Šta je novo?

Gde je A64 rev G. ?

Nego, kad ce malo oc testova tog Brisbaneta, osusili smo se cekajuci ? :d
biohead je napisao(la):
So' ,who is the girldfriend :x

Poslednja izmena:
A najjaca je fora sto Chris Tom na AMDZone-u pise kako cine sve sto mogu da se dokopaju tog CPU-a, a on je i Ostina 😀

Sta ces kad nema "veze". Kod nas deca cim nauce da citaju i pisu nauce da im trebaju "veze" za sve u zivotu 😀

Poslednja izmena:
Oces da kazes da je Nedjo preko veze dobio Brisbane-a ? :d

Naravno. Preko veze, zvanicne 😉 Ono sto je pozitivno u citavoj prici jeste, da ta veza zna koliko je ovo zanimljivo nama zaludjenicima, iako AMD niti vidi, niti zeli da daje prevelik medijski publicitet novom, a starom jezgru. Bas kao i u slucaju prethodnih promena u kojima se samo proizvodni postupak revidirao. Njima je ovo prevashodno znacajno s ekonomskog aspekta. Ovo ce im znacajno pomoci u podmirivanju ekstra potraznje. A to je tek tema za sebe. Ne secam se situacije kada je AMD objektivno imao inferiorniji proizvod, a da nije mogao da podmiri trzisnu potraznju za istim. A nikada u istoriji nisu imali ovolike proizvodne kapacitete.

Pa AMD je postao velika firma, narocito kupovinom Ati-ja se to pokazalo i pokazace se u narednim godinama koliko su oni postali jak igrac.
Sto se tice nestasice AMD procesora izgleda da ce ipak biti podmireno trziste, jer je Dell otkazao odredjenu kolicinu.

Sto se tice nestasice AMD procesora izgleda da ce ipak biti podmireno trziste, jer je Dell otkazao odredjenu kolicinu.

Hm... nisam cuo za ovo!

Inace, ljudi su uzeli zdravo za gotovo objasnjenje u vezi sa nestasicama! Nikada DELL nije bio problem. Raspirivanje te price od strane Inquirera na prvom mestu, pa onda i ostalih je bilo bez utemeljenja u realnosti.
Pravi "problem" je bio u potrebi da se dobar deo cipova alocira na trziste notebookova, koje je eksplodiralo u predsezoni, a koje jos uvek ni Intel, a narocito AMD nisu uspeli da podmire.
Prodaja CPU-va nije ni malo jednostavan posao i alociranje istih predstavlja komplikovanu ekonomsku gimnastiku. Pojednostavljavanje problema upiranjem prsta na DELL je odraz nepoznavanja ni delica cele slike.

Jesi ti to testirao na terasi na vazduhu kad imas 12C temperaturu?

To je bila metoda - Chilled Air ! :d

Jesi ti to testirao na terasi na vazduhu kad imas 12C temperaturu?
pa 'des Audio!? 100 godina.. 😉
LM, jeste bilo hladno u redakciji tu noc, ali ne bas toliko 🙂
Mislim da je problem do nacina na koji CoreTemp proracunava podatke koje dobija iscitavajuci registre. Zaista je tesko poverovati da CPU radi u idleu tako nisko.
Ono sto se puzdano zna jeste da je AMD menjao nesto u vezi C1 stanja uvodeci C1E. Moja pretpostavka je da u tom grmu cuci zec. Izdopisivao sam se sa autorom CT-a, on je malo modifikovao kod, tako da program ume da prepozna Rev. G, ali nista nije promenio na polju detekcije i proracunavanja temperature.

Poslednja izmena:
Nedjo, radis li ti na tom testiranju Brisbaneta ili samo postujes na forumima!? 😛 😉
Cekamo !

Znaci Deki ga upravo propusta kroz shake ?! 😉
Ono sto ce biti interesantno je to koliko ce se dobro klokovati Brisbane procesori nizeg rejtinga, u velikim serijama, prosek.

Koliko znam L2 latency na K8 procesorima je od 12-20 ciklusa. Brisbane je potpuno isti kao Windsor. Jedino sto znam sigurno je to da moj sledeci procesor sigurno nije za Socket AM2. :d

Poslednja izmena:
Koliko znam L2 latency na K8 procesorima je od 12-20 ciklusa. Brisbane je potpuno isti kao Windsor. Jedino sto znam sigurno je to da moj sledeci procesor sigurno nije za Socket AM2. :d
Anand je izmerio razliku u performansama, kao i L2 cache latency. E, sad, ako neko ima oba primerka pri ruci, moze da ih proba u istim uslovima...

Uvek isto sa amd-om, za overklok mora da se ceka druga revizija u proizvodnom procesu :/

Anand je izmerio razliku u performansama, kao i L2 cache latency. E, sad, ako neko ima oba primerka pri ruci, moze da ih proba u istim uslovima...

Razlika od ~4% je smesna.Anand nije ni rekao koji bios je koristio pri testiranju(bar ja nisam video da ej naveo).
A latency od 20 cikl. ocigledno nema skoro nikakav uticaj na perf. a mozda ima veci uticaj na yield ili na moguci veci klok buducih revizija.

Charlie sa inq-a ima vrlo dobar tekst o "preview" testovima RevG(covek je u pravu 100%).
BTW,evo jos malo RevG testova:

http://www.techreport.com/reviews/2006q4/athlon-65nm/index.x?pg=1

Pa veci uticaj na yield bi imalo da su stavili 2x256 KB low latency kesha nego 2x512KB high latency. Iskreno, mislim da su to uradili jer im je proizvodni proces tesko njesra i kes ih koci u tome da podignu takt procesora.
Slicno je i Intel uradio sa Preshotom.

Sad im jedino preostaje da koriguju cene na dole, ako ne "iskorigovace" im Intel cene 27. januara 😉

AMD ima zvanicno objasnjenje zasto su povecali L2 latency. U sustini niko ni nije ocekivao bog zna sta od Brisbane-a. Na srecu, L2 latency malo utice na performanse.

Mislim da je objasnjenje uvecane L2 latencije od strane AMD-a u novim procesorima neistinito.
Meni uvecanje Vcore-a i L2 latencije mirise na to da je AMD-ov 65nm proces trenutno veoma los i da su morali da naprave sve ove kompromise kako bi postigli bilo kakvu pristojanu yield.

S druge strane moze se desiti da je K8 arhitektura tresnula u zid na 65nm, na slican nacin kao sto je Net Burst tresnuo u zid na 90nm. To bi znacilo da K8 na 65nm nece ici preko 2,8-3GHz i da se za sve vise mora cekati K8L.

Poslednja izmena:
Mislim da je objasnjenje uvecane L2 latencije od strane AMD-a u novim procesorima neistinito.
Meni uvecanje Vcore-a i L2 latencije mirise na to da je AMD-ov 65nm proces trenutno veoma los i da su morali da naprave sve ove kompromise kako bi postigli bilo kakvu pristojanu yield.

S druge strane moze se desiti da je K8 arhitektura tresnula u zid na 65nm, na slican nacin kao sto je Net Burst tresnuo u zid na 90nm. To bi znacilo da K8 na 65nm nece ici preko 2,8-3GHz i da se za sve vise mora cekati K8L.
Pitanje je i koliko ce K8L moci da se klokuje. Cinjenica je da se jos uvek vrlo malo zna o K8L. AMD trenutno mlati pricu o Fusion-u, ali sve to jos uvek ne lici na pravo resenje. Da bi ostao konkurentan morace da ulozi mnogo u razvoj CPU jezgra, jer jos uvek su single thread performanse najvaznije, a tek posle toga sve ostalo.
Sto se tice buducnosti, budzenje specijalizovanih FPU i vektorskih jedinica nema narocitu primenu u dosadasnjem softveru. GPU vektorske jedinice nece biti iskoriscene na pravi nacin, osim u par procenata aplikacija.
Evo primera radi, CELL CPU, koji je trebalo da bude azdaja, ispao je na 3.2 Ghz brz koliko i Power5 na 1.6 Ghz. Cinjenica je da on ima neverovatnu Floatin Point snagu u sebi, ali to je zakljucano zbog nemogucnosti primene i nedostatka optimizovanog softvera za to.

Iskreno, ako AMD ne napravi u narednih 7-8 meseci pristojan procesor, gotovi su, narocito ako Intelova Nehalem arhitektura bude superiornija od postojece Core 2. Zaista ne vidim kako ce ih pratiti sa matorom K8(L) arhitekturom.
U celoj toj situaciji kupovina ATi ja je smrtonosan potez za AMD i jako los za celu IT industriju. Iskreno se nadam da ce uraditi pravu stvar.

Pa iskreno ni meni nije drago sto su kupili ATi (a i ne kapiram sta su to dobili s tim).

Pa dobili su Atijeve mobility chipove, chipset inzinjering i uopste odlican inzinjering koji ima ATi.
Pored toga usli su u biznis sa grafickim cipovima, a i ovako ce lakse napraviti kompletnu mobile platformu. Imajuci na umu da je trziste notebook-ova u velikoj ekspanziji, dobici mogu da budu drasticni ukoliko ponude uniformno resenje koje ima dobar odnos cena/performanse i potrosnja.

To tesko ako skorije ne izbace nesto sto ce da parira C2Du u performanse/potrosnja kategoriji 🙂

Pa oni su rekli da hoce! :d By the way, nije C2D nikakva nedostizna magija, cak stavise ima i svojih manjkavosti, koje ipak, sada ne dolaze do izrazaja.

Sto se tice buducnosti, budzenje specijalizovanih FPU i vektorskih jedinica nema narocitu primenu u dosadasnjem softveru. GPU vektorske jedinice nece biti iskoriscene na pravi nacin, osim u par procenata aplikacija.
Pa, za sve nespecijalzovane aplikacije (Word, Explorer, WinAMP, BS Player... you name it) i Sempron 2500 je dovoljan! Budzenje general purpose performansi je postalo besmisleno, jer su iste neupotrebljive. Da "obicnom" korisniku das da radi ono sto obicni korisnici rade na kompovima i da ga premestis sa Semprona na COre 2, on ne bi primetio ama bas nikakvu razliku!! Poenta je da se razlika u performansama moze osetiti samo u specificnim slucajevima. U takvim slucajevima drugaciji pristup itekako moze dati ubrzanje.
Evo primera radi, CELL CPU, koji je trebalo da bude azdaja, ispao je na 3.2 Ghz brz koliko i Power5 na 1.6 Ghz. Cinjenica je da on ima neverovatnu Floatin Point snagu u sebi, ali to je zakljucano zbog nemogucnosti primene i nedostatka optimizovanog softvera za to.
CELL je pionirski poduhvat i kao takav ocekivano ima problema u "blic-krig" osvajanju trzista. Niko ne ocekuje da se promena dogodi preko noci.
Iskreno, ako AMD ne napravi u narednih 7-8 meseci pristojan procesor, gotovi su, narocito ako Intelova Nehalem arhitektura bude superiornija od postojece Core 2. Zaista ne vidim kako ce ih pratiti sa matorom K8(L) arhitekturom.
Pa zar nije aktuelna situacija najjasniji pokazatelj trendova i potvrda sledece cinjenice: Ma koliko Core 2 Duo bio superioran mass-market se ne potresa preterano oko toga, jer oni koji cine to trziste ne mogu da vide razliku izmedju C2D i Semprona. Pa AMD se ubi da napravi dovoljno procesora da podmiri traznju. Pogresno je posmatrati citavu pricu iz pespektive zaguljenog entuzijaste i onda generalizovati zaljkucke.
U celoj toj situaciji kupovina ATi ja je smrtonosan potez za AMD i jako los za celu IT industriju. Iskreno se nadam da ce uraditi pravu stvar.
Ova kupovina je bio extra potez, najbolji koji je AMD-ov menadzment uradio posle kupovine NexGena. Zahvaljujuci toj kupovini obezbeili su sebi, a i ATI-ju buducnost. Trziste CPU-ova se prirodno transformise. To sto su neki zaglibili u vrzinom kolu ko je brzi u Sandri i sPi-u, pa ne vide dalje od toga, to je samo njihov problem!

Nedjo, sve to stoji sto kazes, ali masa softvera zavisi bas od general purpose brzine procesora i dalje ! I to masa softvera kojoj treba uvek procesorske snage. U to spadaju kojekakvi render programi, kompresije, igre itd.... Problem nije u procesorima, problem je u nacinu pisanja softvera, koji bi morao da se radikalno menja. U celoj prici, radikalno se menjaju procesori, ali nacin pisanja softvera ostaje isti.
Istina je da neke stvari jednostavno nema sta da se optimizuju, ali mnoge zaista mogu.

Istina je da neke stvari jednostavno nema sta da se optimizuju, ali mnoge zaista mogu.

Istina. Ono sto ima svrhe optimizovati jeste paralelizam u aplikacijama koje od toga imaju realne benefite. Ono sto je corsokak jeste udvostrucavanje broja klasicnih x86 jezgara na svake dve godine. To je prespor i preskup put. Resenje jeste u exploataciji dostignuca napravljenim na polju razvoja GPU-ova, koji su prototip svrsishodnog paralelizma. Iz tog razloga je AMD i kupio ATI i iz tog razloga Intel radi ovo:
http://www.theregister.co.uk/2006/12/08/intel_larrabee_gpgpu/

Nazad
Vrh Dno