Šta je novo?

Zvucna izolacija sobe-pitanja

Ako si u nekoj od montaznih zgrada, dzabe ti sve.

OVo su novije zgrade neke da bude jeftinija gradnja ili? Posto imam problem sa bukom u zgradi iz 1987. Valjda je Congrap radio tu zgradu u BGD. Zvucna izolacija nije sjajna. Ali to nisu "montazne zgrade" gde nema pomoci protiv buke izolacijom?

Procitao sam sve ovde. RAspitivao sam se mali i gledao varijante. Ali nisam doneo odluku jos.

Evo sta je problem. Soba je 5x3m tj oko 15m2 gde se spava.
1. dva zida su spoljna. A zidovi gledaju na parkic gde se nocu kad je lepo vreme skupljaju tinejdzeri (15-20 godina i cesto su solidno bucni)
2. jedan zid je ka komsiji pregradni, od komsije se cuje buka razgovora ponekad i kupatilo kad koristi. Nije prevelik problem ovo u odnosu na ostalo ali bih i to sredi.
3. jedan zid je ka ostatku mog stana pa tu verujem ne mora nista posebno (eventualno da stavim bolja nova sobna vrata iako verovatno ni to ne mora jer nema buke iz mog stana)
4. stan ispod je isto moj i tu nema problema sa bukom pa bih rekao da mi nista ne treba. Posebno sto je laminatni parket tu u odlicno stanju. Da ako se dole pusti jako TV to ja gore cujem. Ali mislim da ovde nema koristi da radim izolaciju neku. Preko postojeceg parketa..
5. stan iznad je ok i nemam prave buke ali... cujem ujutno cesto telefon koji mu je namesten na vibriranje. Posto tu spava komsija sa zenom i detetom, kapiram da stavi alarm da vibirira da ne probudi zenu i dete kad ide na posao... No problem je sto se obicnmo ja prvi probudim pre njega od tih vibracija koji traju i po 10-15 minuta dok se on ne probudi... Pa svakako bih radio izolaciju tog plafona.

Dakle tri zida od kojih je jedan unutrasnji i plafon.. Cevi radijatora od centralnog grejanja su oko 5cm od zida pa bih da one ostanu u tom buducem zidu novom (to se valjda zove soba u sobi ako sam dobro razumeo). Sam radijator bih skinuo i posle vratio jer je isto do zida sada. Nov aluminijuski radijator.

Imam i otvor za klimu u spoljasnjem zidu ali posto nisam siguran koliko je ona problem ideja mi da skinem klimu i zapusim spoljni zid tu gde ima rupu i da klimu stavim u drugu prostoriju...

Prozor imam 10 godina star Alumijumski sa duiplim staklom koji je imao ARgon. Verovatno je iscureo. Pa sam mislio da ili dodam Argon ako to moze ili da zamenim prozor za novi ALuminijum sa trostukim staklom. A da postojeci prozor skinem i stavim na drugo mesto (identicna su okna plus minus 1cm pa kapiram da mogu da iskoristim).

Budzet neki je tipa 5-6 hiljada bez prozora (ili sa prozorom ako moze da se uklopi). Ako mora i malo iznad ovoga. Ali bih bas dobro resenje,a ne da dam silne pare i da budem nezadovoljan. To me brine :/

Pa ako mogu saveti. Ili samo da pozovem ove dve tri vece firme sa google sto iskoce?

Imam problem sa bukom sa balkona, dolazi sa prometne saobraćajnice.
Prostor koji pokušavam da izolujem izgleda identično ovako (klizajući prozor), samo je umesto drveća, pomenuta saobraćajnica.
sliding-glass-window.jpg

Koje su mu opcije na raspologanju (ne tražim potpunu izolaciju već samo da smanjim buku).
Najveći problem je kad malo otvorim prozor, ako je zamandaljen do kraja, nema vazduha i prevruće je za funkcionisanje.

Hvala

Poslednja izmena:
Kada otvoriš prozor nema pomoći.
Kada je zatvoren ako treba još tiše da bude onda samo prozori sa većom izolacijom, tipa 3-slojno staklo i sl...

Pozdrav, drugari! Trenutno sređujem novi stan i u procesu sam gletovanja i krečenja. Pre toga bih želeo da uradim neku zvučnu izolaciju na plafonu, pošto komšijin TV čujem toliko jako da mi deluje kao da je u mojoj dnevnoj sobi, a ne njegovoj. Nisam ni slutio da ću naići na taj problem. Kvadratura celog stana je nekih 50 kvadrata, ali radio bih samo spavaću i dnevnu sobu, koje zajedno imaju oko 35 kvadrata.
Koja bi bila najbolja solucija za tako nešto? Zaista sam čitao sve ovde, ali su postovi relativno stari, pa me zanima kakve su sada alternative. Imam još jedan problem – budžet mi je već skoro na maksimumu, tako da nemam mogućnosti za ultra skupa rešenja. Međutim, ako je to jedino rešenje, bio bih spreman da investiram kao poslednju i finalnu investiciju.
Zgrade u naselju Cerak Vinogradi imaju već niski plafon, pa bih voleo da debljina zvučne izolacije bude minimalna, ali da efekat bude koliko-toliko dobar, obzirom na to koliko nije zvučno izolovano. Takođe, neko mi je rekao da se zvuk može čuti i kroz radijatore, a moji su trenutno skinuti zbog farbanja i zamene, pa se pitam da li je to takođe problem.
Veliki pozdravi i hvala vam mnogo unapred na savetima. Živeli!

Iskreno izgubices solidno prostora jer je za dobru izolaciju potreban i vazdusni dzep.

Ja sam pre par godina nakon renoviranja stana (mentol) odlucio da ipak dodatno podebljam zid izmedju dve spavace sobe i za to sam koristio Azmafon (imaju 3 debljine, 1, 2 i 3cm koliko se secam). On se pricvrscuje na zid pa se na njega montiraju klasicni oni profili za gips pa na to ide gips ploca. Sve u svemu mislim da mi je to dodalo oko 8cm na zid - nije idealno i dalje ali je mnogo mnogo bolje nego sto je bilo..

Pozdrav, drugari! Trenutno sređujem novi stan i u procesu sam gletovanja i krečenja. Pre toga bih želeo da uradim neku zvučnu izolaciju na plafonu, pošto komšijin TV čujem toliko jako da mi deluje kao da je u mojoj dnevnoj sobi, a ne njegovoj. Nisam ni slutio da ću naići na taj problem. Kvadratura celog stana je nekih 50 kvadrata, ali radio bih samo spavaću i dnevnu sobu, koje zajedno imaju oko 35 kvadrata.
Koja bi bila najbolja solucija za tako nešto? Zaista sam čitao sve ovde, ali su postovi relativno stari, pa me zanima kakve su sada alternative. Imam još jedan problem – budžet mi je već skoro na maksimumu, tako da nemam mogućnosti za ultra skupa rešenja. Međutim, ako je to jedino rešenje, bio bih spreman da investiram kao poslednju i finalnu investiciju.
Zgrade u naselju Cerak Vinogradi imaju već niski plafon, pa bih voleo da debljina zvučne izolacije bude minimalna, ali da efekat bude koliko-toliko dobar, obzirom na to koliko nije zvučno izolovano. Takođe, neko mi je rekao da se zvuk može čuti i kroz radijatore, a moji su trenutno skinuti zbog farbanja i zamene, pa se pitam da li je to takođe problem.
Veliki pozdravi i hvala vam mnogo unapred na savetima. Živeli!
Imam slican problem samo sa komsijom do mene sa kojim delim zid. TV i glasan razgovor sve se cuje, uskoro cu aktivno poceti da trazim solucije, jer je ovo vise neizdrzivo.

Ja imam isto problem sa komsijom pored, gde svaki razgovor cujem kao da je pored mene.
Nazalost dosta sam istrazivao i nisam nasao prihvatiljivo resenje.
Postoji mnogo resenja, ali koliko sam video max max je 30% umanjenje ali takodje i zavisi kakvih zvukova.
I pritom svako bolje resenje uzima 8-10cm prostora.

Ja u narednih mesec dana planiram da stavim azmafon uz gips ploče, radnici mi rekoše da će otići oko 10cm zida, na svakoj strani. Nije idealno ali videćemo. Javljam da li i koliko rešava probleme. Zidovi su izuzetno tanki u ovoj zgradi. Mada opet, bitnije mi je da i rešim probleme sa zvukom koji odlazi odavde, jer planiram apgrejd audio opreme, pa će biti nekih jačih zvučnika :D

Azmafon ce prilicno utisati zvuk, ali uzmi u obzir i da ce zvuk i dalje da probija kroz vrata (kako je kod mene sada posto nemam pragove u kuci) kao i da ce vibracije i dalje da se prenose (ako ce da bude neki ozbiljan bas i to)..

Ugradih nove PVC prozor i vrata, tako da je bolje nego ova drvena stolarija koja je tu bila od 60-ih. Naravno svestan sam da neću napraviti gluvu sobu, to i nije cilj :D A i ne planiram da razvalim muziku na maks, već neku pristojnu jačinu za užitak - a opet da sam nekako siguran u tome da neću smetati nikome. Kad već same komšije nemaju obzira ni prema kome, makar je meni čista savest.

Ne, ne, ja sam mislio na sobna vrata. Pretpostavio sam da izolujes neki unutrasnji a ne spoljni zid :D

Unutrašnji zid, da, i sobna vrata su mi PVC. Nije estestski privlačno (prezirem ovaj sterilni PVC izgled, a ako hoćeš neku boju drveta to je automatski 30% skuplje, i ovako već precenjeno), ali radi posao.

Pozdrav, mene vise interesuje zvucna izolacija poda... Ono sto svakako radim je od gore: parket -> cementna kosuljica -> stridoru (3cm) -> sta i u kojoj debljini za zvuk/vibracije -> beton * u pitanju je sprat ne prizemlje.

^ Kamena vuna, na osnovu onoga što sam naleteo dok sam pretraživao, iako meni nije potrebna jer sam prvi sprat zgrade :)

Inače, stigao baš danas materijal, azmafon i gipsane ploče, sutra kreće postavljanje! Javljam utiske. Ovde inače s jednim komšijom imam bukvalno pregradni zid od gipsa, užas kako su pravili ove zgrade 60-ih. Tako da nije samo novogradnja, uvek se gradilo što jeftinije da se prođe, samo zavisi šta, i za koga :D

8421.jpg

@Ainur hvala i srecni radovi, da li ovaj azmafon moze na beton u mom slucaju ili to nema nikakvog smisla ?

Najbolje bi bilo da proveriš s nekim stručnim, ko bi ti to radio, pošto iako možeš sam, opet je cimanje. Uvek je pravilo da više različitih izolatora bolje radi nego samo jedan.

Између зида и кнауфа, акустична камена вуна. Није азмафон најбоље решење за то.

Aj bas javljaj kako je proslo. Je l sam radis ili si unajmio nekog? Mene najvise zanima, posto imam klimu i tipa opticki net kabl u zidu, kako bi se to moglo izvesti ukoliko se uradi dodatna izolacija i dal to predstavlja problem.

kod mene ne ide knauf, a i pricam o podu, svakako ovaj korak cu da radim sam jer sve ekipe majstora kazu za pod udaris stirodur i preko kosuljicu i to je to... ja pak ne verujem i mislim da stiroduru nece da skodi ako se udradi i neka zvucna izolacija... zbog toga i bunarim, tj trazim odgovor od nekog ko ima implementirano resenje

Имаш оне изолационе гуме против вибрација за под, потом стиродур. Азмафон и сл не иде доле.

Pitao sam majstora danas baš vezano za podnu zvučnu izolaciju, on pomenu stirodur, 2cm. Uz to kamena vuna kao bonus, al nije neophodna.

wongraf

Vezano za klimu i izolaciju, samo im kažeš gde će biti da stave dodatnu potkonstrukciju, mada i bez toga samo može se ušrafiti dublje. Isto važi i za TV zidne nosače. Za ostale kablove, oni mogu da se provuku između gipsa i azmafona pa da budu sakriveni. Ja nisam išao s tom opcijom sad jer još nisam siguran s koje ću strane da postavim komp, gde će mi odgovarati najviše :D
Evo oni su krenuli jutros i postavili su već sve, ostaje samo da se namaže, nanese glet masa, suši, pa onda krečenje.
Inače pošto su mi vrata bila postavljena tako da je bilo jedva lufta s leve strane, morali su i vrata da skidaju, lupaju zid udesno da ih uglave kako bi dobili 3cm s leve strane makar. Sad sa gipsom i azmafonom između, otišlo je oko 7cm sa svake strane zida.

IMG_20241024_173708.jpg

Moram da se ne složim, sa majstorom.
Od svih bitnih osobina za izolaciju zvuka, stirodur ima samo jednu - nije ckup.

Mislim, on je pomenuo stirodur kao konstantu, a ostalo kao dodatke, u smislu - stirodur ide svakako, a onda ako imaš para, i staklena vuna. Uvek je činjenica da što više različitog materijala imaš, to je bolja zvučna izolacija, određeni materijali skraćuju niže, drugi više frekvencije. Ali tu gubiš na prostoru svakako, što je pored budžeta ključna stavka koje se ljudi hvataju, pogotovo u manjim prostorijama.

I još ako nije postavio PE dihtung traku na profile da ne bude dž ste krečili.

Postavljena izolacija (azmafon), sjajno izoluje zidove sa postavkom :) Međutim - i nisam skapirao da će mi to biti problem, sad mi zvuk najviše dopire kroz PVC vrata. I plafon gde kao da stampedo bizona hoda a ne komšije penzosi no dobro, tu sam hteo da prođem jeftinije pa kao neću i na plafon :D

Međutim, ovo za vrata me mnogo baguje, pa se pitam da li je moguće na njih nalepiti nešto poput ovog:

ili možda:

Konkretno me zanima da li je neko imao slična iskustva, ili zna da li bi mi lepljenje dodatnog materijala koji ima izvesnu masu i težinu, oštetila vrata na neki način.

Azmafon ce prilicno utisati zvuk, ali uzmi u obzir i da ce zvuk i dalje da probija kroz vrata (kako je kod mene sada posto nemam pragove u kuci) kao i da ce vibracije i dalje da se prenose (ako ce da bude neki ozbiljan bas i to)..

Postavljena izolacija (azmafon), sjajno izoluje zidove sa postavkom :) Međutim - i nisam skapirao da će mi to biti problem, sad mi zvuk najviše dopire kroz PVC vrata. I plafon gde kao da stampedo bizona hoda a ne komšije penzosi no dobro, tu sam hteo da prođem jeftinije pa kao neću i na plafon :D

Međutim, ovo za vrata me mnogo baguje, pa se pitam da li je moguće na njih nalepiti nešto poput ovog:

ili možda:

Konkretno me zanima da li je neko imao slična iskustva, ili zna da li bi mi lepljenje dodatnog materijala koji ima izvesnu masu i težinu, oštetila vrata na neki način.

Nije da ti nisam rekao 😂

Mislim da nebi imalo nikakav uticaj na vrata i šarke. Mala je to masa da bi bio problem.

Zvukoizol flex:
Površinska gustina, kg/m²0,32

Ovo za vrata je skroz logicno, ali je pitanje dodatno, koje bi trebali da nekako tesitramo u praksi, koja sobna vrata kupiti na Balkanu a da imaju zvucnu izolaciju ? Jer ovo sto valjaju sad je uglavnom karton i neki mdf, punog drveta gotovo da nema na trzistu.

Nazad
Vrh Dno