Šta je novo?

Eksterna graficka (za laptopove)

• Začetnik teme Začetnik teme M_M
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

M_M

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
13.09.2004
Poena
380
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=5602

The ASUS XG Station is connected via a dongle to the notebook ExpressCard interfaceASUS introduces the world's first external graphics card for notebook users

ASUS today introduced a dedicated external graphics card for laptops -- the XG Station. The XG Station is an external graphics card that allows laptop users to enjoy high end graphics performance while plugged in. As the XG Station is an external graphics it can be unplugged when portability is needed.

The XG Station connects to any notebook’s ExpressCard slot and provides a PCI Express x16 slot for graphics cards. Since ASUS has opted to equip the XG Station with a standard PCI Express x16 slot, the station can be equipped with any PCI Express based graphics card: AMD, NVIDIA or even Matrox. ASUS launched the default XG Station with an NVIDIA 7900GS powered graphics card.

The XG Station is powered externally. A separate power brick plugs directly into the adaptor.

An integrated LCD display and control also grace the XG Station. The display is customizable and can display information such as frame rate, fan speed, GPU temperature and more while the control knob can change various settings of the XG Station such as the core and memory clocks.

Expect ASUS to release the XG Station in Q2'07 this year. Pricing of the XG Station is unknown at the moment.

The XG Station adaptor only interfaces with ExpressCard interfaces at the moment, but will work with with PCIe ExpressCard interfaces installed in a desktop PC.

Ovo zvuči mnooogo dobro...no...videćemo 😉

Pitanje je koliko je bas ovo isplativo. Koliko sam mogao da pirmetim laptopovi sa PC card slotom vec imaju neke graficke srednje klase...
Ali u svakom slucaju ovo je jako interesantan proizvod. Bas bih voleo da vidim kako to funkcionise.

Ovo je jedini nacin da se vremenom upgradeuje grfika na laptopu, obzirom da retail trziste za MXM graficke ne postoji

Vec vidim da ce za koju godinu graficka biti ugradjena pored CD/DVD uredjaja u 5.25" pakovanju, zatvorena u hermeticko kuciste gde GPU i memorija plivaju u ulju.

Ne u ulju 🙂 Ima posebna tekucina kojom je hladjen Cray 2. Mislim da je u pitanju C6F14 i da pola litara kosta reda 400$.
A u upustvu za te laptopove ce pisati promuckati pre upotrebe i mesati na svakih 10 minuta da ne zagori 🙂

Poslednja izmena:
Samo se vi z..., ali ako ovaj koncept zazivi opasno ce da ugrozi desktop trziste, koje je i onako pocelo da posrce pred naletom notebook-ova.

racunare bi trebalo malo da razdvoje na nacin upotrebe.. da se sve vise koriste u profesionalne svrhe a manje u igracke a da konzole preuzmu ono sto je bilo u igrackim ..
laptop sa eksternom grafickom je cisto sanj.e jer sve sto se kaci spolja na laptop odstupa od koncepta laptop-a a to je kompaktnost i mobilnost... sta ce mi laptop ako mi je graficka u jednoj kutiji, memorija u drugoj a dvd u trecoj... mislim jeste kul sto je neko smislio i to ali je ipak glupo i nikada to ne bi kupio

To sto je tebi glupo ne znaci da je koncept generalno glup! ja licno znam nekoliko ljudi za koje je ovo extra tvar, koji na posao idu sa laptopom, koji bi veoma rado zakacili na ovo cudo i na TV od 72" kad dodju kuci.

Ljudi ja se izvinjavam, ali čini mi se da je o ovome već bilo reči ovde na bench forumu...ili je to bilo na bench vestima?
Sve jedno 😉
Pozdrav. :wave:

Ljudi ja se izvinjavam, ali čini mi se da je o ovome već bilo reči ovde na bench forumu...ili je to bilo na bench vestima?
Sve jedno 😉
Pozdrav. :wave:
U vestima je bilo ali ko to još čita. Bitno je da je Bench-Market za vune i da se nađe ć umesto č u nekoj rečenici.

gosn nedjo , ako neko dodje kuci i ima toliki ekran sigurno mu nije problem da laptop baci u fioku od astala i da sedne za desktop varijantu od 2000 evra... 🙂

bilo bi cool kada bi laptop bio mali i funkcionalan sa dugim vekom baterije, dovoljno kaj da gura office net i mlatimudiju, a kad dodjesh kuci zabodesh ga iz dva poteza u neki savrsheniji docking station koji ima ovakav tip externe grafike + ko zna sta jos koliko perverznih periferija, extra monitor mish tast hdd... kad hoces da putujes laptopic pod mishku , kad hoces da se zezash zabodesh se u sobu i cao...

moze sve to i danas, ali da se polomish od kablova, sto je bzvze

razumem o cemu pricas ali je poenta da ako laptop zabodes u to o cemu pricas onda ti je laptop nista drugo nego tastatura.. bolje zabodi tastaturu u taj doking stejsn 🙂 u svakom slucaju sa strane onoga sto je nama bitno a to je cena taj doking stejsn sigurno bi papreno kostao pa ne vidim njegovu prednost u opste...
laptop je pravljen da se koristi na putu kada se covek cesto seli (prezentacije i sl) a ne da ga zabodes u doking stejsn pa da radis na njemu.....🙂

Pitanje je koliko je bas ovo isplativo. Koliko sam mogao da pirmetim laptopovi sa PC card slotom vec imaju neke graficke srednje klase...
Ali u svakom slucaju ovo je jako interesantan proizvod. Bas bih voleo da vidim kako to funkcionise.

Svi novi notebookovi koji imaju neki slot tog tipa imaju po pravilu PC Card. To je PCI Express verzija prastarog PCMCIA slota. Postije modeli koji imaju oba slota, ali je proizvodjacima skupo da pored PC Card slota implementiraju i PCMCIA, jer je podrska za PC Card izvedena od strane Intel-a kroz cipsetove, a za PCMCIA na novim notebookovima se koristi dodatna elektronika.

Oduvek sam se pitao zasto tako nesto ne izmisle.

Problem je bio taj sto do sada nije postojo interfejs kao sto je PC Card koji je vezan na PCI Express magistralu na kojo jej i graficka kartica. Do sada se koristio PCMCIA koji je komunicirao sa PCI magistralom, a sama graficka kartica je komuncirala preko AGP-a. Kada bi neko i napravio graficku za PCMCIA slot propusna moc te veze bi bila premala...

racunare bi trebalo malo da razdvoje na nacin upotrebe.. da se sve vise koriste u profesionalne svrhe a manje u igracke a da konzole preuzmu ono sto je bilo u igrackim ..
laptop sa eksternom grafickom je cisto sanj.e jer sve sto se kaci spolja na laptop odstupa od koncepta laptop-a a to je kompaktnost i mobilnost... sta ce mi laptop ako mi je graficka u jednoj kutiji, memorija u drugoj a dvd u trecoj... mislim jeste kul sto je neko smislio i to ali je ipak glupo i nikada to ne bi kupio

Mislim da gresis. Zamisli situaciju da npr. radis u nekom studiju gde ti je vazna jaka graficka kartica. Kartica ti stoji sve vreme na stolu, a ti samo kada dodjes na posao ubodes je u PC card slot i radis. Nakon toga odes na sluzbeni put poneses svoje projekte koje si radio i pokazes partnerima. Ne treba ti graficka kartica koja je i dalje na stolu u kancelariji. Ili obrnuto, koristis ovo da kod kuce, kao sto Nedjo rece, gledas HDTV content, a na poslu ili dok si na putu koristis isti taj notebook za manje zahteven primene.

Ma tesko je reci da ovaj koncept nema primenu i ja mislim da je ovo sjajna stvar. MXM koncept nije zaziveo jer je iza njega stajala samo nVidia, a i koncept interne grafike uvek je bio osudjen na to da takva grafika kaska za klasicnim desktop grafickim karticama. ASUS je sve ovo jako lepo zapakovao i ponudio osim sirove snage i dodatne zezalice.

Medjutim, pitanje je vremena kada ce neko izaci na trziste sa PCI Express x16 slotom koji se povezuje na PC Card port notebooka. Imaces mogucnost da zabodes bilo koju graficku karticu u notebook.

Takodje, istrazivanja pokazuju da velika vecina korisnika notebook uopste i ne prenosi, a i kada ga prenosi to cini u okviru stana i upravo taj tip mobilnosti identifikuju kao najvecu prednost notebooka.

Poslovni korisnici koji samo vrte powerpoint i excel i pipaju prstima po ekranu (brrr...) ionako nisu ciljna grupa za ovo.

gosn nedjo , ako neko dodje kuci i ima toliki ekran sigurno mu nije problem da laptop baci u fioku od astala i da sedne za desktop varijantu od 2000 evra... 🙂

Evo ja imam PC masinu sa 24" monitorom i notebook. Ne mogu da ti opisem koliko me nervira to sto su mi neke stvari na notebooku, a neke na PC-ju, plus sto mi je novac prakticno zarobljen u PC masini umesto da notebook povezujem na 24" ekran i gledam filmove na taj nacin.

Jednostavno donesem notebook sa posla kuci i svi fajlovi su mi u njemu. PC mi je beskoristan u tom slucaju. Mislim, ima vise razloga zbog kojih je bolje imati jednu masinu i prilagodjavati je trenutnim potrebama/okruzenju, ali to vec zavisi od korisnika do korisnika... Niti je notebook pravljen samo da bude prenosiv, niti je nepodesan za ozbiljan posao. Daleko od toga...

Poslednja izmena:
Pa razumem, u pravu si sto se toga tice. Ali opet sa druge strane , zar nije mnogo bolje da se naprave mnogo brze kartice koje kompletno staju u notebook racunar. Meni je ruzno kada na laptop kacim bilo sta sto mu "ne pripada".. Mnogo je bolje u tvom slucaju da imas neki jednostavan nacin da povezes dva racunara (bezicna mreza ili slicno)...

Pa razumem, u pravu si sto se toga tice. Ali opet sa druge strane , zar nije mnogo bolje da se naprave mnogo brze kartice koje kompletno staju u notebook racunar. Meni je ruzno kada na laptop kacim bilo sta sto mu "ne pripada".. Mnogo je bolje u tvom slucaju da imas neki jednostavan nacin da povezes dva racunara (bezicna mreza ili slicno)...

Pa ne moze da se tako lako skemba 8800GTX u notebook... To je problem

BTW: Imam i WiFi u stanu i network storage diskove koji su nakaceni na ruter, ali me i dalje smara sve to 🙂

Hocu jednu masinu - MacBook Pro (sa PC Card slotom 🙂 )

razumem o cemu pricas ali je poenta da ako laptop zabodes u to o cemu pricas onda ti je laptop nista drugo nego tastatura.. bolje zabodi tastaturu u taj doking stejsn 🙂 u svakom slucaju sa strane onoga sto je nama bitno a to je cena taj doking stejsn sigurno bi papreno kostao pa ne vidim njegovu prednost u opste...
laptop je pravljen da se koristi na putu kada se covek cesto seli (prezentacije i sl) a ne da ga zabodes u doking stejsn pa da radis na njemu.....🙂

ocigledno nista ne razumes 🙂 nebitno...

evo sta meni nije jasno.. zar neko na poslu radi za laptop racunarom? rad na laptop-u je 10x gori nego rad na ekstra sredjenom desktop-u... performanse harddisk-a laptop-a su barem duplo gore.. ako nakacis laptop na veliki ekran preko eksterne graficke tebi opet ostaje problem slabe memorije u laptop-u i slabijeg procesora koji treba da napaja tu graficku + ekstra katastrofa hard disk... govori se o performansama a pricalo se vec koliko treba snage za ekstra jake graficke sto se tice ostatka sistema

Ja recimo znam coveka koji je usled nuzde radio ozbilje motazerske poslove na Powerbooku sa extrernim Firewire RAID sistemom...i projekat je fenomenalno ispao... 🙂

Evo ja imam PC masinu sa 24" monitorom i notebook. Ne mogu da ti opisem koliko me nervira to sto su mi neke stvari na notebooku, a neke na PC-ju, plus sto mi je novac prakticno zarobljen u PC masini umesto da notebook povezujem na 24" ekran i gledam filmove na taj nacin.

Jednostavno donesem notebook sa posla kuci i svi fajlovi su mi u njemu. PC mi je beskoristan u tom slucaju. Mislim, ima vise razloga zbog kojih je bolje imati jednu masinu i prilagodjavati je trenutnim potrebama/okruzenju, ali to vec zavisi od korisnika do korisnika... Niti je notebook pravljen samo da bude prenosiv, niti je nepodesan za ozbiljan posao. Daleko od toga...

Ja stoni racunar drzim samo zato da bih imao sta da budzim kada me uhvati frka sto sam omatorio i naravno za poneku igricu.

Veliki problem jake grafike na laptopu je uzasna potrosnja struje savremenih grafickih chipova kao i njihovo zagrevanje. Eksterno resenje resava problem zagrevanja ali donosi problem gabarita jer GF8800 treba uzasno veliko napajanje.
I na kraju a mozda je trebalo na pocetku je pitanje cene. Da bi dotico resenje bilo prihvatljivo mora biti rasprostranjeno. Dok ga samo ASUS pravi bice skupo.

Ali Genuine, nije istina da je rad na laptopu sr...e. Mnogo je vece sr...e kada ukapiras na poslu da ti je neophodan file ostao na racunaru kuci. A ako imas dva radna racunara, ma koliko da si organizovan to ce ti se desavati makar jednom nedeljno. Ovo pricam iz licnog iskustva.

Poslednja izmena:
evo sta meni nije jasno.. zar neko na poslu radi za laptop racunarom? rad na laptop-u je 10x gori nego rad na ekstra sredjenom desktop-u... performanse harddisk-a laptop-a su barem duplo gore.. ako nakacis laptop na veliki ekran preko eksterne graficke tebi opet ostaje problem slabe memorije u laptop-u i slabijeg procesora koji treba da napaja tu graficku + ekstra katastrofa hard disk... govori se o performansama a pricalo se vec koliko treba snage za ekstra jake graficke sto se tice ostatka sistema
Zasto mislis da je za posao potrebna nabudzena masina? Zar mislis da nema ljudi koji na poslu komp koriste prvenstveno za komunikaciju. Njima je bitno da u svakom trenutku sa sobom imaju mailove i chat history. Uzmes lepo NB sa nabudzenim procesorom i dosta memorije, mali ekran (zgodno za nosenje), integrisana grafika... A onda dodjes kuci i prikljucis ZVER 🙂
Druga stvar je mnogo bitnija a to niko ne pominje. Niko ne spominje performanse XG stationa. Express card jeste brz ali... "ExpressCard has a direct connection to the system bus over a PCI Express x1 lane". Pitanje je kakve ce performanse biti. Meni se ideja ekstremno dopada ali se bojim da cemo biti razocarani rezultatima.

cekaj, ti mislis da igras preko te zveri na malom monitoru ili? nisam bas razumeo.. ti kupis eksternu graficku i jos jedan monitor i onda nakacis ultra brzi laptop koji ti sluzi samo za citanje poste i chat na to... zar nije jednostavnija varijanta 500evra za takav laptop(chat i mail) i jos 600-700 za dekstop sa svim tim i ne mora da prikacinjes nista vec neko moze da igra igrice dok ti radis na laptop-u... laptop sa 1Gb rama i core2duo nije ispod 800evra a ta eksterna graficka verovatno jedno 30-40% skuplja od obicne...

ono sto hocu da kazem je da treba ekstra brz laptop da bi to funckionisalo da ti opet treba monitor i da ti treba da eksterna graficka koja ce verovatno debelo da kosta.. a drugo da li ce 7600 varijanta eksterne graficke biti brza od go7600 koja je vec unutra na x16 slotu....

Poslednja izmena:
Koji to gejmerski desktop može da se kupi za 600€? Posebno ako ti treba dobar lap, koji će imati autonomiju bar 3 sata, to već nema za ispod 800-900€. Za desk ti treba barem 200€ za monitor, da zadovolji minimum gejming kriterijuma.

Sve u svemu, opušteno ti se isplati da platiš eksternu grafičku i celih 500€, a uzmeš neki lap (Toshiba na kojoj radim na poslu košta 1000€ + PDV, Core Duo, 17" wide, itd itd..., fali joj samo 3D grafika da uživam u igricama).

Prema tome, ako iole budu dostupne takve kartice, moj desktop leti u penziju. 🙂

Naravno da ne mislim da se igram na malom monitoru. Pa dva najveca problema prilikom igranja na notebooku su slaba grafika i mali ekran. Gaming desktop + notebook ce te kostati vise nego solidan notebook (sa integrisanom grafikom) sa eksternom grafikom i dodatnim monitorom. Mada, da se ne lazemo, ovo i nije pravljeno za prosecnog srbina. Najveca nepoznanica ostaju performanse eksterne graficke.

Pa monitor i grafička karta su 2 najskuplje stavke u svakoj igračkoj mašini. Ima i onih koji bacaju pare na najbrže procesore, brze memorije i ostala čuda ali to su ljudi koji bi ionako bacali pare na kompove. Pravi igrači neće štedeti na grafičkoj, potom na monitoru i na kraju na količini memorije. Sve drugo se da zakrpiti.

pa konkretno mislim da je mnogo bolje dati recimo 1500 i kusur evra i uzeti jak laptop sa jakom grafickom i da to bude kompaktno nego dati 1000 evra + monitor + eksternu graficku za takodje 1500evra... sto se igrica tice go7600 sa 256mb ddr2 mi sasvim obavlja posao...
kacio sam 17icu na laptop i nije to to.. opet suma od kablova mora da se nakaci tastatura i sl.. ako je stvarno pci ekspres x1 onda nista od tih ekstremnih performansi u odnosu na normalne graficke.. u odnosu na gma950 mozda i bude brze... i da imam kombinaciju eksterna graficka + monitor + laptop onda kada idem kuci moram sve to da nosim ako hocu da igram igrice ili da se bavim grafikom ( kuca je krusevac )... a zato sam i uzeo laptop

Nazad
Vrh Dno