Šta je novo?

Zvanicna Vista tema

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
- ako ima (ne koristim ga), neka exclude lista?
- promeni software
- ...

Situacija je sledeća:
Na manjem disku mi je instaliran XP i to je oduvek bio C: drive
Na veći sam instalirao Vistu i taj disk XP vidi kao D:
Međutim, kada se Vista podigne onda se diskovi obrnu tj. za Vistu veći disk je C: a manji D:
Problem nastaje kada (verovatno) System Mechanic odradi posao i gomilu shortcut-ova i njihovih ikona iz Viste prebaci sa C: (kako ga vidi Vista) na D: (kako ga vidi XP u kome radi SM)

Probaj da podesis, ako je moguce, da taj SM "popravlja" shortcutove samo na sistemskoj particiji, iz Viste na Vistinoj, a iz XP-a na XP-ovoj.

Izasli novi drajveri Forceware Vista 97.52 (x86) i radi 1440 x 900 na DVI izlazu.

Za one koji poseduju Sweex-ovu web kamericu, sa generickim drajverima za nju koji dolaze sa update-om Viste, i uz software sa njenig prateceg diska, radi perfektno u Visti i lepo se integrise u trilian, Skype i Yahoo.

Molim bez pitanja oko ”aktivacije viste” i odgovora u stilu - javi mi se na PM/email da bih ti poslao krek.

To je najstrozije zabranjeno i za to ide ban.

Hvala na razumevanju, jednostavno mora tako.

zanimljivo... a kako nije zabranjeno da se pise o ilegalnom operativnom sistemu na 16 strana, u kom ucestvuju i moderatori. kako je neko uspeo da nabavi legalan cd key, ako znamo da vista traje 30 dana, znaci od novembra sada nebi trebalo nikome vise da radi :)

Pa kada se prica o visti sto ne bi moglo i to da se odnosu na beta2, rc1i rc2 koje je svako mogao da instalira i da dobije legalan cd key od MS-a.Ova prica se ne odnosi samo na onu finalnu verziju RTM, vec se moze odnositi i na druge legalne verzije.

Kako radi kablovki modem Motorola radijus Vectora na visti. Mislim, dali ga prepoznaje.

Meni igrice rade katastrofa sporo. Makina ima 2GB RAM, 6800 graficku i Dual core proc. i Audigy 2 Value. Ukljucio sam f.e.a.r. i imam par frejmova u sekundi. Probao da menjam drajvere, ali ista prica sa svakim. Kakva su vasa iskustva. Cak i u 1024 bez AA i AF radi sa jednosifrenim brojem frejmova. Nije mi jasno... NA XP-u je sa istim setovanjima leteo

Ja sam na Ultimate probao X3 Reunion i Warhammer40.000:Dark Crusade, cak nisam ni instalirao ponovo vec sam startovao vec instaliranu sa particije gde je XP i obe su radile bez problema. Inace imam Athlon XP 3000+ (barton), nForce2, ATI X800XT, 1 Gb RAM.
Takodje sam instalirao ATI-jev drajver i radi ok. Inace X3 je ekstra zahtevan sto se tice RAM-a, cini mi se da malo brze ucitava na Visti. Nadam se da ce biti jos bolje sa 2GB RAM-a.
Inace cini mi se da je filtriranje tekstura malo drugacije, iako je podesavanje u Catalystu i igrici isto kao u XP. Verovatno ima neke veza sa DirectX-om.

Jel neko prckao oko WinSAT-a u Visti? Nesto mi je sumnjiv taj njihov progamcic. Kada sam igrao Dark Crusade cini mi se da je filtriranje tekstura terena na ivicama ekrana bilo malo losijeg kvaliteta nego u centralnom delu iako su u drajveru i igrici ista podesavanja kao i u XP-u.:wall:
Negde sam procitao da ovaj WinSAT moze da iskljucuje ili sam podesava funkcije grafike kako bi "poboljsao performanse" u igricama i drugim programima, :wall: a takodje i da preporucuje nadogradnju hardware-a.:trust:
Sjajno, jos mi je samo falio program koji ce da mi obara kvalitet grafike kako bi me nagovorio da nadogradim hardware.:mad:

mislim da ce do finalne verzije biti jos brdo ispravki sto se viste tice. inace je cool

Imam konstantan problem sa instalacijom..naime..prvo sam pokusao da simim 32bit verziju , i instalacija je blokirala. pomislio sam da je do same instalacije pa nisam bio lenj i pokusao da snimim i 64bit verziju ali problem se i dalje pojavljuje. mislio sam da je do harda jer sam do sada pokusavao da snimim na 40gb particiju starog 80gb ide maxtora. medjutim danas sam pokusao da snimim vistu na nov 250gb WD ali problem se i dalje pojavljuje i uvek pri zavrsavanju instalacije..kad pise finishing instalation. Da li neko ima predstavu sta moze da prouzrokuje ovo..na kraju sam zivaca :mad: :mad: :mad: . Masina je ispod avatara.

Imam konstantan problem sa instalacijom..naime..prvo sam pokusao da simim 32bit verziju , i instalacija je blokirala. pomislio sam da je do same instalacije pa nisam bio lenj i pokusao da snimim i 64bit verziju ali problem se i dalje pojavljuje. mislio sam da je do harda jer sam do sada pokusavao da snimim na 40gb particiju starog 80gb ide maxtora. medjutim danas sam pokusao da snimim vistu na nov 250gb WD ali problem se i dalje pojavljuje i uvek pri zavrsavanju instalacije..kad pise finishing instalation. Da li neko ima predstavu sta moze da prouzrokuje ovo..na kraju sam zivaca :mad: :mad: :mad: . Masina je ispod avatara.

Imam isti problem. Prilikom "Finishing instalation" komp jednostavno ostane na tom screen-u i nista se ne desava (ostavio sam ga jednom i celu noc ali nista:) ) . Na nekom UK forumu sam naisao na neke likove kojima se isto desava i u poslednjem postu su utvrdili da su svi (njih cetvorica) pokusali da instaliraju Vistu preko LiteOn DVD drajva (koji i ja imam). Vidim da je tvoj DVD Nec-ov pa nesto nisam siguran da je do toga.
Inace, ne vidim bilo kakvu slicnost izmedju nasih konfiguracija pa nemam i neki "hint" od koga bi mogli da krenemo u resenje naseg problema.

Ako neko ima neko resenje...

Unapred zahvalan

Pozdrav

Poslednja izmena:
zna li neko gde se "omogucava" horizontal span ? imam 2 monitora,i nigde nemogu da nadjem opciju da mi razvuce sliku preko oba... a i kad stavim rezoluciju na 1280,posle restarta se vraca default rezolucija ? :(

Uspeo sam!!!

Iskljuci u BIOS-u mreznu karticu i svaki vid prikljucaka na internet. Meni je uspela instalacija iz prve kada sam u BIOS-u iskljucio mreznu. Od ostalih stvari koje sam menjao jos je i to sto sam monitor ukljucio na drugi DVI (mada je to bilo resenje za one kojima se prikazivao samo blank screen posle finishing installation).

Pozdrav

Uspeo sam!!!

Iskljuci u BIOS-u mreznu karticu i svaki vid prikljucaka na internet. Meni je uspela instalacija iz prve kada sam u BIOS-u iskljucio mreznu. Od ostalih stvari koje sam menjao jos je i to sto sam monitor ukljucio na drugi DVI (mada je to bilo resenje za one kojima se prikazivao samo blank screen posle finishing installation).

Pozdrav

Od verzije 5536 pa do ove finalne, ni sa jednom nisam imao taj problem, i nista nisam iskljucivao u BIOS-u, pogotovo ne mreznu i WLAN. Jedino sto nikada nisam radio instalaciju iz XP-a.
Jednostavno podesis u BIOS-u da ti prvi boot bude CDROM, turis DVD i zaboravis. Doduse, ima par klikova ;)

Uspeo sam!!!

Pozdrav

Ajd bas cu da pokusam..hvala za info, pa cu javiti sutra da li je uspelo. tnx again :wave:
Neki su me savetovali da moze da bude do rama, ali mi je bilo debilno jer ga nemam bukvalno ni mesec dana, a kupljen je nov (neotpakovan) pod garancijom.

Ja imam (skoro) istu ploču, ZNF3-250 i Corsair cmx4400. Ista stvar mi se dešava(la). Kad stavim 1 memorijski modul sv je OK ali čim stavim i drugi blokira. Probao sam i da nasnimim samo sa jednim pa onda da stavim i drugi ali opet blokira, nekad na onaj Welcome skrin a nekad po ulasku u Windows. Neki je zez do ploče. Baš sam sa Gedžom pričao o tome i on mi je rekao da je imao isti slučaj samo sa Win2003 server i da ga je riješio flešovanjem biosa. E sad ja to nijesam probao, mrzi me a i chaintech je ukinuo podršku za ploče (valjda ih ne prave više), imaš samo download na Usa i još ne znam kojem sajtu. Probaj pa da vidimo ima li kakvog rješenja.

Ja imam (skoro) istu ploču, ZNF3-250 i Corsair cmx4400. Ista stvar mi se dešava(la). Kad stavim 1 memorijski modul sv je OK ali čim stavim i drugi blokira. Probao sam i da nasnimim samo sa jednim pa onda da stavim i drugi ali opet blokira, nekad na onaj Welcome skrin a nekad po ulasku u Windows. Neki je zez do ploče. Baš sam sa Gedžom pričao o tome i on mi je rekao da je imao isti slučaj samo sa Win2003 server i da ga je riješio flešovanjem biosa. E sad ja to nijesam probao, mrzi me a i chaintech je ukinuo podršku za ploče (valjda ih ne prave više), imaš samo download na Usa i još ne znam kojem sajtu. Probaj pa da vidimo ima li kakvog rješenja.

Da, u pravu si..i meni su pale obe stvari na pamet ali bios je poslednji koji je izasao za moju plocu..a i ram sam hteo da promenim,tj da zamenim mesto modulima..ali iskreno to bi mi bila poslednja solucija jer imam sonic tower hladnjak, a da bi zamenio ram moram njega da odsrafljujem i sta sve ne..tako da cu prvo pokusati sa ran-ovom idejom. Poz

I na koji nacin ovo pomaze ljudima koji imaju dati problem ? :wall:

Konfiguracije su im OK, i tu nije problem, instalacije Viste smo svi skinuli sa skoro istog mesta pa ni tu nije problem. Znaci, verovatno grese negde u postupku instalacije, koji je u sustini veoma jednostavan, ali su prevideli nesto. Rekao sam to samo da bih im skrenuo paznju da preispitaju postupak.
Sumnjam da su bas takvi pocetnici, pa da im kacim ovde video prikaz same instalacije i kompletan tut.
A ako mislis da treba bas udzbenik i da jedino on pomaze, okacicu i to.

Konfiguracije su im OK, i tu nije problem, instalacije Viste smo svi skinuli sa skoro istog mesta pa ni tu nije problem. Znaci, verovatno grese negde u postupku instalacije, koji je u sustini veoma jednostavan, ali su prevideli nesto. Rekao sam to samo da bih im skrenuo paznju da preispitaju postupak.
Sumnjam da su bas takvi pocetnici, pa da im kacim ovde video prikaz same instalacije i kompletan tut.

Mislim da nigde ne mozes pogresiti u postupku same instalacije posto te nista skoro i ne pita :) . Mala je razlika i u odnosu na Win XP, 2000, ME, 98, 95 koje sam instalirao milion puta na razlicitim konfiguracijama pa tako mislim da imam iskustva u instaliranju OS.
Nas problem (i prema nekim stranim forumima i mnogih drugih sirom sveta) se nalazi u samoj instalacionoj rutini koja ocigledno ima neki bug. Konfiguracije na kojima nije uspela instalacija Viste su toliko razlicite da skoro da i nema neke zakonitosti (resenja su razlicita: kod mene je to 1.iskljucivanje mrezne, kod drugih 2. obavezan clean install (cak i format particije iz same instalacije), 3. instaliranje sa drugog DVD uredjaja, 4. rezanje instalacionog diska na manjim brzinama, 5. update BIOS-a, 6. nekompatibilnost mem. modula...).

Pozdrav

..... obavezan clean install (cak i format particije iz same instalacije), .... rezanje instalacionog diska na manjim brzinama ...

Upravo na ove dve stvari sam mislio, posebno na onaj format iz same instalacije. Kad god sam propustio tu radnju pojavljivali su se simptomi slicni vasim, pa ispocetka.
Jedino sto je kod finalne verzije ta opcija za format iz same instalacije malo "sakrivena" pa se ponekad dogodi da je covek jednostavno propusti.

Da budem iskren nisam video format iz same instalacije iako sam radio boot i sa cd-a (sekvnca posle biosa) i boot iz windowsa..mada sam svaki put radio format particije na koju sam hteo da snimim sistem iz samog windowsa..pa ne znam da li to moze da bude greska?

Da budem iskren nisam video format iz same instalacije iako sam radio boot i sa cd-a (sekvnca posle biosa) i boot iz windowsa..mada sam svaki put radio format particije na koju sam hteo da snimim sistem iz samog windowsa..pa ne znam da li to moze da bude greska?

Obrati paznju na trenutak kada ti prikaze disk na kojoj ce biti instalacija:
pise ovako : Disk 0 Unalocaded Space
Dole desno u tom prozoru imas opciju gde treba da izaberes Format.

Edit: evo i slicica

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    65.8 KB · Pregleda: 229
Poslednja izmena:

OFF:

Nastupash arogantno u stilu (karikiram) "I ja imam case u kuci, ali nikada nisam razbio ni jednu" ?

Umesto shto si post-ovao po principu: "Neznas ni OS pravilno da instalirash", mogao si lepo odmah da napishesh citirani post i izbegnesh reakcije ovog tipa. Ton prethodnog posta neshto teshko moze da se uzme kao prikladan za komunikaciju na ovakvom forumu.

Jurke je napisao(la):

U ovome se ocigledno ogleda tvoja spremnost na pomoc, posto u predhodnom postu nisi dao ni jednu korisnu informaciju?

/OFF

Poslednja izmena:
Vidim ja da meni nema viste u dogledno vreme..pokusao sam sa svim savetima i nece pa nece. Posle dugog tumaranja u biosu, na netu sam nasao da je moju on board lan karticu nemoguce iskljuciti pa sam samo izvukao ethernet kabl..i formatirao sam disk kako ste rekli medjutim nece pa nece...jos mi je jedino preostala neka kombinacija sa memorijskim modulima.
Ipak hvala svima na savetima :wave:

OZZY93 @
A koliko si siguran u taj DVD na kome je instalacija?
Mozda da probas sa instalacijom od nekog drugog kome je to uspelo, ili ako imas taj *.iso fajl koji si skinuo da ga ponovo narezes nekom brzinom bliskoj minimalnoj brzini rezanja?
Video sam da i drugi ljudi imaju nf3 i Kingstone, pa im radi Vista, sto znaci da nije do toga.

Nazad
Vrh Dno