Šta je novo?

Canon EOS 400D ili EOS 30D

• Začetnik teme Začetnik teme vaske
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

vaske

Čuven
Učlanjen(a)
12.02.2004
Poena
604
Sta je bolja kupovina? Vredi li 30D vise 260e?
Postoji li bolja kupovina za 1000e?

M_M se odlucio za Pentaxa i tu vise nema pomoci :d Jedino pazi da za dve-tri godine ne budes "nasukan" na sistem koji je propao na trzistu i da racunica ne ispadne 1650 za Petaxa+2800 za Canona.

M_M se odlucio za Pentaxa i tu vise nema pomoci :d Jedino pazi da za dve-tri godine ne budes "nasukan" na sistem koji je propao na trzistu i da racunica ne ispadne 1650 za Petaxa+2800 za Canona.

Odlucio sam se za Pentax-a K10D osim ako me neki review u narednih nedelju dve ne odvrati od istog...

A sto se rizika tice da budem nasukan, svestan sam istog, mada kada nabavim sta mi treba od objektiva ne verujem da ce mi u narednih nekoliko godina ista novo od opreme zaista trebati. Ipak je 1650 znatno manje od 2800 i to presudjuje u ovom slucaju, jer 2800e (za amatersku upotrebu aparata) nemam. A, za nedaj boze, uvek cu moci da nadjem neku vezu da mi se nesto sitno (npr neki dobar prime objektiv) od spolja dovuce. Jedino bih voleo da telo aparata ovde nabavim zbog garancije...

Poslednja izmena:
IS mi cesto treba jer se moje fotografisanje u 90% slucajeva svodi na fotke:
- u zatvorenim prostorijama, proslave, vencanja itd.
- u prirodi, dakle treba mi stabilisani telezoom.

Joj.

U prvom slucaju ti vise treba ili brz a dovoljno siork objektiv kombinovan sa visim ISO vrednostima ili dobar blic. Sta ti vrede ostre flase na stolu a zamuceni gosti na vencanju....

U drugom slucaju ti se vise isplati da uzmes Canon/Nikon sa 70-300 IS/VR jer, kao sto rekoh, senzorska stabilizacija smrdi kad je u pitanju tele opseg...

U prvom slucaju ti vise treba ili brz a dovoljno siork objektiv kombinovan sa visim ISO vrednostima ili dobar blic. Sta ti vrede ostre flase na stolu a zamuceni gosti na vencanju....

Pazi, ne radim to profesionalno za pare, vec za svoj cef. Inace svestan sam da bi bilo lepo imati, zavisno od velicine prostorije recimo jedan Penatx DA 14mm F2.8 ED (IF) za sobe i bas male prostorije, i recimo Sigmu 20mm F1.8 EX DG ASPHERICAL ili Sigmu 24mm F1.8 EX DG ASPHERICAL MACRO za vece prostorije (moram da pogledam malo njihove review-ove i cene).

U drugom slucaju ti se vise isplati da uzmes Canon/Nikon sa 70-300 IS/VR jer, kao sto rekoh, senzorska stabilizacija smrdi kad je u pitanju tele opseg...
Znam, ali ne mogu sve da imam, i to jos za male pare. Drugar ima Canon 70-200/f2.8IS i sjajan je, ali skup i tezak. Licno mislim da ce mi posao zavrsiti i Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO.

U svakom slucaju hvala na savetima, svestan sam vecine kompromisa koje pravim. Ali kako god okrenem, dobitak i sa K10D u odnosu na igracku zvanu Sony W5 ce biti OGROMAN.

Poslednja izmena:
Ako nešto nije u stanju da "uhvati trenutak" to je stabilizacija. Stabilizacija je simulacija stativa i ima smisla samo za mrtvu prirodu i daleki telezum.

Ako nešto nije u stanju da "uhvati trenutak" to je stabilizacija. Stabilizacija je simulacija stativa i ima smisla samo za mrtvu prirodu i daleki telezum.

Slazem se s tobom, za to je visoki ISO i brz objektiv zakon. Ali ja sam mislio na nesto drugo kad rekoh da se "uhvati trenutak". Mislio sam ne objekte koji se brzo krecu, nec na dragocene trenutke koji prodju za samo par sekundi, znatno brze od vremena potrebnog da se postavi stativ.

Inace potpuno mi je jasno da je stabilizacija vrlo vrlo ogranicene primene, pretezno pri slikanju nepomicnih ili dalekih i slabo pomicnih objekata (u odnosu na daljinu do istih). Najupotrebljiviji se cini za slikanje unutrasnjosti crkava i slicnih objekata gde nema dovoljno svetlosti, ili za slikanje okoline iz pokreta, npr automobila.

Sve u svemu, i Canon i Pentax ocigledno imaju svoju ciljnu grupu kupaca, i ja sam izgleda blizi Pentax-ovoj. Racunica mi tako kaze (vidi par postova unazad), 2800e za Canon i potrebnu opremu, 1650 za Pentax i potrebnu opremu...

Nisam video post gde si to srachunao, ali ti sa Pentaxom za te pare imash samo najosnovniji moguci sistem, i za te pare mozesh isto da imash takvog Canona, a sa 2800 za Canona cesh imati mnogo jachi sistem od toga.

30D + 17-40 + 70-200/4 + Metz 54 = ~2800e. To je kompletan sistem, i takav ne mozesh ni da imash na Pentaxu. Za stabilizaciju uopshte ne treba da se brinesh, jer da bi iskoristio pentaovu stabilizaciju u loshim uslovima bez blica, trebace ti i brz i ultraskup objektiv, pa se to nikako ne uklapa u jeftinu kombinaciju.

Za bilo koje indoor fotkanje, ne vredi nishta bez blica, a dobar ISO i brz objektiv su mnogo bitniji od ISa, nemoj da mislish da ce ti stabilizacija tu pomoci previshe.

IS mi cesto treba jer se moje fotografisanje u 90% slucajeva svodi na fotke:
- u zatvorenim prostorijama, proslave, vencanja itd.

Kao shto vec rekoh, unutra se fotka samo blicem, bez obzira da li imash stabilizaciju ili ne, to cesh ukapirati kad budesh krenuo da koristish blic.

- u prirodi, dakle treba mi stabilisani telezoom.

Da li ima bolja kupovina od Canona 70-300 IS USM ? Em cesh na pentaxu morati da koristish neku Sigmu koja se ne moze porediti sa ovim,em ta stabilizacija radi duplo bolje nego pentaxova na senzoru, a da ne pricham shto sve fotkash na slepo jer ne mozesh da vidish "realtime" koliko on stabilishe kada imash stabilisani senzor. Ovo je samo jedan primer zashto je bolje kupiti Canona - veliki izbor..

U svakom slucaju hvala na savetima, svestan sam vecine kompromisa koje pravim. Ali kako god okrenem, dobitak i sa K10D u odnosu na igracku zvanu Sony W5 ce biti OGROMAN.

Pa da, ali to ne znachi da treba da izaberesh loshiji sistem 🙂

Poslednja izmena:
Hvala na komentarima. Potpuno razumem tvoju pricu, i ima dosta istine u njoj. Jos nisam kupio aparat tako da nije nemoguce i Canon-a da kupim koliko me ubedjujete... 😉

Ali Sigmu ne moras da vredjas... npr 17-70/f2.8-4 nije mnogo losiji od od Canon-a 17-40L (dobro, po spoljnom kvalitetu izrade jeste, ipak je to L serija ali po fotkama i nije puno, a pritom je Sigma komfornija jer je "duza"). A cena 650e Canon, 350 Sigma. 🙂

Sto se Pentax kombinacije tice, imao sam na umu K10D telo (1000e), Sigmu 17-70/f2.8-4.5 (340e) i Sigmu 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO (oko 220e). Sve zajedno, bez blica 1550e ili tu negde i sve (kako-tako) stabilisano.

E sad prime objektivi: recimo Sigma 20mm F1.8 EX DG ASPHERICAL (oko 460-480e) za fotkanje unutra i jedan Pentax SMC-P FA50mm/f1.4 (oko 250e) za portrete. Oba sjajni objektivi, nema ni Canon nista bolje u klasi.

Canon racunica:
EOS30d (1050e), 17-55/F2.8 (1000e), Canon EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM (700e), sve zajedno bez blica 2850e. Doduse nesto bolji objektiv za svaki dan kod Canon kombinacije nego kod Pentax kombinacije.

Ali razlika u ceni 2850 naspram 1550e!!!!! Jeste Canon nesto bolji (bolji ISO, kvalitetnija stabilizacija, bolji objektiv za svaki dan) ali je bre MNOGO skuplji. Nisam ja bas toliki profesionalac!!!

Poslednja izmena:
Hvala na komentarima. Potpuno razumem tvoju pricu, i ima dosta istine u njoj. Jos nisam kupio aparat tako da nije nemoguce i Canon-a da kupim koliko me ubedjujete... 😉

Niko te ne ubedjuje, ovo su sve dobronamerni saveti da bi ti kupio najbolje za svoje pare 🙂

Ali Sigmu ne moras da vredjas... npr 17-70/f2.8-4 nije mnogo losiji od od Canon-a 17-40L (dobro, po spoljnom kvalitetu izrade jeste, ipak je to L serija ali po fotkama i nije puno, a pritom je Sigma komfornija jer je "duza"). A cena 650e Canon, 350 Sigma. 🙂

Mnogo objektiva sa tom razlikom u ceni su "vrlo slichni", ali ta razlika u ceni ti upravo govori sve, u ovom sluchaju. Canon ne samo da je bolje izrade (shto je bitnije nego shto zvuchi), vec ima mnogo bolji AF, po meni ima mnogo bolje boje, ima bolju oshtrinu po celoj fotki, i mnogo bolje radi na Canonu 🙂

Sto se Pentax kombinacije tice, imao sam na umu K10D telo (1000e), Sigmu 17-70/f2.8-4.5 (340e) i Sigmu 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO (oko 220e). Sve zajedno, bez blica 1550e ili tu negde i sve (kako-tako) stabilisano.

To shto si naveo je samo obichan entry level, i sigurno se na tome necesh zaustaviti, a dalje od toga ne moze na Pentaxu, jer je izbor slab. Svi hoce 17-40 i 70-300IS/70-200/4, a toga nema na Pentaxu.

E sad prime objektivi: recimo Sigma 20mm F1.8 EX DG ASPHERICAL (oko 460-480e) za fotkanje unutra i jedan Pentax SMC-P FA50mm/f1.4 (oko 250e) za portrete. Oba sjajni objektivi, nema ni Canon nista bolje u klasi.

Kod prajmova je josh gora situacija, Canon nema shta nema, i ne morash sigme da gurash uopshte u kombinaciju, mada ima dobrih kupovina.

Canon racunica:
EOS30d (1050e), 17-55/F2.8 (1000e), Canon EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM (700e), sve zajedno bez blica 2850e. Doduse nesto bolji objektiv za svaki dan kod Canon kombinacije nego kod Pentax kombinacije.

17-55/2.8 IS je daleko daleko bolji od 17-70, dok ti uopshte ne treba DO verzija, jer nishta bolja nije, a dosta je skuplja od obichne IS verzije. A ta obichna verzija je bar duplo bolja od Sigme apo 70-300.

Ali razlika u ceni 2850 naspram 1550e!!!!! Jeste Canon nesto bolji (bolji ISO, kvalitetnija stabilizacija, bolji objektiv za svaki dan) ali je bre MNOGO skuplji. Nisam ja bas toliki profesionalac!!!

E kad moram da ti odgovaram na dva foruma za istu stvar 🙂

To kada gledash na papiru, jeste tako, ali ovi objektivi sa Pentaxovom kombinacijom nemaju nishta zajednichko, chak ni taj IS 🙂 Optichki su mnogo bolji, brzi su, a IS u objektivu radi mnogo bolje, tako da cesh da platish dosta vishe, ali cesh tachno toliko ili vishe i dobiti 🙂

Ajde sada pozeli da imash to isto za Pentaxa. Nema 😀

Mislim da mozemo da zatvorimo diskusiju. Jasno je da je Canon (nesto) bolji, ali je pritom znatno skuplji. Ja niti zivim niti cu ziveti od fotografisanja i kvalitetna Canon oprema mi je jednostavno preskupa pa moram da pravim odredjene kompromise. Najbolji kompromis koji sam nasao je Pentax K10D sa Sigma objektivima...

I tako ispade Nikon najbolja kupovina 🙂

...not 😀

Bolja je kupovina, ako nikad necesh preci na 1.3 crop ili FF, ako necesh vrhunske objektive za "malo" para, ako necesh da ti sigma ili ostali 3rd party budu jedini izbor u dosta sluchajeva, i ako necesh da imash najbolji senzor 🙂

I nemoj neko da gura blic u prichu, Metz 54 je u rangu sa SB800, cao 🙂

Mislim da mozemo da zatvorimo diskusiju. Jasno je da je Canon (nesto) bolji, ali je pritom znatno skuplji. Ja niti zivim niti cu ziveti od fotografisanja i kvalitetna Canon oprema mi je jednostavno preskupa pa moram da pravim odredjene kompromise. Najbolji kompromis koji sam nasao je Pentax K10D sa Sigma objektivima...

Canon nishta nije skuplji, mozesh da uzmesh iste te sigme za iste pare, i da imash ozbiljnije telo za iste pare, a posle da sanjash gomile objektiva koje bi zeleo da imash, za Pentaxa ti je dovoljna jedna noc, jer nema puno da se sanja 😀😀

Ali dobro, ako hocesh bash Pentaxa, bar cesh biti jedini koji ga ima u zemlji pa da mozemo da chujemo iskustva iz prve ruke 🙂

Canon nishta nije skuplji, mozesh da uzmesh iste te sigme za iste pare, i da imash ozbiljnije telo za iste pare
Moze, ali onda ti objektivi nece biti stabilisani, tako da i nije bas isto, zar ne?

Bilo bi lepo od Canon-a da izbaci telo sa stabilizacijom senzora, koju recimo profesionalci (koji cene samo stabilizaciju u objektivu) mogu po zelji da iskljuce, a mi amateri ne moramo da kupujemo Pentax-e, Sony-je itd...

Zar ne bi time Canon zbrisao konkurenciju?

Poslednja izmena:
Moram da se složim da, kada se uđe u priču gde važan deo priče vodi budžet, mnogo delova opreme će prestati da bude Canon ili Nikon i postaće Sigma.

Konkretno, bilo da su vlasnici Canon ili Nikon sistema, ljudi ovde nikako nisu gadljivi na Sigmu - svakako opravdano.

Sa druge strane, ako ceo sistem izgradiš oko Sigma objektiva, telo postaje poprilično nevažno. Ako stvarno možeš da složiš 17-70 + 70-300 APO za Pentaxa i bez previše muke da ga nabaviš, ja mogu samo da ti kažem - što da ne. Za naprednog amatera si odabrao najbolji sistem od 2 zum objektiva koji se za date pare može kupiti na tržištu - za bilo koje telo, i tu nema sumnje.

Mogu samo da maštam da cu celoj toj priči imam još i stabilizaciju, bilo kakvu, na svakom od pomenutih objektiva. Moram da priznam da je to san svakog amatera koji vozi ivicom budžeta. Jedino bi me bilo strah da na ovom tržištu uletim u priču oko Pentaxa. Mislim da je stabilizacija previše slab razlog da bi se bacio u toliku neizvesnost, počev od izgradnje sistema, sve to naknadne podrške i garancija u slučaju eventualnih problema.

Moj savet ti je, da izgradiš taj isti sistem, ali oko Nikona D80. Govorim ti kao vlasnik Canona sa baš tom kombinacijom objektiva (uz omiljeni 50mm f1.8). 17-70 sam kupio danas u cvećari i večeras ću sa blicom iz, takođe Sigma porodice (EF-500 DG Super) malo da ga pretestiram na nekom druženju.

Nidzo, bas kao sto si rekao... Vozim ivicom budzeta i gledam kako da izvucem maksimum.

Kad vec spomenu Nikon-a D80, ma on mi je ustvari pored K10D i jedini i, ali u kombinaciji sa (odlicnim turistickim, za svaki dan) objektivom Nikkor AF-S 18-200mm f/3.5-5.6 G IF-ED VR II DX, i jos par prime objektiva pride.

BTW, zna li neko ima li doticni objektiv da se kupi kod nas? Videh malopre ima ga axel u cenovniku, ali ima li ga zaista?

Da, samo taj objektiv koshta kao ceo aparat i samo je prosechan 🙂

Sasvim je dobar je kao turisticki aparat za svaki dan za cisto amatersku upotrebu.
http://www.nikonians.org/nikon/nikkor-18-200/index.html
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/nikkor_18200_3556vr/index.htm
Izgleda da je ipak znatno bolji od Sigma/Tamron 18-200 konkurenata, a ima i odlican VR, tako da po meni opravdava svoju cenu od 690e (ja, a i mnogi drugi, recimo zameram Canon-u sto nema takav dobar turisticki objektiv za svaki dan).

Naravno, za bilo kakva specijalizovana slikanja, mora da se nabaci i par dobrih prime-ova (jedan u opsegu 20-24mm f1.8 ili brzi za unutra, i recimo jedan 50-85mm f2 ili brzi za portrete).

Sve zajedno, D80, 18-200VR i ta dva prime objektiva bi dosla ispod 2.5k eura.

Poslednja izmena:
Izgleda da je ipak znatno bolji od Sigma/Tamron 18-200 konkurenata, a ima i odlican VR, tako da po meni opravdava svoju cenu od 690e

Jeste bolji, ali je i mnogo skuplji, i 700e za takav objektiv je po meni mnogo, i ako je jedini, i ako je samo walkaround/za putovanja.

(ja, a i mnogi drugi, recimo zameram Canon-u sto nema takav dobar turisticki objektiv za svaki dan).

Koliko onda treba da imash zamerki na Pentaxa ? 🙂 To je jedina klasa gde Canon nema svoj objektiv, a verovatno ce ga uskoro imati. Ja sad chekam sigmu 18-200 OS da vidim na shta ce to da lichi. Kapiram da ce biti vrlo blizu Nikkoru, a dosta jeftinija, pa ce opet biti bolja kupovina i za Nikondzije 🙂

Sve zajedno, D80, 18-200VR i ta dva prime objektiva bi dosla ispod 2.5k eura.

Do juche je 2500e bilo mnogo para za vrh Canon sistem, a sada to vec nije sa prosechnom kombinacijom, samo zbog stabilizacije ? 😀

Poslednja izmena:
Jeste bolji, ali je i mnogo skuplji, i 700e za takav objektiv je po meni mnogo, i ako je jedini, i ako je samo walkaround/za putovanja.
Za to je prevashodno namenjen i za to bi uglavnom bio i koriscen.

Koliko onda treba da imash zamerki na Pentaxa ? 🙂
Mnogo. Zato je i finalna odluka koju cu napraviti u narednih par dana toliko teska. Sta god da izaberem, nesto cu morati da zrtvujem, i posle nema lako nazad...

Do juche je 2500e bilo mnogo para za vrh Canon sistem, a sada to vec nije sa prosechnom kombinacijom, samo zbog stabilizacije ? 😀
Da, ali ovde za 2500e dobijem i dva odlicna prime objektiva, a kod Canon-a, dobijem telo, 17-55 i 70-300 bez prime objektiva koji dodju jos barem 500e (Canon 85/f1.8 i Canon 28/f1.8 ili Sigma 30/f1.4). A pravo da ti kazem, i 2.5k mi je mnogo, zato i naginjem ka Pentax/Sigma kombinaciji... Dobijem sve za oko 2k, i sve stabilisano. Jeste, bice malo problema da se sve pronadje, ali uz malo strpljenja naci ce se... Jos jednom, ne sumnjam da bi Canon komplet koga bi platio 3k bio superioran u odnosu na 2k pentax/sigma kombinaciju, ali ja se samo amaterski bavim fotografijom, i procenjujem da ce i ovo ispuniti sva moja ocekivanja. Ne kazem da necu pozeleti nesto bolje, ljudi su prokleti pa im nikad nije dosta, ali treba imati mere i postaviti proritete pravilno...

Poslednja izmena:
Prilicno njanjavo a skupo staklo.

Dao sam samo primer sta smatram da bi mi trebalo za slikanje unutra, dakle neki prime u rasponu 20-30mm /f2 ili brzi, a da je cena do nekih 350-400e max (dakle f1.2L stakla ne dolaze u obzir, sem ako su ispala iz kamiona 😉).

Da li je njanjavo zaista ne znam, jer se nisam susreo s istim, a sasvim sigurno, bih pre kupovine konsultovao ljude ovde i na jos par drugih foruma, a naravno pretrazio bih i web...

Elem, skroz smo se udaljili sa teme, a da podsetim ona je 30D vs 400D... Svi znamo sta je kvalitetnije (profesionalnije) i sa vecim mogucnostima, ali od zahteva i dubine dzepa i 400D moze biti odlican izbor. Ja bih cak dodao da je nov 350D kit za 590e fantastican izbor za ljude koji prelaze da malih skljocavaca prelaze na DSLR-ove. Po ceni jedva 200e visoj od prosumera tipa 6500D dobija se superioran aparat.

Poslednja izmena:
Ne budi smesan i ne proglasavaj nesto sto je u Japanu uobicajeno za teoriju zavere. Znas kako je nastao Nikonov VR? Tako sto su neke njuske iz vlade naredile Canonu da im prepusti IS... Njihov sistem patenata (kao i skoro pa sve ostalo) funkcionise na malo drugaciji nacin od onog u SAD/Evropi.

Ne verujem da će ga imati. Its too good to be true.

Canon jednostavno ne zna da napravi kompaktan zum širokog raspona. A kada bi smanjili 28-300 na APS opet bi bio dva puta veći i i tri puta skuplji nego 18-200 VR

To je stvar poslovne politike, i samo oni znaju zashto im josh uvek ne treba prosechan 18-200 IS za velike pare.

To znachi ako Nikon ili bilo ko drugi neshto nema, da ne zna da napravi, a u odnosu na Canona, mnogo nemaju 🙂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno