Šta je novo?

Kako do brzeg ucitavanja windows-a

ccc...

1. ne treba brisati prefetch folder

njegova namena je da prati startovanje novog programa i zabeleži parametre koji će dovesti do bržeg učitavanja windovsa kao i još nekih aplikacija.

u saradnji sa nekim defragmenterom koji poštuje raspored fajlova u layout.ini fajlu, koji prefetcher inače održava, i koji prilikom defragmentacije na početak diska slaže fajlove iz layout fajla u tačno onom rasporedu koji je prefetcher napravio, dobija se sistem koji se diže dosta brže od sistema koji ne koristi ovu metodu.

iz ovoga sledi da brisanje prefetch foldera samo donosi štetu.

2. indexing nema nikakve veze sa prefetch-om, već radi skeniranje celog diska i indeksiranje sadržaja fajlova, na sličan način kao što to rade pretraživači na netu.

svrha ovoga je da pera može da nađe pismo koje je otkucao za žiku, ali ne može da se seti kako je krstio dotični word dokument, tako da će u search box uneti frazu "dragi žiko" i videti u kojim se dokumentima pojavljuje, te naći dokument koji mu treba.

obzirom da ovo i nije preterano bitna opcija mnogi korisnici isključuju ovaj servis u cilju rasterećivanja sistema od suvišnih opcija koje ponekad guše sistem.

mene interesuje dali prefetch ako sam recimo izbrisao sve fajlove iz njega ponovo sve to obnovi
nakon izvesnog vremena?
pitam ovo zato što vidim da ima u njemu dosta fajlova programa koje više ne koristim.
mislio sam da ih obrišem sve pa on obnovi samo one koji su potrebni 😀

@focus - obrisao sam Pefetch pre par dana i evo kod mene je tek danas počeo da se obnavlja.

ccc...

1. ne treba brisati prefetch folder

njegova namena je da prati startovanje novog programa i zabeleži parametre koji će dovesti do bržeg učitavanja windovsa kao i još nekih aplikacija.

u saradnji sa nekim defragmenterom koji poštuje raspored fajlova u layout.ini fajlu, koji prefetcher inače održava, i koji prilikom defragmentacije na početak diska slaže fajlove iz layout fajla u tačno onom rasporedu koji je prefetcher napravio, dobija se sistem koji se diže dosta brže od sistema koji ne koristi ovu metodu.

iz ovoga sledi da brisanje prefetch foldera samo donosi štetu.

Nisi u pravu, brisanje preftech fajlova ubrzava dizanje sistema. Ako ne verujes, probaj...

narvno da sam probao i nije brže.
mada, možda mi štoperica nije ispravna 🙂

kakva su iskustva ostalih koji su probali ovaj savet ?

Myth - "Deleting the contents of the Prefetch folder improves performance."

Reality - "Every time you delete an application's Prefetch (.PF) file you will cripple that application's load time the next time you go to launch it. This can temporarily increase load times by as much as 100%. For one thing, XP will just re-create the Prefetch (.PF) trace files anyway; secondly, it trims the files if there's ever more than 128 of them so that it doesn't needlessly consume space. However you do not regain optimal application load times back until after the second time you launch the same application due to the Prefetch (.PF) trace file being re-created. Prefetch (.PF) trace files are not a cache and are not preloaded into memory upon windows startup. They are never even accessed until you launch an application. Only one Prefetch (.PF) trace file per application is created. There is never ANY reason to delete these files. Cleaning the Prefetch folder is actually a temporary self-inflicted unoptimization. Why you would want to deliberately hurt your PC's performance I have no idea." - Source - Source 2 - Source 3 - Source 4
...
...
Bad Advice - This bad advice to clean the prefetch folder is posted frequently on the Internet by people who do not understand how the Windows XP Prefetcher works. Their explanations are 100% inaccurate. - Bad Advice 1 - Bad Advice 2 - Bad Advice 3 - Bad Advice 4

@IRS
Preftech ne sluzi za brze dizanje sistema i to je obicna zabluda.

Posto je NTFS takav kakav je, XP je sa sobom doneo i Indexing servis koji pravi te silne fajlove u preftech folderu. To su obicno programi koji se najcesce koriste pa sistem preko Preftech mehanizma navodno "ubrzava" pri sledecem pokretanju.

Drugim recima, obican waste resurasa. Indexing servis se obavezno gasi a svi fajlovi iz tog dira se brisu. Onaj ko kaze da mu to ne ubrzava boot ima problema sa osecajem za vreme 🙂

Amen. Ovo radim otkako koristim XP - a to je mnogo godina (jos iz vremena Durona 650MHz i 192MB RAM-a). I to je prvo sto uradim kada me neki prijatelj zamoli da mu "ubrzam komp".

Poslednja izmena:
Probao sam, ali sam vratio na normalu. Za sada ću praktikovati Prefetch jer se programi sa njim brže startuju, mada i nisam primetio da je brisanje Prefetch-a ubrzalo dizanje.
Još nešto, ono menjanje registra za "zmijicu" definitivno setuje da zmija prođe dva puta max ali zato welcome screen kilavi (u mom slučaju).
Blah...

Evo jednog univerzalnog rešenja (tipa format C) za brzo učitavanje windows-a.
Ne instalirate niti jedan anti-something program, isključite sve servise koji se pale zajedno sa boot-om i dobijete savršeno brz win koji se pali k'o baba na penziju...

Performanse.jpg

Processes.jpg

Može još manje memorije da koristi ako izuzmete procese :
WMwareUser.exe, WMwareService.exe i naravno taskmgr.exe.
Sva tri procesa zajedno zauzimaju nekih 7MB, tako da će te na kraju
dobiti XP koji troši svega 44MB. Takav win će se paliti dok si reko Nahasapi... Nahasapima... čekaj Nahasapimapetalon

kako to? meni winXP zauzima <100MB samo ako ne instaliram drajvere za graficku, zvucni, plocu...

kad instaliram sve drivere lako stignem do 100MB a pre toga (sa njegovim default driverima) trosi tipa 50tak MB...

takodje pobijem 50% servisa i nikada, ali nikada ne instaliram tweakere, antivirus, firewall, antispy, ... i ostalo smece od software-a. koristim samo programe/pakete skuplje od 1000e. 😀

Nije poenta da Windowsi zauzimaju sto manje RAM-a. Kod mene je namesteno da se ucitavaju odmah direkno u RAM (da ne bude zabune - Windoms se dize za 10-ak sekundi + imam jos 4 programa i tray-u). Poenta je da ti rad na kompu bude sto brzi. Drugi je slucaj ako nekome komp sluzi samo za igranje. Setup je potpuno drugaciji.

Poslednja izmena:
@syntax
I mene interesuje kako imas tako malo zauzece rama. Ja sam kod sebe iskljucio skoro sve servise, tray je prazan a opet imam zauzece od 125MB i imam 15 procesa ukljucujuci i task manager.

@shoma - nemam pojma, mogu ti dati listu servisa koje sam ja ubio pa ti uporedi.
Mada, ovo što sam ja uradio je samo experiment (ALI XP RADI), instalirao sam jedan XP preko virtualne mašine pa sada malo čačkam. Još nešto, ovaj XP ne može čak ni na net!

Petljanje sa perfetcher-om definitivno ima povoljne efekte na boot time. Kod mene, najbolje rezultate je dalo gashenje perfetcher-a ("zmija" ne stize do kraja svoga puta), dok je na drugom mestu "boot" perfetcher (2 prolaza).

Poz:wave:

@syntax
*** meni treba XP koji moze na net a mrzi me da instaliram dva xp. Mada nije lose ako mozes da instaliras 2 xp i jednom da pobijes sve servise jos ga malo tvikujes i eto wina za igre. Moze lista servisa cisto da uporedim.

@shoma - evo ti lista servisa koje sam ubio, samo još jednom ti napominjem da sam taj
win instalirao preko vmware-a, tako da ako misliš da experimentišeš bolje i ti uradi isto.

services1.jpg

services2.jpg

services3.jpg

Dosta su mi pomogli saveti sa adrese www.theeldergeek.com/services_guide.htm.
Tamo imaš opisan svaki servis posebno, ali opisan tako da znaš šta servis tačno radi
a ne ono objasnjenje koje je napisano u services.msc

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno