Šta je novo?

Core 2 Duo E4300

ne pricamo o Q2, pricamo o 20_i_nekom januaru!

ali 20 i nekog januara ce 4300 kostati 30% vise nego u Q2 kad izadje 4400 tako da ce ipak biti malo vise od 200e trenutna cena za entry c2d platformu

BTW: Zabagovao sam se ja, setih se tek kasnije da sam gledao i neke Foxconn 945G ploce (za OS X :) ) sa C2D podrskom za 50-tak evritja :)

Pa dobro, kako se budu omasivljivali ti jeftini C2D procesori, cena cele platforme ce ici jos dole...

Ja sam mislio na ASUS P5PL2/C, ona je oko 70€.

@puska,
pa mi i govorimo za nešto preko 200€. Kada cena padne na 115€ onda može da se razmišlja i o MB od 90€.;)
Pozdrav.:wave:

Meni je mnogo interesantniji model E6320, jer od E4300 ima duplo vecu kes memoriju i brzu za 266Mhz magistralu i neznatno brzi radni takt, a prema najavama bice u Q2 2007. dostupan za nesto malo vise od 163$, a u Q2 ce kostati isto kao i E6300. Evo pregleda karakteristika i najavljenih cena Intel Core 2 Duo do Q2 2007. Pocetkom februara/krajem januara ce definitivno E4200 biti best buy, a ASUS P5PL2/C je sada best buy ploca i postace jos popularnija pojavom E4300, "suska" se da ce Asus napraviti skok proizvodje od oko 15% za ploce sa C2D podrskom samo zbog najavljenih modela, a verovatno nece ni ostali proizvodjaci MB-ova za C2D da sede ugasenih masina. Tako da ce se aktulizaciom i pojavom E4300 moci nabaviti i bolja ploca od ASUS P5PL2/C reda velicina koja sada kosta 90-120$ za sadasnju cenu P5PL2/C modela. Extra hot E4300

Poslednja izmena:
Meni je mnogo interesantniji model E6320, jer od E4300 ima duplo vecu kes memoriju i brzu za 266Mhz magistralu i neznatno brzi radni takt, a prema najavama bice u Q2 2007. dostupan za nesto malo vise od 163$, a u Q2 ce kostati isto kao i E6300. Evo pregleda karakteristika i najavljenih cena Intel Core 2 Duo do Q2 2007. Pocetkom februara/krajem januara ce definitivno E4200 biti best buy, a ASUS P5PL2/C je sada best buy ploca i postace jos popularnija pojavom E4300, "suska" se da ce Asus napraviti skok proizvodje od oko 15% za ploce sa C2D podrskom samo zbog najavljenih modela, a verovatno nece ni ostali proizvodjaci MB-ova za C2D da sede ugasenih masina. Tako da ce se aktulizaciom i pojavom E4300 moci nabaviti i bolja ploca od ASUS P5PL2/C reda velicina koja sada kosta 90-120$ za sadasnju cenu P5PL2/C modela. Extra hot E4300
Jel zna sta je HOT... CPU+Ploca do 200eura, koji se overklokom podizu do najbrzih stock varijanti od 1000eura ili u prevodu san prosecnog Balkanca. ;)

Pa u Q2 2007 ce biti E4400 biti ravno 100e a E4300 85, tako da ce tada cpu + dobra 945 ploca moci da se uzme za manje od 200e

Allendale je naziv jezgra. Core 2 procesori sa 2 MB kesa su Allendale, a sa 4 mega kesha su Conroe.

A zasto na ovom njihovom riview-u pise za E6300 da ima Conroe jezgro ?

I znaci od aprila 2007. ce E4300 i E4400 biti 38e odnosno 23e jeftiniji od E6300 samo zbog podrske za virtualizaciju i sporijeg fsb-a za 266mhz ???

Zato što to jeste Conroe kome je isključeno pola L2 cache-a, pravi ''Allendale'' će fizički imati ''samo'' 2MB tako da će procesori koji imaju toliko L2 cache-a biti jeftiniji za proizvodnju nego sada :)

Poslednja izmena:
Atila K, zar nije Nedjo ovde napisao da nema dodatnih proizvodnih procesa koji uvecavaju cenu E6300

Intel vec neko vreme pravi "native" 2 MB Allandele i svi se proizvode u identicnom 65nm procesu. Nema tu jeftiniji ili skuplkji proces, pogotovo ne u Intelovoj "Exact Copy" filozofiji proizvodnje.

Ma CPU-Z prepoznaje sve Core 2 procesore kao Conroe, mozda su zato napisali Conroe...

Evo sta ispisuje CPU-Z, a sta Core Temp (ne obracajte paznju na temperaturu - hladi ga box kuler u desktop kucistu)

4300.png

coretemp.png

BTW: What the fuck is Tjunction?! Zar nije tu ranije pisalo Temp Max?

Poslednja izmena:

I znaci od aprila 2007. ce E4300 i E4400 biti 38e odnosno 23e jeftiniji od E6300 samo zbog podrske za virtualizaciju i sporijeg fsb-a za 266mhz ???

Virtualizacija manje-vise, moze da bude korisna - mada ne mislim da je u pitanju nesto za cime treba seci vene.

Sa druge strane to sto je FSB kod E4300 podesen na 200 MHz je ustvari prednost, a ne mana. Naime, za razliku od E6300 koji ima nizak mnozilac, a visok FSB (mnozilac 7, FSB 266) i samim tim za overklok treba bolju memoriju i plocu, kod E4300 je mnozilac 9, kao i kod E6600, pa ga je vrlo lako overklokovati na npr. 3600 MHz podizanjem FSB-a na 400 MHz i podesavanjem memorije u DDR2-800 rezim sto moze da izvuce skoro svaka (bolja) memorija/ploca na trzistu. U svakom slucaju kada se podesi FSB na 333 MHz dobije se jako lepih 3 GHz u kombinaciji sa nekom DDR2-667 memorijom, sto moze da izdrzi svaka ploca (dobro ne moze nForce 4 SLi x16 Intel Edition :) ). Velika vecina Core 2 jezgara izvlaci 3 GHz bez dizanja napona (svaki koji sam probao: E6700 B0, E6700 B1, 2 komada X6800, QX6700, par komada E6600 itd...)

Sa druge strane E6300 sa svojim 7x mnoziocem zahteva visi FSB i kvalitetniju memoriju (npr. na 333 MHz FSB-a dobijete tek 2.33 GHz) sto dodatno komplikuje situaciju i mislim da je E4300 mnogo bolji izbor, cak i da su im cene iste (a nece biti, naravno...).

Poslednja izmena:
delimir, apsolutno se slazem sa tobom i bas je moje pitanje i bilo upuceno na tu adresu, kad su E4300 i E4400 toliko bolja opcija zasto ce oba procesora od aprila biti za 38 i 23 evra jeftiniji od E6300

Valjda zato sto sustemi bazirani na njima na defaultu ce imati losije performanse od onih sa E6300/E6400, pa u skladu s tim niza cena. Verovao ili ne, velika vecina Core2 (a i svih ostalih) procesora rade na defaultu, posto se prodaju u brand name masinama (Dell, HP, Gateway, itd.). Nisu svi entuzijasti da sami sebi sklapaju racunare i klokuju ih... Overklokera samo izgleda da ima puno, ali nije tako... samo smo aktivniji na forumima i "dizemo vise prasine". U odnosu na ukupan broj vlasnika racunara overklokeri su kap u moru... ;)

Poslednja izmena:
ajde od aprila, nego jel ima neko realnu procenu kolko ce to od januara da kosta kod nas u maloprodaji? +/- 10%?

Valjda zato sto sustemi bazirani na njima na defaultu ce imati losije performanse od onih sa E6300/E6400, pa u skladu s tim niza cena. Verovao ili ne, velika vecina Core2 (a i svih ostalih) procesora rade na defaultu, posto se prodaju u brand name masinama (Dell, HP, Gateway, itd.). Nisu svi entuzijasti da sami sebi sklapaju racunare i klokuju ih... Nas kao ima puno, ali nije tako... samo smo aktivniji na forumima pa izgleda da nas ima mnogo. U odnosu na ukupan broj vlasnika racunara mi kap u moru...

Naravno, ali ovaj forum i posecuju entuzijasti, pa je i prica u tom kontextu... Who cares sta Dell stavlja u Optiplex, kada ga niko ovde i ne kupuje niti se zanima za njega...

ajde od aprila, nego jel ima neko realnu procenu kolko ce to od januara da kosta kod nas u maloprodaji? +/- 10%?

Pa verovatno ga nece ni biti u prodaji od januara, jer je predstavljanje u globalnim okvirima tek 21. januara (ili 22. nisam 100% siguran...). Taj procesor zvanicno jos uvek ne postoji i nije najavljen.

Prvo ce se pojaviti verovatno u etailu, pa kasnije i u retailu, a dok dodje kod nas proci ce neko vreme.

Poslednja izmena:
Naravno, ali ovaj forum i posecuju entuzijasti, pa je i prica u tom kontextu... Who cares sta Dell stavlja u Optiplex, kada ga niko ovde i ne kupuje niti se zanima za njega...

Naravno da je tako, ali samo sam davao objasnjenje, tj. odgovor na postavljeno pitanje.

Pa pazite i to je malo diskutabilno, na default taktovima je E6300 brzi za samo 60MHz od E4300 a od E4400 je cak sporiji za 140MHz a opet je skuplji tako da ne znam bas da li je to uzrok razlike u ceni

Prvo ce se pojaviti verovatno u etailu, pa kasnije i u retailu, a dok dodje kod nas proci ce neko vreme.
taman u drugom kvartalu eto ga kod nas.:D
ako će stvarno biti takvih performansi sa takvom cenom vidim da će svaka kancelarija da ga ima u 2008 godini kao kucaću mašinu, što i nije tako loše.
pozdrav

Pa pazite i to je malo diskutabilno, na default taktovima je E6300 brzi za samo 60MHz od E4300 a od E4400 je cak sporiji za 140MHz a opet je skuplji tako da ne znam bas da li je to uzrok razlike u ceni

Tačno, ali 200FSBa naspram 266FSB, u realnim aplikacijama može više da znači nego tih 140Mhza. Sa druge strane, ovo je doteraniji proizvodni proces, i kao što Delimir reče, nativno se pravi sa 2mb keša. Tako da razlike u ceni sigurno ima i treba da bude. Ta E6300 i E6400 serija će verovatno polako i neprimetno da nestane sa scene, a umesto njih će da se pojave neke E630xx i E64xx koje će da imaju svih 4Mb keša i sve će doći na svoje mesto.
Pozdrav.:wave:

Ako se E4300 pojavi tamo negde u Americi 21 januara, kada li se ocekuje u Srbiji?

Malo sam zardjao po pitanju Intec chipsetova. Kakva je razlika izmedju ploca sa 945 i 965 chipsetom? Ove 945 su znacajno jeftinije ali sta gubim ako se odlucim za neku od njih?

Poslednja izmena:
pa malo li je 3.4ghz?

Meni jeste, na 1.6v moj proc radi na 3.9 prime stabilno.
razlika izmedju tvojih 1.6V i njihovih 1.2V je drasticna! I ja sam uvek za 3.4 GHz na 1.2V, nego za 3.9 na 1.6V
brrr, 1.6V za C2D uh! cime ga hladis?

Meni jeste, na 1.6v moj proc radi na 3.9 prime stabilno.

Ma daj Misko... Koliko takvih primeraka ima? Mislim, otkud znas da nece da bude i E4300 primeraka koji rade na 3.9 @ 1.6V.

Po tebi sada ispada da svaki E6600 (ili koji vec CPU imas...) ide na 3.9, a svaki E4300 nece preko 3.4 GHz.

PS: Doduse ni moj nece stabilno preko 3.4 GHz @ 1.575V :) (butuje windows na 3.6GHz)

Poslednja izmena:
razlika izmedju tvojih 1.6V i njihovih 1.2V je drasticna! I ja sam uvek za 3.4 GHz na 1.2V, nego za 3.9 na 1.6V
brrr, 1.6V za C2D uh! cime ga hladis?

Ma, E4300 je keva. Za male pare - 3 GHz bez dizanja napona uz minimalno zagrevanje. To ostavlja za sobom bilo koji konkurentski CPU, a na 3 GHz ga overklokujes na bilo kojoj ploci, jer je FSB 333 MHz lako postici na skoro svim plocama koje na sebi imaju noviji cipset.

To je novi Celeron 300A/P!!!-650/P4 1.6A.

Nazad
Vrh Dno