Šta je novo?

Zujanje iz napajanja

Trebao si da uzmeš ThermalTake Toughpower, jer je napajanje stvarno vrhunsko i dosta je zastupljeno na tržištu , redovno se uvozi (mislim na njihovu gamu proizvoda)

Poslednja izmena:
al ima statiskika koja kaze e odje se desava 2-3% kvarova, a odje budi srecan ako je svako 4tvrto ispravno ... =)

Stiglo je novo napajanje, Chieftec 600w cft-600-14cs. Prvi utisci su da je na oko kvalitetno napajanje, lepo slozeno, veliki ventilator. A sada na problem zujanja.
Kada sam ga ukljuchio u "struju" blagi buzz se mogao chuti unutra samo ako prislonim uvo do samog napajanja. Extra, sad mogu da spavam :)
Kada sam rachunar ukljuchio zujanja kakvo je Corsair davao nije bilo. Jedino zujanje koje se na trenutke moglo zachuti je, pa najpribliznije opisano, kao kad neko kuca morzeovu azbuku. Nije toliko glasno, ali na mestu na kome sedim i na kome radim, to zujanje se moze chuti kada je apsolutna tishina i kada "nachuljim" ushi. Da napomenem, jedna stranica kucishta je sklonjena tako da verujem kad bih vratio stranicu nazad ne bih nishta ni chuo.
Neko je na forumu spomenuo da mu je takvo zujanje nastajalo kada mu je bila ukljuchena power saver opcija u BIOSu ali gde se to nalazi na ovoj plochi nema pojma da nadjem (ja sam navikao na onaj plavi ekran biosa a ovo sad je kao game konzola bre :) ).
Uglavnom, ovakvo zujanje ploche je slabije od trafoa u zvuchnicima i neuporedivo manje nego na Corsair-u, tako da mislim da je sve u okvirima normalnog. Sada josh da se istestira sve nekoliko dana i nadam se da mogu da stavim tachku na ovo puteshestvuje...

Dobro je to napajanje, kad sam drugaru sklapao komp, isto to sam ubacio samo 650w, i nije se culo nikakvo zujanje... Inace to zujanje je problem i kod najskupljih napajanja, recimo drugar je imao Seasonic ss620w i cvilelo je kada je igrao igre duze vreme ili nesto drugo zahtevno da radi, tako da nema pravila, nikad se ne zna sta ces ubosti... :)

Problem identifikovan nakon 7 dana ubodi/zabodi testova, a kako ga reshiti a da ne osedim ne znam ni sam.
Naime nakon shto je doshlo novo napajanje, i nakon shto je kupljen UPS i sve to povezano zujanje se nastavilo. Sa novim Corsairom prikachenim na plochu ono je itekako izrazeno. Chieftec takodje ali samo kada je ceo rachunar upaljen. Corsair ne zuji kada je zakachen na UPS i nije povezan na plochu ali onog trena kada ubacim ATX kabal na plocgu krece simfonija. Ovo definitivno znachi da je problem do ploche, tj. da je zujanje zbog nje, ne zbog napajanja i ne zbog struje. E sad, slanje ploche nazad i chekanja da i oni potvrde problem u ovom trenutku ne dolazi u obzir jer se posla nakupilo da cu pre otici i uzeti novu plochu nego chekati da se garancija razreshi. Koliko je bezbedno raditi sada na ovakvom sakatom rachunaru?

Problem identifikovan nakon 7 dana ubodi/zabodi testova, a kako ga reshiti a da ne osedim ne znam ni sam.
Naime nakon shto je doshlo novo napajanje, i nakon shto je kupljen UPS i sve to povezano zujanje se nastavilo. Sa novim Corsairom prikachenim na plochu ono je itekako izrazeno. Chieftec takodje ali samo kada je ceo rachunar upaljen. Corsair ne zuji kada je zakachen na UPS i nije povezan na plochu ali onog trena kada ubacim ATX kabal na plocgu krece simfonija. Ovo definitivno znachi da je problem do ploche, tj. da je zujanje zbog nje, ne zbog napajanja i ne zbog struje. E sad, slanje ploche nazad i chekanja da i oni potvrde problem u ovom trenutku ne dolazi u obzir jer se posla nakupilo da cu pre otici i uzeti novu plochu nego chekati da se garancija razreshi. Koliko je bezbedno raditi sada na ovakvom sakatom rachunaru?

Sta ces da im kazes u vezi ploce? Zuji mi napajanje, znaci ne radi ploca :D

Salu na stranu, sta ti je tacno tu sakato? Ne mozes da klokujes procesor, grafiku? Ucestali restarti? Ako nista od navedenog, vozi to i uzivaj.

Da kako da ne...
uzivaj u morzeovoj azbuci.
Evo i ja da se prijavim u spisak :(
Taman sto sam promenio plocu(u potpisu) i imam sta da cujem.
Koji sam maler.

Ma znam sve :) bavio sam se hardwerom skoro 10 godina i onda sam bash zbog ovakvih stvari digao ruke (a umalo i ruku :) na nekog/sebe).
Takodje znam da ovo verovatno i nije kvar vec neshto shto samo smeta. Pitanje je da li isto to smeta i delu u napjanju koje ovako zuji :) ako ni njemu ne smeta onda cu vrlo rado da ga poteram i na 4.5 gigaherca :) pa nek pitchi life :D

E Zlatiborac, jesi stavio oba 12V za CPU na plocu?
Meni je na prethodnoj bio samo jedan prikljucak i naravno nije zujalo uopste.

Pa pazi ima EATXPWR prilljuchak, to je onaj veliki i on je bocnut naravno. Ima i EATX12V prikljuchak, on ima 8 pinova i on je takodje prikljuchen.

Ja imam ovako na napajanju
Connector_mbpow_eps_12v_2x4pin.png

Bash takvo samo je u jedno spojeno (chini mi se i da moze da se razdvoji na dva dela kao i kod tebe)

Kome je zujalo novo napajanje jer sam dok mi je bilo staro drzao na maximum performans podesavanjima i kada sdam stavio novo zujalo je samo tako. Muvao sam ceo dan i spremao se da ga vratim i onda vidim da su spominjali podesavanje power sawe opcije u biosu i setim se i odem u pover menagment i stavim na opciju "Balanced" koja je i preporucena u windowsu i iz momenta je prestalo zujanje ..

Moze . Ja sam ga rastavio i stavio na napajanje procesora jer novo napajanje nije imalo cetvoropinski konektor pa sam cuo da ovako moze da radi u stvari taj osmopinski konektor je tako i spojen da se lako moze rastaviri i ponovo sastaviti u slucaju da stavljas novu maticnu koja radi na 8-smo pinskom konektoru..

Nazad
Vrh Dno