Šta je novo?

Zalman mod

mastercula

Slavan
Učlanjen(a)
05.02.2006
Poena
319
Od kad sam presao na C2D nisam bio zadovoljan temperaturama masine koje su na 400*8 bili iznad 50c u idel :( Tako da sam resio da nabacim jednu 12-icu umesto one zalmanove 9-ke :) uz malo muke oko odvrtanja srafova i montiranja ventilatora zavrsio sam mod sasvim opusteno :D
Ispoliran je i kuler mada mi se cini da na sredini nije bas dobro uradjen posao, vidi se na odsjaju od G5 kutijice. Sa pocetka je ostra, a pri kraju se zamucuje.
Kuler dobro naleze, pravilno rasporedjuje pastu pa nisam nosio na ponovno poliranje.

Temperature su pale za nekih 5-8 stepeni :) Pricao sam sa Miskom i preporucio mi je neki brooka ventilator njega cu staviti cim ga nabavim :)
Eto toliko, sad sam zadovoljan. :) :whip:

Prilozi

• 46-48.PNG
    46-48.PNG
    17 KB · Pregleda: 180
  • DSC04988.jpg
    DSC04988.jpg
    124.7 KB · Pregleda: 382
  • DSC04989.jpg
    DSC04989.jpg
    137.8 KB · Pregleda: 367
  • DSC04993.jpg
    DSC04993.jpg
    203.7 KB · Pregleda: 543
Dzaba mod kada te ubi prasina, predpostavljam da je kuciste stalno otvoreno i zato se brzo zapuse perca na 9500 sto se vidi iz postovanih slika. Moraces da stavis filtere na ventilatore koji ti ubacuju vazduh u kuciste.

Ne staj mi na zulj, bice i toga u novom kucistu :)

Da, mislim da je 54c tacna brojka, na 3.2GHz i 1500o/m, sa ovim imam 47 na 1200 o/m
Naravno mogao sam da ga sibnem na 2300o/m ali to je kao kad avion polece :)

edit,
Verovatno mi heat spreader nije bas najravniji otud i tolike temperature.
Kako je kod tebe?

Poslednja izmena:
lep fino i funkcionalno

ali ako nekad budes prodavao prasinu posalji mi PM, imam lika :p
de malo sredi to, graficka se ne vidi

Obecavam sl. put ima sve da se cakli :D

Nesto tebi nije definitivno bilo lepo naleglo kada ti je idle temperatura bila tolika. Meni sa onim intel thermal analisis tool nije prešla 58s u loadu na 400x7 (što je otprilike slično tvom). Ineče idle oko 40 (eventualno kad odvrnem ventilator u sobi da pregreva ide na 44-45 a još imam i bad axe za koju je pričano da pokazuje nešto višlje temperature). Inače zalman mi oduvek radi na 1800 (to mi je neki najbolji odnos buka i posao) :wave:

I da zaboravih i ja da te pohvalim za gomilu prašine!!! Pa čoveče ja zalman vadim praktična svaka 3 meseca i izvlačim prašinu između tih listića (to mu je velika mana) i takođe četkom prečistim i sve ostale komponente negde van kuće.

Poslednja izmena:
Lepo 58c u loadu :)
Na max broju obrtaja je bila 68c posle sat ipo orthosa ali na 450*8 cini mi se.
Siguran sam da je neravan hs glavni krivac.

Svaki je primerak cpu-a prica za sebe.
Na svakih metar dana uzmem Makitin compresor (iz servisa na poslu) i lepo na terasi izduvam njime svu prasinu iz kompa. Ja sam i dalje na intel stock cooleru i temp u idleu mi je u zavisnosti od temperature u sobi od 42-45C,na 2.8Ghz (350*8). Na 3.2Ghz je bila kao kod Mastercule.

Pa sumnjam baš da razlika u dva procesora iz iste serije može da bude mnogo stepeni, ako naponi nisu dizani!!!

Pa ja nemam terasu, sta da radim sad :d
Rekoh sredicu prasinu, da sam znao sredio bi je pre postovanja slika Lol :d :D

I hs ce da dobije lapping u skorije vreme!

To za napon i temperature, meni je na 1.325 i 1.35 ista, a na 1.4 se mozda podigna za 1-2 stepeni na istom kloku.Mada moram da proverim to jos jednom ipak sam se sa tim cimao pre par meseci.

Nije ni cudo sto mu se toliko grejao, kad mu je ono ziva bruka od kuciste, Mastercula, kada budes imao materijala, uzmi neki Chieftec.

iskreno,nemam pojma kako mu je poshlo za rukom da tolko usvinji tako lep kuler!Mozda lik zivi negde u sahari :)
@mastercula
ti nemash opravdanje ;)

Citat:
Citiram korisnika: mastercula Pogledaj poruku
Kako je kod tebe?
Oko 50c +-2c sa box coolerom...2000o/m ali je toliko tih da se ponekad pitam radi li uopste.

Da i onda me jedan dan zove Overkill sa pitanjem jeli jel imas paste ? ja pitam da a sta si uradio ? Pa ......(duze objasnjenje sta je bilo) iskljucio se komp zbog temperature.
Ja: a ha tepih ?
Overkill: da veliki tepih :)

a sto se tice lika sa onog linka ...... pusac vidi se po masnom zutom tepihu :)

izgleda da sam srecnik,...kod mene nakon >6meseci nema prasine toliko, tek malo po dnu kucista... a masu ventova imam u kucistu,... nije mi jasno,...
a najace mi je kada radim neciji komp,... obavezno na dvoriste i na izduvavanje a potom tek u sobu i kacenje na monitor itd. Taj oblak prasine tesko se recima moze opisati!

dobar fan si uzeo, a koji to ultra mega giga fan ti preporucio Misko?

Poslednja izmena:
Pri sobnoj temperaturi 20c voltaza u biosu 1.55 u windowsu 1.50 dve slicke za poredjenje cpu nabavljen od coveka koji zna sta radi i kako treba Spacemaster:type: takodje hladjen Zalmanom 9500 sa otvorenim kucistem.
Sve pohvale ekstra odradjen 9500 planirao sam nesto tako da odradim i kod mene:wave:

Pogledajte prilog 20543 Pogledajte prilog 20544

Poslednja izmena:
Neki Tt 1300-2800 o/m :-devil-:

Poslednja izmena:
Lepo 58c u loadu :)
Na max broju obrtaja je bila 68c posle sat ipo orthosa ali na 450*8 cini mi se.
Siguran sam da je neravan hs glavni krivac.

Jedan komentar u vezi neravnina na HS (primenljiv i na waterblockove, naravno): poravnavanje je daleko vaznije od poliranja. Ravnanjem uklanjamo makro-neravnine (koje mogu da se prostiru celom povrsinom), dok poliranje uklanja samo mikro-neravnine (mogu da budu i lokalnog tipa i maximalna amplituda im je daleko manja od makro-neravnina tako da im je i uticaj na prenos toplote daleko manji). Dakle, uvek insistirajte prvenstveno na poravnavanju kontaktne povrsine. Nazalost, to je skupa operacija ako se radi kako treba, za poslednju seriju mojih waterblockova koja je uradjena u USA naplaceno je $25-$30 po jednom waterblocku (50x80mm) za ravnanje u radionici specijalizovanoj za takvu obradu.

Pri sobnoj temperaturi 20c voltaza u biosu 1.55 u windowsu 1.50 dve slicke za poredjenje cpu nabavljen od coveka koji zna sta radi i kako treba Spacemaster:type: takodje hladjen Zalmanom 9500 sa otvorenim kucistem.
Sve pohvale ekstra odradjen 9500 planirao sam nesto tako da odradim i kod mene:wave:

Pogledajte prilog 20543 Pogledajte prilog 20544

Mnogo dobre temperature. Pusti malo duže taj progarm (oko 10 minuta) da vidimo dokle će da dogura!

Mnogo dobre temperature. Pusti malo duže taj progarm (oko 10 minuta) da vidimo dokle će da dogura!

Ma pustao sam nista se nemenja temperatura koju postigne u prvih pola sata testirajuci stabilnost Prime95+super_pi_m32 ostaje ist i nadalje:) ali zato ovaj programcic TAT koji je izaso kako mi se cini iz intelove kuhinje kada se pokrene na obadva jezgra sa opterecenjem od 100% na 20c sobne temperature nabije temperaturu na 66c ako prebaci 72:mad: gasi masinu
ali zato na 3500mhz+1.48v= 59c u nardnih pola sata mrzelo me vise da probam nista se nemenja. U svakom slucaju ovaj TAT **** kevu procesoru dobar je jer ga zaista maksimalno optereti.

Pogledajte prilog 20554 Pogledajte prilog 20555 Pogledajte prilog 20556

Poslednja izmena:
Jedan komentar u vezi neravnina na HS (primenljiv i na waterblockove, naravno): poravnavanje je daleko vaznije od poliranja. Ravnanjem uklanjamo makro-neravnine (koje mogu da se prostiru celom povrsinom), dok poliranje uklanja samo mikro-neravnine (mogu da budu i lokalnog tipa i maximalna amplituda im je daleko manja od makro-neravnina tako da im je i uticaj na prenos toplote daleko manji). Dakle, uvek insistirajte prvenstveno na poravnavanju kontaktne povrsine. Nazalost, to je skupa operacija ako se radi kako treba, za poslednju seriju mojih waterblockova koja je uradjena u USA naplaceno je $25-$30 po jednom waterblocku (50x80mm) za ravnanje u radionici specijalizovanoj za takvu obradu.

U novom Digitalu ima guide o poliranju CPU-a i Kulera,blokova ili shta god ;)

Da na TAT sam i mislio. Sad već sve dolazi na svoje mesto što se temperatura tiče :wave:

Nazad
Vrh Dno