Šta je novo?

NAS -- sam da ga napravim ili kupim?

Imam LG660S tv i qnap 212S. Povezani su preko sbb rutera. Preko Plexa kada hocu da gledam film, tv samo vrti u krug, i na kraju kaze da ne moze da pristupi filmu, tj nece ni listu filmova da ucita. Da li postoji neki drugi nacin da ih povezem, da bi to funkcionisalo kako treba?
 
Instaliraj Twonky server i pokušaj preko njega.
 
Da li je dovoljno 2GB RAM za FreeNAS ili OMV? Ne planiram ZFS.
 
S obzirom da je razlika u ceni trenutno mala, prelomio sam i uzeo 4GB RAM. Zlu ne trebalo. :)
 
Molim iskusne za savet. Posmatrano sa softverske strane koji sistemi za Nas su najbolji? Konkretno, planiram da kupim Qnap TS-251, da li mi je bolje sastaviti mašinu i instalirati Free Nas? Ili nešto treće ali da ima HDMI.
 
Uskoro nabavljam Qnap ts 251, a imam Hynix ddr3 memoriju izvadjenu iz mac minija. Da li je moguce iskoristit tu memoriju u Qnapu ili da trazim neke ddr3l modele?
 
U 251 ide iskljucivo ddr3L ili ti low voltage memorija koja radi na 1.35V, inace radi super i sa 2x8GB modulima, ukupno 16GB.
 
A za shomija QNAP i Synology od kupovnih a OMV i Freenas od pravljenih. Ja drzim stranu OMVu zato sto je Debian based, stalno se razvija i odlican je interfejs. Da ne pominjemo dodatne pluginove koji strava rade
 
Pluginovi me i interesuju... Sad ću skinuti OMV demo da pogledam.
Najbliži sam Qnap 251 rešenju iako bih mogao dobiti Thecus po cenama manjim od tržišnih...
 
U 251 ide iskljucivo ddr3L ili ti low voltage memorija koja radi na 1.35V, inace radi super i sa 2x8GB modulima, ukupno 16GB.

hvala za odgovor!
da li imas preporuku za neki odredjeni model memorije, posto citam da je qnap malo izbirljiv i ne radi bas sa svakom ddr3L memorijom?
 
Poslednja izmena:
Evo da ti ja odgovorim, kod mene Qnap TS-453 Pro radi sa 2x4gb micron ddr3L 1600. Dakle, najobičniji "kinez", ništa fancy, ali mora da bude low voltage i oba identična modula.
 
Da li je dovoljno 2GB RAM za FreeNAS ili OMV? Ne planiram ZFS.

Moja preporuka bi ti bila Nas4Free umesto FreeNAS. UFS radi i na 1 GB, ali ne skodi 4 GB kao sti si i stavio vec...

Ako zelis ZFS pool, treba ti ECC memorija, 32 ili vise GB.... moze i 16 za pocetak, premda zavisi koliko ces RAW da dodelis... 1 TB / 1 GB RAM-a je odokativna racunica... plus 8 GB u startu za sam ZFS.
 
^ Hvala za savet, isprobaću i Nas4Free čim kompletiram NAS. E-350 je tu, RAM je tu, tražim neko normalno i povoljno napajanje, a neko kućište ću iskoristiti za početak. :)

ZFS mi za sada nije u planu, jer će za početak biti samo jedan HDD od 3TB.
 
Poslednja izmena:
A i nema razloga za ZFS ako koristis tipa RAID1 ,jer ne dobijas nista u performansama. Mada imas i ZFS plugin za OMV.
 
Da li neko ima ideje/preporuke/iskustva/etc sa nabavkom Supermicro ili AsRock Rack serverskih matičnih ploča kod nas?
 
Synology, QNAP, ili bilo koji drugi NAS treba bez problema da pusti Plex mkv film od bilo koliko GB ;)

Jel ima neko ideju sta moze biti problem?
Ukratko, imam problema sa reprodukcijom hd mkv ripova sa Nas-a.
Na Panasonic smart tv-u preko dlna radi prilicno lose, zapucava. Ako i pokrene film ne prikazuje titlove i slicno.
Jel moguce da sam prilikom konfigurisanja Nasa nesto pogresno uradio?
Podigao sam i plex server, sve lepo namestio da titlove vuce iz lokalnog foldera ili sa opensubtitles, ali ne vredi.
Ne pravi problem samo na tv-u, probao i sam i na Macbook-u da pustim preko plex aplikacije i dobio sam poruku da hardver nije dovoljno jak da to radi...
Edit: u pitanju je Qnap 212p
 
Poslednja izmena:
I ja imam isti problem sa LG tv-om. Pa su mi preporucili da koristim Twonky umesto Plexa, ali jos nisam stigao da probam.

U pitanju je isti uredjaj 212p
 
LG televizori su svojevremeno, pre 2-3 godine, kada sam kupovao TV (i interesovao se oko istih) bili loša opcija za direkt gledanje mkv blu-ray ripova zato što nisu mogli da puštaju DTS zvuk - LG nije hteo da plati licencu Dolby-ju, pa je svaki rip morao da bude AC3. Slika je išla, ali bez zvuka.
Panasonic radi, probao sam kod svastike (ona ima Panasonic) i sve je radilo.

U pitanju je bio QNAP TS-112, dakle, slabiji model po performansama od 212P. Ali, sve ovo je išlo preko Twonky-ja i radilo je kao sat.
Uopšte mi nije jasno zašto je teško probati kako sam vam preporučio, zakačili ste se za taj fensi šmensi Plex kao da ne postoji ništa drugo kao opcija. Niti je nešto poseban, niti radi kako treba ukoliko hardver nije dovoljno jak.
 
Ja imam LG LA660s i imao sam Synology DS115j i DS215j i na oba su besprekorno radili mkv, dts, titlovi, bilo da sam puštao preko Plex-a ili DLNA (naravno ovo sve pričam za povezivanje kablom, što se tiče bežičnog pristupa tada je premotavanje znalo da secka tako što ukoči na sekund, dva, pa nastavi, nije bilo fluidno kao preko kabla). QNAP TS-212p je slične konfiguracije i tu nema nikakvog transkodinga pa da treba nešto da se obrađuje tj. da na primer LG ne može da pusti mkv pa da mora u letu da konveruje u mp4 ili kod zvuka na primer da mora da konvertuje u letu dts u neki drugi format.

Javite šta ste uradili da znaju i budući potencijalni kupci kako može da se otkloni problem i probajte Twonky ;)
 
Uredjaj na kojem je Plex Media Player moze biti hardverski sposoban za hardverski encode mkv 1080P ili drugog formata pod plex programom , ali, u slucajevima gde plex plejer odredi da uredjaj hardverski nije sposoban(a moze i ne mora biti) onda on kao player zahteva od servera iskljucivo transcode(ceo bitrate a cesto i rezolucija da se konvertuju i obore na nesto nizi stepen a sve u korist tecnog pustanja). Problem nastaje tad jer arm nemaju HW transcode na plexu, pa se dobija poruka na plejeru tipa server is not enough for this movie itd...

Cesto su televizori sposobni za hardversko pustanje 1080p filmova ali treba pribeci klasicnom UPNP DLNA strimovanju, tj. ovo sto ringe savetuje, da li sad iz twonkie ili fabrickog dlna ili serviio third app ili nekog 10og thir app programa to je nebitno...treba ostaviti onaj koji vam radi najbolje, a ovaj twonkie stvarno kida :) ..U ovom slucaju arm ne koristi ni 5% snage za dlna streamovanje, tu radi samo mreza i to je to, titlovi trebaju raditi jer vecina ovih dlna servera gura sve strimove pa i titl simultano, treba ponekad malo podesavanja na tv-u ili samom serveru ali sve se podesu u vecini slucajeva..
 
Poslednja izmena:
Meni stize za koji dan qnap ts-112p pa cu isprobati kako radi kod mene na lg ln570 ( smart ) tv-u koji ima plex aplikaciju i javicu ovde rezultate. Preko kompa je islo glatko, doduse uz 90% opterecenja proca ( q1900 sa 2gb rama ).
 
Verovatno vam je ukljucen transkoding. Meni je plex uvek radio transcode, probao sve moguce i nikad nisam u potpunosti uspeo da ga iskljucim. Sa druge strane mezzmo je uvek radio perfektno. CPU load nikad preko par procenata. Ovo je iskustvo sa pc, medjutim verovatno se plex slicno ponasa i na NAS uredjajima.
 
^ne bi tako trebalo da bude, kad se skine sa oficijalnog sajta verzija tacno ona koja ide za arhitekturu na koju se instalira ako je recimo arm v5 onda je ugasen po defaultu transcode, tj cpu ga ne obavlja, tako postavljaju podesavanja vec duze vreme programeri iz plex-a.
 
Društvo, koji share koristiti ukoliko NAS-u pristupaju i Windows i Linux klijenti?
 
Linux barata i sa SMB pa mozda je samo on dovoljan, ako ne onda pored SMB upaliti i NFS.
 
Nazad
Vrh Dno