Šta je novo?

Zvanican izlazak playstation 3

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Morash da nauchish da joystiq ne shvatash ozbiljno, a vecina onih nagadjanja koja su se na kraju ispostavila netachna, doshlo je od njih.

Kutaragi je sam rekao nekoliko puta da ce PS3 da koshta ispod 500$, a na ove fore "sce france i vice president" a da mu uopshte ne pomenu ime, mogu samo neiskusni da padaju :)

nisam ni paste-ovao ovo kao apsolutnu istinu, nego kao nesto sto prenosi joystiq

Poslednja izmena:
Nisam ni ja rekao da si ti taj neiskusni :D

:D

Ajde ti, posto se najvise petljas s tim :), paste-uj neke tekstove ili linkove gde se govori o podrsci za tastaturu i misa...bar nesto.

Zanima me to da procitam, a ne kopa mi se - daj sve sto imas :)

Pa ne postoji zvanichna i konachna informacija, tako da je svaka pricha o tome jaka koliko i kad ja kazem "PS3 ce imati podrshku za misha i tastaturu" :)

Nadam se da ce se na E3 to promeniti.

ako podrska za tast+mis ne bude 100% PS3 ce biti jos jedna djubre konzola kao sto su bile i sve dosadasnje!

Ser_Zile je napisao(la):
ako podrska za tast+mis ne bude 100% PS3 ce biti jos jedna djubre konzola kao sto su bile i sve dosadasnje!

Da bih je uopste probao, morace da podrzava misa i tastaturu na nivou sistema...
Izigrao sam se juce na ps2 i stvarno su mi katastrofa kontrole (pomeranje kamere i sve ostalo). Uzasno mi je neprecizno i sporo posle misa.

Cak i ako bude podrske, treba videti kako ce da izgleda. Setite se koliko detaljno podesavate sve sto se tice misa u windows-u i igrama. Meni kad ne odgovara brizina i akceleracija, hocu da umrem :)

Ali ne mogu da zamislim da ce se oni previse baviti misem i tastaturom...takav utisak imam. Niti mislim da korisnici (osim pc gamera) to ocekuju.

A voleo bih da ne bude tako.

Poslednja izmena:
Ne razumem kako još uvek toliko naglabate oko tastature i miša :) Kao prvo, to neće biti deo standardne opreme. Kao drugo, suviše je Sony uložio u svoj kontroler :d Kao treće i ps2 ima podršku za miša i tastaturolike kontrolere pa to niko živ ne koristi. Kao četvrto razvojnim timovima je neuporedivo lakše da se fokusiraju na gameplay iskustvo koje donosi ps3 kontroler, tako da čak i da on bude imao i miša i tastaturu kao deo standardne opreme (što nema šanse, jerbo se očito ide na to da konzola bude što jeftinija) neće biti izbacivane takve igre koje će imati koristi od toga, već će igranje sa njima biti kao na lošim PC portovima. Tastatura će biti tu za Slinux, eventualno net i slično. Ako čekate zbog tastature ne čekajte uopšte. Možda se situacija promeni nakon recimo godine dana od izlaska platforme pa se developeri ohrabre da izbacuju igre, ali to će zavisiti, pogađate, od marketinških istraživanja koliko korisnika koristi ps3 kontroler a koliko miša i tastaturu - naravno, ukoliko ih uopšte bude bilo :D

Ser_Zile je napisao(la):

Kako trzishte moze chudo da uradi :) Pa nisu sve igre fps/tps, ima vishe igara kojima bolje lezi joypad, druga je pricha shto na PCu nema shta da se igra, i sve je sa mishem i tastaturom. Ja bih naravno voleo da bude 100% podrshka za misha i tastaturu, ali ochekujem da Havok i Ageia naprave neku promenu posle 5 godina uchmalosti fps-a na PCu, i ako se to ne desi, josh jedan fps sa josh boljom grafikom me uopshte ne interesuje...

Cak i ako bude podrske, treba videti kako ce da izgleda. Setite se koliko detaljno podesavate sve sto se tice misa u windows-u i igrama. Meni kad ne odgovara brizina i akceleracija, hocu da umrem :)

To nije problem ni na PS2. Svaka igra moze da podrzava misha i tastaturu na PS2 uz gomile podeshavanja i mogucnosti za 30ak evra. Nije na PS2 problem u tome, problem je shto ima 3 pametna fpsa.

I nema shta da se gleda kako ce to raditi, radi potpuno isto kao i PC, probao sam UT koji na PS2 ima podrshku za misha i tastaturu, i potpuno je isti osecaj kao na PCu, ochekivao sam da ce biti shit zbog TVa.

filipenko je napisao(la):
Ne razumem kako još uvek toliko naglabate oko tastature i miša :) Kao prvo, to neće biti deo standardne opreme. Kao drugo, suviše je Sony uložio u svoj kontroler :d Kao treće i ps2 ima podršku za miša i tastaturolike kontrolere pa to niko živ ne koristi. Kao četvrto razvojnim timovima je neuporedivo lakše da se fokusiraju na gameplay iskustvo koje donosi ps3 kontroler, tako da čak i da on bude imao i miša i tastaturu kao deo standardne opreme (što nema šanse, jerbo se očito ide na to da konzola bude što jeftinija) neće biti izbacivane takve igre koje će imati koristi od toga, već će igranje sa njima biti kao na lošim PC portovima. Tastatura će biti tu za Slinux, eventualno net i slično. Ako čekate zbog tastature ne čekajte uopšte. Možda se situacija promeni nakon recimo godine dana od izlaska platforme pa se developeri ohrabre da izbacuju igre, ali to će zavisiti, pogađate, od marketinških istraživanja koliko korisnika koristi ps3 kontroler a koliko miša i tastaturu - naravno, ukoliko ih uopšte bude bilo :D

O chemu ti uopshte prichash :D, pa svako ima misha i tastaturu, ne koshta to 1000e :)

Podrshka za misha i tastaturu nema veze sa sonijem, developeri mogu da odluche da li ce je implementirati, i postoji 30ak igara koje podrzavaju vecinu misheva i tastatura na PS2. Problem omasovljavanja tog nachina kontrola nije ni u soniju ni u developerima, vec u korisnicima. Vecina zagrizenih konzolasha igra fps na joypadu i kazu da ne postoji nikakva razlika u odnosu na misha.

Ali, ovoga puta ja mislim da ce podrshka doci ne zbog starih sonijevih kupaca i korisnika ps2, nego bash zbog PC korisnika, koji su potencijalni PS3 kupci, evo i sami kazete da ce PS3 biti shit ako nema podrshku za misha i tastaturu. A ako bude imao podrshku za misha i tastaturu, naprednije igre i mnogo bolji izbor igara, online mmorpg, fps, rts, koliko vas je spremno da umesto upgradea uzme PS3 ? Sony mora da proshiri userbase nekako, a poshto ochigledno sa zenskom populacijom josh uvek to ne ide (tu je Nintendo :)), ici ce na najsigurniju grupu - PC gamere...

Poslednja izmena:
Kad bi' presao na konzolu, nista vise ne bi bilo isto. Ni dolazak na bench, niti bilo sta oko pc-a... Community iza svega ovoga mi mnogo znaci.
Jednostavno, sve sto pratim/radim bi nekako izgubilo smisao i svelo bi se na: prikljucis, ubacis igras. Imas neki do jaja Tv i to je to. Kad izadje sledeci ps, kupices.Kad bude neka znacajna novina sto se tice tv-a - cuces. I to je to. Mislim da nisam u tom fazonu. Nisam bas najsrecnije ovo napisao, ali eto :)

Ti bash imash neki strah od konzole :)

Kupovina konzole ne znachi prodaja PCa ili stavljenje istog u shpajz :), vec znachi da nema vishe godishnjeg i skupog upgrade-a i jurenja komponenti najnovije generacije da bi neka igra radila. Ono shto radish na PCu radicesh kao i ranije. Pa ja sam po ceo dan za kompom, na ircu sam non stop, lupam "new posts" na pola sata ovde i na poslu i kod kuce, koristim photoshop intenzivno, rezem diskove, download, divx pakovanje, editing, itd. Ono shto igram nije zahtevno pa mi nishta ne fali.

Znam, ali tako se osecam. Ne mogu protiv sebe :)

I neko kaze sekta za konzolashe :D

driver je napisao(la):
Kako trzishte moze chudo da uradi :) Pa nisu sve igre fps/tps, ima vishe igara kojima bolje lezi joypad, druga je pricha shto na PCu nema shta da se igra, i sve je sa mishem i tastaturom. Ja bih naravno voleo da bude 100% podrshka za misha i tastaturu, ali ochekujem da Havok i Ageia naprave neku promenu posle 5 godina uchmalosti fps-a na PCu, i ako se to ne desi, josh jedan fps sa josh boljom grafikom me uopshte ne interesuje...
e moj guru mozes da pricas sta hoces ali 80% igara se lepse i ugodnije igra na tast+mis nego na joypad-u. stalno spominjes dva zanra koja ne postoje na konzoli, rts i fps, a sta je sa ostalim? kako ti zamisljas igranje recimo wow-a ili bilo koje druge mmorpg igre na joypad-u? na sta ces da izvuces precice za 10-20 magija ili zamisljas da se server pauzira kad ih menjas tj. dok si ti u meniju???
Vecina zagrizenih konzolasha igra fps na joypadu i kazu da ne postoji nikakva razlika u odnosu na misha.
i ti kao neko ko je tolko gubio vid na CS-u mozes da se slozis sa tim? :trust:
tako nesto moze da izjavi samo neko ko ne zna za drugu stranu i ko je tvrdoglav!

PS3 moze da bude jos jedna djubre konzola ili zapakovan PC, a ja se naravno nadam ovom drugom kao i ti.

Ti mene zile nishta ne razumesh :)

80% igara sa PCa je lepshe i ugodnije na mishu i tastaturi, i to je ono shto sam ja rekao, vecina igara su bash te. MMORPG ne mogu da rachunam jer se pojavi jedna poshtena na 5 godina :)

Ne razumesh da sam ja protivnik joypada za sve shto se igra mishem. Kada kazem zagrizeni konzolash, ja uopshte nisam taj. Rekoh vec da se slabo igram i igram samo nekoliko igara, pa biram PS2. FPS su mi se smuchili, kao shto rekoh necu da igram nijedan novi fps dok se ne promeni iz korena, a to je da izbace vishe fuckin mumije i chudovishta u istoj sceni sa pandurom ili vojnikom iz WWII. Da akcenat bude na fizici i zvukovima, grafiku svako moze da uradi. Najbolja fizika na PCu je napravljena pre 5-6 godina sa Half Lifeom, pa onda HL2 koji je zabetonirao tek posle 5 godina, dok se vecina FPSova po fizici i zvuku nisu pomerili od Quake2. Sve dok je to tako, FPS me ne interesuje, ima gomila igara koje imaju GAMEPLAY, uopshte me ne interesuje kakva je igra. Igrati neki fps na silu, zato shto je shareno, mislim stvarno bre, pa gde odoshe kriterijumi kada nemash izbora.

Ko je od vas igrao Guitar Hero na PS2 ? Igra je toliko zarazna da je igram vec 3 meseca svaki dan po par sati, i drugo ni ne igram za to vreme :)

Jel to znaci da imas "onu" gitaru? :)

Gitara je kupljena, ali otishla ortaku koji zivi u usa, pa ce mi doneti za dva meseca kada se vrati :)

Inache sam preshao igru na joypadu na extreme, i sad mi gitara i ne treba neshto, chekam sledeci deo u kome ce biti country muzika...yeeeee :D

Svaka cast za ovo, Kovac :)
Cannon Fodder mi je jedna od najboljih igara ikada...

Bane® je napisao(la):
Oni kojima je do tračeva i spekulacija - sodd off...

A sta ce oni kao ja koji bi da uposle Cell za mlevenje brojeva? :D

driver je napisao(la):
Kutaragi je sam rekao nekoliko puta da ce PS3 da koshta ispod 500$, a na ove fore "sce france i vice president" a da mu uopshte ne pomenu ime, mogu samo neiskusni da padaju

Promace ti ime: George Fornay :D

link

Tačno. Nije u pitanju tamo neki vajs prezident bogu iza nogu, nego šef Sonyja za Francusku i potpredsednik Sony Entertainmenta za Evropu. Znači, Kutaragi za Evropu :)

Pa japanci su ga demantovali, tj. objasnili da je covek hteo da kaze da bi se konzola prodavala i da je cena 500-600evra. Japanci i dalje tvrde da ce biti ispod 500 evra. E sad da li ce biti 499 ili 599 evra, nek se javi sad neko ko bi kupio konzolu za igranje igrica za 499, ali bi odustao kad bi moralo da se doda jos 100 evra:). Ne zaboravit da sam ovo zadnje mislio na zapadno trziste, gde jedna igra kosta 50-60 evra i gde ce prosecan igrac kupiti 5-6 igrica godisnje.

Demantovana je vest naravno, ali je to bio tezak posao za Sony jer oni jednostavno nece da daju hint ni koja ce otprilike cena da bude. Cena PS3 se nece znati do 15 dana pred launch ili chak kasnije, da ne bi dozvolili Microsoftu da planira i eventualno spusti cenu X360 na dan PS3 launcha, jer inache Microsoft to nece uraditi dok ga neko ne natera. Ako gledamo istorijski, cene sonijevih konzola su uvek bile (dosta) jeftinije nego shto je bilo ko ochekivao ili prognozirao.

Filipe, taj Francuz nije Kutaragi za evropu, nego Kutaragi za francusku, a to je kao da Milisav, zastupnik Porshea za Srbiju, prvi najavljuje novi model Porshea :) A druga stvar, onaj koji je preneo vest je drugachije interpretirao rechi Francuza da bi napravio posetu sajtu, klasichna Joystiq fora po ko zna koji put.

Zvanichnu cenu ce objaviti Kutaragi himself, ili u najgorem sluchaju Phil Harrison, dok za tog francuza niko zivi ne zna, niti se negde pojavio, i sad odjednom on hintuje cenu :D

Poslednja izmena:
Na Inquirer-u prenose vest da bi PS3 sa HDD-om od 60gb mogao kostati 399$, kao i to da ce cena zvanicno biti saopstena na E3, 8. maja. Pa, da vidimo konacno i to.

I evo ga, prikazaše konačno i taj PlayStation 3. 500 evreja za verziju sa hard diskom od 20 GB, dodatnih 100 evreja za verziju sa hardom od 60 GB i možda još nekim džidžama. Cena paprena, ali i nije toliko strašna s obzirom na to kolike će biti početne cene Blu-ray plejera. Ali zašto toliko mali kapacitet hard diska, bruka. Verovatno će u njega ići 2,5" HDD radi uštede prostora.
I da li je još neko primetio da je konzoli dodat "podvozak" koji joj značajno uvećava dimenzije. Pored mesta za četiri kontrolera na njemu je uočljiv i veliki prorez za hlađenje. Očigledno su tačne priče o problemima sa pregrevanjem, gabariti PS3 su uvećani kako bi unutrašnjost mogla da se pristojno ohladi. Ostaje nam da se nadamo da bar hlađenje konzole neće biti bučno.
Kontroler skoro da i nije promenjen još od PS1, što će reći da je još uvek ergonomski loš. Što se mene tiče, najbolji kontroler ever je imao N64, neverovatno koliko je lepo ležao u šaci.

Poslednja izmena:
Paprena cena za bluray player koji ce koshtati vishe, za grafichku koja koshta samo toliko, za procesor koji ni ne postoji za PC, ono sve ostalo nek bude gratis. Koliko koshtaju sve komponente za PS3 kada bi ih kupio za PC, prerachunaj.

Dajete po 300e godishnje za upgrade da bi odigrali dve igre do sledeceg upgradea, a mnogo vam je 600e za bar 5 godina za gomilu skupog hardvera na jednom mestu :)

A, dobri stari Guru. Da Sony objavi da se u PS3 nalazi gremlin koji će iskopati oči njegovim kupcima, Guru bi i dalje pričao da je to dobra konzola. Nego mi je neobično ćutanje drugih.
Dakle, slabiji PS3 neće imati ni Wi-Fi (za to me zabole, ima Ethernet pa ga ubodi u wireless ruter ako ti baš treba), čitač memorijskih kartica (takođe manje-više nebitno), kao ni HDMI (e ovo je već bitno). Nedostatak HDMI izlaza može da znači da će Sony protivno željama Holivuda dozvoliti da se HD filmovi posmatraju na starijim televizorima, ali takođe može da znači i da kupci PS3 od 500 evreja neće moći da gledaju Blu-ray filmove u HDTV rezolucijama. Ukoliko ovo prvo bude u pitanju, raja i pirati će se jako obradovati. Ako drugo bude po sredi, PS3 će biti žešće popljuvan.
Guru, ne valja ti logika. Današnjim kompovima je dovoljno samo menjati grafičku da bi ostali "u vrhu" i s vremena na vreme im dodati još memare, što s aspekta običnog potrošača deluje jeftinije nego iskeširati odmah 600 evreja za konzolu, da ne pominjemo HD televizor. I kakvih to 600 evra za grafičku pominješ, eto ti GeForce 7800 GT, košta 300 evra i teraće sve što izađe u naredne dve godine.
Pored toga, diveloperi igara očigledno jedan po jedan odustaju od ekskluzivne vernosti jednoj platformi pošto igre postaju preskupe za razvoj. Kada je Nintendo za sebe obezbedio Resident Evil franšizu za nju je Capcomu isporučio par šlepera keša i to je bilo to. Kasnije je međutim RE 4 izašao za sve platforme, ebiga mora da se zaradi gde god može, zaebi Nintendo zbog koga su skoro bankrotirali. Igre je sve skuplje praviti, a one ipak ne mogu da koštaju znatno više nego što koštaju danas. U budućnosti će skoro svi najbolji naslovi izlaziti za sve platforme, s tim što će na PC stići sa po godinu dana zaostatka.

Već sad se usuđujem da kažem da je Sony po svoj prilici usrao motku, a sa mnom se očigledno slaže i većina Internet zajednice. Ima još prilika da izvade fleke, ali teško da će uspeti.

vrlo je malo stvari za koje sam pljunuo kes ne znajuci sta me ceka ( voodoo3 2000 za nekih 300 DEM cim se pojavio i vredeo je sve pare koliko sam uzivao). Mislim da ce to biti i u slucaju PS3, stvar koju ne dovodim u vezu sa pitanjem isplativost. Verujem da ce biti best bay ever!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno