Šta je novo?

Zvanican izlazak playstation 3

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prva vest nije nishta chudna, tako to radi kada ulecesh veliku kintu i gde postoji rizik (ne kazem da ima shanse da se neshto promeni u vezi PS3)

Druga vest je takodje potpuno normalna stvar. Pada prodaja PS2 igara jer se blizi izlazak PS3. Mnogo je smeshnija chinjenica da Xbox 360 nikako nije uticao na prodaju PS2 konzola i igara, a izlazak next gen konzole znachi i pad prodaje last-gen konzola i igara, i to se prvi put u istoriji nije desilo (kao i josh gomila stvari u vezi X360 prvi put u istoriji :)).

genuine je napisao(la):
pa precnik je u mm povrsina u kvadratnim mm... to je bas veliki procesor

Ljudi, ovo je matematika iz osnovne skole.

Precnik vafera je 300mm, a povrsina procesora je ~225mm^2. Ako idealno uzmemo da je kvadratnog oblika, to znaci da procesor ima stranicu = koren iz 225 mm, tj. 15mm. Dakle, po duzini, iduci precnikom bi moglo da se slozi nesto manje od 20 procesora.
Ili, r=300/2=150mm.
Povrsina vafera=r^2*pi =~ 70k mm^2
Kada bi se mogla iskorstiti cela povrsina vafera (idealan slucaj) iz njega bi se moglo dobiti oko 315 procesora.
U realnosti je ovaj broj manji, zbog kruznog oblika vafera, i verovatno, neidealnog oblika procesora, kakav god bio idealan oblik.

Zekaleon NHF ali ako nakon 3 nedelje ima još onih koji to nisu ukapirali bolje da ne prate ovaj (i mnoge druge) topike :)

Jel bese Drajver tvrdio da ce do kraja godine Sony isporuciti 4-5 miliona PS3-ki??
Ako jeste (a uvek mozemo da proverimo sherachovanjem foruma ;))
Onda se zaneo:

http://www.gamespot.com/news/6156046.html

Prosto je neverovatno da oni jos uvek nisu zapoceli proizvodnju!!!
A do izlaska ima 3 meseca!

Sony u opste nije skapirao pravila igre kako treba i mislio je da ima celo konzolasho trziste za sebe! Sto se njih tice, oni da nisu morali ne bi PS3 izbacili pre bozzicne sezone 2007!
Klasicnu gresku su svojevremeno uradili svi koji su se bavili biznsom na trzistu grafickih kartica. Sve ih je 'vidija sa'ranila sa ciklusom - nova arhitektura svake godine,a osvezzenje postojece na 6 meseci! I ATI bi pukao da nije ispratio ritam. Na slicnu foru Intel planira da skenya AMD, tako sto ce na svakih 18 meseci izbacivati novu arhitekturu. Do sada su to cinili na svakih 5 godina! E tako je M$ malo pozzurio i zatekao Sony sa spushtenim gardom. Kada Sony krene da razradjuje PS3, Microsoft ce da izbaci XBOX-neshto... ma to je mashina u kojoj nema zaustavljanja!

Cekaj, siguran sam da sam negde procitao da je Asus vec isporucio odredjen
broj konzola Sony-ju, i da bi trebalo da im isporucuje po 200.000 komada
mesecno do kraja godine :trust:

Poslednja izmena:
Yankee Group revealed that despite intense competition from Microsoft and Nintendo, the Sony PlayStation 3 will lead sales in North America - though by a narrow margin. As a result of video game consoles' emergence as platforms for digital distribution, Microsoft and Sony are engaged in a bruising battle for market dominance. Microsoft is off to a fast start, launching the Xbox 360 nearly 12 months before the PlayStation 3. However, by the time third-generation consoles reach market maturity in 2011, the PlayStation 3 will once again be the market leader.

Can Sony Hold Off Microsoft as Video Game Consoles Emerge as a Platform for Digital Distribution? PlayStation 3 will have sold about 30 million units and account for 44% of cumulative third-generation console sales in North America. Comparatively, Microsoft will have sold nearly 27 million units by 2011, accounting for 40% of the market and Nintendo will have sold just over 11 million units, accounting for 16% of the market.

Additional findings in this Yankee Group DecisionNote include the following:

• Overall, fewer consoles will be sold this generation. Yankee Group anticipates that as a result of higher console prices, overall unit sales will lag the previous generation of consoles (i.e., PS2, Xbox and GameCube).
• Microsoft will put significant price pressure on Sony during the PS3's lifecycle. In addition to starting at a lower price than the PS3, Microsoft is well positioned to make a large price cut in the spring of 2007 and each year thereafter—putting significant price pressure on Sony.

www.yankeegroup.com

Jeste, ja sam rekao da ce biti 4 miliona konzola, neshto sam se prerachunao. Bice 2 miliona do nove godine, i sve ide po planu, kakve veze ima shto nisu pocheli sa sklapanjem. Bitnije je da imaju delove u velikoj kolichini, a pochece 2 meseca pred launch, znachi u septembru.

LOL
Pa neka rade 25 dana mesecno i neka rade 24h bez prestanka (dva meseca), to znaci da svakog MINUTA treba da bude gotovo 28 konzola (milion mesecno)! Ili drugacije receno jednu konzolu sklapaju za ~2 sekunde!! Naravno testiranje nisam uzeo u obzir!

Ne razumem, ti hocesh da kazesh da oni nece stici da isporuche toliko konzola na vreme ili shta ? Jel to znachi da treba da ochekujemo informaciju kako je konzola odlozena ?

Sony je ako ne najjacha, onda medju najjachim firmama shto se tiche resursa. Imaju najmodernije fabrike po chitavom svetu. Microsoft je skoro milion konzola napravio samo u fabrikama u kini, a krenuo je sa proizvodnjom manje od dva meseca pred launch.

Ne kapiram zašto je to toliko bitno. Neka bude i 200k konzola, kakve veze ima. Ako Sony hoće da zaradi više neka ih više i napravi pa prodaje, šta to mene kao korisnika briga. Hoću samo da vidim konačno mogućnosti konzole, odnosno da li može da tera F.E.A.R. kako valja :d

pa kazu da moze, ali meni oni shotovi izgledaju bezveze.... nekako isprano... detaljnost textura podseca na PS2!

MAD_MUzzY je napisao(la):
Da ,kaze da nece stici da isporice toliko konzola na vreme. I meni ovo zvuci kao SF. Ako uspeju, svaka im cast.

Manjak konzola ce biti i ako isporuche 4 miliona, tako da je i 2 mil malo, i ne verujem da ce Sony da uradi ko microsoft i da izbaci konzole za shachicu ljudi.

filipenko je napisao(la):
Ne kapiram zašto je to toliko bitno. Neka bude i 200k konzola, kakve veze ima. Ako Sony hoće da zaradi više neka ih više i napravi pa prodaje, šta to mene kao korisnika briga. Hoću samo da vidim konačno mogućnosti konzole, odnosno da li može da tera F.E.A.R. kako valja :d

Nije fora u tome da li hoce ili nece da zaradi, nego jednostavno fizichki ne moze. Za toliko novog hardvera na jednom mestu sigurno nije lako organizovati proizvodnju, premostiti probleme itd.

A shto se tiche FEARa, ne mislish valjda da PS3 to ne moze da "izvuche" kao na PCu ? :) Stvar je u tome shto zavisi od onoga ko ga bude portovao, s obzirom da josh nema jednog razvojnog tima koji to zna ljudski osim SCE, a oni nece portovati FEAR :)

Nedjo je napisao(la):
pa kazu da moze, ali meni oni shotovi izgledaju bezveze.... nekako isprano... detaljnost textura podseca na PS2!

Nisi ti video PS2 :)

U pravu si, nije detaljno kao na PCu, ali ja na onim shotovima vidim mnogo bolje senchenje nego na PCu gde je jadno. U svakom sluchaju prochitaj komentar na filipenkov post, nema to veze sa PS3 hardverom, vec sa onim koji ga bude "exploitovao", ovo je tek pochetak, a svaki pochetak je tezak :D

Neke igre su vec najavljene za 1080p, recimo Lair. Za koju godinu ce sigurno svaka poshtena igra raditi i u 1080p. Sada to nije potrebno, i vrlo je teshko, jer 1. Nema HDTVa koji to podrzavaju (aka preskupi su), a 2. Treba malo vremena da provale PS3, pa ce im za koju godinu biti lakshe da naprave igru u tolikoj rezoluciji a da nema problema sa framerateom.

Sve i svoje vreme, PC se nije odmakao od ~720p godinama, i to nije na vidiku :)

Poslednja izmena:
Drajver - brate gde god vidim da se pominje s od sony-ja eto ga on.. Da te vide ovi iz sonija pa ladno bi dobio stan od njih :).. Ti ko da radis za sony - jel te placaju majku li im kapitalisticku :).. Utera im ti milione srba u dzep :),, Pa koji je tvoj deo pobogu covece.. :banana: Jel imas ti nesto od svega toga? :banana:

A sad kao ozbiljno..

Posto vidim da si expert cekni ovo
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=105281&page=3

Toliko si me isprzio na taj ps3 da mozgam koji monitor - lcd tv - hdtv da uzmem a da mogu da ga koristim i za ps3 i za PC i da spreman docekam taj famozni ps3.. Ako je ikako moguce za buzet od 1200E naci nesto tako ? Al da taj HDTV ili LCD TV bude upotrebljiv i za recimo 3dmax znaci za graficke programe - da ima ozbiljan prikaz.. Za sada mozgam oko 2 kandidata http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?sid=11009 BenQDV3251 ili http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?sid=10078 Samsung 244T? Mozda ti znas za nesto pametnije ? Ovaj BenQDV3251 mi se svidja zbog dijagonale 32 inca - killzone na tome - dezintegracija :).. A dal ce ps3 igre podrzavati taj wide fazon ? posto svi veci monitori su 16:9 wide.. Jel ima nesto slicno tom BenQDV3251 al da moze da se kaci i na PC i da bude upotrebljivo za grafiku?

Kad ce bre vise taj ps3 - ali ako ne bude podrzavao misa i tastaturu u igrama (pogotovo u fps) - dzaba ga sklapaju :)

Hoću samo da vidim konačno mogućnosti konzole, odnosno da li može da tera F.E.A.R. kako valja :d
Sto FEAR? pa na 7600GT-u, [email protected] i 2GB FEAR leti u 1024*768... dok Oblivion na istoj konfiguraciji u 800*600 oce da padne ispod 30fps...

Sony moze da objavi da ce isporuciti 10 miliona konzola kako uopste proveriti da je to istina. Sto se tice uspeha PS2 to vise niko nece ponoviti pa ni Sony...

driver je napisao(la):
Neke igre su vec najavljene za 1080p, recimo Lair. Za koju godinu ce sigurno svaka poshtena igra raditi i u 1080p. Sada to nije potrebno, i vrlo je teshko, jer 1. Nema HDTVa koji to podrzavaju (aka preskupi su), a 2. Treba malo vremena da provale PS3, pa ce im za koju godinu biti lakshe da naprave igru u tolikoj rezoluciji a da nema problema sa framerateom.

Sve i svoje vreme, PC se nije odmakao od ~720p godinama, i to nije na vidiku :)
?
Sve igre na PC-u godinama imaju podršku za 1600x1200, a ne sećam se igre u poslednjih godinu dana (iole pristojnije) koja ne radi najnormalnije u 1080p rezoluciji. O tome pričaš napamet :d Druga je stvar što ljudi nemaju tolike monitore pa da vide ponuđene opcije. Sve živo, od Obliviona do X3 Reuniona daje najnormalnije 1920x1080 rezoluciju, a u najgorem slučaju se editovanjem ini ili nekog sličnog fajla ista može omogućiti. Naravno, ako se poseduje odgovarajući monitor.

Elem, opet ponavljam - koga briga da li će oni stići da isporuče 2 miliona ili 1.5 miliona konzola? Kao da se to neće rasprodati i kao da oni svaki eventualni zaostatak neće nadoknaditi za mesec dana. Mnogo bitno. Važno je da to sve dobro radi i da krene sa dobrom podrškom u vidu igara...

Haludza je napisao(la):
Posto vidim da si expert cekni ovo
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=105281&page=3

Toliko si me isprzio na taj ps3 da mozgam koji monitor - lcd tv - hdtv da uzmem a da mogu da ga koristim i za ps3 i za PC i da spreman docekam taj famozni ps3.. Ako je ikako moguce za buzet od 1200E naci nesto tako ? Al da taj HDTV ili LCD TV bude upotrebljiv i za recimo 3dmax znaci za graficke programe - da ima ozbiljan prikaz.. Za sada mozgam oko 2 kandidata http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?sid=11009 BenQDV3251 ili http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?sid=10078 Samsung 244T? Mozda ti znas za nesto pametnije ? Ovaj BenQDV3251 mi se svidja zbog dijagonale 32 inca - killzone na tome - dezintegracija :).. A dal ce ps3 igre podrzavati taj wide fazon ? posto svi veci monitori su 16:9 wide.. Jel ima nesto slicno tom BenQDV3251 al da moze da se kaci i na PC i da bude upotrebljivo za grafiku?

Kad ce bre vise taj ps3 - ali ako ne bude podrzavao misa i tastaturu u igrama (pogotovo u fps) - dzaba ga sklapaju :)

Sve igre su u nativnoj HDTV rezoluciji bilo 720p ili 1080p a to je naravno wide. Benq 3251 je odlican TV i po meni je trenutno apsolutni best buy kad je HDTV u pitanju.

Od danas imam kuci za potrebe testa Benq 3750 koji je 37", 1080p i kosta ispod 2000E.

Ko je raspolozen moze da dodje da se igra u next genu(x360) a i kad izadje PS3 :) u 1080p

LUC1FER je napisao(la):
Od danas imam kuci za potrebe testa Benq 3750 koji je 37", 1080p i kosta ispod 2000E.Ko je raspolozen moze da dodje da se igra u next genu(x360) a i kad izadje PS3 :) u 1080p
lepo bogami 1080p ispod 2k evrica koja je razlika izmedju njega i vl 3735?
http://www.benq.com/products/LCDTV/?product=904&page=specifications

nvm sad videh i sam razliku na sajtu dv3750 max 1080i a vl3735 1080p(HDMI) ali vl3735 kosta 2300e tako da i nije lose koliko je to ispod 2k e 3750?

Poslednja izmena:
?
Elem, opet ponavljam - koga briga da li će oni stići da isporuče 2 miliona ili 1.5 miliona konzola? Kao da se to neće rasprodati i kao da oni svaki eventualni zaostatak neće nadoknaditi za mesec dana. Mnogo bitno. Važno je da to sve dobro radi i da krene sa dobrom podrškom u vidu igara...
LM, ti to ponavljas jer ne kapiras poentu!
Poenta je da je Driver najavljivao 4 miliona konzola, sto bi u prevodu znacilo nekakvu normalnu snabdevenost. sa 2 miliona konzola Sony apsolutno nece moci da pokrije ni jedno trziste. 2 miliona je SMESNO.
Nedostatak ponude kojom se moze zadovoljiti ta potraznja je direktan gubitak za kompaniju... no da ne idem dalje u ekonomske aspekte citave price, poenta je da je veoma bitno sa koliko konzola ce SOny da pokrije trziste. Ono sto je bitno istaci jeste da ce oni DO KRAJA GODINE isporuciti 2 miliona konzola (navodno), sto znaci ce na lansiranju imati mnogo manje od 2 miliona.

U vezi HD-a, bez HDMI izlaza nema HD-a! Ko god je video 1920x1080 sa i bez HDMI-a skontace o cemu pricam.

A sta mu je to hdmi ? jel ima taj Benq 3750 taj hdmi ? Hmm po stranim forumima taj Benq je poprilicno popljuvan :).. Pogotovo za kvalitet slike.. Jel ima negde neka prodavnica gde bi bili izlozeni ti Benq-ovi pa ono dodjes sam i vidis dal ti slika odgovara ?

A Samsung 244T ? dal to bolje izgleda na Samsungu 244T ili na Benq-u ? Jel moze na taj samsung da se kaci ps3 ?

HDMI je skracenica od High Definition Media Interface i neophodan je za izbacivanje HD signala sa uredja i prikazivanje istog na necemu (TV, monitor, projektor). Taj benq nema HDMI, a to sto pisu po forumima je... pa u nedostatku bolje reci... tacno!
244T ima HDMI (Maxe, ako greshim, ispravi me)

Nedjo je napisao(la):
LM, ti to ponavljas jer ne kapiras poentu!
Poenta je da je Driver najavljivao 4 miliona konzola, sto bi u prevodu znacilo nekakvu normalnu snabdevenost. sa 2 miliona konzola Sony apsolutno nece moci da pokrije ni jedno trziste. 2 miliona je SMESNO.
Nedostatak ponude kojom se moze zadovoljiti ta potraznja je direktan gubitak za kompaniju... no da ne idem dalje u ekonomske aspekte citave price, poenta je da je veoma bitno sa koliko konzola ce SOny da pokrije trziste. Ono sto je bitno istaci jeste da ce oni DO KRAJA GODINE isporuciti 2 miliona konzola (navodno), sto znaci ce na lansiranju imati mnogo manje od 2 miliona.
Ne, već ti ne kapiraš poentu :) Šta mene briga šta drajver najavljuje, ionako samo lupa kako mu pada na pamet ili kako pročita na nekom stranom forumu od ko zna koga. Koliko se sećam po njegovom je PS3 trebao da izađe u martu za 350 dolara, hd televizori bi već bili plafon 5 glava i sl. :D Takođe, mene ne interesuje da li će prilikom lansiranja biti 2, 3 ili 4 miliona konzola, niti koliko će ih biti do kraja godine (jedva nešto više od mesec dana posle lansiranja). Mene takođe ne interesuje da li će Sony profitirati, koliko, da li će imati gubitke, koliko itd. Mene interesuje da na predstavljanju Sony izbaci 1 konzolu (odnosno 2, po 1 u svakoj varijanti) i vidim koje su njene mogućnosti, a pokrivenost tržišta će me zanimati kada bude cena pala na prihvatljiviji nivo, kako konzole tako i televizora - drugim rečima, kada budem mogao da je kupim (tj. ako bude bilo prihvatljivo dobrih naslova). To o čemu ti govoriš mene nikako ne interesuje kao potencijalnog kupca, to može da interesuje analitičare, a mogu da hvale/kude samo Sony zealoti (kojih ovde igrom slučaja ne manjka :) )

Ovih dana sam merkao Samsungov LCD Televizor od 26" ili 32". Koliko sam video TV je HD ready odnosno ima HDMI interfejs. To je onaj model što ga reklamiraju kao čašu. Slika je bruka, a košta oko 130K iliti 1K5€. Ovde neki pominju 2K+ za monitor pa samo da pitam sa kojom idejom. Samsung 244T ima dijagonalu da veća ne bi prijala a za TV se može početi sa modelom od 32" kojeg sam gore pomenuo. Po meni sada, uzimajući u obzir cene, za monitor neki 214T i LCD TV od 32" i dosta, a jednog dana neki 244T i LCD TV od 42" .

?
Sve igre na PC-u godinama imaju podršku za 1600x1200, a ne sećam se igre u poslednjih godinu dana (iole pristojnije) koja ne radi najnormalnije u 1080p rezoluciji. O tome pričaš napamet :d Druga je stvar što ljudi nemaju tolike monitore pa da vide ponuđene opcije. Sve živo, od Obliviona do X3 Reuniona daje najnormalnije 1920x1080 rezoluciju, a u najgorem slučaju se editovanjem ini ili nekog sličnog fajla ista može omogućiti. Naravno, ako se poseduje odgovarajući monitor.

Koliko ljudi ima mashinu koja moze da gura nove igre u 60fps u 1600x1200 a pogotovo u 1080p ? :) Pusti ti teoriju :)

Pa jeste, ali bitno je i da u startu bude neka koliko toliko pristojna kolichina, I da izadje 5 miliona konzola, malo je za ceo svet, a shto se tiche podrshke, za to se ne brini ;)

Nedjo je napisao(la):
U vezi HD-a, bez HDMI izlaza nema HD-a! Ko god je video 1920x1080 sa i bez HDMI-a skontace o cemu pricam.

Razlika je u bilo kojoj rezoluciji, ali kakve sad to veze ima sa ovom prichom :)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno