Šta je novo?

Zvanicna Vista tema

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Planiram da danas instalram Vistu x64 i Ubuntu Linux x64 varijantu pa me interesuje da li je princip isti kao i dok XP-a i Linux-a..??
Prvo Vista pa onda Ubuntu kako bi Grub bio boot menagdzer.. ?!

Pa iz Viste uz pomoc BCD easy mozes u njenom boot menageru dodati Linux tako da ti ne treba Grub..
A Ubuntu takodje dodaje automacki Vistu u svom Grub-u tako da i to funkcionise pod uslovom da Vista nema u boot loaderu aktivacioni hack.. gde bi Grub i njega izbrisao tako da bi izgubio validnost "legalnog" sistema

Odradio sam na osnovu moje dileme..
Znao sam postupak za XP i Ubuntu nego rekoh da pitam da se mozda nesto ne razlikuje u kombinaciji Vista x64 i Ubuntu x64.
Hvala u svakom slucaju.

Kako smanjiti drljanje po hardu? Kupio sam juce jos 2GB memorije tako da sada imam 4GB ali se nista nije promenilo - Vista i dalje drlja.

to drljanje je verovatno prefetch i traje par minuta posle dizanja sistema, uglavnom u daljem radu prakticno ne smeta jer se izvrsava pod malim prioritetom i uz duzi rad sistema sve je manje izrazeno

Ja imam 1.5 GB RAM-a, i uopšte mi ne drlja po diskovima, bar ne da primetim, a sistem radi normalno, živahno, kako treba
eusa_think.gif

to drljanje je verovatno prefetch i traje par minuta posle dizanja sistema, uglavnom u daljem radu prakticno ne smeta jer se izvrsava pod malim prioritetom i uz duzi rad sistema sve je manje izrazeno

Nije uvek. Iskljuci u task scheduleru disk defragmenter.
Vidi sta je jos u tom task scheduleru.

Kako smanjiti drljanje po hardu? Kupio sam juce jos 2GB memorije tako da sada imam 4GB ali se nista nije promenilo - Vista i dalje drlja.

kao sto rece zeljko,
a ako je i posle dizanja sistema ucestalo
probaj da iskljucis inedxing servis.

Poslednja izmena:
Strelica i naziv Shortcut

KAo da skinem "Shortcut to.." i strelicu sa precice na desktopu i verziju u donjem desnom uglu ?

Ljudi, treba mi pomoć.
Imam 6600 GT sa S-Video tv izlazom. Vista Ultimate 32bit, i uredno instalirati poslednji nVidia drajveri. Sve je radilo OK, do danas kad sam Media centar probao na tv-u, i odlučio da optimizujem prikaz na tv-u. Sve je radilo OK, isključio sam tv-out nakon toga, međutim, danas kad sam ga ponovo uključio, refresh rate na TV-u neće preko 25 Hz, što je odvratno malo, ranije je bilo 60 Hz. Sve sam živo probao, reinstalirao drivere, brisao iz sistema monitor, pa ga vraćao, jok, neće preko 25 Hz na TV-u, pa to ti je. Što je najčudnije, kad pokrenem Media Cetar, on ode na TV, i slika fantastična, sigurno je 60 HZ, poznajem svoj tv, čim isključim Media centar, opet se slika na tv-u vrati u 25 Hz. Vratim ja Media Centar na monitor, podesim ga za monitor, ali slika na tv-u ostaje 25 Hz i ne mogu da je promenim nikako. Stvarno više nemam ideja, verovatno je taj Media Centar nešto poremetio, ne znam šta, da ga 'bem, ako je neko imao i uspešno rešio ovaj problem, nek' javi kako ga je rešio, poludeh više :mad:

danas ubacih jos 2gb memorije,
sta sad sta sad?
ploca prilikom posta vidi 3008mb,
vista "vidi" 4gb,
task manager vidi 3008mb,
kako bar da dobijem jos 500mb?
mozda novi BIOS od poloce?

Prilozi

• mem2.JPG
    mem2.JPG
    59.7 KB · Pregleda: 84
  • mem3.JPG
    mem3.JPG
    22.4 KB · Pregleda: 58
32-bitni operativni siste ne moze da vidi vise od tih 3-3.5 gb ram memorije...samo 64-bitni moze...ukucaj u google pa procitaj ceo tekst...znaci nije problem do kompjutera tj hardvera vec je to limitacija os-a

Da, ali samo da ih vidi, nista vise od toga ;) (x86, naravno)

32-bitni operativni siste ne moze da vidi vise od tih 3-3.5 gb ram memorije...samo 64-bitni moze...ukucaj u google pa procitaj ceo tekst...znaci nije problem do kompjutera tj hardvera vec je to limitacija os-a
da zato sam i stavio vista "vidi" 4.0, znam da je hardware ok,

Vista SP1 bi trebalo da vidi svih 4GB
samo ih vidi i nista vise od toga :), max korisi 3.5

Da, ali samo da ih vidi, nista vise od toga ;) (x86, naravno)
naravno x86,

ok cu googlam,
ali moje pitanje je kako dodat jos tih 500mb,
to se nesto radi pomocu switcheva?

Poslednja izmena:
Ja imam problema oko instalacije Viste x64 sp1. Kada dodje do kraja, ispise Completing Installation... i tu stane. Ostavio sam ga tako jedno sat vremena, medjutim nista...
Malo sam proguglao i vidim da masa ljudi ima isti problem, ali nigde nisam nasao resenje. :(
Jel zna neko kako moze ovo da se resi?

Vrh Dno