Šta je novo?

Canon EOS 400D ili EOS 30D

• Začetnik teme Začetnik teme vaske
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

vaske

Čuven
Učlanjen(a)
12.02.2004
Poena
604
Sta je bolja kupovina? Vredi li 30D vise 260e?
Postoji li bolja kupovina za 1000e?

Nikon D80 je trenutno najbolja kupovina, ako već nemaš komplet vrhunskih Canonovih objektiva. Vlasnik sam Canon sistema, ali Nikon im je dao više nego ozbiljan domaći zadatak.

Da li si mislio 1000e samo telo ili? Canon 30D(telo) je nesto malo preko 1000e, Nikon D80(telo) kosta oko 900e(mada sam video neke ponude za 800e:trust: ) , dodaj tim cenama jos objektiv(e) koji su sve samo ne jeftini i dobijas zanimljivu cifru 🙂 . Canon 400D u kombinaciji sa kit objektivom EF-S 18-55mm kosta 800e, sto jasno govori da se radi o aparatu koji ne pripada istoj cenovnoj klasi kao prethodna dva navedena aparata.

D80 sasvim sigurno, ako pravis sistem od nule. Nadam se da ce i Pentax uskoro biti zastupljeniji na nasem trzistu, u tom slucaju K10D je najbolji izbor cena/perfrormanse.

Cuj, krajnjeg korisnika to ne mora mnogo da interesuje. Prodavac mora da da garanciju od barem godinu dana. Ako ne umeju da ga poprave u zakonskom roku (valjda 45dana), sleduje nov aparat i tacka, a prodavac ili ovlasceni servis neka ga vraca nazad kome 'oce...

Naravno, covek se oseca mnogo sigurnije ako zna da je ovlasceni servis kvalitetan i brz... ali to je kod nas uvek prilicno rastegljiv pojam... cak sa istim servisima su neki ljudi prezadovoljni a neki prodju ko bosi po trnju...

Poslednja izmena:
Servisi...

Servisi u Beograd su uglavnom korektni i aparate popravljaju u zakonskom roku,a cesto i dosta pre.Najveci problem predstavlja nabavka rezervnih delova,jer smo "zadnja rupa na svirali" ,pa sto stigne do nas od delova-stiglo je.

I opet ponavljam prichu, gde cesh da trazish objektive i kompletnu opremu za Pentaxa ? 🙂

Inache, shto se topica tiche, 30D je mnogo bolja kupovina od 400D, jer to je potpuno druga klasa iako na papiru imaju dosta slichnosti, tek kada uhvatish u ruku 30D posle 400D, bude ti jasno koliko oni veze nemaju. I ushtedeti 300e u startu je glupost, jer toliko koshta samo jedan entry level objektiv.

Poslednja izmena:
I opet ponavljam prichu, gde cesh da trazish objektive i kompletnu opremu za Pentaxa ? 🙂

Nisam profi pa mi ne treba bog zna sta od opreme. Posto prelazim sa kompakt-a na DSLR, za pocetak ce mi biti dovoljni kit + 55-200mm. To bi sve zajedno trebalo da bude oko 1250e red velicine. A posto s vremena na vreme idem u inostranstvo, nabavicu lepo neki prime za portrete, recimo Pentax FA35mm/f2. Uostalom ima masa Sigma i Tamron objektiva za Pentax.

E sad kasnije, ako aparat pocnem cesce da koristim i vidim da mi treba nesto bolje, kupicu i bolje objektive...

Nemoj pogresno da me shvatis, Canon je odlican, ali je bezobrazan jer dere kozu s ledja za stabilisane objektive, pritom nije weather sealed, i fali mu podosta funkcionalnosti koje K10D ima. A da ne spominjem da EOS400D ima anemicni penta-mirror umesto penta-prizme i premaleni rukohvat da bi se komotno drzao sa recimo 17-55/f2.8IS objektivom.

Poslednja izmena:
@M_M:
Ja sam presao sa analogne Pentax tehnike na digitalnog Canona, i jedino mi je zao sto na EOS sistem nisam presao ranije. Jednostavno to nije ista klasa. Moj savet je da batalis Pentaxa i uzmes nesto od Canona ili Nikona.

Nisam profi pa mi ne treba bog zna sta od opreme. Posto prelazim sa kompakt-a na DSLR, za pocetak ce mi biti dovoljni kit + 55-200mm. To bi sve zajedno trebalo da bude oko 1250e red velicine. A posto s vremena na vreme idem u inostranstvo, nabavicu lepo neki prime za portrete, recimo Pentax FA35mm/f2. Uostalom ima masa Sigma i Tamron objektiva za Pentax.

E sad kasnije, ako aparat pocnem cesce da koristim i vidim da mi treba nesto bolje, kupicu i bolje objektive...

Nemoj pogresno da me shvatis, Canon je odlican, ali je bezobrazan jer dere kozu s ledja za stabilisane objektive, pritom nije weather sealed, i fali mu podosta funkcionalnosti koje K10D ima. A da ne spominjem da EOS400D ima anemicni penta-mirror umesto penta-prizme i premaleni rukohvat da bi se komotno drzao sa recimo 17-55/f2.8IS objektivom.

Ako ti smeta mali aparat, savrshena kupovina za tebe je korishceni 20D, shto je uopshte najbolja kupovina koja se moze napraviti. Svi su kao novi, a koshtaju do 800e. Dati 1100e za telo a da nisi zahtevan je malo bacanje para, i obichan D40/50 bi ti u tom sluchaju i vishe nego zavrshio posao.

Vidim ja da cu ti biti glavni dobavljach opreme sa ebaya 😀

1100e za novi, sa garancijom, Pentax K10D ili 800e za godinu-dve stari 20D sa ko zna koliko (desetina) hiljada ispucanih slika, odluka bi mi bila vrlo, vrlo laka - K10D.

Idealno bi bilo da postoji Canon klase EOS-a 30D sa optickom stabilizacijom senzora. Ali toga nema i nece ga ni biti zbog Canon-ove politike da stabilizaciju radi preko (preskupih) objektiva. Slazem se da je kvalitetnija nego kad se stabilise senzor, ali em' su bezobrazno skupi, em' cini same objektive veoma, veoma teskim i kompleksnim.

A da kupim D40 samo bi se kajao; em nema opticku stablizaciju, em nije weather-sealed, em nema DOF preview, em su ga iz ko zna kojih razloga osakatili sto se objektiva tice pa autofokusira samo sa AF-S i AF-I objektivima. Dakle manje-vise upotrebljivo samo za totalne pocetnike koji bi nesto vise od kompakta, a ne za ljude koji imaju 10+ godina iskustva sa SLR-ovima (iako sam u poslednjih 3-4 godine napravio mnogo vise slika sa digitalnim kompaktom nego sa analognim SLR-om).

Poslednja izmena:

Ne znam sta je to netacno (dal' da su Canon IS objektivi bezobrazno skupi ili da su tezi i kompleksniji). Na primer 17-55/f2.8IS kosta preko 1000e i tezak je 680g (znatno vise od recimo EOS-a 400D). Sigma 17-70/F2.8-4.5 kosta 330-350e i teska je 455g a K10D 793g (sa baterijom). Mislim da nema potrebe komentarisati koja je kombinacija stabilnija u ruci. A cena: 800+1000 naspram 1000+350, a da ne spominjem sve prednosti K10D u poredjenju sa EOS-om 400D.

Trenutno, ono sto cenim da bi mi bio neki optimum performansi i cene je K10D sa Sigmom 17-70/f2.8-4.5 Macro (telo oko 1000e + 350 objektiv) i jedan 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO (oko 300e). Cena 1000+350+300e=1650e. Posle jos samo jedan 50mm/f1.4 prime za portrete (oko 250e).

Kada bih sve to slicno hteo kod Canon-a, morao bi da kupim 30D (oko 1100e telo), 17-55IS/f2.8 (dakle nesto kvalitetniji od gorenavedene Sigme 17-70) je preko 1000e, a opticki stabilisan 70-300 je recimo Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM i kosta 700e. Dakle 1100+1000+700=2800e

2800e naspram 1650e?

Poslednja izmena:
Huh, kad bi mi neko doneo taj 70-300 USM IS iz Amerike, tamo sam ga našao na nekoliko mesta za oko 440$... 🙁

Odlična je stvar stabilizacija na senzoru, mnoge dobre stvari idu u prilog pomenutom Pentaxu, a sam Pentax važi za firmu koja pravi dobre i kvalitetne stvari. Problem je naše malo tržište okrenuto mainstreamu i to ne samo u ovom segmentu, nego u bilo kom. Jednostavno je problem svaki vid dodatne opreme i održavanja za sve što i najmanje vuče na egzotiku, što bi u ovom slučaju bio Pentax. Ako imaš način da bez mnogo muke rešiš pomenuti problem, ili ga barem nekako zaobiđeš, ja te apsolutno podržavam da ideš na Pentaxa.

Tezina objektiva pre svega zavisi od maksimalnih otvora blende. Logicno je da zumovi sa konstantnih f2.8 budu teski i glomazni. Pogotovo telezumovi.

IS mehanizam zauzima zanemarljivo malo prostora u samom staklu i neznatno doprinosi ukupnoj tezini. A i ne kostaju svi IS/VR objektivi bas jako puno. 70-300IS je prilicno jeftin, kao i novi 70-200 f4L IS (u pitanju je "belo" staklo i u tom svetu je to prilicno mala cena).

Stabilizacija u objektivu (IS/VR/OS) je mnogo bolje resenje jer odlicno radi tamo gde je najpotrebnija tj. u telefoto opsezima kada pored stabilizacije prilikom fotografisanja igra veoma bitnu ulogu stabilizacije onoga sto vidis u trazilu (a na 300/400/500mm je veoma tesko precizno kadrirati iz ruke). I najlepse od svega, sistemi stabilizacije u objektivu konstanto napreduju dok se stabilizacija senzora prakticno ne moze nesto mnogo poboljsati jer je nemoguce kompenzovati velike pomeraje (koriscenje nekog 300mm objektiva zahteva da se senzor pomeri za citavih pet milimetara).

Huh, kad bi mi neko doneo taj 70-300 USM IS iz Amerike, tamo sam ga našao na nekoliko mesta za oko 440$... 🙁

Odlična je stvar stabilizacija na senzoru, mnoge dobre stvari idu u prilog pomenutom Pentaxu, a sam Pentax važi za firmu koja pravi dobre i kvalitetne stvari. Problem je naše malo tržište okrenuto mainstreamu i to ne samo u ovom segmentu, nego u bilo kom. Jednostavno je problem svaki vid dodatne opreme i održavanja za sve što i najmanje vuče na egzotiku, što bi u ovom slučaju bio Pentax. Ako imaš način da bez mnogo muke rešiš pomenuti problem, ili ga barem nekako zaobiđeš, ja te apsolutno podržavam da ideš na Pentaxa.

Nidzo, potpuno si u pravu i svestan sam toga. Ali iskreno se nadam da ce Pentax-a biti sve vise i vise, jer izgleda da jeste dobar i da nudi vise od Canon/Nikon oligopola za iste pare. Prvo se to videlo na K100D, a sada i na K10D.

Da malo skrenem s teme, secam se tako sredinom i krajem devedesetih, u vreme 14, 15 i 17" CRT monitora Philips je bio neprikosnoven sa skoro 80% ucesca na nasem trzistu (znam jer sam radio u jednoj nasoj velikoj firmi koja se bavila prodajom racunara), ne zato sto je bio najbolji (ustvari nudio je najmanje za ulozene pare) vec zato sto ljudi uglavnom nisu znali za drugo. U to vreme sam imao odlican KFC 15", a posle i DTK 17", i i jednim i drugim sam bio veoma zadovoljan. A danas ima i LG, i Samsung, i Belinea, i BenQ, itd. Philips-a ima jos ponajmanje.

Tako se nadam da ce za par godina biti vise Pentax, Sony i nadam se Fuji DSLR-ova, a ne prakticno iskljucivo Canon-a i pomalo Nikon-a kao danas.

Poslednja izmena:
IS mehanizam zauzima zanemarljivo malo prostora u samom staklu i neznatno doprinosi ukupnoj tezini. A i ne kostaju svi IS/VR objektivi bas jako puno. 70-300IS je prilicno jeftin, kao i novi 70-200 f4L IS (u pitanju je "belo" staklo i u tom svetu je to prilicno mala cena).

Stabilizacija u objektivu (IS/VR/OS) je mnogo bolje resenje jer odlicno radi tamo gde je najpotrebnija tj. u telefoto opsezima kada pored stabilizacije prilikom fotografisanja igra veoma bitnu ulogu stabilizacije onoga sto vidis u trazilu (a na 300/400/500mm je veoma tesko precizno kadrirati iz ruke). I najlepse od svega, sistemi stabilizacije u objektivu konstanto napreduju dok se stabilizacija senzora prakticno ne moze nesto mnogo poboljsati jer je nemoguce kompenzovati velike pomeraje (koriscenje nekog 300mm objektiva zahteva da se senzor pomeri za citavih pet milimetara).

Kad zauzima tako malo prostora i samo neznatno doprinosi tezini, sto Canon ne izbaci neki "narodni" kit objektiv sa IS (recimo 18-70mm/3.5-4.5) po pristupacnoj ceni? Recimo EOS400D sa takvim objektivom bi isao k'o alva da je cena recimo 1000e (da ima za te pare verovatno bih ga i ja kupio). Ustvari, mogu da se kladim da ce Canon tako nesto slicno da izbaci u 2007-moj, pritisnut od strane Pentax-a i Sony-ja...

Abdee, ne sumnjam da je stabilizacija u objektivu kvalitetnija i bolja, samo kazem da je znatno skuplje i teze (po tezini torbe-ranca sa priborom) imati nekoliko Canon IS objektiva nego stabilizaciju u telu i par Sigma/Tamron ne-IS objektiva.

Inace, kod teleobjektiva od preko 200mm i dalje ce, kao sto kazes, sasvim sigurno profesionalci preferirati stabilizaciju u objektivu.

Tako se nadam da ce za par godina biti vise Pentax, Sony i nadam se Fuji DSLR-ova, a ne prakticno iskljucivo Canon-a i pomalo Nikon-a kao danas.

A i Nkoni nisu bas previse popularni, mada bi trebali da budu. To ti je kada raja nauci jednu marku... kod druge vec imaju buffer overflow :d

Idealno bi bilo da postoji Canon klase EOS-a 30D sa optickom stabilizacijom senzora.

Josh jednom cu reci da to nema veze sa "pravom stabilizacijom" i da je kupovina aparata zbog toga velika greshka. Sony alpha ima to isto, Minolte 5D/7D imaju to isto, a bolji su sistemi. I ako vec hocesh da glumish "opoziciju", uzmi njih, Pentax ti je najgora kupovina koju mozesh da napravish. Potpuno isto kao kada se neko zezne pa umesto Canona od 200e, kupi Samsunga ili Olympus, samo shto u ovom sluchaju gubish mnogo vishe para.

I ako ti mislish da je K10D bolji od 20D, a nisi probao nijedan, grdno si se istripovao, a to cesh ukapirati kada budesh uzeo Pentaxa, ali nemoj posle da kukash 🙂

Kad zauzima tako malo prostora i samo neznatno doprinosi tezini, sto Canon ne izbaci neki "narodni" kit objektiv sa IS (recimo 18-70mm/3.5-4.5) po pristupacnoj ceni? Recimo EOS400D sa takvim objektivom bi isao k'o alva da je cena recimo 1000e (da ima za te pare verovatno bih ga i ja kupio). Ustvari, mogu da se kladim da ce Canon tako nesto slicno da izbaci u 2007-moj, pritisnut od strane Pentax-a i Sony-ja...

Stvarno ne razumem zashto mislish da je IS neophodan i zbog toga cesh napraviti pogreshnu kupovinu. A shta cemo sa ISO-om gde Canon ubija Pentaxa ?

Stoti put kazem, sistem se gleda kao celina, ne kao jedna opcija koja ti treba i mislish da ne mozesh bez nje.

Josh jednom cu reci da to nema veze sa "pravom stabilizacijom" i da je kupovina aparata zbog toga velika greshka. Sony alpha ima to isto, Minolte 5D/7D imaju to isto, a bolji su sistemi. I ako vec hocesh da glumish "opoziciju", uzmi njih, Pentax ti je najgora kupovina koju mozesh da napravish. Potpuno isto kao kada se neko zezne pa umesto Canona od 200e, kupi Samsunga ili Olympus, samo shto u ovom sluchaju gubish mnogo vishe para.

I ako ti mislish da je K10D bolji od 20D, a nisi probao nijedan, grdno si se istripovao, a to cesh ukapirati kada budesh uzeo Pentaxa, ali nemoj posle da kukash 🙂

20D je negde bolji a negde losiji od K10D, zavisno kakve prioritete postavis. Uz to, 20D nema nov. Ima 30D za koji evro vise od K10D. Jeste ima brzi burst (5fps naspram 3fps, meni nebitno jer nisam sportski reporter), ali sto se ostalih funkcionalnosti tice koje su meni interesantno, K10D je jedno godinu ispred, navescu neke prednosti:
- Stabilizacija (meni jako bitna jer iz ruke snimam ljude i dogadjaje, cesto u vecim zatvorenim prostorijama - proslave, vencanja itd), a ponekad i detalje u prirodi (dakle treba mi i stabilisani telezoom)
- zaptiveno telo, manje prasine unutra ako se objektivi ne menjaju cesto.
- Auto ISO (setovanje minimum i maximum ISO-a). Vrlo upotrebljivo.
- Veliko i svetlo trazilo pentaprizm tipa (0.95x uvecanje)
- Redukcija prasine na senzoru

Pazi, ima i 20D/30D par prednosti kao sto su magnezijumsko telo, odlican senzor koji pravi jako dobre fotke, mnostvo raspolozivih objektiva i ostale opreme itd.

Sve u svemu, i Canon i Pentax ocigledno imaju svoju ciljnu grupu kupaca, i ja sam izgleda blizi Pentax-ovoj. Racunica mi tako kaze (vidi par postova unazad), 2800e za Canon i potrebnu opremu, 1650 za Pentax i potrebnu opremu...

Poslednja izmena:
Stvarno ne razumem zashto mislish da je IS neophodan i zbog toga cesh napraviti pogreshnu kupovinu. A shta cemo sa ISO-om gde Canon ubija Pentaxa ?

Stoti put kazem, sistem se gleda kao celina, ne kao jedna opcija koja ti treba i mislish da ne mozesh bez nje.

IS mi cesto treba jer se moje fotografisanje u 90% slucajeva svodi na fotke:
- u zatvorenim prostorijama, proslave, vencanja itd.
- u prirodi, dakle treba mi stabilisani telezoom.

Canon ima otprilike 1 stop prednosti sto se ISO-a tice i to je to. Nemoj da gledas procesirani JPEG nego RAW. Dakle tesko je reci da bas UBIJA Pentax-a. Isto toliko UBIJA i Nikon-a pa je jos ziv! 😉

Sto se celine tice, tu si u pravu, ja i gledam kao celinu za mene i moje potrebe K10D kao celina izgleda bolje nego EOS30D.

Posto sam probao 350D (imao ga na par dana, pozajmio od prijatelja, a 30D ima priblizno isti kvalitet slika, samo je brzi, robusniji, ima bolji AF, "vece" trazilo itd), znam dobro kakve fotke 350D pravi i sta je u stanju. Voleo bih da dobijem K10D na jedno dan-dva (ma makar i na sat-dva) da vidim sta je on u stanju, ali po svojoj specifikaciji deluje mi privlacnije od 30D.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno