Šta je novo?

Prodaja preko eBay-a

• Začetnik teme Morska-zvezda
  • Datum pokretanja
Confirmed paypal address uglavnom vazi samo za USA, Canadu i UK, neka vas to ne brine previse sto pise u opisu da je obavezna confirmed adresa. Vise puta mi je prodavac odgovorio da je recimo obavezna samo za USA, a mnogo puta sam i nalazio u samom opisu da kazu tipa "zato sto je paypalu tesko da potvrdi adrese van usa, canade i uk, confirmed paypall address je obavezna samo za ove zemlje"

Poz

Ja nisam imao tu srecu da onaj koji je napisao "confirmed paypal address only" hoce da mi poshalje. Vishe puta mi se chak desilo da ne vidim i dobijem aukciju, i oni nisu hteli da shalju paket, vec smo to reshili mutual agreement-om.

Meni je tip razmontirao kompound luk (onaj sa tockovima) i poslao ga u dva paketa sa razmakom od nedelju dana.
Platio sam ukupno 500 din za otvaranje paketa, a vrednost je bila skoro $500.
Sada sam u pregovorima sa drugim tipom, isto u vezi luka, i on 'ladno pristaje da ga salje u dva paketa. Rastavljanje takvog luka nije bas naivno, ali hoce ljudi da ucine.
Off-topic: da li je to luk za strelicarstvo? Da li treba neka posebna dozvola ako uvozis tako nesto?

Off-topic: da li je to luk za strelicarstvo? Da li treba neka posebna dozvola ako uvozis tako nesto?

Poslao sam ti pm.
Dozvola treba i mi smo jedna od retkih zemalja (ovo zvuci poznato) gde treba dozvola za takmicarski luk.
Radi se nesto na tome da se zakon promeni, ali...

Confirmed Addresses

What is a confirmed address?
A confirmed address is an address that has been reviewed by PayPal and found to be safe based on information related to the address. For example, a credit card billing address is confirmed because PayPal can check that the address is the same as the address on file at the credit card company.

How is address confirmation useful?
Address confirmation is useful because it provides a way for a seller to verify a buyer's identity. An address remains unconfirmed because PayPal does not yet have enough information to confirm it. Although sellers can ship to an unconfirmed address, they can be more confident when shipping to a confirmed address. Also, in order to be covered by the Seller Protection Policy on eligible transactions sellers must ship to the confirmed address on the Transaction Details page.

What is an unconfirmed address?
Not all users are able to confirm an address and an unconfirmed address is not necessarily fraudulent, although it sometimes poses an inconvenience for legitimate buyers. If a transaction is eligible for coverage under the Seller Protection Policy, a seller must ship to the confirmed address found on the Transaction Details page. PayPal recommends that a seller ship to a buyer's confirmed address even on transacations that are ineligible for coverage under the Seller Protection Policy.

Kako prodati ili kupiti ako nemas nikakve racune ?

Vrlo teško (čitaj: nikako).
Da si u nekoj drugoj zemlji, mogao bi recimo da pošalješ prodavcu pare Wester Union-om, ali i to je nesigurno jer to za ebay nije nikakva garancija, tako da ovaj može da digne lovu i da ti ne pošalje robu a ti mu ne možeš ništa.

Super, ovo je bas bilo jasno!

Moze li neko ko je uopšte prodao/kupio nesto preko ebay-a, da mi objasni postupak kako je to uradio iz Srbije ?

Ne mogu bre da se dignu pare sa paypala ;)

Jedino da se prave neke kombinacije, tipa da se proda nesto i kad pare legnu na paypal nalog, da ih on prosledi nekom ko je planirao da kupi nesto preko ebaya, a da mu taj da pare u kesu, ali naravno, to je samo za retke situacije, ne za svakodnevnu prodaju. Meni npr ne bi bio problem da dam nekom pare u kesu a da mi on prosledi pare na paypalu, jer ionako svakih 2-3 dana kupim nesto. Slicno je verovatno i sa tobom Driver. Naravno, mnogo komplikacija, ali ako je nekom bas stalo da proda tako nesto onda moze da se iskombinuje...

Super, ovo je bas bilo jasno!

Moze li neko ko je uopšte prodao/kupio nesto preko ebay-a, da mi objasni postupak kako je to uradio iz Srbije ?

Evo mogu ja!
Sto se naplate tice:
Odes u banku, otvoris devizni racun, postavis aukciju na ebay, kada se zavrsi i kada te kupac kontaktira, pitas iz koje je zemlje, odes u banku i trazis instrukcije za placanje iz te zemlje, skeniras, posaljes kupcu, sacekas da ti legnu pare na devizni racun, odes u banku, podignes pare, kupis meni 2l coca cole a ostatak kako hoces:d .

Sve ovo deluje komplikovano ali zavrsava se vrlo lako. Ostaje jos samo jedna sitnica a to je da su u USA izuzetno nepoverljivi prema prodavcima iz zemalja bivseg istocnog bloka (i nas tu svrstavaju), ali ako imas normalnu komunikaciju sa normalnom osobom, sve se lako zavrsi.

Kupovina:
80% prodavaca trazi paypal, ali 60% njih mogu da prime i kreditnu karticu. Ili da molis nekoga sa paypal nalogom da ti plati robu ili da juris prodavce koji primaju kreditnu karticu.

Nadam se da sam malo pomogao?

Naravno, izvodivo je tako, ali treba imati i u vidu ovo sto si spomenuo, da kupci nemaju poverenje u ljude iz ovih krajeva, pogotovo ako su novi clanovi na ebayu (mali broj feedback-ova). Kada na to dodas placanje izvan paypala (jer placanje preko paypala je inace jako sigurno) mozes misliti koliko ljudi ce ti zaobici aukciju (ja prvi ne bih bidovao na tako nesto), samim tim ce i krajnja cena biti dosta niza... Ako ti ovo ne predstavlja problem, onda samo napred :)

Naravno, izvodivo je tako, ali treba imati i u vidu ovo sto si spomenuo, da kupci nemaju poverenje u ljude iz ovih krajeva, pogotovo ako su novi clanovi na ebayu (mali broj feedback-ova). Kada na to dodas placanje izvan paypala (jer placanje preko paypala je inace jako sigurno) mozes misliti koliko ljudi ce ti zaobici aukciju (ja prvi ne bih bidovao na tako nesto), samim tim ce i krajnja cena biti dosta niza... Ako ti ovo ne predstavlja problem, onda samo napred :)

Iako si teoretski u pravu, tim vunama je cena prioritet, spremni su i da rizikuju ako je cena dobra. Zaista nemam nikakvih problema za sada. Jos izricito trazim da prvo vidim pare na svom racunu pa sledeci dan saljem robu. Valjda im moja tvrdoglavost da ne odstupim od tog modela, uliva neko poverenje:D

Evo mogu ja!
Sto se naplate tice:
Odes u banku, otvoris devizni racun, postavis aukciju na ebay, kada se zavrsi i kada te kupac kontaktira, pitas iz koje je zemlje, odes u banku i trazis instrukcije za placanje iz te zemlje, skeniras, posaljes kupcu, sacekas da ti legnu pare na devizni racun, odes u banku, podignes pare, kupis meni 2l coca cole a ostatak kako hoces:d .

Nadam se da sam malo pomogao?

Hvala za Simpson-a, pokusacu po uputstvu, a ako uspe ikakva transakcija, 2L Coca-cole je tvoje ! :banana:

Recite mi na koji nacin saljete posiljke strancima koji kupuju od vas na ebay-u.
Koji je najoptimalniji nacin za slanje posiljki iz Srbije u svet, znaci da te ne oderu, a da sve radi OK ?

Pitanje za simpsona H, pri registraciji na ebay koju zemlju si izabrao, koliko znam ne moze Srbija. Imam neku specificnu robu koju bi mogao prodavati preko neta, kao ovaj YoYo :D, e bay bi bio prava stvar. Sada kad si dao uputstvo za placanje samo mi ostaje da smislim za registraciju, inace za taj devizni racun mozes li preporuciti banku, sto je sigurno sigurno je :)

Recite mi na koji nacin saljete posiljke strancima koji kupuju od vas na ebay-u.
Koji je najoptimalniji nacin za slanje posiljki iz Srbije u svet, znaci da te ne oderu, a da sve radi OK ?

Pa to zavisi od robe koju saljes, ja sam do sad slao dvd, knjige i cd i sve je prolazilo kao tiskovina. Za pakete moras na zeleznicku na carinu a tamo nek ti je Bog u pomoci (pisao sam vec kako sam se tamo prveo). Cene za preporucenu posiljku avionom su otprilike za Evropu do 800 din za tezinu do 1Kg i 1300 preko 1Kg, za USA dodaj oko 200 din... Konkretni primeri: DVD za UK je izasao oko 300 dinara, knjiga sa cd za USA (1100g) izasla 1500, isto to za Norvesku 1300...Znaci sve je to preporuceno i avionom, za obicne posiljke moze i jeftinije, ali ovako mirno spavas. Imas u prilogu cenovnik poste a vise info na www.posta.co.yu

Prilozi

• Cenovnik-MPS.pdf
    118.3 KB · Pregleda: 206
Pa to je strasno, mora da postoji neki normalniji nacin za slanje, kako ljudima reci kolika je postarina kad ni sam ne znas. Znaci svaki put mogu drugacije, da li je bitna vrednost paketa ili samo tezina (npr. u 1 kg moze stati mnogo mobilnih telefona). Citao sam kako mnogima nisu hteli ni da posalju neke stvari, iz nebuloznih razloga.

" Za pakete moras na zeleznicku na carinu a tamo nek ti je Bog u pomoci" kako si me smorio sada, jer slao bi pakete koji su vise kabasti nego teski, oko 1kg. Uh.
Znam da je DHL jezzzivo skup, a sta je sa ostalim stranim shipping servisima kod nas, ima li alternative posti ?

Da bi slao pakete NE moras ici na zeleznicku stanicu, vec mozes sve lepo poslati iz najblize poste... Imas cenovnik, pa mozes lepo izracunati koja ce cena postarine biti...

Da bi slao pakete NE moras ici na zeleznicku stanicu, vec mozes sve lepo poslati iz najblize poste... Imas cenovnik, pa mozes lepo izracunati koja ce cena postarine biti...

Otkud znas, jesi li probao? Mene su vratili iz dve poste, ako tebe nisu reci mi u koju postu si isao da idem i ja. Pricamo o medjunarodnom saobracaju, a u mom slucaju capture kartica.

Pa ne bih pisao da nisam probao i da mi nije uspelo... :D Ja saljem iz poste u Zemunu u Glavnoj... Ima tamo neki lik koji popuni sve papire i koji ti pakuje za ~20 din. Slao sam razne kompjuterske komponente i CD-ove (legalne i one druge) i nikad mi nisu pravili problem oko sadrzaja...

Nazad
Vrh Dno