M_M se odlucio za Pentaxa i tu vise nema pomoci :d Jedino pazi da za dve-tri godine ne budes "nasukan" na sistem koji je propao na trzistu i da racunica ne ispadne 1650 za Petaxa+2800 za Canona.
IS mi cesto treba jer se moje fotografisanje u 90% slucajeva svodi na fotke:
- u zatvorenim prostorijama, proslave, vencanja itd.
- u prirodi, dakle treba mi stabilisani telezoom.
U prvom slucaju ti vise treba ili brz a dovoljno siork objektiv kombinovan sa visim ISO vrednostima ili dobar blic. Sta ti vrede ostre flase na stolu a zamuceni gosti na vencanju....
Znam, ali ne mogu sve da imam, i to jos za male pare. Drugar ima Canon 70-200/f2.8IS i sjajan je, ali skup i tezak. Licno mislim da ce mi posao zavrsiti i Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO.U drugom slucaju ti se vise isplati da uzmes Canon/Nikon sa 70-300 IS/VR jer, kao sto rekoh, senzorska stabilizacija smrdi kad je u pitanju tele opseg...
U drugom slucaju bi bilo bolje da koristis stativ...eto stabilizacije 🙂
Ako nešto nije u stanju da "uhvati trenutak" to je stabilizacija. Stabilizacija je simulacija stativa i ima smisla samo za mrtvu prirodu i daleki telezum.
Sve u svemu, i Canon i Pentax ocigledno imaju svoju ciljnu grupu kupaca, i ja sam izgleda blizi Pentax-ovoj. Racunica mi tako kaze (vidi par postova unazad), 2800e za Canon i potrebnu opremu, 1650 za Pentax i potrebnu opremu...
IS mi cesto treba jer se moje fotografisanje u 90% slucajeva svodi na fotke:
- u zatvorenim prostorijama, proslave, vencanja itd.
- u prirodi, dakle treba mi stabilisani telezoom.
U svakom slucaju hvala na savetima, svestan sam vecine kompromisa koje pravim. Ali kako god okrenem, dobitak i sa K10D u odnosu na igracku zvanu Sony W5 ce biti OGROMAN.
Hvala na komentarima. Potpuno razumem tvoju pricu, i ima dosta istine u njoj. Jos nisam kupio aparat tako da nije nemoguce i Canon-a da kupim koliko me ubedjujete... 😉
Ali Sigmu ne moras da vredjas... npr 17-70/f2.8-4 nije mnogo losiji od od Canon-a 17-40L (dobro, po spoljnom kvalitetu izrade jeste, ipak je to L serija ali po fotkama i nije puno, a pritom je Sigma komfornija jer je "duza"). A cena 650e Canon, 350 Sigma. 🙂
Sto se Pentax kombinacije tice, imao sam na umu K10D telo (1000e), Sigmu 17-70/f2.8-4.5 (340e) i Sigmu 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO (oko 220e). Sve zajedno, bez blica 1550e ili tu negde i sve (kako-tako) stabilisano.
E sad prime objektivi: recimo Sigma 20mm F1.8 EX DG ASPHERICAL (oko 460-480e) za fotkanje unutra i jedan Pentax SMC-P FA50mm/f1.4 (oko 250e) za portrete. Oba sjajni objektivi, nema ni Canon nista bolje u klasi.
Canon racunica:
EOS30d (1050e), 17-55/F2.8 (1000e), Canon EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM (700e), sve zajedno bez blica 2850e. Doduse nesto bolji objektiv za svaki dan kod Canon kombinacije nego kod Pentax kombinacije.
Ali razlika u ceni 2850 naspram 1550e!!!!! Jeste Canon nesto bolji (bolji ISO, kvalitetnija stabilizacija, bolji objektiv za svaki dan) ali je bre MNOGO skuplji. Nisam ja bas toliki profesionalac!!!
I tako ispade Nikon najbolja kupovina 🙂
Mislim da mozemo da zatvorimo diskusiju. Jasno je da je Canon (nesto) bolji, ali je pritom znatno skuplji. Ja niti zivim niti cu ziveti od fotografisanja i kvalitetna Canon oprema mi je jednostavno preskupa pa moram da pravim odredjene kompromise. Najbolji kompromis koji sam nasao je Pentax K10D sa Sigma objektivima...
Moze, ali onda ti objektivi nece biti stabilisani, tako da i nije bas isto, zar ne?Canon nishta nije skuplji, mozesh da uzmesh iste te sigme za iste pare, i da imash ozbiljnije telo za iste pare
Da, samo taj objektiv koshta kao ceo aparat i samo je prosechan 🙂
Izgleda da je ipak znatno bolji od Sigma/Tamron 18-200 konkurenata, a ima i odlican VR, tako da po meni opravdava svoju cenu od 690e
(ja, a i mnogi drugi, recimo zameram Canon-u sto nema takav dobar turisticki objektiv za svaki dan).
Sve zajedno, D80, 18-200VR i ta dva prime objektiva bi dosla ispod 2.5k eura.
To je jedina klasa gde Canon nema svoj objektiv, a verovatno ce ga uskoro imati.
Za to je prevashodno namenjen i za to bi uglavnom bio i koriscen.Jeste bolji, ali je i mnogo skuplji, i 700e za takav objektiv je po meni mnogo, i ako je jedini, i ako je samo walkaround/za putovanja.
Mnogo. Zato je i finalna odluka koju cu napraviti u narednih par dana toliko teska. Sta god da izaberem, nesto cu morati da zrtvujem, i posle nema lako nazad...Koliko onda treba da imash zamerki na Pentaxa ? 🙂
Da, ali ovde za 2500e dobijem i dva odlicna prime objektiva, a kod Canon-a, dobijem telo, 17-55 i 70-300 bez prime objektiva koji dodju jos barem 500e (Canon 85/f1.8 i Canon 28/f1.8 ili Sigma 30/f1.4). A pravo da ti kazem, i 2.5k mi je mnogo, zato i naginjem ka Pentax/Sigma kombinaciji... Dobijem sve za oko 2k, i sve stabilisano. Jeste, bice malo problema da se sve pronadje, ali uz malo strpljenja naci ce se... Jos jednom, ne sumnjam da bi Canon komplet koga bi platio 3k bio superioran u odnosu na 2k pentax/sigma kombinaciju, ali ja se samo amaterski bavim fotografijom, i procenjujem da ce i ovo ispuniti sva moja ocekivanja. Ne kazem da necu pozeleti nesto bolje, ljudi su prokleti pa im nikad nije dosta, ali treba imati mere i postaviti proritete pravilno...Do juche je 2500e bilo mnogo para za vrh Canon sistem, a sada to vec nije sa prosechnom kombinacijom, samo zbog stabilizacije ? 😀
Canon 28/f1.8
Canon jednostavno ne zna da napravi kompaktan zum širokog raspona.
Prilicno njanjavo a skupo staklo.
U dalekom Japanu, svako zna sve, ali je pitanje da li sme.
Ne verujem da će ga imati. Its too good to be true.
Canon jednostavno ne zna da napravi kompaktan zum širokog raspona. A kada bi smanjili 28-300 na APS opet bi bio dva puta veći i i tri puta skuplji nego 18-200 VR
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari