Šta je novo?

Zvucna izolacija prostorije

Stefan1

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2003
Poena
649
I ja i burazer smo ljubitelji glasne muzike.Za sada je te potrebe zadovoljavao muzicki stub,ali...kriterijum se uodnosu na pre 5 godina promenio,tako da cu u bliskoj buducnosti pazariti najverovatnije nove zvucne kutije ozbiljnijeg tipa,najverovatnije Mission M5 seriju sa Mission AS5 subwooferom

Problem je u tome sto mi zivimo u stambenoj zgradi,znaci okruzeni drugim stanovima sa svih strana.Jednostavno ne zelimo da dozivimo da neko slucajno zove miliciju zbog glasne muzike.U svakom slucaju verovatno mnogo prodornije muzike,nego sto je sada(pogotovu na niskim tonovima zbog enormnog woofera).

Kako izolovati sobu gde ce se drzati zvucnici.Interesuju me konkretna resenja za zidove,prozore,plafon i poda ponovo da ne narusava estetiku i enterijer trenutni.Imam parket,nemam pojma koji,ionako je dotrajao pa treba da se menja,pa me interesuje da li se onda na pod stavlja neka izolacija ili laminat.
Dakle treba mi da mogu da "groovam" koliko hocu a da to (bar danju) ne smeta nikom.

Poslednja izmena:
Stefan1 je napisao(la):
I ja i burazer smo ljubitelji glasne muzike.Za sada je te potrebe zadovoljavao muzicki stub,ali...kriterijum se uodnosu na pre 5 godina promenio,tako da cu u bliskoj buducnosti pazariti najverovatnije nove zvucne kutije ozbiljnijeg tipa,najverovatnije Mission M5 seriju sa Mission AS5 subwooferom

Problem je u tome sto mi zivimo u stambenoj zgradi,znaci okruzeni drugim stanovima sa svih strana.Jednostavno ne zelimo da dozivimo da neko slucajno zove miliciju zbog glasne muzike.U svakom slucaju verovatno mnogo prodornije muzike,nego sto je sada(pogotovu na niskim tonovima zbog enormnog woofera).

Kako izolovati sobu gde ce se drzati zvucnici.Interesuju me konkretna resenja za zidove,prozore,plafon i poda ponovo da ne narusava estetiku i enterijer trenutni.Imam parket,nemam pojma koji,ionako je dotrajao pa treba da se menja,pa me interesuje da li se onda na pod stavlja neka izolacija ili laminat.
Dakle treba mi da mogu da "groovam" koliko hocu a da to (bar danju) ne smeta nikom.

Stefane ti bi i estetiku i da prigusis zvuk. Malo teze to ide ali probacu da ti objasnim.

Ajd prvo od poda. Sve jedno je da li ces staviti parket ili laminat kad oba materijala "pevaju". Moj predlog je da stavis stiropor na pod onaj tanji a preko njega laminat jer se lakse ugradjuje od parketa.
Kao dodatna izolacija moze posluziti neki tezi pleteni tepih ili obicna prostirka koja se slaze sa dezenom tvoje sobe bar ispod subwufera. Tako ces smanjiti vibracije komsiji ispod tebe. :D

Na vratima od sobe odnosno iznad njih ugradi sipku hromiranu da lepse izgleda na kojoj ces okaciti neku draperiju odnosno gusto tkano platno koje navuces na vrata kada slusas glasnu muziku i skolonis je u stranu odnosno iza vrata kada je ne slusas. To vazi i za prozore. Pored zavesa stavi draperije sa leve i desne strane dovoljno siroke da se preklope. Samo sto ces onda danju morati da palis svetlo. :d

Dakle resili smo pod ,vrata i prozore. Ostaje ono najteze a da opet dobro izgleda.

Evo jednog predloga. Znaci ponovo tanak stiropor preko zidova a preko stiropora mogu one rigips ploce uglavnom su bele sa sarama koje ti odgovaraju. Nece sigurno narusiti izgled sobe pogotovo sto iste mozes prefarbati obicnom bitemperom u boju koju hoces.

Ista stvar je i sa plafonom samo ja bih tu nesto malo komplikovanije uradio. Dakle prvo bi plafon oblozio stiroporom ( ima poseban lepak za njega ) a onda bih od tankih letvica napravio plafonsku konstrukciju i ugradio recimo na nekoliko mesta halogene lampice i sve to opet zatvorio rigips plocama samo da se ostavi kruzni otvori za halogenke. Ma bilo bi super. Jedino bi ti plafon bio malo nizi ali to ne narusava estetiku sobe.

Ako ti je ovo komlikovano moze stiropor + riguips ploce i to je to. Za secenje stiropora koristis ( pistolj ) lemelicu stim sto mozes bakarni vrh modifikovati u obliku luka tako da ces lakse seci odnosno topiti. Za ostalo potrebna ti je busilica, tiple, kukice i dosta strpljenja. Na kraju se ipak isplati.

Inace bio sam u gluvim komorama kod proizvodjaca zvucnika i tamo je filozofija umrtvljenja zvuka sasvim razlicita od ove kucne varijante. Ima nekih malih slicnosti ali bih pre rekao da su neka resenja iz TV radio stanica gde sam radio. U studiu su zidovi oblozeni posebnim sundjerastim pirmidalnim plocama. Ovo sem umrtvljenja postize efekat vece povrsine. To se u kucnoj radinosti moze primeniti sa onim kartonima za jaja. Odlicna stvar samo nije bas estetski uklopljiva. :)

Eto ovo su nacelna razmisljanja kojim putem da se vodis a ti sam se prilagodi finansijkim sredstvima kao i onome sto zelis da dobijes.

Pozdrav. :wave:

Ovo stho ti ocesh je krajnje ozbiljan problem! Ko' shto reche gsin Astrolog, uradi kako ti je savetovano ali je pitanje koliko che biti manja energija koja che da ode kroz pod, zidove, vrata i plafon. Slazem se sasvim sa predlozenim nachinom izolacije zidova i plafona, ali shto se tiche vrata i poda, rezultati che da budu slabi.
Da bi pod bio DOBRO zvuchno izolovan morao bi da "pliva" tj. da nema nijednog cvrstog kontakta izmedju "plivajucheg poda" i pravog poda. To moze da se izvede, ali kosta strasno. Isto vazi i za vrata. Postoje rashenja ali su za obican svet preskupa.
Zato se plashim da chesh da uletish u veliki i ne bash jeftin posao oko izolovanja sobe (onako kako ti je Astrolog predlozio) ali da na kraju UKUPNI rezultat bude ne zadovoljavajuchi (da ti kasnije komshije malo "nanu naninu").

Yep, radio i ja pre par godina kao tonac na radiju. Bez plivajuceg poda nista!
Znas kako - najlakse je napraviti sobu u kojoj se zvuk ne siri napolje, ali vibracije ces tesko u kucnoj radinosti moci da umiris.

Jednostavno basevi su ti najveci problem, jel ce ti se uvek (verovatno sub drzis na podu) prostirati preko podloge i na sve ostale prostorije u stanu a samim tim i komsiji na glavu. Znam ja kad mi dodje komsija kad ja odpanjim ;)

Najefikasnije resenje - kupi neku kucu van civilizacije pa ces onda moci da slusas muziku "do daske" :d :d

Salim se, naravno, astrolog ti je sve objasnio, ali nikad neces dobiti efekat totalno gluve sobe. Za kucnu varijantu ovo je stvarno skupa akcija.

Pozdrav

Treba da postavish "roshtilj" na gumene podloshke, u roshtilj ubacish mineralnu vunu, stiropor ili sl. odozgo brodski pod ili sl. pa debeli tepih. To za pod. Za zidove isto roshtilj sa min. vunom/stiroporom kao izolacijom a preko gips ploce ili neshto drugo u zavisnosti da li zelish i kakvu akusticku obradu prostorije (ovdje ne mislim na bidirekcionu izolaciju od spoljashnje sredine). Vrata bi najbolje bilo kad bi mogla dupla, dobro tapacirana.
Ovo ti je malo neprecizno objashnjenje ali tek da steknesh pojam da treba maltene da imash "sobu u sobi" koja "pliva".
Takodje ne bi bilo loshe da "slomish" uglove bilo nekim kosim pregradama, bilo "bas trapovima" zbog rezoniranja sobe, koje moze da i dalje omoguvi "curenje" rezonirajuceg basa napolje i pored izolacije. Takodje bi trebao da precizno utvrdish na kojim frekvencijama ti soba rezonira sa novim zvucnim sistemom i obavezno postavi zvucnike na stalke sa "spajkovima" da ti shto manje prenose vibracija direktno na sobu.

Poslednja izmena:
update:da se otvorim malo-ja ovo i pitam sada zato sto planiramo da do kraja godine kupimo novi stan.Ove vase solucije ce se savrseno uklopiti.Znam da bi "pravljenje" gluve sobe u nekoj od soba u nasem trenutnom stanu bio skup posao.Ali nov stan koji budemo uzeli ionako cemo kompletno renovirati tako da ce biti mogucnosti za modifikacije.U sustini ovi u mojoj zgradi su se ionako navikli da nenormalnu muziku(primer radi moj burazer je letos pravio 5-dnevnu "zurku",znaci muzika 5 dana skoro non stop,posto je bio sam na gajbi,a on je "taze" punoletan pa i sami znate kako se ti 18-godisnjaci ponasaju kada su sami 5 dana na gajbi :)) i niko se od komsiluka nije nesto preteranu zalio,posto su navikli :))
U buducem stanu sigurno cu imati "ne naviknut" komsiluk a ne bih voleo da od prvih dana imam probleme sa njima,posto i ne znam ko ce mi sve biti komsija(ovde su sve matorci uglavnom pa i ne mogu da mi prave problem).
Kazao sam vec,stan ce se sigurno kompletno renovirati,tako da cu sobu sigurno izolovati.
Interesuje me sledece.Koja bi trebala da bude debljina izolacije na zidu(da znam koliko bi mi se smanjila kvadratura stana.tj.sobe).Spusten plafon bi bio u svakom slucaju sa halogenkama,tako da sto se toga tice nema problema oko izolacije.Ovako "virtuelno" mi deluje da bi jedan deo zida morao biti betonski zbog klime,tj.tamo gde bi klimu ugradili,posto nisam siguran da li bi rigips ploce izdrzale tezinu unutrasnje jedinice klima uredjaja.
Sto se tice stana imamo i varijantu da trazimo duplex stan(zbog bolje intime) pa mi interesuje sta mislite, da li bi tada mogao na 2.nivou da napravim "music room" koja bi bila ustvari moja soba,da bih ustedeo na izolaciji.Tj. da li bi u varijanti duplex-a(posto je 2. nivo onda potkrovlje) mogao da izbegnem izolaciju plafona posto onda nikom iznda ne mogu da smetam,posto iznad nikog ni nema :),i da,glupo cu da se izrazim,manje izolujem pod posto bi ispod te sobe bio prvi nivo naseg stana.

Moze li i gruba ali najgrublja procena koliko bi kostalo pravljenje plivajuce sobe povrsine 25-35m2 sa recimo visinom od 2.5m2 standradno dakle.Uzimamo u obzir najvecu varijantu,tj.ako bi ta soba bila dnevna,a lako cu posle da izracunam grubu racunicu ukoliko bi to bila manja soba.

update:Da li bi se prenos vibracija umanjio ako bi se zvucnici drzali na siljcima,i ako bi se prednji(frontalci) i woofer stavili blizu nekog zida koji nije spoljni
@Srga
ja bih i najvise voleo da kupimo kucu,ili jos bolje da izgradimo kucu(od nule dakle),jer mislim da bi svoj mir jedino tada imao,ali imam jako nezgodnu majku koja je vec u srednjim godinama,i ne moze da "ceka" da se kuca izgradi,dok smo u ovom stanu koji za nas troje isuvise mali (50m2-ja i buraz delimo sobu,keva spava u dnevnoj :( pa dodje nam da se ujedamo,cesto se i svadjamo sa kevom zbog razlika u generacijama izmedju nas i keve i to oko sitnica,a sve zbog malog stana,ne mogu devojku da dovedem i da imam svoj mir,mislim katastrofa),stoga ona hoce sto pre da uzmemo veci stan(100-tinak m2 kod mene u kraju) a da eventualno kroz par godina pocnemo da gradimo kucu...nikako ne mogu da joj objasnim da bi nam kuca ispala mnogo jeftinije i da bi se jos godinu-dve "zrtvovanja" u malom stanu visetruko isplatilo,jos bi svi troje imali "svoje stanove" u okviru kuce(hebiga to vec treba,ja imam 22 god,burazer 18 ne mozemo vise da zivimo sa kevom),ali ona je ubedjena nazalost da bi nase porodicne ne suglasice(citaj.sukob generacija) ipak resio samo veci stan...kao kuca moze da priceka jos neku godinu.

Poslednja izmena:
Podpuno se slazem sa diskutantima oko predloga pogotovo plivajuceg poda. Samo to je finansijski neisplativo. Opet podici subvufer dobija se na umrtvljenje ali sta ce biti sa kvalitetom reprodukcije istih???

E sad Bato, Bato opet nas dvoje u diskusiji. Ma nema frke ono sto sam predlozio za prozore i vrata mozda je i najbolje resenje. To sam proverio u praksi. Dupla vrata nista tu ne bi uradila. Samo bi daska na vratima svirala sve sa tapacirungom. Zvuk se rasprostire linearno u svim pravcima posebno oni nizih frekvencija odnosno basovi.

Kada zvuk dodje do guste tkanine ona posto slobodno visi i prekriva vrata sve do poda ponasa se kao dijafragma. Odnosno rezonuje tako da se iza nje jako malo basova provuce. Pa zvuk se najbolje provodi preko crvstog pa tecnog i na kraju gasovitog stanja. Znaci zavese od debele tkanine su bolji izbor od dve cvrste pregrade ( vrtata ) pod garantovano!!!

Veci je problem same sobe kao zvucne kutije. Ako se primene sva znanja iz oblasti akustike na kucne uslove dobi ce svemirski brod od sobe :((( a koliko sam ja procitao covek pise da se ne narusi estetski izgled prostorije ili sam mozda pogresno procitao???

Resenje koje sam predlozio je jeftino i za te pare dobice odgovarajuce prigusenje. Sto sada uporedjujemo studijske uslove sa kucnim kada to u praksi nije izvodljivo. Gde ste videli da u studiju ima prozora. Vrata moraju biti vakum od posebne konstrukcije i materijala. Koliko ja znam tako nesto na stovaristima gradjevinskog materijala nema. A da pravi kosta ce ga ludacki.

Ovo sto smo zajedno napisali i svako po nesto dodao je jedino resenje za kucne uslove i nikada ne moze biti studijska prostorija a kamo li gluva komora. Sa tom cinjenicom moramo se pomiriti i traziti ono resenje koje ce zadovoljiti kucne uslove.

Pozdrav svima i tebi druze Bato. Nismo se culi vec odavno. Ma mi starci smo opasni igraci zar ne?!!!

POZ

astrolog je napisao(la):
a koliko sam ja procitao covek pise da se ne narusi estetski izgled prostorije ili sam mozda pogresno procitao???
Dobro si procitao.E sada pitacu ponovo za zid koliko treba da bude debeo izolator da bih izracunao koliko bi smanjio kvadraturu sobe

Stefan1 je napisao(la):
Dobro si procitao.E sada pitacu ponovo za zid koliko treba da bude debeo izolator da bih izracunao koliko bi smanjio kvadraturu sobe

Ma nije problem za zidove jer je debljina par santimetara i nece ti bitno umanjiti sobu.

Za plafon sam napisao ukoliko ugradjujes halogenke sa trafoima. To bi snizilo sobu bar 10cm. I sto kaze Gsin Bata sam snosis rizik od komsiluka mada se ipak ovim operacijama moze prigusiti soba. I nemoj slucajno da ostavljas ni jedan zid prazan jer ti on dodje onda kao membrana. Okaci neke slike, deo regala, police...
Jesi li nekada bio u praznu sobu i probao da govoris ili da vices. Mnogo je akusticna i odzvanja. Cim se namestaj unese stvari odmah budu bolje. Imas osecaj da se zvuk zadrzava u prostoriji. Samo nemoj da mislis da je tu kraj pa da u novom stanu u sobu povalis neku zensku a da te komsija ne cuje. :d

Ja bih ipak isao sa najjeftinijom varijantom jer nesto ces ipak dobiti od umrtvljenja zvuka a i zimi ovakva soba je mnogo toplija. :D

Pozdrav. :wave:

Uglavnom se slazem sa savetima, mada mislim da su sundjeri piramidalnog oblika vrlo zgodni za stavljanje na zid, znam da jako dobro priguse zvuk, ali za subwoofer ces imati problema. Inace neverovatan je osecaj kada se udje u sobu tretiranu pomenutim sundjerima, kao da odjednom ogluvis, ne cuje se apsolutno nista.
Ali za plafon ne uzimaj halogenke ni pod razno. Jos ako stavljas izolaciju pored njih u vidu stiropora, sundjera..., nikako. Imam losa iskustva sa njima, dva puta su se upalili trafoi za njih u jednoj firmi. Zamalo da im izgori cela zgrada, srecom primecivali su na vreme da nesto smrdi. Jeste da izgledaju lepo, ali.... :wall:
Poz

Mx je napisao(la):
Uglavnom se slazem sa savetima, mada mislim da su sundjeri piramidalnog oblika vrlo zgodni za stavljanje na zid, znam da jako dobro priguse zvuk, ali za subwoofer ces imati problema. Inace neverovatan je osecaj kada se udje u sobu tretiranu pomenutim sundjerima, kao da odjednom ogluvis, ne cuje se apsolutno nista.
Ali za plafon ne uzimaj halogenke ni pod razno. Jos ako stavljas izolaciju pored njih u vidu stiropora, sundjera..., nikako. Imam losa iskustva sa njima, dva puta su se upalili trafoi za njih u jednoj firmi. Zamalo da im izgori cela zgrada, srecom primecivali su na vreme da nesto smrdi. Jeste da izgledaju lepo, ali.... :wall:
Poz

MX ti ga bas utupih sa hlogenkama. Tacno je da se trafoi greju i da su bili pozari isto onoliko koliko i od kvarcnih peci koje su stajale na cupavom tepih u spavacoj sobi. :d

Nepostoji ozbiljniji hotel ili upravna zgrada a da nema takvu rasvetu. Da je tako kako pises pola BGD bi izgorelo. Ako je to jedan od problema postoji i solucija hlogenki na 220V i malo greju. Ja na svojoj stonoj ( radnoj ) lampi imam halogenku od 50W. Mogu da je slikam sa malim digitalcem ako Stefan zeli videti.

Za piramidalne sundjere si potpuno u pravu jer kao sto rekoh TV studio se time oblaze. Pitanje je cene i koliko ce onda zid smanjiti prostoriju.

Znaci treba racunati na nekih 5cm debljine sundjera plus rigips ploce oko sve zajedno 7cm debljine izolacije. :smoke:

Stefane pogledaj sve materijale, cene i gde se to moze nabaviti pa javi. Onda se moze imati predstava sta i kako i na koji nacin ugraditi. Bez kalkulacije dzaba je ovo diskusija. Prosetaj noge, raspitaj se pa nam javi. Sta ako recimo nema piramidalnih sundjera pogotovo onih gumenastih i kolika je cena?

Pozdrav svima. :wave:

Samo prijatelski savet, da covek izbegne te halogenke ako je moguce. Ionako one veze nemaju sa temom izolacije.
Inace sundjer piramidalnog oblika (velike piramide) se pravio i kod nas ali u zutoj boji (ruzno izgleda za sobu), i brzo se ukruti i pocne da kruni. jedino sto sam skoro video ako je od ikakve pomoci je:
300x600x30mm sundjer crne boje u obliku piramidica oko 200din.
300x750x35mm tekstil za prigusivanje zvuka? za oko 85din.
(www.elementa.co.yu)
Pozdrav
:wave:

astrolog je napisao(la):
Pozdrav svima i tebi druze Bato. Nismo se culi vec odavno. Ma mi starci smo opasni igraci zar ne?!!!
POZ
Aha, narochito posle 50-te :d . Pozdrav tebi takodje.Nismo se chuli , al' tu sam, muvam se po forumu non-stop.

Zadatak je bio da se smanji prenos zvucne energije kroz zidove , plafon i pod.Ovo sa sundjerima po zidu, a sa UNUTRASNJE strane, po celoj sobi nije dobra ideja, jer nam nije cilj da naravimo "gluvu" sobu nego izlovanu sobu.

Previshe apsorpcionih materijala (sa unutrasnje strane - onih "piramidalnih sundjera ili neshto drugo), ukupno gledano, pravi "gluvu"sobu. Time se smanjuje reverberacija i kada se pretera onda se stvaraju potpuno neprirodni uslovi za slusanje muzike - kao da si na livadi ( poneo si tranzistor i slushash li slushash :,,: ).

Bata je napisao(la):
Aha, narochito posle 50-te :d . Pozdrav tebi takodje.Nismo se chuli , al' tu sam, muvam se po forumu non-stop.

Zadatak je bio da se smanji prenos zvucne energije kroz zidove , plafon i pod.Ovo sa sundjerima po zidu, a sa UNUTRASNJE strane, po celoj sobi nije dobra ideja, jer nam nije cilj da naravimo "gluvu" sobu nego izlovanu sobu.

Previshe apsorpcionih materijala (sa unutrasnje strane - onih "piramidalnih sundjera ili neshto drugo), ukupno gledano, pravi "gluvu"sobu. Time se smanjuje reverberacija i kada se pretera onda se stvaraju potpuno neprirodni uslovi za slusanje muzike - kao da si na livadi ( poneo si tranzistor i slushash li slushash :,,: ).

A sta fali nashim godinama. Nema udarca bez starca. :d

Znas svi smo mi u ovoj temi u pravu. Samo nismo definisali krajnji cilj i to si dobro primetio. Slazem se sa tobom jer i ja mislim da ne treba preterivati ne zbog akustickog steriliteta sobe koliko zbog finansijskih ulaganja i rezultata koji se dobija sto si opet ti vec postovao.

Kada sam bio u pravu gluvu komoru posle par minuta poceo sam da ludim od shuma u usima. Svi cutimo a cuje se nekakav shum. Uopste atmosfera u gluvoj komori je jeziva.

Takodje se slazem da ne treba bash preterivati na umrtvljenju jer ne dobijas onaj "koncertni" zvuk vec ga gubis. E neka se malo i komsiluk stisne i to je najbolje resenje. Iz one prve moje postavke sa vasim dodatim sugestijama dobila bi se za relativno malo para ocekivana izolacija prihvatljiva i za korisnika i za komsiluk. :)

Pozdrav svima. :wave:

astrolog je napisao(la):
Kada sam bio u pravu gluvu komoru posle par minuta poceo sam da ludim od shuma u usima. Svi cutimo a cuje se nekakav shum. Uopste atmosfera u gluvoj komori je jeziva.
Tako i ja kad podjem uveche na spavanje, pa ugasim comp, a ono tishina koja boli ,)

Bata je napisao(la):
Tako i ja kad podjem uveche na spavanje, pa ugasim comp, a ono tishina koja boli ,)

Ma razumem ja tebe Bato. Kad ugasis komp mora da uradis domaci zadatak sto u tvojim odnosno nasim godinama postaje svakim danom sve veci podvig. :d

Dobar je ovaj nas komp za izbegavanje i vatanje krivina koliko ja razumem. Sve sto ti zelim je dan nas sluzi komp kao i naravno ono.. :D

Pozdrav i naravno malo se salim. Nemas ljutis. :wave:

Stefan1 je napisao(la):
U sustini ovi u mojoj zgradi su se ionako navikli da nenormalnu muziku(primer radi moj burazer je letos pravio 5-dnevnu "zurku",znaci muzika 5 dana skoro non stop,posto je bio sam na gajbi,a on je "taze" punoletan pa i sami znate kako se ti 18-godisnjaci ponasaju kada su sami 5 dana na gajbi :)) i niko se od komsiluka nije nesto preteranu zalio,posto su navikli :))

Vidis "pametnice", zbog takvih kao sto ste vas dvojica LowIQBoys, pa ne umete da se ponasate civilizovano a zivite u gradu, u normalnom svetu postoji policija koja vam upada na gajbu u promeni raspored organa u telu. Da ste meni u zgradi, do sada bih vas iselio u neku nedodjiju jer je ona jedino dobra za vas. A tvoje roditelje bih pozvao na odgvornost, a za tebe i tvoj mladjeg punoletnika da vestaci utvrde stepen dusevnog razvoja i uracunjljivosti.
I banujte vise ovakve trolove sa Foruma, ovo je postala bruka! Ljudi se hvale svojim nevaspitanjem i necivilizacijskim ponasanjem.

ps. Postaraj se da nas ubuduce ne smaras sa svojim porodicno stambenim problemima. Za ove prve postoji porodicno savetovaliste ili psiholog, a za ovo drugo odes u banku, dignes kredit, kupis sebi brlog i onda zivis kako zasluzujes.
Ti si potpuno izgubio kompas na ovom forumu.

Poslednja izmena:
Marti Misterija je napisao(la):
Vidis "pametnice", zbog takvih kao sto ste vas dvojica LowIQBoys, pa ne umete da se ponasate civilizovano a zivite u gradu, u normalnom svetu postoji policija koja vam upada na gajbu u promeni raspored organa u telu. Da ste meni u zgradi, do sada bih vas iselio u neku nedodjiju jer je ona jedino dobra za vas. A tvoje roditelje bih pozvao na odgvornost, a za tebe i tvoj mladjeg punoletnika da vestaci utvrde stepen dusevnog razvoja i uracunjljivosti.
I banujte vise ovakve trolove sa Foruma, ovo je postala bruka! Ljudi se hvale svojim nevaspitanjem i necivilizacijskim ponasanjem.

ps. Postaraj se da nas ubuduce ne smaras sa svojim porodicno stambenim problemima. Za ove prve postoji porodicno savetovaliste ili psiholog, a za ovo drugo odes u banku, dignes kredit, kupis sebi brlog i onda zivis kako zasluzujes.
Ti si potpuno izgubio kompas na ovom forumu.

Nemam nameru da se raspravljam sa tobom,na osnovu mojih postova ovde i na elitesecurity-u mozes da zakljucis ko sam ja,a inace ova tema se ne zove "kupujem novi stan" ili slicno vec "zvucna izolacija"...
mene bi ova tvoja replika pogodila,ali posto su svi ostali ovu temu prihvatili onako kako sam ja zamislio,ove tvoje virtuelne pretnje me ni malo ne pogadjaju...znam taj fazon "jak sam na forumu"
o tebi sam,Marti,imao sasvim OK.misljenje i bio si mi simpatican lik,iako nikad nismo usli u ama bilo kakvu diskusiju(bilo sa pozitivnim,bilo sa negativnim konotacijama) i jedino sto sada mogu reci je:
"A bio je cool tip..."

Ronnie Coleman je napisao(la):
A šta misliš, odakle martiju toliko postova... :d

Nemoj tako covek je iz "UnitedEurop" pa mozete da zaglavite HAG. :d

Pa znate da smo na crnoj listi zbog nevaspitanja i nekulture. E sto nas onda ovi JugoZapadnjaci posecuju verovatno se dosadjuju u redu i disciplini. :D

Mi imamo ekoloske brloge a oni ni to. Toliko se zatrovali da sad uvoze i vodu za pice. :d

Mozda se salim ali u svakoj shali pola istine! :smoke:

Ja sam se potrudio da coveku odgovorim jer se pozar ne gasi benzinom sto "misteriozni" nije shvatio. Kako ce ko ziveti i odnositi se prema zivotu njegova je licna stvar ako mene kao clana foruma ne vredja, provocira ili na bilo koji nacin uznemirava.

Ako izoluje sobu od zvucnih talasa u meri koliko to moze, bice bolje i njemu i njegovim komsijama kao sto sam u predhodnom postu pisao.

Pozdrav svim ljudima dobre volje. :wave:

zahvaljujem se i astrologu i svima koji su mi pomogli savetima.

Dragi moj Stefan1,

Pisem ti ovo u nadi da ces mozda razumeti neke stvari. Vidis ovako, gore si napisao mnogo stvari koje nemaju sa civilizovanim ponasanjem i zivotom u gradu. Pokusao sam da ti to skrenem na nacin koji bi bio u rangu tvog ponasanja prema komsijama. Nazalost ti to i dalje ne razumes, sto me pogadja, zaista.
Zakljucio sam ja, kao i mnogi drugi stariji i iskusniji na ovom forumu, ko si ti i kakva je situacija kod tebe. Razumemo tvoje probleme, saosecamo se ponekada sa njima ali nas boli kada vidimo da neki i dalje nastavljaju sa ponasanjem i stavovima koji su asocijalni, kontraproduktivni i puni nebrige za svoju okolinu. Iskreno me pogadja sudbina tvojih komsija, znam bio sam u slicnoj situaciji, bilo je nepodnosljivo! Zivot u takvim okolnostima predstavlja ruzno iskustvo kog covek zeli sto pre da zaboravi. Tvoj post mi je pokrenu lose uspomene i ja sam malo iracionalno reagovao. Izvini!
Ipak probleme koje imas neces resiti pojacavanjem decibela, probleme sa majkom mozes da resis samo vecim razumevanjem godina u kojima se ona nalazi a to zna da bude tesko, cesto nepodnosljivo. razumem te i zelim ti vise strpljenja sa majkom!

Iskreno
Tvoj Marti

Ha ovo je postalo psiholosko savetovaliste :D.
Imam ja jedan mnogo dobar predlog, koji je i jeftiniji i laksi od izolacije sobe.
Kupite burazer i ti slusalice! :,,:
Onda mozes da ih otpanjis koliko hoces, znam da sam ja tako resio problem, mada jedini ja nisam pravio buku u komsiluku. A kada slusate zajedno ziku na zvucnicima, malo utisajte. Mnogo lakse nego zezanje sa izolacijom, a da ne pominjemo subwoofer koji je skoro nemoguce izolovati u zgradama. Ipak je potrebno pojacati zvucnike na neki normalan nivo ukoliko zele da se cuju detalji i uopste dinamika u zvuku. Zato uzmi lepo npr. Sennheiser HD580, mozes i 2 komada pa slusajte buraz i ti istovremeno.
Pozdrav svima :wave:

@Marti
Drago mi je da j tvoj prvi post bio ishitren.
Samo jos ovaj off pa da nastavimo sa temom.Vidi taj moj komsiluk je to drugar,zasluzio.Moja keva je uvek bila ne zasticena,nazalost od 1989 kad smo se doselili ovde gde sada zivimo pa do 2001 dok nisam ja postao punoletan.Znas secam se,jednog "zasedanja" kucnog saveta iz tamo neke 1993-1994 godine kada sam ja imao 10-godina a moj burazer 6,i secam se komsije Mise,koji se tada izdirao na moju kevu i pretio joj,dok smo ja i burazer plakali od straha...e vidis taj moj komsija Misa je sada 2 glave nizi od mene,i mog burazera,nema za leba i radi u GSP,a i vise nije smeker kao sto je bio,znas,ne sme ni mene ni burazera da pogleda u oci nego gleda u pod,vise ni ne pomislja da bilo sta protivureci mojoj kevi,a kamoli nesto vise,posto bi tada na*ebao kao niko do sada,a ja iskreno jedva cekam prvi njegov pogresan "potez" da mu pokazem "ko je gde sada u ovom drustvu,i ko je ko sada".Takodje moj komsija sa sprata secam se drzao je plinske boce u "zajednickoj" prostoriji pored mog stana,isto pocetkom 90-tih iz kojih je izlazio miris plina posto nisu imale korektan ventil,secam se moja keva ga molila da to pomeri za nedaj Boze,i secam se njegovog izraza lica i ono fazon "ako vama i treba da eksplodira",uzivao covek u strahu moje keve,e vidis taj lik vise ne sme da pomisli ni da prdne,licno sam izbacio sve iz zajednicke prostorije uzeo kljuceve,i zabranio svim likovima koji su prema mojoj kevi bili negativni,da ni ne pomisljaju na upotrebu zajednicke prostorije,posto sam sada ja "gazda",ako tako im i treba,da osete malo strah,znas kako sada moju kevu moljakaju na kucnom savetu da oslobodim tu prostoriju(posto sam stavio neke moje stare casopise,i slicne stvari)...i jedan od najdrasticnijih primera iz 1996 ili 97,komsinica iznad mene bila u vezi sa nekim debilom(narkoman valjda otkud znam),i posto smo mi u prizemlju i imamo resetke na balkonu koje su jako zgodne za penjanje na balkon iznad,taj njen ludak,je kada ga ona izbaci iz stana posle uvece se preko mog balkona peo na njen,nije vredelo ni to sto je moja keva vise puta zvala pandure...
...
dakle kao sto vidis to je u 90% slucajeva komsiluk koji mi se ogadio,i sada brate gledam da im se osvetim na sve nacine,ne *ebem ih ni 2%,ni ja ni burazer,ponasamo sa bahato,muziku odvrcemo do daske,da vide kako izgleda kada stasa nova-besna generacija.Znas vecina u zgradi misli da sam ja mangup,(da ne kazem kriminalac) posto sam takve konstitucije,kratko osisan i slicno,u pocetku mi je to smetalo ali sada ne,posto znam da vise one probleme necu imati i da cu kevu zastititi od majmuna i debila kojima smo okruzeni(nazalost sada imamo medjusobne konflikte zbog nekih porodicnih problema)...
...
nadam se da si shvatio zasto smo besni na taj komsiluk i zasto se ponasamo tako kako se ponasamo,zasluzili su,znam da to u normalnom svetu nije normalno,ali ni ono sto su oni radili nama nije bilo normalno i bilo bi kaznjivo da smo u nekoj normalnoj zemlji nadam se da si sada sve razumeo

ako te neko prijavi muriji, mozes da zavrsis sa pavom prijavom i da platis kaznu oko 5000 dinara.

he he, pa ovo k'o u spanskim serijama! Lepa Anastasija se zabavlja sa zlim Hezusom, koji kada se napije radi svakakve stvari, zbog kojih biva izbacen iz stana, pa je posle prinudjen da se penje preko balkona! Drugi komsija je tajkun Ignasio, koji se obogatio prodavajuci plinske boce, koje je cuvao u zajednickim prostorijama, ne obaziruci se pritom na molbe zaplasenog lokalnog zivlja koje je molilo da teror prestane! Ne smemo zaboraviti ni gastarbajtera, misterioznog Martina, kome su se na sve ovo vratila ruzna secanja iz detinjstva.... Ljudi, pa odoh ja da pisem scenario-mozda se i obogatim!

p.s. evo i u mom komsiluku gruva neka teska narodnjacina od koje ne moze da se spava, a vidite koliko je sati!
poz!

pazi vamo

Само да кажем да се стиропор НЕ КОРИСТИ за звучну изолацију, јер му је густина превише мала. Добар звучни изолатор треба да је мека супстанца велике густине. Пример је минерална вуна (стаклена такође није добра), а најбоља су спец. решења типа Азмафона (www.azma.co.yu). Још боље је схватити да нисте сами у згради. :guitar:

Eh, kada ovo vidim bas mi je drago sto sam u kuci. Pre neki dan mi je naprs'o prozor kada sam probao neko pojacalo 2 x 250 RMS sa dva bas bina i cetiri kutije :)

Interesuje me kad je astrolog pomenuo kutije za jaja jel mislio samo da se tim postize efekat veceg prostora ili se i izoluje zvuk i ako se izoluje u kolikoj mjeri?Jel se te skoljke lijepe direktno na zid ili kako?nije mi vazna estetika jer sa bendom vjezbam u garazi!

ako te nije briga za estetiku, sundjer stiropor i kutija za jaja ce sasvim lepo odraditi posao...govorim ti iz licnog iskustva...samo se bas(od bubnja) lagano cuje ispred garaze

Nazad
Vrh Dno