Šta je novo?

Zvucna izolacija sobe-pitanja

Rade majstori vrata od punih materijala, samo je problem sto moras neci nekog ko prodaje/ugradjuje takva vrata jer proizvodnja retko radi i prodaju. U NS 130x220cm dva krila me izaslo oko 650 eur. Akustika jeste 2x bolja od ovih klasicnih supljih vrata, ali nije nesto ekstra jer nemam prag.

Mozda je jednostavnije otvoriti jednu stranu supljih vrata i popuniti nekom izolacijom pa zatvoriti medijapanom. Ali je tu problem cena i ulozeno vreme.

Ne izmišljajte toplu vodu: vrata sa zvučnom izolacijom su se nekada zvala "tapacirana" vrata i svaki direktor koji je držao do sebe je imao takva u kancelariji ;)
Pozdrav

Nisu problem vrata već zidovi koji prenose vibracije, to izgleda cela zgrada bruji kada se neko nakašlje, da ne napišem nešta drugo.
Što se tiče tapaciranih vrata odradio ulazna pre nekih 40 god. i skoro i da ne čujem šta se dogadja u hodniku a nisam direktor.

Nisam znao da ću imati ovaj problem, ali evo ga :D
Pokušavam da probušim rupe kroz gips i azmafon da bih stavio šipku za zavese. Međutim, azmafon je baš problematičan materijal za ove stvari jer mi se uvrti oko burgije ko glista i napravim samo haos umesto precizne rupe.
Ima li neko preporuku šta bih mogao da odradim da se ovog rešim? Pitao sam električara komšiju, on kaže da se isto namučio kad je imao sličnu situaciju, ali on je samo morao da se bakće sa ugradnjom dozni i malih šrafova, ovo je sličan problem samo skaliran na više.
Da li bi šipka mogla da stoji na manjim rupama koje idu samo kroz gips? Ja sam uzeo mnogo veće šrafove i tiplove kako bih prošao kroz gips, azmafon, do cigle, ali uzalud sad.

Probaj da burgiju samo proguraš kroz azmafon, bez rotacije. Ako treba, malo kucni čekićem da probije.
Pozdrav

Ukucaj u pretragu tiplovi za gips pa biraj i nema problema sa uvrtanjem vlakana, može biti i da spiralni odgovara jer je malo opterećenje. Ako misliš da bušiš i zid zbog tipla džaba ti sva izolacija.

Skoro sam bio kod druga koji je radio zvučnu izolaciju od loših komšija. Čulo se gore, dole, levo (samo nije desno). Po njegovim rečima najgore je bilo noću (kad se spava, gle čuda).
Radio je sa profi materijalima, neke membrane, nisam išao u detalje (obradio je oko 40 kvadrata).
Kada sam ga posetio (nakon akustičnog renoviranja) tiho ko u planinarskom domu. Vidim da je i on zadovoljan.

Zaista me čudi zašto se o ovome ne priča više, buka je ozbiljna problem, koji nagriza zdravlje dugoročno.
Sa druge strane, ko želi ovo profi da odradi mora da izdvoji ozbiljan novac.

Poslednja izmena:
Ozbiljne su pare potrebne, a sa druge strane izgubi se i "znacajan" prostor. Sad, za velike sobe 15ak cm na svakom zidu i nije nesto ali ko ima manji prostor itekako znaci..

Možda ove akustične membrane?

Ja sam njih imao na umu za neke stvari, tipa da zalepim na vrata koja sad baš propuštaju zvuk, ali kad sam ih zvao rekoše mi da nije poželjno jer kao neće rešiti problem, jedino rešenje su posebno pravljena akustična vrata. Ovo se koristi za cevi, recimo. Ako se lepi na zidove kao dodatan sloj izolacije, onda ispadne ekstremno skupo, mada to rade po studijima.

Ozbiljne su pare potrebne, a sa druge strane izgubi se i "znacajan" prostor. Sad, za velike sobe 15ak cm na svakom zidu i nije nesto ali ko ima manji prostor itekako znaci..
To je krivica investitora što je prodao "ogoljene" zidove i plafone. Masa voli samo što više svetlosti i prostora,a zdrav san ko šiša :(.
Posle se svi žale, al posle je obično kasno.

Čitao sam da u Čileu investitori nove stanove prodaju jako dobro izolovane, dobiješ koji kvadrat manje, ali je za stanovanje top
(Čileanci nisu kao Brazilci, vole tišinu, pa se investitori prilagođavaju tržištu).
Možda ove akustične membrane?
Jesu akustične, ali nisam siguran da su te.
Njegova izolacija tačno 10cm. Ima i metalnu potkonstrkuciju (nije samo lepio na zid plutu ili kamenu vunu).
Ko što rekoh profiu odrađeno i vidi se (čuje se).

Poslednja izmena:
To je verovatno kao ovo sto sam ja radio na jednom zidu izmedju spavacih soba. Izadje 9 ili 10cm zadebljanje na kraju na vec postojeci gipsani zid.
Na postojeci gips smo kacili Azmafon od 2cm pa na njega metalne profile da bi se dobio vazdusni dzep koji je potreban pa na to ide gipsana ploca.

E sad, ako bi se radilo "pravilno" onda bi bilo jos bolje ali bi i zid bio jos deblji sto meni *** nije bilo prihvatljivo nego smo se fokusirali sa koje strane izolacija treba da bude "jaca".
Trebalo bi da sa obe strane Azmafona idu profili i da sa obe strane bude vazdusni dzep, ali bi nama to uzelo neprihvatljivo mnogo prostora i ***..

To je verovatno kao ovo sto sam ja radio na jednom zidu izmedju spavacih soba. Izadje 9 ili 10cm zadebljanje na kraju na vec postojeci gipsani zid.
Na postojeci gips smo kacili Azmafon od 2cm pa na njega metalne profile da bi se dobio vazdusni dzep koji je potreban pa na to ide gipsana ploca.

E sad, ako bi se radilo "pravilno" onda bi bilo jos bolje ali bi i zid bio jos deblji sto meni *** nije bilo prihvatljivo nego smo se fokusirali sa koje strane izolacija treba da bude "jaca".
Trebalo bi da sa obe strane Azmafona idu profili i da sa obe strane bude vazdusni dzep, ali bi nama to uzelo neprihvatljivo mnogo prostora i ***..
To što ti pričaš je pregradna izolacija koja je još teži slučaj. Tako da od starta nije isto.

Ovde se izolacija stavlja na postojeće zidove (beton), a ti izoluješ pregradne zidove koji ne samo da su tanji, već su izloženi buci okolnih prostorija.
To mora sa obe strane da se radi, u suprotnom je bacanje resursa.

Takođe danas postoje još bolji zvučni izolatori od azmafona (koji je kod nas najpopularniji zbog cene).

Pazi nije skroz za dzabe, znacajna je razlika kako je bilo pre i kako je sad.

Kad sam pitao te majstore kako bi bilo da se doda izolacija i na ostale zidove od stana posto mi je uz spavacu sobu i okno od lifta rekli su isto, al tad smo vec ubacili ugradne plakare po meri pa je bilo kasno.

al tad smo vec ubacili ugradne plakare po meri pa je bilo kasno.
Rasklopiti plakare odraditi to po propisu i rahat.

Okno od lifta je drugačiji tip buke.
Tretira se na samom izvoru, tj zgrada treba da se usaglasi da se lift zvučno izoluje. Stoga mnogo teži zadatak od klasične komšijske buke, svađa, HiFi sistema, i laveža pasa.
jedino rešenje su posebno pravljena akustična vrata.
@Ainur
Videh na prošloj strani da si rešio sve zidove osim vrata.
Zašto nisi doterao to do kraja (zvučno izolovao buku kroz vrata)?

Rasklopiti plakare odraditi to po propisu i rahat.

Okno od lifta je drugačiji tip buke.
Tretira se na samom izvoru, tj zgrada treba da se usaglasi da se lift zvučno izoluje. Stoga mnogo teži zadatak od klasične komšijske buke, svađa, HiFi sistema, i laveža pasa.

@Ainur
Videh na prošloj strani da si rešio sve zidove osim vrata.
Zašto nisi doterao to do kraja (zvučno izolovao buku kroz vrata)?

Prioriteti :D Rešiću u narednih par meseci, sad mi nije toliko bitno, kad sam sam u kući suštinski - moja buka nema kome da smeta.

Vrh Dno