Šta je novo?

Apple iPhone 4 & 8 GB - unleashed

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To koliko je Symbian prost je bespredmetno da raspravljamo je ne znamo ni ti ni ja. S aspekta funkcionalnosti i mogucnosti, nije nista inferiorniji u odnosu na ovaj derivat OS X-a ugradjen u iPhone.

naprotiv, svi ti uredjai se testiraju na padove. Samo je pitanjekoliko koji ima toleranciju. Sigurno je i iphone prosao torturu (mora da bi dobio FCC sertifikat), ali opet nesmem da zamislim uredjaj koji je sav zapravo ekran kako ispada iz dzepa dok vezem pertlu (sto je recimo benigna visina).

Pa ja pricam kao krajnji korisnik, ne kao neko ko treba sada da napise reverzibilnim putem softver koji ide u iPhone i Symbian telefone. Symbian platforma izgleda u najmanju ruku rudimentarno u poredjenju sa ovim, kako pi pitanju nacina upotrebe, tako i po pitanju atraktivnosti. Uostalom, svakog dana imam prilike da pogledam P990i - ne bih ga bas poredio sa ovim sto smo videli danas. Jednostavno, to je presporo, ne podrzava ovako komforan rad sa multimedijom itd...

Naravno da se testiraju i tek ako zadovolje odredjene STANDARDE pustaju se na trziste. E sada, ako standard kaze da treba da izdrzi drmusanje od pola sata u laboratoriji, a ti MISLIS da ce uredjaj za koji si se ti opredelio da izdrzi pad sa visine od metar samo zato sto izgleda robustnije, pa OK to je tvoj sud. Ali i dalje ti niko ne garantuje da ce taj telefon za koji si MISLIO da ce izdrzati pad sa visine od x metara zaista da izdrzi toliki pad. Uostalom bespredmetno je raspravljati o tome, jer to izlazi i iz specifikacija i iz normalne upotrebe... Moze da ti se pokvari i najnoviji CPU, GPU itd... Ako je neko baxuz ispasce mu i najnoviji PDA i iPhone - svejedno.

Poslednja izmena:
Ova sprava je bez svake dileme čisto čudo. Interfejs, mogućnosti, brzina rada, neverovatno. Windows Mobile je smejurija u odnosu na ovo.
3G će sasvim sigurno biti dodat pri prelasku u Evropu (tek za 10+ meseci dolazi ovde, ima se kad) a u Japanu sumnjam da će ga pustiti bez onih njihovih brzih mobilnih veza - to bi bila čista ludost i propali bi (k'o Vodafone što je propao kad je probao da prodaje evropske telefone tamo).

Da se usudim da predviđam, cene u Evropi će biti 999/1199 evra (sim-free), ali to verujem da će zavisiti i od uspeha prodaje u USA - veća prodaja => veća proizvodnja => bolja raspodela troškova po jedinici proizvoda => manja pojedinačna cena. A obzirom na stepen integracije sa Yahoom i Googleom u USA, očekujem da će prodati barem pola miliona u periodu 06-12/07.

Upoređivati ovaj proizvod sa bilo kojim drugim na tržištu je besmislica - ovo je čitavu dimenziju ispred bilo čega na tržištu.

Inače, akcije Applea su 5.5$ up, akcije RiM-a (Blackberry) su 10$ down, Nokie 1.2$ down, ostalo me mrzelo da gledam.

Da li si probao telefon?Mnogo je spor, za svaku operaciju postoji period cekanja itd, to je glavna mana svih smartphoneova pored nepotrebnih menija i opcija
iPhone je
Revolucionaran po korisnickom interfejsu koji je stvarno nesto novo!Touchscreen a moze najnormalnije da se koristi prstima. Otisci ne ostaju uopste...jedva cekam
Meni je za nekih 5 godina upotrebe mobilnog telefona isti ispao samo dva puta....tako da ispadanje ne racunam :)
Ah sto volim kad ljudi ovako mere sve po licnom arshinu! To sto tebi telefon nije ispadao tako mnogo je super za tebe i samo tebe. Jesi li ti probao iPhone, pa znas da ne ostaju otisci?
Ovde nije rec o performansama W950, vec o chinjenici da nesto nalik iPhoneu vec postoji, tako da Appleov proizvod moze biti evolucija, napredak, a ne revolucija. revolucija bi bio da je doneu neku nevidjenu opciju koju niko drugi nema a sluzi za nesto prlikom upotrebe u svrhe koriscenja telefona!

Revolucionaran je finger gesture koncept, a sigurno ne touch-screen display, već software (OS) koji stoji iza toga. Uostalom, zar ti nisi postovao "tft budućnosti" tred pre par meseci na ovom forumu sa velikim oduševljenjem? Apple je u tom konceptu video budućnost i odlučio da je umesto za 10 na tržištu donese za 1 godinu...

Da, dodao bih da je revolucija u mogucnosti da vise dodira istovremeno na ekranu prave gestures, bas kao sto je Click Wheel proslavio iPod, ali mnogi ne shvataju to i dalje i misle da ako imaju trista bespotrenih dzidza bidza uz audio plejer to ce kompenzovati interfejs koji je "pain in the ass". Ja se dobro secam nocne more zvane iRiver H340 i skrolovanja kroz gigantske liste pesama... Tada nisam imao iPod - kupio sam ga bas zato sto sam nakon svih tih ****** od uredjaja video da to sve ne mora da bude tako smoreno i komplikovano. Uostalom i Nedjo to zna - pred njim sam i probao prvi put iPod (20 GB 4th generation iz CT-a...)

Ovaj finger gestures na iPhone-u je nesto slicno sto imas na Apple notebook masinama.

- Prevlacenje jednog prsta po touch padu vozi strelicu misa
- Prevlacenjem dva prsta po touch padu skrolujes levo desno / gore dole
- Drzis dva prsta na touch padu i pritisnes taster dobijas desni klik

Itd...

To su sve patentirane tehnologije i ne moze se desiti da sutra dodje Bill Gates i predstavi Windows Mobile Vista Edition sa tim mogucnostima, osim ako mu ih neko ne licencira.

Poslednja izmena:
Ovaj "uredjaj" je revolucionaran s aspekta PMP-ova, a ne mobilnih telefona. Steta je sto ne postoji "Phone free" verzija istog koja bi kao takva bila dostupna globalno svima, bez ogranicenja vezanih za provajdere telefonije. Ali k'o zna,mozda ce i da se pojavi...

Inače, akcije Applea su 5.5$ up, akcije RiM-a (Blackberry) su 10$ down, Nokie 1.2$ down, ostalo me mrzelo da gledam.

Screenshot_1.png

Skacu iz minuta u minut (dok sam okacio shot bile su +7.29)!

Poslednja izmena:
Nedjo, IPhone je po ovome ipak revolucija i verujem da ce mnogo sta pomeriti sa mrtve tacke. Budno pratim i interesujem se za ovo trziste vec par godina, i konacno da neko sklopi u jedno: atraktivan dizajn, veliku funkcionalnost, lakocu rada, i tehnicke karakteristike.

Zaista WinMobile deluje kao Win 3.11 u odnosu na ovaj OS (Ovaj OS je i mocniji u odnosu na Win 3.11 ;) )

Ono sto je najbitnije u celoj prici jeste da je u pitanju kompletno NOVA mobile platforma koja ce od sada biti tu zajedno sa Win Mobile, Symbian-om (i Linux-om). To sto ce imati mali trzisni udeo po meni i nije mana - 3-4% trzista ne sprecava npr. Mac OS X da bude odlican OS. Ili, da li 95% trzisnog udela cini da je Windows dobar OS?

Pristup je krajnje zanimljiv: sa jedne strane imamo telefone kojima su vremenom pridodate multimedijalne funkcije i sada multimedijalni uredjaj kome su pridodate funkcije telefona. Ne treba zaboraviti da iza iPhone-a pored Apple-a stoji i Google koji ima u svom vlasnistvu You Tube, pa iPhone moze biti odlican uredjaj za integraciju sa takvim servisima. Vremenom ce se sigurno broj mogucnosti iPhone-a i njegova integracija sa Yahoo! i Google portalima povecavati...

Poslednja izmena:
Naveo sam ja gore da je to cena uz ugovornu obavezu. itunes i na PC-ju i na Mac-u moze da komunicira sa Outlookom/Entourage-om (delovi MS Office paketa). Jednostavno i uz Motorolu koristis Motorola Phone Tools za sinhronizaciju - ne povezujes telefon direktno na Outlook?! Cak i Windows Mobile koristi posebny Sync alatku (Active Sync beshe?), Nokia ima PC Suite, SE isto tako itd...

Znaci, itunes komunicira sa Outlookom (ili cime vec...), a ti preko iTunes-a punis iPhone muzikom, kontaktima, video klipovima itd... ITunes radi na Windows-u i na Mac-u tako da ne moras da kupujes Mac ili iMac za te potrebe.

Unapred da najavim da pricam o proizvodu i da nije nista licno, da ne bi pocelo neko prepucavanje kao po obicaju.

Da, to znaci da ako koristis Linux, ugasio si ga. Ali opet, ako koristis Linux, verovatno ti izlazi alergija na pomen MS, Apple.

"Fenomenalno" mi je sto su uvukli iTunes za sinhronizaciju, alo program koji je odgovoran za pustanje videa, muzike i kupovinu! Ne, to nije ni slucajno mogao biti sync programcic od 100Kb, morao je biti iTunes ne bi li ljude navukli da kupuju od Epla.

E, to je definicija "bloated" softvera.

Ono sto je najbitnije u celoj prici jeste da je u pitanju kompletno NOVA mobile platforma koja ce od sada biti tu zajedno sa Win Mobile, Symbian-om (i Linux-om). To sto ce imati mali trzisni udeo po meni i nije mana - 3-4% trzista ne sprecava npr. Mac OS X da bude odlican OS. Ili, da li 95% trzisnog udela cini da je Windows dobar OS?

Mislim da se ne moze praviti identicna analogija.
Jedno je kada prodajes softver koji kosta izmedju 400 i 4000 USD, pa ti se isplati da ga prodaje si za 4% trzista, a drugo je kada treba daprodajes softver cija cena ne prelazi 40 USD i to za 1-2% trzista. Biznis softvera za mobilne telefone opstaje na matematici velikih brojki, odnosno dilovima sa operaterima.

Unapred da najavim da pricam o proizvodu i da nije nista licno, da ne bi pocelo neko prepucavanje kao po obicaju.

Da, to znaci da ako koristis Linux, ugasio si ga. Ali opet, ako koristis Linux, verovatno ti izlazi alergija na pomen MS, Apple.

"Fenomenalno" mi je sto su uvukli iTunes za sinhronizaciju, alo program koji je odgovoran za pustanje videa, muzike i kupovinu! Ne, to nije ni slucajno mogao biti sync programcic od 100Kb, morao je biti iTunes ne bi li ljude navukli da kupuju od Epla.

E, to je definicija "bloated" softvera.

Pa naravno da su mogli, ali ****ga - nista nije savrseno. I Motorola Phone Tools je softver koji stize na celom CD-u i ima 300 mega... Problem je u tome sto ti i ja iako volimo lightweight softver vecina korisnika trazi bas suprotno - sto sarenije itd... Mislim i meni ide na nerve ATI Control Panel, pa ****ga - sta da radim...

Mislim da se ne moze praviti identicna analogija.
Jedno je kada prodajes softver koji kosta izmedju 400 i 4000 USD, pa ti se isplati da ga prodaje si za 4% trzista, a drugo je kada treba daprodajes softver cija cena ne prelazi 40 USD i to za 1-2% trzista. Biznis softvera za mobilne telefone opstaje na matematici velikih brojki, odnosno dilovima sa operaterima.

Kako god - necemo da otpisujemo unapred proizvod koji je predstavljen pre svega 4 sata, a zahvaljujci kome su akcije Apple-a skocile za 10% u roku od 2 sata.

Ipak, ja gore nisam pisao o trzisnom uspehu spomenutog softvera, vec o tome da li je taj softver dobar ili nije tj. da li dobro radi ili ne i korelaciji toga sa trzisnim udelom koja jednostavno ne postoji.

Opet napominjem, to sto ce eventualno iPhone imati manje trzisnog udela nego neki drugi SMARTPHONE ne znaci da iPhone nije napredniji od tog drugog smpartphone-a.

Nerealno je govoriti da je ovo "jedan u nizu proizvoda tog tipa...", jer jednostavno nije... Ali vec sutra cemo moci da citamo misljenje citave IT javnosti o iPhone-u (sto nije slucaj npr. sa novim modelima Nokije ili Windows telefona tj. novih verzija WinMob platforme...), pa cemo videti sta i drugi kazu.

Poslednja izmena:
obratite pažnju na rekordni skok akcija za AAPL nakon predstavljanja iPhone-a:

http://finance.google.com/finance?q=AAPL

doduše, to nije ništa neobično za Apple koji je već poznat po svom "story stock company" statusu i posle ovoga će sigurno uslediti normalizacioni pad, ali je pozitivan efekat evidentan.

edit: ne stižem da dovoljno brzo refreshujem browser pa se neke stvari dupliraju. :D

Poslednja izmena:
Uh, Boyce, kako ga pretera!
Pa imas ona SE Walkman sa ekranom osetljivim na dodir! Mozes na njemu da surfujes, mejlujes, slusas muziku, dodirujes ga prstima, gledas video klipove i plus je 3G!

http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_w950-1443.php

Po cemu je sad iphone revolucionaran u odnosu naovaj telefon? Izgled? Subjektivna kategorija! Ako cemo oko izgleda, meni je ovo jos lepse od iPhonea:
http://www.gsmarena.com/motorola_krzr_k1-review-115.php
Ali to jekrajenj subjektivno. ne ko ne voli "skoljke"! Neko opet ne voli "otkrivene" telefone!
ja ne mogu zamisliti ovaj telefon u telefonskojj upotrebikoja podrazumeva milion situacija gde fontele ispada iz dzepa ili iz ruke sa odredjene visine na pod ili neku agesivniju podlogu...

Mislim da svi preterujete. Ok, iPhone će možda biti do jaja, tj. za ostale smartphone (iMate S300, onaj mali, što je isti kao PDA, bez tastature) biti ono što je iPod za neki MSI plejer, ali to ne znači da će Nokia da zatvori fabrike. Zapravo, sada ćemo videti "revoluciju" iPhoneolikih telefona by Nokia, BenQ, SE itd. Ono što oni neće imati je softver... I ja verujem da će iPhone da bude kick ass, ali i da će za neku dominaciju, Apple morati da predstavi neki više "down to earth" model - manji ekran, manje memorije (mesto za flash memoriju) i samo sa običnim "iPod-olikim" softverom, dakle - ne MacOS, ne Smartphone...

Ono što se meni ne sviđa (mada nije vezano samo za iPhone), je što bi sa njim fanatično brisao ekran svaki čas. Prvo brljam ga prstima stalno, drugo kad god razgovaram, izmasti se od lica (zamislite tek kad dođe leto). A ako ga stalno brišem, ekran će dobiti one sitne ogrebotine... i tako u krug. Zbog toga sam i iPod Nano prodao - to me nervira...

I, hoće li ih sada Linksys tužiti što su im maznuli "iPhone" moniker?

p.s. (edit): Zoni će da kaže da mu se ne sviđa zato što nema FM tjuner i da će čekati da Microsoft izbaci Zunephone... :D

p.s.s. Andjelko, MySpace je dno dna...

Poslednja izmena:
Da čovek ne poveruje...ovo je i tanje i lakše od mog telefona (Nokia 6680). A ja još hteo da puknem pare i zamenim isti za E70. Strpeću se godinu dana ;)

Ne treba zaboraviti da iza iPhone-a pored Apple-a stoji i Google koji ima u svom vlasnistvu You Tube, pa iPhone moze biti odlican uredjaj za integraciju sa takvim servisima. Vremenom ce se sigurno broj mogucnosti iPhone-a i njegova integracija sa Yahoo! i Google portalima povecavati...
Šta više, sada je sasvim jasno zašto je mighty GOOG prvobitno i kupio YouTube! ;)

YouTube je predstavljao totalno drugaciji koncept svega do sada vidjenog, koji sada kopiraju mnogi (pa i sam Google je krenuo sa tom pricom pa su ih na kraju kupili).

Kao sto neki vide MySpace kao ne znam ni ja kakav proboj :)

Kako god - necemo da otpisujemo unapred proizvod koji je predstavljen pre svega 4 sata, a zahvaljujci kome su akcije Apple-a skocile za 10% u roku od 2 sata.
Taman posla, mozemo samo da se raspravljamo koliko je inicijalni hype za proizvod koji ce izaci u junu zaista realan ili nije.
Ipak, ja gore nisam pisao o trzisnom uspehu spomenutog softvera, vec o tome da li je taj softver dobar ili nije tj. da li dobro radi ili ne i korelaciji toga sa trzisnim udelom koja jednostavno ne postoji.
Sto se softvera tice, prema onim QT demonstracijama nema sumnje da je LEP i jedinstven s aspekta svega do sada vidjenog na mobilnim telefonima. dali je bolji od onoga sto se sada moze naci na Smartphoneima? Mozda, mozda ne. tesko je izvuci zakljucak verujuci samo Dzobsun a rec.
Opet napominjem, to sto ce eventualno iPhone imati manje trzisnog udela nego neki drugi SMARTPHONE ne znaci da iPhone nije napredniji od tog drugog smpartphone-a.
Oko ovoga se potpuno slazem. Praksa je pokazala da trzisno ucesce nikako nemoze da bude relevantno merilo tehnoloske naprednosti.
Nerealno je govoriti da je ovo "jedan u nizu proizvoda tog tipa...", jer jednostavno nije... Ali vec sutra cemo moci da citamo misljenje citave IT javnosti o iPhone-u (sto nije slucaj npr. sa novim modelima Nokije ili Windows telefona tj. novih verzija WinMob platforme...), pa cemo videti sta i drugi kazu.
naravno da nije, ovo je prviproizvod tog tipa za kompaniju koja ja takve proizvode nikada nije pravila. iPhone je za Apple, ono sto je Xbox bio za Microsoft. S tim u vidu zasluzuje svu mogucu paznju, pa i hajpovanje, a i skepticizam.
kada bi sutra Nokija izbacila graficku karticu, verujem da bi sva IT javnost iznela svoje misljenje o tome. Takodje, do sada smo vec navikli da svaki novi, a i "novi" Appleov proizvod dobija paznju i kurte i murte (citaj vaskolike IT, a i lajf-stajl javnosti).

Ono što se meni ne sviđa (mada nije vezano samo za iPhone), je što bi sa njim fanatično brisao ekran svaki čas. Prvo brljam ga prstima stalno, drugo kad god razgovaram, izmasti se od lica (zamislite tek kad dođe leto). A ako ga stalno brišem, ekran će dobiti one sitne ogrebotine... i tako u krug. Zbog toga sam i iPod Nano prodao - to me nervira...
Odlicno zapazanje s aspekta obicnog korisnika... mada ovaj telefon ce uglavnom kupovati vlasnici privatnih shminkera i uglavnom ce ga nostiti u filmovima i muzickim klipovima, a ne na ulici :D

Moje licno misljenje je da je interfejs revolucionaran (inace ne bi bio zasticen sa 200 patenata) ali da uredjaj sam po sebi nije. Lepo je upakovan, sinhronizovane akcije, muzika, telefoniranje, sms i net. Protresce trziste telefona i razbiti kolotecinu i to je od prilike to. Cene nece smanjiti niti ce dovesti do toga da svi dizajniraju nove interfejse slicne njemu. Bice kopija boljih ili losijih i definitvno jeftinijih, kao sto je to sa iPodom.

Lepo je, stvarno je lepo. Oni senzori takodje... Sad, koji je smisao HTML browsera ako moras da zumiras da ista procitas? Mozes zaboraviti kucanje na slepo, jer ces uvek morati da gledas u ekran ne bi li video da li si zaista pritisnuo "taster" za pravo slovo. To mi je ovako upalo samo za pocetak. Mozda bude i verzija sa tastaturom.

Nekome vredi tu cenu, drugome ne. Ja u svom telefonu imam i video i muziku i 1Gb mmc kartice i 3G i google maps i gmail itd. i to mi je sasvim dovoljno za sada. Ni vise od 1Gb za muziku na telefonu mi nije potrebno, ako zelim svoju multimedijalnu biblioteku, bice to neki plejer od 30-40Gb, a ako idem na trcanje bice to neki nano/sandisk/mini ili sl.

Za revoluciju cemo cekati na pocetak komercijalne proizvodnje elektronskog papira.

Poslednja izmena od urednika:
Odlicno zapazanje s aspekta obicnog korisnika... mada ovaj telefon ce uglavnom kupovati vlasnici privatnih shminkera i uglavnom ce ga nostiti u filmovima i muzickim klipovima, a ne na ulici :D

Dobro je, sada V3 nose u svim američkim serijama i filmovima napravljenim posle 2005. tako da je svaka promena dobrodošla :)

p.s. zna li iko rezoluciju ekrana!?

Poslednja izmena:
pretece me , koliki sam samo post iskuckao...kasnije cu postaviti svoje utiske :)

http://www.apple.com/iphone/

Technical SpecificationsScreen size 3.5 inches
Screen resolution 320 by 480 at 160 ppi
Input method Multi-touch
Operating system OS X
Storage 4GB or 8GB
GSM Quad-band (MHz: 850, 900, 1800, 1900)
Wireless data Wi-Fi (802.11b/g) + EDGE + Bluetooth 2.0
Camera 2.0 megapixels
Battery Up to 5 hours
Talk / Video / Browsing
Up to 16 hours
Audio playback
Dimensions 4.5 x 2.4 x 0.46 inches / 115 x 61 x 11.6mm
Weight 4.8 ounces / 135 grams

Ako @LUC1FER laze i ja lazem :d

Rezolucija ekrana je objavljena na Bench-Marketu :p

Generalno mislim da nema mesta nekom nipodaštavanju i zameranju Appleu. Izbačen je apsolutno najbolji telefon današnjice bez ikakve konkurencije. To što će neko stalno da mu briše ekran ne znači apsolutno ništa. Meni se u iPodu nimalo ne dopada što ne mogu da brišem pesme bez kompa, pa nikom ništa. Nemam problema da priznam da je to najbolji mp3 plejer. Apple treba pohvaliti jer je doneo potpuno novu platformu i ja im skidam kapu, posebno jer su to uradili "s neba pa u rebra". Još jednom, svaka im čast. Imaju toliko mogućnosti da niko sa njima ne može da se meri. Ovo je jedan pravi uređaj koji u sebi objedinjuje sve što je nekome potrebno. Daljom evolucijom doći će se do prihvatljivijih modela za sirotinju, a kroz koju godinu će biti predstavljen i model sa besnom digitalnom kamerom u sebi i gomilom fleš memorije, a onda će to zaista biti "one device to rule them all", odnosno ući će se (konačno) u eru u kojoj će 75% korisnika imati jedan tip uređaja za sve potrebe, umesto što sada vuku čabar svega i svačega.
Još jednom bravo za Apple. Imaju najbolji mobilni telefon na svetu.

P.S. oko primedaba u vezi sa cenom - ne verujem da će sad telefon koštati 1k dolara. Istina je da košta 600 dolara što je poprilično i to uz ugovornu obavezu, ali sumnjam da će koštati nešto mnogo više u slobodnoj prodaji. Mislim da je ovaj potez vezivanja za određenog operatora bio više marketinške prirode sa jedne strane (sigurno su ovi ušli sa lovom, možda i pomogli u samom razvoju) ali i verovatno da bi se proizvodu dao privid ekskluziviteta i da u prvi mah ne bi bilo problema sa nabavkama koji bi stvorili agativni™ publicitet.

Poslednja izmena:
Hm, gledam i ja ovo, sta znam. Nigde ne mogu da nadjem koji je procesor unutra. I kako li ce taj fon da otvara PDF, Office, Chm fajlove od 40mb, snima web stranicu u html sa slikama, mht, dal ce imati total commander ;) itd.. Dal ce biti upotrebljiv za to. Dal ce mu integrisani browser biti kompatibilan kao IE iz win mobile-a 05 sa svim patchevima (.NET, Flash itd..). Kao moj sadasnji fon iz potpisa. Meni se ipak cini da je ovo vishe fon, nego ozbiljan PDA. Mada ko zna, mac os je to ;). Meni se licno jako svidja dizajn - tu apple nikada ne omashi.

Sve u svemu, dobro je da jos neko pravi advance touch screen mobile uredjaj. Ko sto rekoh to je definitivno buducnost. Mada su neki ostrasceni vlasnici nokija tvrdili da je touch screen glupost i da je tastatura bolja u svakom pogledu te je zato nokia fura i nece da izbacuje touch screen uredjaje ;). Eto sad napravishe ovi ultimativnu konfekciju od telefona, tako da ce svima pa i nokiji biti frka, pa ce ih naterati da konacno zesce omasove tu tehnologiju, a to ce dovesto do pada cena uredjaja sa touch screenom - a na kraju i do takvih monitora ;).

Dosta zavisi i od toga koliko ce ta platforma biti podrzana od developer-a softvera..

Edit: - oce li telefon imati olovcicu? Nigde da vidim de se gura ;). Pa ja adresu ili telefon uvek zapisujem olovkom po ekranu ko po papiru. Tako mi najlakse. Nadam se da su pored svih novih patenata - ostavili i tu opciju - nista ih ne kosta..

Poslednja izmena:
Jedina mana u celoj prici je ovo vezivanje na 2 godine sa operaterom. Racunam da za neki normalan paket plus prenos podataka treba izdvojiti minimum 60-70 dolara mesecno.. A kod drugih operatera se moze naci brdo FLAT paketa (da,da, zoves koliko oces koga hoces u zemlji) za 35-40 dolara... to je u USA... a kod nas... uh...

Ja sebe vec poceo na silu da ubedjujem da ovo cudo necu kupiti :D Ako budem uporan do juna cu i uspeti da se "samoubedim" :D :D

Ne zaboravite da ce u rekordnom roku od pojavljivanji ljudi krenuti sa hackovanjem, patchovanjem i portovanjem raznog softvera...

Drugo pokusajte ovo da gledate iz ugla naslednika iPoda a ne potpuno novog proizvoda pa ce vam stvari biti malo jasnije.
Kao srecni vlasnik iPod uredjaja vec duze vreme redovno posecujem americke Apple forume i skoro godinu dana vec se bruji o iPodu sa widescreen ekranom, touch sensitive...etc
Sa druge strane brujalo se dosta i o iPhoneu ali niko nije mogao ni da predpostavi da ce nam cika Steva predstaviti ovako nesto.

Da li je ovo najbolji i najskuplji multimedijalni plejer na svetu? Jeste.
Da li ce se masovno zatvarati fabrike? Naravno da nece. Nije im to ni bila namera.

Koliko li su samo iPod kopija napravili, sa boljim ekranima, vise opcija, boljom baterijom...ali nije to to. Nijedan plejer nema takvu jednostavnost upotrebe koja im je i napravila toliku bazu korisnika.

Mac OS se bazira na istom principu, uostalom kao i sve sto izlazi iz Apple-a...tako da videcemo :)

Ja sam cuo da je unutra NVidia (dok Nokia trosi ATI). Vreme je da promenim telefon. :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno