Šta je novo?

Core 2 Duo E4300

razlika izmedju tvojih 1.6V i njihovih 1.2V je drasticna! I ja sam uvek za 3.4 GHz na 1.2V, nego za 3.9 na 1.6V
brrr, 1.6V za C2D uh! cime ga hladis?

Aj procitaj jos jednom test na xbit-u fokusiraj se na ovu recenicu:
"For our second experiment we increased the CPU voltage to 1.6V"
znaci probali ljudi na 1.6 i opet nemoz preko 3.4, isti xbit na s3 ga ploci ima ortos test 6300 na 7x500, sto je em teze zbog fsb-a em tu mozda kuca ram/ploca/fsb wall, znaci proc je i cenovno i oc za te pare solidan al opet ponavljam nije to to. I opet ponavljam to je na prvu loptu. naravno moguce je da ce ici vise, kasnije mada ja cisto sumljam, razlog nesto mi fali sa donje strane :d proc-a.

Poslednja izmena:
Ma daj Misko... Koliko takvih primeraka ima? Mislim, otkud znas da nece da bude i E4300 primeraka koji rade na 3.9 @ 1.6V.

Po tebi sada ispada da svaki E6600 (ili koji vec CPU imas...) ide na 3.9, a svaki E4300 nece preko 3.4 GHz.

PS: Doduse ni moj nece stabilno preko 3.4 GHz @ 1.575V :) (butuje windows na 3.6GHz)

procitajte test pazljivije na xbitu oni su probali na 1.6 a ne ja, moj na 1.4v moze 3.6, moze i na 1.6v 3.9 itd, i to nije najbolji 6400 proc koji sam video.

Ma vazno je da je C2D. Zasto je potrebno da moze da ide do beskonacno Ghgz? Imao sam P631, a drugar celeron 352. Rezultati su nam bili skoro isti, ali je on ustedeo nekih 100€, kolika je bila razlika u ceni. Ovaj , E4300, procesor je namenjen onima koji nisu u mogucnosti da se pruze do E6300. Mozda je bolje tu razliku u ceni uloziti u jos 1Gb rama ili u bolju video kartu? Mozda?

Ma vazno je da je C2D. Zasto je potrebno da moze da ide do beskonacno Ghgz? Imao sam P631, a drugar celeron 352. Rezultati su nam bili skoro isti, ali je on ustedeo nekih 100€, kolika je bila razlika u ceni. Ovaj , E4300, procesor je namenjen onima koji nisu u mogucnosti da se pruze do E6300. Mozda je bolje tu razliku u ceni uloziti u jos 1Gb rama ili u bolju video kartu? Mozda?

Naravno, za 90% usera e4300 je i bice bolje resenje.

Misko, mislim da tvoj potpis malo ko shvata ovde ozbiljno!

pa koliko ce biti jeftiniji E4300 od E6300? Ako je 20-30 evra onda se i nesto ne isplati, a ako je 70-80e onda to vec ima smisla (za te pare se skoro moze uzeti giga rama)

pa koliko ce biti jeftiniji E4300 od E6300? Ako je 20-30 evra onda se i nesto ne isplati, a ako je 70-80e onda to vec ima smisla (za te pare se skoro moze uzeti giga rama)

Nije samo procesor jeftiniji, vec i MoBo ( i945), znaci ljudi ce moci da ustede bar 50 do 80 Evra, a to nije malo slozices se ;) i imati C2D koji ce bez problema ici na 3 GHz malo li je?

Nije samo procesor jeftiniji, vec i MoBo ( i945), znaci ljudi ce moci da ustede bar 50 do 80 Evra, a to nije malo slozices se ;) i imati C2D koji ce bez problema ici na 3 GHz malo li je?
Samo jedno pitanje, mogu li sve i945P C2D ready ploče bez ikakve frke ili modova do FSB 333 :)

Poslednja izmena:
Naravno da ne , neke se muce da dodju i do 300 fsb, a nekima je cak 280 fsb max, biostar navodno moze oko 360fsb ali nisam licno probao vec procitao na nekom forumu, cekam e4300 koji bih da uparim sa t-force 945 ....

Poslednja izmena:
Ovde zaista niko ne cita pazljivo. Na def. naponu je isao skoro 3GHz, a za 3.42GHz je trebalo 1.6V ;)
Za projektovanih 130-140eura to je daleko najbolji CPU! jeftinu plocu (skoro bilo koju), pa cak i neke sa 945P cipsetom i dobijes 3Ghz sa +0.1V ili na def. naponu.

Poslednja izmena:
Samo jedno pitanje, mogu li sve i945P C2D ready ploče bez ikakve frke ili modova do FSB 333 :)

Za i945 je FSB 333 _zesci_ overklok. I za postizanje FSB-a od 266 MHz proizvodjaci ploca podizu napon cipseta i magistrale iznad nominalnih vrednosti... Ja nikako ne bih uzimao i945 da bih je terao na 333 MHz. Najbolje neki P965. Paralelno sa obaranjem cena Core 2 Duo procesora (Q2 - 2007, E4300 ce kostati oko 115 USD) opadace i cena cipsetova. Intel planira predstavljanje nove generacije kontrolerske logike koja ce zameniti P965/975x tako da ce nakon toga P965 ploce i definitivno kostati kao sada prastare i945... Strpljenje je vrlina! :D

Poslednja izmena:
Za i945 je FSB 333 _zesci_ overklok. I za postizanje FSB-a od 266 MHz proizvodjaci ploca podizu napon cipseta i magistrale iznad nominalnih vrednosti... Ja nikako ne bih uzimao i945 da bih je terao na 333 MHz. Najbolje neki P965. Paralelno sa obaranjem cena Core 2 Duo procesora (Q2 - 2007, E4300 ce kostati oko 115 USD) opadace i cena cipsetova. Intel planira predstavljanje nove generacije kontrolerske logike koja ce zameniti P965/975x tako da ce nakon toga P965 ploce i definitivno kostati kao sada prastare i945... Strpljenje je vrlina! :D

Proban je recimo Biostar i ide do 360Mhz, a na 333Mhz bi trebala svaka da radi.

Pa nije los. Mada sam ja razmisljao kada dodje vreme za zamenu samo o E6400 i nista ispod.
Mozda preterujem ali mislim da ce taj cpu biti best bay pa par meseci cim mu se cena (i ako se) spusti na 200e !
Steta sto nisu u ovim testovima stavili i njega cisto da bude kompletna slika.

Poslednja izmena:
Dosta vise sa najboljim zalivima :D
I ja sam mislio da mi nikada nece pati na pamet za bilo sta ispod 6300 (a i sta bi na kraju krajeva :d ) ali eto 4300 predstavlja jako zanimljivu kupovinu za svoje pare.

Dosta vise sa najboljim zalivima :D
I ja sam mislio da mi nikada nece pati na pamet za bilo sta ispod 6300 (a i sta bi na kraju krajeva :d ) ali eto 4300 predstavlja jako zanimljivu kupovinu za svoje pare.

Bas tako, cak je i meni palo na pamet da menjam AMD-a :D

Ja već uzeo Biostar 965PT (stigao juče), a sada razmišljam koji procesor da uzmem.
Evo linka ka testu C2D 4300: http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2903&p=1

Sada razmišljam - šta dalje?!
Uzeti 6300 (kako sam i planirao) ili sačekati 4300? Nisam overclocker koji juri ekstremne rezultate (tek da ploča bude malo uposlena), sve oko 3 GHz bi mi sa ovakvim procesorima bilo OK (svakodnevni rad, igranje, Internet). Razmišljam, da li je blolje uzeti nekog Celerona (347) čisto da premostim par meseci dok ne stignu 4300 i 4400?
Mislim, uz prosečnu memoriju i ovu ploču, 4300 ili 4400 bi mi zaista dali odlične rezultate (dakle - ne mora da bude 6300, koji traži malo bolju memoriju i hlađenje). Šta mislite o tome?

Da, 3Ghz za internet je veoma potrebno! Za tvoje potrebe ce 4300 sasvim dobro da zalegne. Pre nego sto ukljucis neku igru, dignes ga na tih 3ghz i to je to. Sto se tice OC-a, niko ti ne garantuje da ce doticni procesor ici toliko daleko. To sto ga je neko na nekom sajtu toliko nasvirao, ne mora nista da znaci.

Da, 3Ghz za internet je veoma potrebno! Za tvoje potrebe ce 4300 sasvim dobro da zalegne. Pre nego sto ukljucis neku igru, dignes ga na tih 3ghz i to je to. Sto se tice OC-a, niko ti ne garantuje da ce doticni procesor ici toliko daleko. To sto ga je neko na nekom sajtu toliko nasvirao, ne mora nista da znaci.

Ili ukljuci speedstep. Po ceo dan ce mu raditi na 2 GHz, a kada ga optereti takt skoci na 3 GHz i svima lepo :)

Da, 3Ghz za internet je veoma potrebno!

Ma dobro - nisam mislio baš bukvalno! Za internet mi je i 200 MHz dovoljno, ali za svaki dan: Excell, Access, PowerPoint, Macromedia Fireworks & Flash, igranje (kao najzahtevnije)... mislim da bi tih 3 GHz (onako grubo, ne znači damora toliko) bilo dovoljno bar neko vreme.

Ipak napominjem da nisam clocker kao neki, pa me baš ne zanima jurnjava za GHz.

U svakom slucaju - steta je ovaj Core 2 Duo E4300 ne overklokovati barem na tih bezbednih 3 GHz. Uz neku P965 plocu, bez ikakvog dizanja napona memorije/cipseta/magstrale/procesora dobija se sistem koji je brzi od bilo kog sistema koji se moze naci u slobodnoj prodaji.

BTW: Kod svih Intel ploca ukoliko FSB podesite na 333 MHz memorija ne moze da radi u DDR2-800 rezimu, jer nema odgovarajuce delioce (ili radi u "DDR2-840" ili sinhrono u DDR2-667 modu). To je razlog zasto Intel planira nove cipsetove za FSB 1333 procesore.

Pa ako u Q2 stvarno padnu i cene 965 ploca ispod 100e onda super.
Bas me interesuje kako ce se 4300 ponasati na Biostaru 945

BTW: Jel niko nije probao t-force 945 i neki E6xxx jel moze fsb 333 bez problema?

BTW: What the fuck is Tjunction?! Zar nije tu ranije pisalo Temp Max?

Pa to ti je valjda temperature junction tj. temperaturnu spajanje. Verovatno se misli kombinovana temperatura tipa onako agregatno prema telu kulera...

jel ce imati E4300 speedstep?

Ima, naravno. Cak kada se ukljuci Speedstep zbog nizeg FSB-a (pod uslovom da vam je CPU na defulatu, mada kapiram da nikome od vas nece biti :) ) takt u idleu je nizi nego sto je to slucaj sa E6300. Minimalni mnozilac je 6, pa je kod E4300 takt u idleu uz EIST 1200 MHz, a kod E6300 (i drugih 266 CPU-ova) je 1600 MHz.

Poslednja izmena:
ja ovo uzimam ! Mislim da necu praviti kompromis !

Pa to ti je valjda temperature junction tj. temperaturnu spajanje. Verovatno se misli kombinovana temperatura tipa onako agregatno prema telu kulera...

Ja mislio da je "stamparska" greska ili da je Win nesto pobrljavio kao i obicno. Ima logike... Nisam ukapirao da pise T junction. Mogao je da lupi space, nista ga ne kosta...

Poslednja izmena:
Ima, naravno. Cak kada se ukljuci Speedstep zbog nizeg FSB-a (pod uslovom da vam je CPU na defulatu, mada kapiram da nikome od vas nece biti :) ) takt u idleu je nizi nego sto je to slucaj sa E6300. Minimalni mnozilac je 6, pa je kod E4300 takt u idleu uz EIST 1200 MHz, a kod E6300 (i drugih 266 CPU-ova) je 1600 MHz.

e ja sad da pitam jedno glupo pitanje onda...........ako je CPU vec OCovanm sta je bolje za plocu da non-stop bude pod OCom?
Da se kao navikne na veci napon takt itd....ili da bude ukljucen taj speed step pa kad treba da grune jako a onda opet da se vrati u idle?
nekako mi to dodje kao kod Tva ne palis ga 3 meseca i onda upalis i rikne!
kod laptopa slabiji su CPUovi i nema OCa i nekako mi vise ima logike, e sad dal je dobro da sa 1.2GHz skace na 3Ghz naprimer???
Mislim zbog ploce i napajanje i svega ostalog.
Mozda malo automehanicarsko razmisljanje al tako mi se cini.

Pa iako ti je ukljucem Speedstep ploca je overklokovana, jer se ne obara FSB - samo se menja mnozilac na procesoru. Znaci, ako podesis FSB na 333 MHz, mnozilac ce varirati u slucaju E6300/E4300 od 6-9, ali ce FSB sve vreme biti podesen na 333 MHz.

Da,fsb je konstantan.Nego moze li se podesiti za kolko ce da menja mnozilac,il je fabricki odredjeno?Meni obara sa 14 na 12.

Nazad
Vrh Dno