Šta je novo?

Fotografije - 2014 - Pitanja, odgovori i razno

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nikon garantuje da radi 1/200 iako dosta njih radi 1/250, videh cak 1/320... Moj D5100 npr nije hteo 1/200, vec krene pola santima da bude crno.
 
Da li je normalno da Tamron 17-50 VC, na 2.8 pravi mekse fotografije poprilicno od Canon 50mm 1.8 na 2.8 blendi? Juce sam nesto testirao ova dva objektiva i iznenadio sam da je ovaj 50mm osetno ostriji na 2.8, dok ga tamron stize, ili mozda i malo prestize tek na 5.6.
 
Naravno da je 50-ica ostrija na istoj blendi. Sama izrada objektiva je jednostavnija i ima mnogo manje pokretnih elemenata ! Fiksni objektivi su ostriji od zumova, sad naravno, kako koji, ali samo razmisli, ti sa zumom dobijas citav raspon od npr. 17-50mm a sa fiksnim, samo jednu ziznu daljinu. Zato i ta pedesetica moze da se poredi, bar sto se ostrine tice, sa daleko skupljim objektivima ;-)
 
E odlicno, hvala ti. Negde sam procitao da objektivi uglavnom daju punu ostrinu, dve blende od pocetne, pa sam pomislio da je mozda zbog toga, posto je ovaj 50mm 1.8, a tamron 2.8, ali znaci razlika je i u tome sto je ovaj zoom, a ovaj prime. Malo sam se strecnuo jer sam nesto pokusavao da slikam na 2.8 sa tamronom i sve mi nesto fali ostrina fali ostrina i uzmem neki flomaster da slikam sa jednim i drugim na 2.8 i ovaj 50mm je znacajno bolje obavio posao.
 
Prvo izraz prajm je za objektiv koji primarno koristis, kao prvi objektiv, 50ica je bila najcesce koriacen objktiv na 35mm filmu, sto ti sada dodje FF. Fiksni objektiv je onaj koji ima jednu ziznu daljinu.... A sto se tice svega ostalog, samo razmisli, zum objektiv, sto je veci raspon, utice mu na performanse, naravno da ne bi neko trolovao, uzima se u obzir izrada i cena objektiva..
Takodje postoji jos parametara koji su bitni za kvalitet fotke, kao sto je distorzija koja je izrazenija kod zum obj. nego kod fiksnih, hromatske aberacije, vinjetiranje itd.

Ali isto tako imas i fiksne objektive koji su prilicno popularni i vaze za ne znam kakve objektive, a to nije tacno !
Sjajan je primer Nikon 35mm 1.8 za dx tela, koja ima izuzetno izrazenu barrel distorziju, ne fokusira dobro u smanjenoj osvetljenosti.. Dok 35mm f2.0 D ili ne D koji su isti, radi savrseno, i duplo bolje od pomenutog..
 
Znam sta je prajm. Toliko sam bar naucio. :) Iskreno, nisam znao da su zoom generalno losiji od prajm objektiva(naravno u cenovnoj klasi). Mislio sam da to vise zavisi od toga koji je pocetni otvor blende i na kojoj blendi se fotka. Hvala u svakom slucaju na razjasnjenju
 
Pa da, zumovi su slozenije konstrukcije, dosta raznih kompromisa imaju. Fiksni su jednostavniji, manje stakla (manje mogucnosti za opticke greske)... evo ovako izgleda 50ica plastikfantastik kad se rastavi:

img38924forum.jpg


Nekoliko stakala napred, nekoliko nazad, unutra nista i to je sve :) Dok zum ima kojeceganecega.

Pozdrav!
MrBigJump.gif


P.S. Tako izgleda 50ica kad ispadne na beton :D
 
Nadam se necu imati priliku da gledam unutrasnost moje 50-ice. :D

Malo me cudi jedino to sto ovaj tamron nije bas toliko jeftin, tako da sam ipak ocekivao da moze na 2.8 da bude bar u rangu te 50-ice. Doduse negde od 4.0 jeste u rangu, na 5.6 je mozda i bolji, ali opet, do 4.0, pogotovo na 2.8 je primetno losiji od 50-ice.
 
Glavni "problem" je u tome što je taj 50mm 1.8 toliko dobar za te pare, da posle imaš poteškoća ljudima da objasniš da su kvalitetni objektivi po pravilu jako skupi :)
 
50ica jeste dobra ali nije bas pouzdana u fokusiranju, takodje sama izrada je losa, pa je i cena vise nego povoljna !

@bad Tamron je ODLICAN objektiv, nemoj uopstw da razmisljas o tome, za te pare ne mozes bolje da prodjes, sta vise i za duplo vise para ne mozes bolje da prodjes !

Tako da se usresredi na fotografiju, sad imas dobru opremu, uzivaj fotkaj :)
 
Morao sam ipak da napravim par fotki na brzinu. Da li je ovo po vama ok ostrina za tamron, odnosno 50mm? Uzmite u obzir da su fotke na iso3200 i da staklo od akvarijuma nije idealno cisto (treba da ga cistim kad stignem ovih dana). Imate i EXIF.
 
Izadji napolji i napravi poredjenje na iso100 i vecim shutter speedom. Na tamronu ti je 1/40 i subjekat ti se uz to krece. Ovako kako si poredio ne valja
 
@Bad Habbit
Taj Tamron jeste malo mekši na f2.8, ali po meni nije to ništa drastično. Poredio sam ga i ja sa fiksnim objektivom (Canon 50mm f1.8II); ali po principu pun otvor na jednom i drugom (Canon 1.8, Tamron 2.8) i blenda manje (Canon 2.8 i Tamron 4.0) tako da onda i nema neke razlike.
Evo i neko malo poređenje fotografija na Tamron objektivu LINK (manuelni fokus, VC off). Imao sam i sa Canon objektivom tako nešto, ali nikako da ih nađem.
Probaj da uradiš neki test kako je Mladen napisao.
 
Poslednja izmena:
Znatno su oštrije fotografije na fiksnom objektivu . Nemam više taj 50mm, pa i ne sećam se da li treba da bude tolika razlika...
 
Uzeću za dan-dva od kolege taj Canon da se podsetim, pa da javim :) Mada može biti, jako je oštar taj objektiv; sećam se nije baš mogao ni onaj 70-200 f4 L da ga potuče u tome.
 
Poslednja izmena:
Hvala. Meni je vise frka da li je objektiv ispravan. Posto nemam mnogo iskustva. Od objektiva sam koristio samo taj 50mm, kit i tamron. Nemam nesto na osnovu cega bih mogao da procenim da li je u redu ili ne. Sad gledam ovaj link i sta ja znam. Rekao bih da postoji znacajna prednost sto se ostrine tice na strani 50-ice, ako se posmatra na dva otvora blende razlike.
 
Nemam ni ja nekog iskustva, ali dok sam fotografisao knjige i lampe po sobi, nalazio sam falinku bukvalno u svemu :) Išao sam dotle da sam onda takve fotografije koje sam pravio i "ubicom" od objektiva - Canon EF 70-200 f4 L, gledao na 100% i upoređivao sa tim sajtom i nalazio mu razne falinke (plus što ume da bude manje oštar od tog 50mm kada se tako gleda). Nakon nekog vremena sam se smorio od toga i eto danas sam taj sajt otvorio nakon ~2 godine (link koji si postavio). Sada sam u drugoj krajnosti; kada uslikam portret, volim često da ga u obradi malo "umekšam" da se ne vidi baš svaka pora, lepše mi deluje :)

Hoću da kažem da je možda ipak najbolje da i taj i onaj drugi objektiv isprobaš u "realnom radu", da fotkaš po gradu sve i svašta, uporediš fotografije, pa da onda vidiš da li ti se sviđa ili ne.

Možda da uslikaš koju fotografiju sa automatskim fokusom, pa onda sa manuelnim fokusiranjem (najbolje dok je fotoaparat na tripodu i sl.) čisto da vidiš da li ume i koliko često da promaši fokus.
 
Poslednja izmena:
Fotkao sam ja vec dosta sa njim. I napravio sam neke vrlo, za mene, dobre fotke. Nego prosto, bas iz tog razloga da ne bih uleteo u ta neka testiranja i cinculiranja, nisam ni pokusavao da nesto poredim. Medjutim sad mi se ucinilo da je tamron dosta nesto mutan na 2.8, pa probao sam ovim fiksnim, pa onda mi tu nesto nije bilo jasno, pa krenuo u poredjenja i sad sam skroz sludjen. Pre svega zbog toga sto kao sto rekoh, nisam koristio previse objektiva, pogotovo ne vise klase, tako da nemam neke reference da procenim da li je to to, ili ne valja. Opet, dao sam, za mene, ne malo para za taj tamron i ne bih bas bio srecan da nesto nije u redu sa njim. Opet, ako je to to i ne moze bolje, onda bar da znam da je tako, pa sta da se radi. Ovako u praksi i na f5.6-8 je bas ostar. Doduse za te fotke nisam ga poredio sa drugim, ali onako za moj pojam bio sam bas zadovoljan.

Ako te ne bude mrzelo i ako budes u prilici da uzmes oba objektiva u posed, bas bih voleo da cujem tvoje misljenje.
 
Probaj da testiraš da li pogađa fokus ili ima font/back fokus možda.... U krajnjem imaš skorašnju temu kako je čovek testirao 35mm objektiv na nekoj knjizi, novini, lenjiru itd možeš pa se javi.
Pozdrav.
PS. Poznato je da je vc tamron mekan na 2.8.
 
Poslednja izmena:
Kakav je Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro obj? Za D40?
 
Flicer traži da otvorite Yahoo nalog da bi ste mogli da ga koristite. :(
 
Ne brate, ide mi na živce svi oni koji te forsiraju da radiš takve stvari.
Registrovao sam se na Flicer, zašto sad moram da imam i Yahoo nalog?
Kao što fejs namerava da nas sve natera da istaliramo fejs messenger app da bi mogli da se dopisujemo, znači ukinuće postojeću opciju dopisivanja. :mad:

Nego, evo jedan vrlo interesantan prilog o 4K rezoluciji.

 
Има ли ко искуства са фото принтерима? Best buy у буџет класи би био?
 
Jedno pitanje koje ce naici na tapetu iskusnih fotografa, ali posto nisam takav ja cu pitati. Kad fotografisete portrete ili neku akciju(ali za portrete me zanima vise) koristite manual fokus ili auto fokus? Kako uvezbati najbolje manual fokus?
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno