Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

+1 za rukavice. Imam nekoliko pari, nesto sa aliexpressa, jedan iz lidla i nema velike razlike. Nisam pokusavao "bolje". Za pocetak svakako lidl varijanta jer su ultra jeftine pa onda gledas sta dalje.
Takodje za ostatak opreme, pamuk je fenomenalan materijal, ali ima razlog zasto ljudi imaju sinteticku sportsku opremu. Definitivno preporucujem namenske sorceve i barem majicu za trcanje.
Intersport ima onaj svoj brend majica koje su ok, dekatlon takodje, cene stvarno nisu velike. Svaka majica za trcanje je bolja od obicne pamucne.
Na jednom pamucnom sorcu sam primetio da je krenuo da se ucebava od sedista, a mislim da ni iznutra nije prijatniji za butine za duze voznje. Sorc ne mora biti onaj uski, ima bici sorceva koji su siroki skroz obicni, sa dzepovima.
 
...manje se osećaju vibracije...
Niste vi (mislim oni kojima rukavice "čuvaju" žuljeve) u životu iscepali kubik drva a kamoli uhvatili lopatu u ruke :D
Papuče normalno nisu za vožnju, mogu za kratkje relacije ...

Inače, nije pamuk najbolji materijal za šorc. Lan je bolji, svilu da ne pominjem. I znojite se zbog svih tih sunđera oko svojih muških organa,a ne zbog šorca i napora.
U svakom slučaju, svako prema ukusu i nahođenju (i ubeđenjima). Svaka diskusija je dobrodošla.
 
Ja nosim rukavice kad vozim i jako mi znace, bez njih ne mogu. Dok sa druge strane vezbam na sipkama bez rukavica i zuljevi mi nisu strani tako da ta analogija koju si naveo nema veze
 
ja sve manje koristim rukavice leti. zimi zbog vetra najvise. vibracije mi ne smetaju toliko.

dosad koliko sam puta pao nikad mi sake nisu nastradale, obicno bili drugi delovi tela :)

inace sto se tice odece, nosim bici odecu jer mi je prijatnije, neka svako vozi bajs u onome u cemu se oseca najprijatnije. ne treba odeca da nas sputava da uzivamo
 
Niste vi (mislim oni kojima rukavice "čuvaju" žuljeve) u životu iscepali kubik drva a kamoli uhvatili lopatu u ruke :D

Ako ti od jednog kubika izađu žuljevi, ne znaš da držiš sekiru 😄

Svakako sam za specijalizovanu garderobu, ali bez preterivanja. Nisam neko ko se preterano znoji, ali izem ti letnju fizičku aktivnost, ako mi i gaće nisu mokre.

Na kormanu su mi neke gumirane drške, a verovatno se malo više navalim na njih i osetim da žulja. Ako bih svaki dan vozio, verovatno bi bilo prilično neprijatno. Verujem da je deo do toga što mi je neodgovarajuće ergonomija bicikla, deo što ne držim korman pravilno.
 
vezbam na sipkama bez rukavica i zuljevi mi nisu strani
Nevezano za temu - šipke, tegovi isl, ogromna je razlika u odnosu na pomenuto cepanje drva.
Ali da vibracije bajsa smetaju dlanovima ... no comment. Opet - subjektivno.

@PJ Čim ti smeta da se oslanjaš na ručice sigurno je problem sa ergonomijom. Verovatno ima i do njihovog materijala i oblika. A zglobovi, ramena? Leđa?
 
Nije da nepodnošljivo smetaju, uostalom 30 godina sam vozio bajs bez nošenja rukavica, ali se one mnogo manje osećaju kada imaš rukavice, a na dobro se čovek lako navikne.
 
^^Sedalni deo obavezno žulja narednih sati.
Dlanovi prođu vrlo brzo nakon prestanka vožnje.
Sve ostalo je OK. Bez upale ili nekih neočekivanih bolova.

Na biciklu ima neka etiketa, model, još neki brojevi i piše 20", ali ne znam šta je to mereno. Sve dimenzije su veće. Vertikalna šipka je blizu 60. Horizontalna od centra do centra je 61cm. Gume su 26".

Ovih 61cm me buni, jer po većini tabela to ispadne XL. A 20" je daleko od XL.
 
Pa kod mauntija se već 17" (-19) računa kao L ... primarni parametar je dužina "vertikalne" cevi rama. Zapravo, zavisi umnogome i od same geometrije, koji je tip ... a i samog brenda.
Ima po netu detaljnih slikovitih objašnjenja koliko hoćeš.

Čim ne osećaš konstantno opterećenje na zglobovima šaka i leđima, ostalo nije strašno.
 
evo zanimljivost :)

 
Ima li neko ideju ?
 
Kako sve je tu ok. Komsija je to nekako bio 90% osposobio bio al nakon sto sam krpio gumu opet glavi. Takva je bila uglavljena kad je kupljen (nije proverio matori nista :S )
 
Ili ti disk "ceše" o paknu ili ako je otvarano je nabla pretegnuta. Ko zna sta je
 
Disk nigde ne kaci to se vidi od oka. Verovatno je nesto unutra i mora da se otvara videcu sta kaze ovaj u servisu ako zeli to da petlja
 
vrti tocak polako i probaj da osetis da li ima zube ili ide glatko.
Ako osetis da ide lako pa zub pa lako pa zub, onda su lageri/kuglice. Ako sve vreme ide tesko, onda je samo pretegnuta i moze da se olabavi. Mozda je i unutra osovina prljava, ostecena.
Starije osovine su jeftine i remont je lagan, kacio sam link za kolegu na nekoj od prethodnih strana.
 
Disk nigde ne kaci to se vidi od oka. Verovatno je nesto unutra i mora da se otvara videcu sta kaze ovaj u servisu ako zeli to da petlja
Onda skini tocak i zavrti ga na prstima,
Treba bez otpora da se vrti... ako ne, bice ti odmah jasno u cemu je problem.

To bese neki jako jeftin bicikl bio?
 
To je kinez od 150e bar tad bio kad nisu skocile cene. A i ovaj capriolo sto sam uzeo ima 50% tih delova https://www.capriolo.com/capriolo-bicikli/2020/mtb-275/oxygen-20-275-crno-sivo

i dalje mi stoji malo sam i razocaran istim... (22.500 je placen ~ (zajebali su me trebalo je 20.500 al nisam hteo da prijavljujem reko nek uzmu gajbu piva i kilo kobasica)

u vezi zelenog: cuje se nesto kad se okrece nesto renda.. ne krci nego kao propeler ~ nego nisam hteo dalje da smaram temu.
 
Poslednja izmena:
Ako si 100% siguran da rotor nije naslonjen na paknu pa zato usporava, onda jedino drugo može biti da je konus pretegnut
 
Dopuna za ono gore, masaže i ostalo. Cold shower Kao zamena za icing. U toku leta, voda iz vodovoda je kod mene oko 15C. Tuširanje završavam sa nekoliko minuta potpuno hladno. To radim posle trčanja, pa sam nastavio i posle vožnje bicikla. U početku sam postepeno hladio, sada odmah grunem na najhladnije, jer sam shvatio koliko mi prija, pa da ne gubim vreme :)
Od maja nisam uključio bojler.
 
Kaze otegnii ko da sam ovan i ne znam bas osnovne stvari. Pa ne bi pitao ovde da je to prosto ko kesten :mad:

Nego reko jel moze to da se namesti ili mora da se menja to je poenta pitanja bila.... i nbt.
 
Sve može da se namesti na biciklu
Pitanje je kvaliteta materijala.

Ako je ta nabla loša ona će vrlo brzo opet da dodje u isto stanje, i jedino rešenje je da menjas deo i staviš kvalitetniji ali ako to budeš tako radio deo po deo onda ćeš se pokajati što si uzeo jeftin bicikl.

Ako iole više vozis bicikl jeftin se ne isplati čak ni kad je nov.
Od jeftinih delova ne može da se sastavi dobar bicikl.
U startu sva ta mehanika radi isto, ali jeftini delovi su od loših i mekih materijala, krive se, troše se i raspadaju.
 
Poslednja izmena:
Šta bi preporučili od nosača za bicikl za auto?
Imam Fiat 500L i od onih za peta vrata što se kače ni jedan nije kompatibilan jer ima plastični spojler gore… baš tamo gde se kače one kukice.
Mada sam video letos jedan 500L na moru imao je baš takav nosač.
Ako bih uzeo krovne nosače koji nosač bicikla je dobar odnos cena/kvalitet?
 
Ja imam Mont Blanc krovne nosače kao na slici ispod. Kupljeni su u prodavnici na Voždovcu, Vojvode Stepe, i koštali su oko 16.500 dinara.

Krovni-nosaci-Mont-Blanc-fix-point-za-sva-vozila-na-sraf2.jpg



I ovaj nosač za bicikl, oznaka je THULE ProRide, plaćen je 21.600.

thule-598-1.jpg



Odlično me služi ova kombinacija, nosač bicikla se jako lako stavlja na krov, a bicikl se jednostavno fiksira. Vozim i 110-120km/h sa biciklom na krovu i nisam još imao nikakav problem.
 
Koristim Yakima front loader. Prednost je što ne obuhvata donju cev, samo točkove. To je prednost kod karbonskih bicikala, a potencijalno i onih što imaju višestruko tanjene alu cevi. Mada, vozio sam i jedne i druge sa klasičnim nosačima koji obuhvataju donju cev, nisam još skršio ni jedan :)
I Thule ima svoju verziju na front loader fazon, mislim da se zove UpRide.
 

Prilozi

  • Screenshot_2023-09-04-13-53-15-943_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2023-09-04-13-53-15-943_com.android.chrome-edit.jpg
    209.7 KB · Pregleda: 24
Nazad
Vrh Dno