kad za sopstvene pare moram da jurim neke debele, masne krmke...da mi udele milostinju... Sutra idem u telekom, jeb..cu im sve po spisku.. stoka..

Poslednja izmena:
Samo mi jos fali da ISDN predstavlja problem, i da zbog toga ADSL stigne tek kad se namire svi ostali. U praksi to znaci da cu ga dobiti po zavrsetku akcije, odnosno nikad. J..bo ISDN, ADSL, Telekom..internet..modem..ruter i sve u tri k...ca. Koji me je k...c terao da se vezem za jeb..ni komp, i lupam po tastaturi ko budala, kad za sopstvene pare moram da jurim neke debele, masne krmke...da mi udele milostinju... Sutra idem u telekom, jeb..cu im sve po spisku.. stoka..

:bottle:

jedno je jasno , ISDN će nam doći glave. :wall:

pre prar postova sam pitao da li neko zna pa ajde da ponovim.
znači,pre nekih 3 meseca popunim ja prijavu za ADSL na telekomovoj stranici(inače svi provajderi imaju ovog tipa ili sličnu prijavu) i sad nakon tri meseca dobila moja centrala tehničke mogućnosti. u međuvremenu sam popunio još 2-3 prijave kod drugih provajdera. i šta se dešava,provajderi mi javljaju da je linija OK i da je sve spremno za instalaciju ADSL ali da mi je neko već uzeo liniju u rad. pomislite ko je mogao da prisvoji moj port. i sad kako rešiti problem. provajderi mi ne mogu ponuditi uslugu jer moram nešto raskinuti što nisam i potpisao :mad:
najgore u celoj stvari je što šugavci iz telekoma neće kur*em da mrdnu i da barem jave da ima tehničkih mogućnosti da će biti tad i tad , pa da ih čovek čeka. a ovako , oni se ne javljaju ovi drugi bi pružili uslugu jer imaju svoje modeme ali ne mogu zbog monopoliste. :crash:
koja đubrad

jel neko imao takvo iskustvo ?

pa stvarno je glupo,može da te prijavi komšija kod telekoma da ne znaš i ujeb* te je do jaja.
ti ostade bez ADSL-a dok ne raskineš prijavu sa telekomom.

pozdrav :wave:

Ljudi, javljajte jel neko u ovoj akciji dobio ADSL na ISDN liniji. Inace, odoh na tavan..

Nemoj na tavan!!

http://www.elitesecurity.org/t241814-Kako-prekinuti-vezu-sa-internetom

Ovaj covek je dobio nedavno preko ISDN linije jedino ne znam dali je kod Telekoma. Znam pouzdano da je ISDN jer mi je skoro pa komsija i kontaktirao sam ga u vezi te "kucne mreze".
Moze da ga pitas kod koga je.

Inace, kad budes krenuo u Telekom zovni me pa cemo zajedno da im prekontrolisemo mame i blizu i siru rodbinu. I meni je svega preko q.... Nedavno sam saznao da sam zapatio PCM na liniji koju su mi dovukli iz druge ulice i za koju sam morao da platim 150m kabla preko uobicajene cene prikljucka. Pa j.... im. Ne koristim dial-up od prosle godine pa nisam ni znao dok mi nije stigao odgovor od [email protected]

Nemoj na tavan!!

http://www.elitesecurity.org/t241814-Kako-prekinuti-vezu-sa-internetom

Ovaj covek je dobio nedavno preko ISDN linije jedino ne znam dali je kod Telekoma. Znam pouzdano da je ISDN jer mi je skoro pa komsija i kontaktirao sam ga u vezi te "kucne mreze".
Spasio si me..Sokole.. a sutra cu svakako u telekom. Je..cu im mamu... dosta je vise.. smucili su mi se...u tri pm. Pa dokle ce vise da me *****avaju. Vec peti mesec.. Sta oni misle. Da slavim godisnjicu. Pa imam i ja granicu..

Poslednja izmena:
Poenta toga sto sam napisao su reci "za Telekom". Znaci, nisam napisao da ADSL nije profitabilna usluga, nego da nije profitabilna usluga za Telekom. Vec sam na sopstvenom primeru objasnjavao zasto tvrdim da ADSL za Telekom nije profitabilna usluga. Ja sam na Dial Up-u i mesecno placam, uobicajeno, 3000+ dinara telefonski racun + 650 dinara flat dial up (deo tog novca takodje ide Telekomu). U tom racunu telefonski impulsi za koriscenje interneta ucestvuju sa 90% jer fiksni telefon gotovo da i ne koristim za razgovor. E sad, kada bi meni telekom omogucio ADSL (instalirao port) dobio bih pet puta brzi internet, ali bi Telekom dobio samo 1200 dinara za ADSL i, recimo, 300 dinara za fiksni telefon. Znaci, ako me ostave na Dial Up-u Telekom na meni zaradjuje vise od 3000 dinara, a ako mi omoguce ADSL maksimalno 1500 dinara i jos cu im uz to trositi pet puta vise resursa.

Kada bi neki drugi provajder bio u mogucnosti da uvodi ADSL i da pri tom ne zavisi od Telekoma, ili kada bi drzava naredila Telekomu da u roku od pola godine - godinu dana uvede ADSL svima koji su zainteresovani, ADSL bi postao profitabilna usluga za Telekom. Ovako, dok mogu da nas mimo nase volje drze na, za njih, profitabilnijoj usluzi, ADSL za Telekom nije nimalo interesantan i uvode ga tempom tek da se prica da ga ima u Srbiji.

Problem je ovde što polaziš od ličnog primera, ali mislim da je daleko veći broj korisnika Dialup-a koji na Netu ne provode više od 1 ili 2 sata dnevno i čiji udeo u pristupa Internetu u ukupnom telefonskom računu nije u istom odnosu nego kao kod tebe.

Recimo da neko mesečno "troši" impulsa za 500-600 din za pristup Internetu. U tom slučaju se Telekomu itekako isplati da ga prebaci na ADSL jer će na njemu zarađivati duplo...

Ako se već baziramo na ličnim primerima, ja od kuće relativno malo koristim Net, a jako malo koristim i fiksni telefon, pa se trenutno Telekom od mene mesečno ne ovajdi za više od 300-400 din. Uplatio sam i čekam uvođenje 512 kbit ADSL-a, koji ću mesečno plaćati ~2200 din. Šta se u ovom slučaju Telekomu više isplati?

Problem je ovde što polaziš od ličnog primera, ali mislim da je daleko veći broj korisnika Dialup-a koji na Netu ne provode više od 1 ili 2 sata dnevno i čiji udeo u pristupa Internetu u ukupnom telefonskom računu nije u istom odnosu nego kao kod tebe.

Recimo da neko mesečno "troši" impulsa za 500-600 din za pristup Internetu. U tom slučaju se Telekomu itekako isplati da ga prebaci na ADSL jer će na njemu zarađivati duplo...

Ako se već baziramo na ličnim primerima, ja od kuće relativno malo koristim Net, a jako malo koristim i fiksni telefon, pa se trenutno Telekom od mene mesečno ne ovajdi za više od 300-400 din. Uplatio sam i čekam uvođenje 512 kbit ADSL-a, koji ću mesečno plaćati ~2200 din. Šta se u ovom slučaju Telekomu više isplati?

Apsolutno si u pravu broj ljudi koji pravi telefonske racune preko 3000 dinara je jako mali postoji tu i dosta ljudi koji koriste wireless, a koji su podneli zahtev za adsl ako posmatras licni primer onda se i ne isplati ali u globalu se mnogo vise isplati adsl, jer veruj mi na rec da adsl nije profitabilniji od dial-up-a nikada ga ne bi rasirili na zapadu jer oni sve gledaju kroz zaradu.

Kragujevac. Burazer, danas isao i pokupio opremu. Kaze juce ga zvali i rekli mu da dodje da potpise ugovor i preuzme opremu, a prijavio se bogzna kad. E sad, pitanje je koliko ima portova za KG?

Kragujevac. Burazer, danas isao i pokupio opremu. Kaze juce ga zvali i rekli mu da dodje da potpise ugovor i preuzme opremu, a prijavio se bogzna kad. E sad, pitanje je koliko ima portova za KG?
Koliko znam ima dosta portova za KG, mada ima i dosta prijavljenih. Ja sam od danas na ADSL-u. Danas je instalirana jos jedna grupa korisnika, vec su ih zvali da uzmu sutra modeme. Znam jer je kolega i bio u sutrasnjoj grupi i malopre su ga zvali.

Nisam zaboravio...

Neko je konstatovao da svi zaborave ovu temu kad jednom dobiju adsl. Ovu poruku posvecujem njemu. :)

Dakle, upravo sam instalirao ADSL. Ovo je prakticno prvi sajt koji sam otvorio, pa nemam puno utisaka. Potrudicu se da navedem najbitnije informacije. Nadam se da ce nekome biti korisno.

Centrala Kijevo (Beograd), telefonski brojevi 011/2333***
Dosadasnji mesecni racuni za telefon oko 3000 dinara, s tim da dosta pricamo, odnosno dial-up je uzimao sigurno do 1000 dinara, mozda i manje
Imam 'obicnu' liniju, ne isdn, nisam imao dvojnika
Podneo sam zahtev preko sajta, negde na pocetku, recimo pocetkom novembra prosle godine. Raspitivao se pocetkom godine i rekli da ce biti krajem januara, uz iznenadjenost mojom opaskom da to znaci mart-april i tvrdnju da ce biti bas krajem meseca.
Valjda 23. januara, EUnet je objavio da je centrala Kijevo osposobljena za ADSL. Inace, mislim da je u pitanju Siemens centrala, stavljena pre nekih 3 godine (mozda i 2, nisam siguran).
Prilikom registracije, ostavio sam broj mobilnog. Juce su me pozvali na taj broj i rekli da vlasnik telefona (onaj na koga glasi prilkljucak) treba da dodje sa licnom kartom.
Veceras bio i zavrsio sve za desetak minuta. Dobio Hawei ili kako vec modem. Pun paket - modem, stalak, spliter, dva rj11 kabla, jedan mrezni (rj45), adapter za struju, cd, uputstvo.. bas kompletno.
Prikljucio i sve radi iz prve.

Trudicu se da pratim ovaj forum i da odgovorim na pitanja, ako ih bude. Samo ipak sacekajte sa pitanjima o brzini, filtriranju i slicnom, jer sam tek instalirao modem. Za sada nisam nasao ni bilo kakav program za kontrolisanje konekcije.

Zaboravio sam da pomenem da sam uzeo paket 512k.

Poslednja izmena:
Nadam se da ću i ja uskoro pričati moja lična iskustva...

Pa ljudi sta je ovo , preuzeto od mog druga MIGETA !

Prilozi

• Sramota TELEKOMU !.jpg
    Sramota TELEKOMU !.jpg
    90 KB · Pregleda: 210
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno