Šta je novo?

Gde je A64 rev G. ?

...Sustinski gledano, K7/K8 arhitektura se pokazala kao vrlo dobro resenje...

Nemoj pogrešno da me razumeš ali AM2 je do sada strašno loše rešenje...
Što zbog Intela što zbog samog AMD-a i mem. kontrolera u AM2 procesorima.
(Svo vreme u mislima mi je OC, da se zna na šta mislim. 😉)

ne kasni amd sa novom arhitekturom ali sa proizvodnim procesom kasni posteno.
kako je K8L nadogranja na K8 trebalo bi ocekivati K9 za dve i po do tri godine?
ako bude tako onda je sve u najboljem redu sto se amd-a tice....

ne kasni amd sa novom arhitekturom ali sa proizvodnim procesom kasni posteno.
kako je K8L nadogranja na K8 trebalo bi ocekivati K9 za dve i po do tri godine?
ako bude tako onda je sve u najboljem redu sto se amd-a tice....
Sto se tice proizvodnog postupka, sam broj nanometara je jedan delic slagalice. Ne kazem da AMD kasni sa smanjivanjem tranzistora, ali to kasnjenje nije "posteno", vec je u skladu sa prethodnim tranzicijama. Treba imati na umu da je u 90nm eri AMD napravio nekoliko pomaka u smeru usavrsavanja procesa proizvodnje, koji su za njih mnogo znacajniji nego li sam prelazak na manje tranzistore.

K9 se nece pojaviti, jer se odavno odustalo od "K" shifriranja novih jezgara. Kroz dve godine ce se pojaviti novo AMD jezgro i ono ce biti prvi korak u pravcu evolucije "hibridnih" procesora koji ce objediniti funkcionalnost poznatih nam General Purpose x86 jezgara i GPU pajplajna.

Nemoj pogrešno da me razumeš ali AM2 je do sada strašno loše rešenje...
Što zbog Intela što zbog samog AMD-a i mem. kontrolera u AM2 procesorima.
(Svo vreme u mislima mi je OC, da se zna na šta mislim. 😉)
1. AM2 nije lose resenje sto se tice implementacije DDR2 standarda.
2. AM2 donosi jednake, ako ne i bolje performanse nego 939
3. brza DDR2 800 memorija je daleko bolje iskoriscena na procesorima koji imaju IMC nego na onima koji koriste FSB komunikaciju.
4. Orleans i Windsor se bolje klokuju na dobrim plocama nego Venice, Manchester i Toledo, a takodje su uradjeni u 90nm
5. AM2 socket prima sve procesore, od Semprona do FX-a, a na relativno jeftinoj AM2 ploci moze da se ostvari odlican O.C. Istina je da su neke ploce problematicne, narocito po pitanju prvih verzija BIOS-a, podizanja frekvencije HTT linka itd...
6. AM2 socket ce vrlo verovatno biti kompatibilan sa "zvezdanim" procesorima, citaj K8L.

Prema tome, AM2 uopste nije lose resenje, a A64 X2 jeste trenutno slabije resenje nego Core 2 Duo.
U klasi procesora do 150-200 €, AMD sa AM2 je i dalje best buy.

Tvoje razmisljanje je povrsno, jer posmatras AM2 i mem. kontroler samo iz jedne perspektive. Iz perspektive ekstremnog overkloka.
Nekome to moze da bude lose resenje jer ima "cold bug" pa ne moze da ga podvrgne LN2 sesijama radi probijanja overklok barijera.
AM2 sa budjavom DDR2 memorijom je svakako losiji od 939 sa brzom DDR1 memorijom.
AM2 sa X2 procesorom je brzi nego 939 sa X2 procesorom i jednako skupom DDR1 memorijom.

Ostaje da se vidi kako ce raditi 65nm verzije u ovom socketu.

Poslednja izmena:
1. AM2 nije lose resenje sto se tice implementacije DDR2 standarda.
3. brza DDR2 800 memorija je daleko bolje iskoriscena na procesorima koji imaju IMC nego na onima koji koriste FSB komunikaciju.
U klasi procesora do 150-200 €, AMD sa AM2 je i dalje best buy.

ovo gore napisano je paradox nhf jer ako razliku izmedju kako kazes jako dobre (800) ddr2 mem koja ima dobar oc potencijal na am2 arhitekturi prebijes na cenu ploce za c2d i value 667 mem. recimo dobijas da je c2d i dalje better buy u svim segmentima jer i za c2d ima ploca od 60e koja ce ga terati brze od oho-ho skuplje am2 varijante a vec za 100e (biostar t force) imas plocu sa kojom ces moci i rekorde da juris a to sa amd-om nikako i ni u kom segmentu nije slucaj jer su dobre ploce za dobar oc amd-a itekako mnogo kostale/ju (lanparty ultra-d any1?) i amd zahteva i zahtevao je jezivo dobre i skupe mem. module da bi dobio na oc/performansama sto kod c2d nije slucaj jer mozes fsb 450 da teras sa value 667 mem. i da imas i sa e6300 performanse koje za te pare am2 moze samo da sanja pa makar (za sada) bio i u 45nm procesu 🙂

ovo gore napisano je paradox nhf jer ako razliku izmedju kako kazes jako dobre (800) ddr2 mem koja ima dobar oc potencijal na am2 arhitekturi prebijes na cenu ploce za c2d i value 667 mem. recimo dobijas da je c2d i dalje better buy u svim segmentima jer i za c2d ima ploca od 60e koja ce ga terati brze od oho-ho skuplje am2 varijante a vec za 100e (biostar t force) imas plocu sa kojom ces moci i rekorde da juris a to sa amd-om nikako i ni u kom segmentu nije slucaj jer su dobre ploce za dobar oc amd-a itekako mnogo kostale/ju (lanparty ultra-d any1?) i amd zahteva i zahtevao je jezivo dobre i skupe mem. module da bi dobio na oc/performansama sto kod c2d nije slucaj jer mozes fsb 450 da teras sa value 667 mem. i da imas i sa e6300 performanse koje za te pare am2 moze samo da sanja pa makar (za sada) bio i u 45nm procesu 🙂

Jeste, za jednojezgarne bolje resenje su Semproni (od Celerona) i recimo AM2 3500+ (od Pentiuma), ali zato X2 nema opravdanja po pitanju cene i ne vredi 150eura, jer vec za 175eura moze da se kupi C2D 6300.

Ima veliki broj value DDR2 memorija koje sasvim pristojno rade na AM2 platformi.
Dobar o.c. potencijal ima i Asus M2N-E ploca, narocito kada joj se odrade volt modovi, a ona ne kosta vise od 100 evra.
X2 3800+ kako god okrenes kosta oko 80 evra manje od e6300 kombinacije, a klokuje se u proseku na 2.7-2.8 ghz bez problema. Dobra DDR2 memorija je recomended u oba slucaja. C2D zahteva ostre tajminge za vrhunske performanse.

Jeste, za jednojezgarne bolje resenje su Semproni (od Celerona) i recimo AM2 3500+ (od Pentiuma), ali zato X2 nema opravdanja po pitanju cene i ne vredi 150eura, jer vec za 175eura moze da se kupi C2D 6300.
Slazem se da bi X2 3800+ morao da kosta jos 30-40 evra manje. To bi bila prava stvar.

jer i za c2d ima ploca od 60e koja ce ga terati brze od oho-ho skuplje am2 varijante
Navedi mi naziv bilo koje LGA775 ploce od 60 evra koja ce pristojno/ u opste terati C2D?
a vec za 100e (biostar t force) imas plocu sa kojom ces moci i rekorde da juris
Jesi li ti probao tu plocu, pa da mozes to da tvrdis? BTW ta ploca je u krajnjoj prodaji 10-ak posto skuplja od cene koju si ti naveo 😉
a to sa amd-om nikako i ni u kom segmentu nije slucaj jer su dobre ploce za dobar oc amd-a itekako mnogo kostale/ju (lanparty ultra-d any1?)
Praksa je pokazala da ovo sto si napisao u opste ne stoji. sAM2 se bez problema overklokuje na plocama od 100-ak evra.
i amd zahteva i zahtevao je jezivo dobre i skupe mem. module da bi dobio na oc/performansama sto kod c2d nije slucaj jer mozes fsb 450 da teras sa value 667 mem. i da imas i sa e6300 performanse koje za te pare am2 moze samo da sanja pa makar (za sada) bio i u 45nm procesu 🙂
Stoji da sAM2-ci prijaju bolji moduli, ali kako god da okrenes sa istim modulima na LGA775 i na sAM2, ova druga platforma ce uvek izvlaciti bolji memorijski skor zbog IMC-a. A danas je tesko naci Value memoriju koja nece da radi na 800, a to je sasvim dovoljno za sAM2.

Da ne bude nesporazuma, C2D ostaje skuplji kako god da uzmes, ali i brzi. No poenta je da je sAM2 daleko od lose, medjutim, ljudi imaju negativnu percepciju iste, zasto sto nije donela drasticno ubrzanje u odnosu na s939. No, onaj ko je zaista upucen, znao je da se to nece ni dogoditi.

@nedjo
ma ne kazem ja da je am2 bas los ali nije ni dobar (sto se dc-a tice posto u sempron/single core segmentu ostaje best buy naravno)
nije vise dovoljan imc jer sta me briga za poene u sandri kad u realnom radu zaostaje u svim segmentima za c2d.znam da je amd morao da uradi face lift postojece arhitekture ali cene ce morati jos dole (u dc segmentu) da bi se izborio sa c2d
asrock ima cak nekoliko modela u rasponu 60-85e na kojima ce raditi c2d.naravno ne na 3ghz ali iako smo mi svi sa bench-a navuceni na oc ima brdo ljudi koji ne diraju masinu sa def. a tu am2 dc pored neke c2d kombinacije nema sta da trazi iako je na kraju ipak malcice jeftiniji a tek treba da se pojave "core based" kelerabe i (mozda) single core proc. pa ce i tu biti cupavo za amd.u prevodu k8l mora sto pre na trziste

Pa Core 2 na 1866 Mhz nije brzi od AM2 X2 na 2700 Mhz. A C2D na losoj ploci kosta kao X2 na overklokabilnoj ploci. Svakako cu da pre uzmem bolju plocu i nesto slabiji CPU nego C2D za iste pare.

K8L treba da izadje kao odgovor na C2D, ali ono sto je najludje u celoj prici, trenutno situacija uopste nije toliko dramaticna po AMD.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Hehehehe, to si dobro rekao. Evo, ja zamalo da uzmem C2D E6400. :d
Mozda ga i uzmem, imam jos vremena da razmislim, samo je pitanje da li mi to treba ili kesh. 😀

Mozda ga i uzmem, imam jos vremena da razmislim, samo je pitanje da li mi to treba ili kesh. 😀

E kad jednom pocnes tako da razmisljas o realnim zivotnim potrebama, znas da si "odrastao" i prestao da budes okoreli entuzijasta. Sad si samo kežualni zaluđenik 😀

Hehehe, jos malo pa cu biti clan "club +30" 🙂

ne daj se jos... trosi pare dok mozes 😀

Ono sto je najbitnije, nigde ne pise kakav je OC. Performanse su ocekivane, s' obzirom na to da je u pitanju obicno K8 jezgro. Gde je OC?

Mislis prvi overklok brisbanea na vaskolikom Webu
😀
Bice shire u novogodisnjem Digitalu, a pouzdano znam da ce Deki (za ne upucene Delimir 😉) uskoro dati svoje vidjenje ovde 😉

Mislis prvi overklok brisbanea na vaskolikom Webu
😀
Bice shire u novogodisnjem Digitalu, a pouzdano znam da ce Deki (za ne upucene Delimir 😉) uskoro dati svoje vidjenje ovde 😉

Pardon :d ,prvi overklok brisbanea na vaskolikom Webu 😀.
Svaka cast Nedjo!Odlicni rez na vazduhu od prve "ture" iz Drezdena 🙂.

@Delimir-a

Pozuri sa misljenjem 😀

cekaj .. koja je fora ako se to klokuje slabije nego core2duo a 15 posto je manje efikasan na istom taktu?

Poslednja izmena:
Hehehe, prvo sam video na AMD zone-u da je Nedjo ocovao Brisbanea ! :d :d :d Sta da kazem, odnosi sa AMD-om su vam odlicni. Prosto je neverovatno da se neki proizvod prvo pojavi u Srbijici pa onda tek u Japanu! 😀 🙂

cekaj .. koja je fora ako se to klokuje slabije nego core2duo a 15 posto je manje efikasan na istom taktu?
Pa ne znam sta si ti ocekivao? 4 Ghz na difolt naponu ? Ako bude jeftin bice sasvim ok CPU.

Poslednja izmena:
Hehehe, prvo sam video na AMD zone-u da je Nedjo ocovao Brisbanea ! :d :d :d Sta da kazem, odnosi sa AMD-om su vam odlicni. Prosto je neverovatno da se neki proizvod prvo pojavi u Srbijici pa onda tek u Japanu! 😀 🙂

A najjaca je fora sto Chris Tom na AMDZone-u pise kako cine sve sto mogu da se dokopaju tog CPU-a, a on je i Ostina 😀

Veoma mi je drago zbog ovoga, Čestitke Neđo, svi samo pitaju odakle😀 iz fabrike direktno još uvek nisu stigli da ga upakuju😀 sa najobicnijim vazdušnim hlađenjem 12 stepeni, veoma mala disipacija.

Poslednja izmena:
Svaka cast Nedjo, ali isto tako i onom koji je to nabavio. 🙂

Nazad
Vrh Dno