Šta je novo?

Gde je A64 rev G. ?

Koliko shvatam, AMD bi trebalo pre Intela da ima razvijenu mikroarhitekturu sa general purpose GPU-ovima.
Naravno, pod uslovom da prezive do tada! :d
Samo mi nije jasno cije ce GPU-ove Intel da implementira u svoju mikroarhitekturu.

P.S. Cela stvar ipak zavisi od entuzijasta, na kraju krajeva, oni su ti koji sire glasine sta je bolje, pa stoga, masa obicnih kupaca kupuje ono sto su culi od onih koji se "razumeju", da je bolje! 🙂

Poslednja izmena:
Samo mi nije jasno cije ce GPU-ove Intel da implementira u svoju mikroarhitekturu.
Pa imaju na grbaci tim za grafiku evo im posla.
I ne verujem da ce AMD propasti ako ne pozure sa k8L, Intel se slepao sa pentiumom pet godina a koliko je sporiji klok za klok. Propasce ako to sto izbace bude lose ili skupo.
I ne moraju da budu nesto mnogo brzi dovoljno je 5% prednosti nad aktuelnim intelom da javnost stekne utisak da prate trku ali ako ne budu konkurentni sa cenom ode market share down.

Poslednja izmena:
Prednost novih Core 2 procesora je toliko velika da ne verujem da AMD moze da ih stigne sa friziranjem stare K8 arhitekture. Koliko znam K8L nece biti nova arhitektura vec budzenje stare a K9 je otkazan. A doK AMD predje na K8L, Intel ce vec imati odgovor sa novim 45nm procesorima.
AMD se i dalje dobro prodaje zato sto trziste ima inerciju. Medjutim sa vremenom prodaja ce poceti da pada, rate za kredit za ATI ce da stizu, a Fusion je dalekooo...

Slozices se da tamo ima nekih pametnih inzenjera i menadzera koji su smislili kako, kad i cime da izadju na trziste? I verovatno imaju malo vise informacija od nas, pa znaju koliko K8L treba da bude frizirani K8 da bi bio neophodno brz. U ostalom i C2D je frizirani P6...

Ova kupovina je bio extra potez, najbolji koji je AMD-ov menadzment uradio posle kupovine NexGena. Zahvaljujuci toj kupovini obezbeili su sebi, a i ATI-ju buducnost. Trziste CPU-ova se prirodno transformise. To sto su neki zaglibili u vrzinom kolu ko je brzi u Sandri i sPi-u, pa ne vide dalje od toga, to je samo njihov problem!

NHF, ali zar nisi ovim izneo stav da takvih menadžera u Intelu nema.:trust:

@otogrunt
Snaga Intela i jeste u tome što je sa takvim procesorom bio konkurentan na tržištu toliko dugo(P4>K7...P4<<<K8). 😉
Slažem se sa Bogdom da je tržište inertno, ali Intelova PR mašinerija je verovatno jedino odeljenje koje kucka kao "Švajcarski sat", i neće propustiti priliku koja mu se ukuzuje.

Poslednja izmena:
NHF, ali zar nisi ovim izneo stav da takvih menadžera u Intelu nema.:trust:
Zasto bi bilo HF?! Ono sto sam gore napisao nema veze sa Intelovim managerima. P ai oni tamo vrlo dobro znaju ono sto zna i AMD, ali su se odlucili da svoj workforce od 100K ljudi ne uvecavaju sa jos 4K ATI-jevih i pri tome da trose milijarde, do kojih im je veoma stalo. Njihova procena je da imaju dovoljno resursa da bez kupovine 3rd party kompanije stignu u buducnost koju ce oznaciti "hibridni" procesori.

OK, ja sam shvatio da polaziš od pretpostavke da će Intel, opet, krenuti drugim putem (kao u vreme pumpanja Mhz nauštrb performansi), pa samim tim neće da pravi neku svoju varijantu GPU in CPU 😉
Pozdrav. :wave:

Prednost novih Core 2 procesora je toliko velika da ne verujem da AMD moze da ih stigne sa friziranjem stare K8 arhitekture. Koliko znam K8L nece biti nova arhitektura vec budzenje stare a K9 je otkazan. A doK AMD predje na K8L, Intel ce vec imati odgovor sa novim 45nm procesorima.
AMD se i dalje dobro prodaje zato sto trziste ima inerciju. Medjutim sa vremenom prodaja ce poceti da pada, rate za kredit za ATI ce da stizu, a Fusion je dalekooo...

A sta je Core 2 procesor ? Frizirani Pentium Pro? :d

Netburst je nova arhitektura, ali problem je sto ima brojne slabosti. Penryn bi mogao da bude poboljsani Netburst. Prema tome, nema nove arhitekture.

- K8L ima otprilike jednake prednosti u odnosu na K8, kao sto Core 2 ima u odnosu na Banias ili Dothan. Marketingski trik sa 4-way dekoderom ne igra preveliku ulogu u performansama C2 procesora iz prostog razloga jer je integer x86 kod takav da retko gde IPC prelazi 2-2.5 .

Sto se tice FP i SIMD koda tu ce K8L biti verovatno jaci od Core 2, za sta mu nece trebati 4-ti dekoder. 32 byte prefetch kod K8L ce sigurno doneti prednost u odnosu na 16-byte kod K8 i Core 2.

Integer prednost C2D u odnosu na K8 lezi najvise u odlicnom branch prediktoru, velikoj asocijativnosti L1 kesa, ogromnom kes trasferu i niskoj latenciji L2 kesa, mada ovo zadnje ne utice bitno na performanse kod K8 procesora. Primer je Brisbane.
K8L bi trebalo da ima poprilicno unapredjen branch prediktor, kao i OOO load execution slican Intelovom memory disambiguation-u. To su stvarcice koje cine Core 2 odlicnim proceosorom.
Broj ALU i AGU jedinica je cak i nesto veci kod K8, tako da K8 nije uopste toliko ogranicen izvrsnim resursima.

Prema tome, za efikasno izvrsavanje matorog, "legacy" x86 koda nije neophodna "nova" mikroarhitektura. Za buducnost je solidna GP procesorska jedinica i snazan Vector Floating Point engine pravo resenje. Ati je na tom polju pionir i u odnosu na nVidiu.

P.S. Pitanje koje se postavlja je, koliko ce AMD biti konkurentan sa svojim starim procesorima i koliko ce novi K8L zaista biti dobro odradjen. Ako bude spor i skup, sigurno ce lose proci na trzistu. Stanje sa X2 procesorima u odnosu na C2D je trenutno takvo. X2 je relativno spor i skup. S' druge strane sto se tice jednojezgarnih procesora AMD tu jos uvek vlada.

Poslednja izmena:
A sta je Core 2 procesor ? Frizirani Pentium Pro? :d

Penryn bi mogao da bude poboljsani Netburst. Prema tome, nema nove arhitekture.

Penryn ne moze da bude poboljsani Netburst 🙂 ,cisto iz razloga jer je to 45nm shrink Conroe-a sa mogucim dodatkom novih SSE instrukcija .
Mozda si mislio na Nehalem,koji bi po intelu trebalo da prebaci 4Ghz (sto bih voleo da vidim 🙂 ).

Poslednja izmena:
Na Nehalema sam mislio ! 😉
Poceo sam vec da se gubim sa Intelovim kodnim nazivima! :d

Poslednja izmena:
Pa nije uopste novo da Science Mark ume da brlja. Ipak, u gaming testovima i onim koji se oslanjaju na rad sa memorijom postoji mali pad performansi. Generalno gledano, razlike su akademske, a novo-staro 65nm jezgro najvecu korist donosi AMD-u. Ko hoce da kupi AMD-ov procesor, moze sasvim slobodno da uzme i 90nm.

Poslednja izmena:
Kad se malo bolje pogleda trziste, kod nas, ali slicno je i u ostatku sveta, najvise se kupuju semproni/celeroni i odgovarajuce ploce (u svetu obavezno tft 17/19", kod nas uglavnom CRT 17"). To je ono sto "narod" trazi, a mi, pa mi smo entuzijasti, hteli mi to da priznamo ili ne. Obicnom kupcu ne mozes objasniti da treba da izdvoji 350eura za plocu i CPU, kada za tih 350eura ima "ceo racunar" (bez monitora), a graficke karte od 500-600eura da i ne spominjemo, kada njima sve "leti" na 9550 😉
Samim tim integracija CPU, koji ima 2 jezgra, jer to im je zivotno neophodno :d sa nekim x1300/x1600 (ili kako ce se vec tada zvati) je sasvim logicna.

Suština stvari je u tome da bez dvojezgarnog procesora sve živo radi, neke stvari dosta sporije, a neke skoro isto. Većina stvari nije optimizovana za multithreading i neće nikad ni biti. NPR Word, Excel, Internet Explorer, pasijans i sve ono što jedna domaćica može da koristi na svom kompu. :d

Bez dobre grafičke teško da će nešto da ti radi, barem od igračkog softvera. Suština stvari je u tome da ljudi kupuju ono što im treba i što nije skupo. Da bi išao na pijacu u kupovinu, ne moram da imam McLaren F1, sasvim je dovoljan i Smart. 🙂

Neki će opet iz entuzijazma kupovati višejezgarni CPU, ili čak iz pomodarstva, a samo mali broj onih kojima stvarno treba.

Poslednja izmena:
Obicni korisnici ne renderuju i ne vrse "teske" kalkulacije, simulacije. Igre, koje su pored interneta, office paketa, filmova i muzike glavna zabava za "raju", uglavnom ili ne koriste ili jako slabo koriste 2 jezgra (razlika do 10% u najnizim rezolucijama), a i kada se igraju sve im "leti" na x1600pro/7600GS. Sta ce njima onda grafika od 300+ eura i cpu od 200+eura? Dobro ce im biti da dobiju plocu+CPU (u koji je "naguran" GPU) za max 200eura. 😀

Poslednja izmena:
moram malo da se ne slozim oko smp-a i word-a.. word ima ubacen modul za prepoznavanje govora i ako ga koristis verovatno bi smp puno pomogao 🙂

Nazad
Vrh Dno