Šta je novo?

Zvucna karta

el_patron

Čuven
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poena
515
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 + Arctic Freezer 34 eSports
Matična ploča
MSI Tomahawk MAX
RAM
Kingston Fury Beast RGB 2x16GB
GPU
Sapphire 6650XT Nitro+
Storage
Kingston A2000/Transcend 230s/HDD 500GB
Zvuk
Microlab M660BT + Razer BlackShark V2 HyperSpeed
PSU
Asus Rog Strix Gold 750w
Kućište
Be Quiet Pure Base 500FX
Monitor
BenQ Mobiuz EX2710S
Miš & tastatura
Razer Deathadder v3 Pro+ HyperX Alloy Origins Red Linear
Mobilni telefon
iPhone 13 mini 128gb
Pametni uređaji
Xiaomi 3C, Xiaomi S20+
Pristup internetu
  1. Optički internet
Posto imam integrisanu zvucnu kartu Realtek AC97 zanima me da li bi kupovinom neke zvucne kartice dobio bolji i ako bi koliko bolji zvuk na Steel Series Siberia?
Takodje planiram da povezem 2 zvucnika od po 80W koji se povezuju sa stubom tako sto im se crvena i crna zica gurnu i zakljucaju(tako nesto xD) pa me zanima kako da ih povezem sa kompom.

Poveži stub sa kompom pošto ti za te zvučnike treba pojačalo.

Kupi neki polovni audigy bar, imas ga povoljno na oglasima cesto. Imas i bolje zvucne, sve zavisi koliko si spreman da ulazes. A te zvucnike povezi na stub, a izlaz iz zvucne povezi sa stubom. Ako uzimas audigy ili slicne karte, onda ti iz njih ide 3.5mm bananica (kao i sada sa integruse), a na drugom kraju kabla, prema stubu, idu 2 cinca.

Pa za zvucnu kartu bi izdvojio oko 50eur.Posto razmisljam da prodam ove slushalice i da kupim sennheiser HD555 zanima me koja bi zvuna u ovom rangu od 50eur bila najbolja od za njih,posto sam citao da je mnogo bolji zvuk na pci karti nego na integrushi.

Evo gledao sam neke karte i ovih nekoliko sam stavio u uzi izbor:
ASUS Xonar DX/XD/A
Creative X-Fi Xtreme Audio
Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio
Da li je neko imao iskustva sa ovim kartama i kakva su vasa misljenja o njima?
Naravno svaka druga preporuka je dobrodosla.

Xtreme Audio, u svim varijantama, zaobidji, a Asus tesko mozes da nadjes. Pre ces da upecas neku polovnu Xtreme Music/Gamer po oglasima, bas za oko 50e. Inace, za HD555 bi bilo najbolje kada bi nabavio headphone preamp, ali planiras i taj stub da kacis na zvucnu, tako da ti je najobuhvatnije resenje bolja zvucna.

Sto ce ih tesko naci jeftiniji Xonar? Nisu valjda rasprodali sve sto su uvezli?

Ne znam kakvo je trenutno stanje na lagerima, do skoro su asus karte bile totalna misterija za Srbiju. Mislim da ih ima sad na par mesta.

Ima ASUSa kod nas, uvoznik se setio da ih uveze.:)
Xonar DS je 40e, to je dobra kupovina (Dule javi se :D). DX je van tog ranga od 50e.

Poslednja izmena:
Pa kolko vidim asus xonar je dobra karta ali ne podrzava eax i doubly digital.Posto uglavnom igram igrice na kompu trebala bi neka karta koja podrzava eax posto ako sam dobro razumeo dosta zvukova se gubi sa kartom koja ne podrzava eax.
Sto se tice ovog headphone preamp da li bi mogao da mi preporucis neki i da mi kazes odprilike sta je to ili kako funkcionise posto nisam bash neki znalac po pitanju zvuka.Nije neophodno povezati ove zvucnike,pa zato pitam.

Za 50e trenutno ne mozes da pazaris dobru Creative kartu. X-Fi Audio je los izbor.

Ako ti je toliko bitan pun hardverski podrzan EAX, treba ti X-Fi Music, Gamer ili Titanium od "jeftinijih".

X-Fi Audio nema hardversku podrsku za EAX, tako da i nemas mnogo izbora do 50e medju novim kartama, jedino da juris polovno...

EDIT: Imas Audigy 2 Value na oglasima, hardverski EAX4 za samo 15e ;)

Poslednja izmena:
Ne bih se slozio. Zadnjih nekoliko dana listam i citam reviews za zvucne za PC. Koliko god Asus bio dobar za muziku u igrama ga X-Fi pobedjuej samo tako. Doduse, ako gledamo vrh karti onda se ide u pravcu Azuentech X-Fi modela mada svi pravi X-Fi cipovi su bez premca. Steta sto nema veci budzet ionako se razmisljam da prodam moj X-Fi Platinum (ne igram vise igre, hehe).

Мало еха и мало неке звоњаве и ето ти EAX, ја сам га укључио пар пута и скапирао да ми се више свиђа звук у играма без њега.

Иначе ево DS-u лепо ради позиционирање у Mini Ninjas, временом ће то асусовци дотерати у ред.

EDIT: Е да dolbi headphone може да се добије у филмовима преко Power DVD-ja, само преко процесора.

Poslednja izmena:
Koju si ti kartu imao kada tako pricas za EAX? Licno sam ga testirao na sijaset igara i def to nije samo eho i zvonjava vec kvalitetno pozicioniranje zvukova i simuliranje okruzenja u realnom vremenu.

u prasvu je dule, moglo bi se reci da je eax precenjen, a skoro pa i mrtav
nove igre ga ne podrzavaju, ne radi u visti/w7 po dafaultu
da bi proradio na xfi kartama treba onaj creative alchemy koji ni ne radi kako treba

btw vlado, za poziconiranje na ct je zaduzen onaj css3d ili vec kako se zove, eax su samo efekti
a dolby headphones je primetno bolji od tog css3d, probaj crysis ili stalker sa xfi i nekim xonarom pa ces cuti

tako da ko koristi xp i igra starije igre, karte sa xfi cipom su bolje, za vistu/w7 xonar, cak bih licno pre isao na nesto sa via vynil cipovima nego na xfi, vista/w7 ionako koristi kartu samo kao dac, ako se zvucnici vezuju analogno, sve ostalo ide softverski

Poslednja izmena:
CMSS-3D je pravljenje surrounda iz stereo snimka ne pozicioniranje. Pozicioniranje radi sama karta uz pomoc EAX. Novije igre podrzavaju defaltno surround.

Имао сам и одиџи и Xfi-gamer. Добро има EAX неку функцију али не треба му придавати пресудни значај при куповини звучне. Мислим шта ти вреди EAX ако је квалитет звука лош као што је био случај на Xf gameru а карта је коштала 80 е ејјј :d каква превара, идентичан JRC4556a опамп као на одиџију и исти фуш неквалитетни кондезатори G-Luxon, иначе ево видим да трпају те кондезаторе на све карте, па и на платинум.

Poslednja izmena:
i isto tu, ovo sto dule i ja pricamo

Future
According to Creative's OpenAL 1.1 specification, EAX should be considered deprecated.

eax je gotov, jos uvek je tu zbog kompatibilnosti sa starim igrama, nece se vise usavrsavati

Igrao sam igre na X-Fi koji podrzava EAX i na drugim koje ne podrzavaju, na Asusu nisam. Razlike u surround zvuku bila je neverovatna. Kao sto rekoh, planiram da menjam zvucnu jer ne igram vise igre. Citao sam dosta ne netu u zadnje vreme i (kao sto rekoh) nasao da i danas ako su igre primarne ici na X-Fi, doduse Azuentech verziju sa X-Fi cipom. Asus je odlican za muziku ili ona HDAV 1.3 verzija za HD zvuk (mada postaje nepotrebna sa pojavom AMD HD5000 serije). Da X-Fi uz pomoc Alchemy, OpenAL, EAX ili sta vec radi odlican posao to znam a za ostalo (makar za sada) ne mogu da proverim.

Pogresio sam sa EAX-om jer mi nije toliko bitan zvuk u igrama,tj bitan mi je ali samo u jednoj igri,a to je counter strike 1.6.Znaci samo da mi tu ne bude krsh zvuk i to je to,ionako sve igre igram tako sto stavim slushalice oko vrata ili na kuciste.Da li biste sad mogli da mi preporucite neku kartu do 50-60eur za Sennheiser HD555,nadam se da sam suzio izbor posto mi EAX ne treba(jedino ako ga cs podrzava,al kolko znam igra je stara i ne bi trebalo).Po onome sto sam citao u tom ceonovnom rangu bi mi bila najbolja neka asus-ova karta?Da li sam upravu ili bi mi vi preporucili neku drugu?
Muzika je isto bitna,filmovi manje vise.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Gledao sam ovo ali meni je ovo preskupo ili se bar meni tako cini.
Nista verovatno cu onda uzeti neku asus kartu posto kazete da je creative ispod 80eur krsh,a kolko sam video asus-ova karta je solidna za tu cenu.
Ne moze da bude loshija od ove inetgrushe,a posto trenutno imam steel series siberia mislim da ce mi biti dobra.
Hvala vam svima na odgovorima.

Nepravedno je poredjenje i integrisane sa audigy-jem, a kamoli sa necim boljim. :)

E samo jos jedno pitanje.
Da li mozete reci kakva je razlika izmedju HD515 i HD555 posto su po specfikacijama dosta slicne,a po ceni malo vise razlicite. :)

Probaj oba modela ako mozes, ali bolja kupovina ti je HD555. Razlika nije u specifikacijama, vec u zvuku. Nijanse su u pitanju, ali cesto veoma presudne. Sam proceni da li ti ta zvucna razlika opravdava razliku u ceni.

Upravo pređoh sa xfi xtreme music na xonar dx. Xonar DX je ubedljivo bolja karta za slušanje muzike. Xfi-ju ne pomažu nikakvi trtmrt kristalajzeri. Ova karta povezana optikom na z5500 jezivo dobro zvuči. Svaka preporuka...

Nazad
Vrh Dno