D80 sasvim sigurno, ako pravis sistem od nule. Nadam se da ce i Pentax uskoro biti zastupljeniji na nasem trzistu, u tom slucaju K10D je najbolji izbor cena/perfrormanse.
I opet ponavljam prichu, gde cesh da trazish objektive i kompletnu opremu za Pentaxa ? 🙂
Ne, imam 20D oko 1.5 god. Sto pitas?tiha jel` si ti sinoc kupio EOS400D?
Nisam profi pa mi ne treba bog zna sta od opreme. Posto prelazim sa kompakt-a na DSLR, za pocetak ce mi biti dovoljni kit + 55-200mm. To bi sve zajedno trebalo da bude oko 1250e red velicine. A posto s vremena na vreme idem u inostranstvo, nabavicu lepo neki prime za portrete, recimo Pentax FA35mm/f2. Uostalom ima masa Sigma i Tamron objektiva za Pentax.
E sad kasnije, ako aparat pocnem cesce da koristim i vidim da mi treba nesto bolje, kupicu i bolje objektive...
Nemoj pogresno da me shvatis, Canon je odlican, ali je bezobrazan jer dere kozu s ledja za stabilisane objektive, pritom nije weather sealed, i fali mu podosta funkcionalnosti koje K10D ima. A da ne spominjem da EOS400D ima anemicni penta-mirror umesto penta-prizme i premaleni rukohvat da bi se komotno drzao sa recimo 17-55/f2.8IS objektivom.
ali em' su bezobrazno skupi, em' cini same objektive veoma, veoma teskim i kompleksnim
Netacno.
Huh, kad bi mi neko doneo taj 70-300 USM IS iz Amerike, tamo sam ga našao na nekoliko mesta za oko 440$... 🙁
Odlična je stvar stabilizacija na senzoru, mnoge dobre stvari idu u prilog pomenutom Pentaxu, a sam Pentax važi za firmu koja pravi dobre i kvalitetne stvari. Problem je naše malo tržište okrenuto mainstreamu i to ne samo u ovom segmentu, nego u bilo kom. Jednostavno je problem svaki vid dodatne opreme i održavanja za sve što i najmanje vuče na egzotiku, što bi u ovom slučaju bio Pentax. Ako imaš način da bez mnogo muke rešiš pomenuti problem, ili ga barem nekako zaobiđeš, ja te apsolutno podržavam da ideš na Pentaxa.
IS mehanizam zauzima zanemarljivo malo prostora u samom staklu i neznatno doprinosi ukupnoj tezini. A i ne kostaju svi IS/VR objektivi bas jako puno. 70-300IS je prilicno jeftin, kao i novi 70-200 f4L IS (u pitanju je "belo" staklo i u tom svetu je to prilicno mala cena).
Stabilizacija u objektivu (IS/VR/OS) je mnogo bolje resenje jer odlicno radi tamo gde je najpotrebnija tj. u telefoto opsezima kada pored stabilizacije prilikom fotografisanja igra veoma bitnu ulogu stabilizacije onoga sto vidis u trazilu (a na 300/400/500mm je veoma tesko precizno kadrirati iz ruke). I najlepse od svega, sistemi stabilizacije u objektivu konstanto napreduju dok se stabilizacija senzora prakticno ne moze nesto mnogo poboljsati jer je nemoguce kompenzovati velike pomeraje (koriscenje nekog 300mm objektiva zahteva da se senzor pomeri za citavih pet milimetara).
Tako se nadam da ce za par godina biti vise Pentax, Sony i nadam se Fuji DSLR-ova, a ne prakticno iskljucivo Canon-a i pomalo Nikon-a kao danas.
Idealno bi bilo da postoji Canon klase EOS-a 30D sa optickom stabilizacijom senzora.
Kad zauzima tako malo prostora i samo neznatno doprinosi tezini, sto Canon ne izbaci neki "narodni" kit objektiv sa IS (recimo 18-70mm/3.5-4.5) po pristupacnoj ceni? Recimo EOS400D sa takvim objektivom bi isao k'o alva da je cena recimo 1000e (da ima za te pare verovatno bih ga i ja kupio). Ustvari, mogu da se kladim da ce Canon tako nesto slicno da izbaci u 2007-moj, pritisnut od strane Pentax-a i Sony-ja...
Josh jednom cu reci da to nema veze sa "pravom stabilizacijom" i da je kupovina aparata zbog toga velika greshka. Sony alpha ima to isto, Minolte 5D/7D imaju to isto, a bolji su sistemi. I ako vec hocesh da glumish "opoziciju", uzmi njih, Pentax ti je najgora kupovina koju mozesh da napravish. Potpuno isto kao kada se neko zezne pa umesto Canona od 200e, kupi Samsunga ili Olympus, samo shto u ovom sluchaju gubish mnogo vishe para.
I ako ti mislish da je K10D bolji od 20D, a nisi probao nijedan, grdno si se istripovao, a to cesh ukapirati kada budesh uzeo Pentaxa, ali nemoj posle da kukash 🙂
Stvarno ne razumem zashto mislish da je IS neophodan i zbog toga cesh napraviti pogreshnu kupovinu. A shta cemo sa ISO-om gde Canon ubija Pentaxa ?
Stoti put kazem, sistem se gleda kao celina, ne kao jedna opcija koja ti treba i mislish da ne mozesh bez nje.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari