Šta je novo?

ZTE V987 (Grand X Quad)

Kamkoder

Kamkoder snima u 3gp formatu (što sam već naveo).

720p – video: AVC, 9 Mb/s, 30 fps; audio: AAC, 128 Kb/s, stereo
1080p – video: MPEG-4, 24-24,6 Mb/s, 30 fps; audio: AAC, 128 Kb/s, stereo

Ovo je klasika kod MT6589 modela. Ono što je nažalost klasika kod mnogih modela (uključujući i popularne UMI X2, Jiayu G4 i iOcean X7) je problem sa autofokusom koji se gubi i stalno izoštrava. Ne znam u čemu je problem, ali je verovatno na relaciji čip, firmver kamere i kamera aplikacije.

Primer na iOcean X7:
[YOUTUBE]Qn54EkVCBv4[/YOUTUBE]

Jiayu G4:
[YOUTUBE]FLyC9afqKQA[/YOUTUBE]

UMI X2:
[YOUTUBE]r9_8H2i3OJc[/YOUTUBE]

Kod V987 nema tog problema (ima dovoljno snimaka na YT). Jedino se javlja kada snimam sa Lenovo Super Camera aplikacijom. Otprilike 4 od 5 snimaka pati od toga sa Lenovo kamerom. AOSP kamera nema tih problema.

Moje zapažanje je da manje-više većina MT6589(T) modela snimaju vrlo slično. Kod kamera se vidi razlika, ali ja zaista ne vidim neke razlike kad su u pitanju video snimci. Po meni je kamkorder na nivou Ixyja 510 kad se koristi 1080p snimanje koje Ixy 510 nema i takođe snima stereo zvuk dok Canon samo mono, ali je većeg protoka (706 Kb/s). U 720p rezoluciji je ipak prednost na strani Canona jer snima sa protokom od skoro 25 Mb/s. Sve navedeno važi po danu.

U tamnijim prostorijima ili noću, V987 nema šta da traži protiv pravih kamera (za ostale MT6589(T) modele ne znam, mada čisto sumnjam da mogu biti puno bolji, TCL Idol X sa Sonijevim 13 Mpx senzorom je isto jako loš). Dok Ixy 510 noću održava 30 fps sa sve protokom od 25 Mb/s (snimao sam puno koncerata noću), V987 snima 1080p video sa 10 fps sa skokovima do 20 fps, a protok drastično varira.

Sve u svemu, zadovoljan sam kamerom i kamkorderom mada mi je to bila poslednja stavka prilikom kupovine.

Ko hoće bolju kameru kod kineskih telefona – Xiaomi Mi2A je prvi bolji izbor.

Našao sam još dosta novog u vezi kamere, ali o tome kasnije danas ili sutra.

Rastavljanje

Pronašao sam rastavljen V987. Ima sledeće komponente:
http://www.soomal.com/doc/10100003834.htm

MediaTek MT6589 – sistem na čipu (SoC)
Skyworks SKY775900 – FEM za kvad-band GSM/GPRS/EDGE
MediaTek MT6167 – multiband CMOS radio W-CDMA primopredajnik (ovo je isto kod svih MT6589(T) modela, podržava brzinu preuzimanja do 42,2 Mb/s, a preuzimanja do 11,2 Mb/s – vrlo su retki modeli sa najjačom verzijom ovog radija)
Skyworks SKY77768 – PAM (power amplifer module) za WCDMA/HSPA+ 900 MHz frekvenciju
Skyworks SKY77761 – PAM (power amplifer module) za WCDMA/HSPA+ 2.100 MHz frekvenciju
MediaTek MT6320 – PMU (power managment unit) i audio IC; kontroliše bateriju, zvučnik, mikrofone, izlaz sa slušalice i dva SIM slota (ovo je isto kod svih MT6589(T) modela)
MediaTek MT6628 – "4 u 1" čip: WiFi, BT, GPS i FM radio (ovo je isto kod svih MT6589(T) modela o čemu sam već kucao)
Samsung KMKJS000VM – multičip paket (MCP) koji sadrži 4 GB eMMC i 1 GB LPDDR2

Zanimljivo mi je da ZTE ne koristi MT6167 i za GSM već su se opredelili za rešenje američkog Skyworksa i ne samo tu – Z5 nubia mini takođe koristi Skyworks rešenja. Takođe znam da ih koristi i Samsung u Galaxy SIII i S4. Xiaomi HongMi koristi MediaTek rešenje, ali ima isti Samsungov MCP (pogađam da ga koristi ogromna većina MT6589 modela :), mislim, nema šanse da neko drugi može ponuduti nisku cenu uz dovoljnu ponudu). Ono što me je razočaralo prilikom rastavljanja je što nije otkrivena kamera za koju sam čitao da je navodno Sonijeva.

Pronašao sam ekran na prodaju za V987. Lepo se vidi da je OGS (spojen ekran i didžitajzer). Šteta što fotografije nisu veće pa da mogu pročitati oznaku.

Onda sam naleteo na Baidu forumu na fotografije velike rezolucije prilikom rastavljanja. Oznaka na kabelu didžitajzera je UFK 94V-0 što upućuje na Toshibu po Googlezu, ali i ne mora.

MT6589 blok dijagram:
mt6589-dijagram-blok.png

ZTE V967s

Sve ovo što sam naveo oko komponenti za V987, važi i za V967s. Kako znam? Pronašao sam i njegovo rastavljanje :). Apsolutno nema nikakve razlike u ploči (i zadnje maske) između V987 i V967s osim u kamera modulu (vidi se da su očigledno različiti). Saznao sam još dve stvari.

Synaptics S3203A – kontrolor ekrana na dodir (brzi Google ga otkriva u BB Z10, Xperia Z, Optimus 4X HD). Puna pohvala za ZTE što ugrađuje skoro najbolji mogući kontrolor ekrana na dodir u budžetski modul. To je prednost velikog proizvođača jer može da kupuje na veliko. Čisto da se zna, to je premijum Synapticsovo napredno multidodir rešenja (novija i naprednija serija 5 se nalazi se u Galaxy S4) - eto zašto podržava do 10 prstiju, a to je zaista retko kod MT6589(T) modela i ako ćemo pošteno i kod mnogih skupljih modela nekineskih proizvođača.

Druga novost je da je proizvođač baterije LG.

Kinez je izvadio obe kamere na V967s. Na prednjoj postoje oznake, ali je nemoguće išta saznati (nisam znao da ima fiksi fokus). Zadnja kamera nema nikakvu oznaku. Ono što sam siguran je da nije Sunny Optical senzor (na njihovim senzorima uvek piše sunny).

Ploče V967s i V987:

Poslednja izmena:
Audio

Audio kvalitet

Čitao sam recenziju Oppoa R819 na GSMAreni pošto je to jedini testirani MT6589 model kod njih. Pogledao sam audio kvalitet i on je vrlo dobar. Štaviše, čak je i potukao skupljeg Find 5. Koliko znam, R819 nema dodatni DAC, već kao i skoro svi MT6589 modeli (čast izuzecima kao ZOPO C2 koji ima Yamaha DAC), koristi MT6320 audio IC class D pojačalo. Evo šta su objavili na GSMAreni:
Despite its lower standing in the pecking order, the Oppo R819 doesn't do any worse than the Find 5 in terms of audio output.

In fact the R819 has an advantage over its rival when plugged into an active external amplifier. The volume levels are just as high, but the mid-range Oppo smartphone has better frequency response and slightly cleaner overall output.

On the other hand, the R819 loses more of its brilliance when you plug in a pair of headphones, experiencing increased stereo crosstalk and intermodulation distortion - it's not too bad but it's not perfect either. Volume levels drop a bit too, but they are still average at worst. Still the overall showing by the R819 is quite solid and should suffice to please everyone but the most demanding audiophiles.

Nema šta, vrlo dobro. Napisali su da čita FLAC (16-bita) i to nije iznenađenje.

Audio mogućnosti MT6320:
- Sampling rates supported: 6kHz to 96kHz
- Sample formats supported: 8-bit/16-bit, Mono/Stereo
- Interfaces supported: DAI, I2S, PCM
- 4-band IIR compensation filter to enhance loudspeaker responses
- Proprietary audio post-processing technologies: BesLoudness, Android built-in post processing
- Audio encode: AMR-NB, AMR-WB, AAC, OGG
- Audio decode: WA V , MP3, MP2, AAC, AMR-NB, AMR-WB, MIDI, Vorbis, APE, AAC-plusv1, AAC-plusv2, FLAC, WMA

Međutim, danas sam naleteo na profi audio test V987 (isto rade kao na GSMAreni) gde je direktno upoređen sa svojim prethodnikom V970 (još jednom, nema veze sa evropskim Grand X-om koji ima Tegra 2 SoC).

Rezultati (V987 protiv R819 protiv V970):
nivo šuma: -93,9 : -92,4 : -92,6 db
dinamički opseg: 95,1 : 92,3 : 93,1 db
THD: 0,0079 : 0,017 : 0,0075 %
IMD: 0,010 : 0,045 : 0,010 %
stereo separacija: -89,6 : -87,9 : -90,5 db

V987 je pobednik, a čudi me da je R819 izgubio od starijeg V970. Rezultat nije 100% relevantan jer nisu isti merili.

Zaključak je po meni sledeći: varijacije u audio kvalitetu između MT6589 modela ne bi trebale biti velike osim ako proizvođač nije uprskao audio izvedbu, a u slučaju ZTE-a vidimo da je novi Grand X Quad malo bolji od prethodnika i da održavaju visok audio kvalitet. Jeste, nije na nivou telefona sa skupljim DAC-ovima (Wolfson, Cirrus Logic), ali bez problema tuče Tegra 3 (ko nije bolji od tog smeća?) i većinu Qualcommovih čipova.

Isečci iz kineskog testa (Google prevodilac):
...but MediaTek processor in the video application has a unique advantage, Turnkey firmware scheme avoids Android SRC problem, but the sound quality is also generally better than using Qualcomm SoC 's products. BBK vivo X1 even known this to sound smart phones, also uses the MT6577 processor.

Codec functions MT6329 MT6577 system Fengyun Multifunction Power Management IC is responsible, and in the MT6589 system becomes MT6320, both function the same, whether the sound quality has improved?
...
Despite the closure of the SRS audio, MusicFX also turned off, but did not change, and finally found the profile in the system settings, ZTE also placed a strange sound options: BesAudEnh. BesAudEnh known for headphones sound improvement, of course, the actual effect is obviously counterproductive.
Greška u opisu - BesAudEnh je MediaTek zaštićena audio postprocesing tehnologija. Nema veze sa ZTE.
From the test results, V987 and V970 on objective indicators of change in magnitude is not large, dynamic range has improved, but a slight increase in amplitude of the harmonic distortion, the overall differences are small. However, scanning at 48kHz frequency response graph, V987 harmonic distortion becomes apparent strength of some, this is the SRC appears again or circuit problem? Currently we can not draw accurate conclusions, of course, relative to the Android system software SRC algorithms, 48kHz sampling rate performance is relatively good. V987 is still not supported 24bit96kHz or higher sampling rate definition audio files.

V987 default output power setting is sufficient to drive normal ear. But with a relatively harder to drive headphones, Max Vol adjusted to 150 after apparent dynamic sound will be significantly improved its overall performance sound basically the same style and V970, V987 sound but some of the bottom cleaner, fewer glitches sense, however, and iPhone, iPod Touch4 compared to other iOS devices, the sound performance is evident in the high-frequency appears rough, the sound is still not enough and smooth. And compared to HTC One X, millet 2, Meizu MX2 solves Android SRC same kind of smart phones compared, V987 driving force also has obvious advantages, but also excellent low and some of the dynamic sound, with one hundred yuan level headphones enough.

However, V987 called BesAudEnh mode turned on by default, that is clearly not weird to adjust the frequency response of headphones to enhance the sense of hearing, the user off. The SRS audio and Dolby similar, they are on a mobile platform algorithm is too simple, far less than in the optimal home theater sound effects, while ZTE V987 in the latest version of the firmware default settings actually opened simultaneously in both sound, the original sound normal but after several struggles worse.

By V970 and V987 sound performance differences can initially infer MT6589 and MT6577 sound performance integration solutions at least flat in the Android camp, which is a unique advantage that it avoids the Android system inferior SRC problems, whether it is playing music or HD video have a relatively good sound quality experience.
:Klanjanje Nema šta, audio kvalitet je odličan, ali ne vrhunski kao na iOS uređajima (Cirrus Logic DAC).

Objaviću posebno poglavlje o MT6589 čipu. Definitivno je zver po pitanju multimedije.

P. S.
Sve preporuke za sajt soomal, rade profi testove i to samo skupljih modela.

Spremam se da oko prvog oktobra poručim ZTE V976S preko AliExpressa.
Čitah ceo trejd ali nešto ne nađoh sebe u odgovorima.
Kod ovih kineza je 130$.
Šta i kakve troškove mogu da očekujem kada Kinez rebne originalnu cenu od 130$?
Tih 130$ po raznim kursevima moje bake izađe oko (trenutno) 100€ pa+šta pa+šta...???

thx

Ja sam se isto to pitao i narucio sam bas taj preko alia za 131$. Meni je skinuto 11.100din sa tekuceg i ako sam dobro shvatio ima samo carina da se plati. Drugar je za lenovo a820 platio 300din

Poslednja izmena:
Ja sam se isto to pitao i narucio sam bas taj preko alia za 131$. Meni je skinuto 11.100din sa tekuceg i ako sam dobro shvatio ima samo carina da se plati. Drugar je za lenovo a820 platio 300din

A PDV od 20% i da li se plaća PejPalom ili čime???

Poslednja izmena:
Pa pogresio je covek verovatno je mislio na PDV u principu nasa carina ne zna tacno koliko si ti platio fon vecini su racunali nekih 50-60$ i na tu cifru se ne placa carina vec samo PDV 20%(odnosno PDV se placa na sve vrednosti, naravno u praksi nije bas tako) na Aliju ne mozes da placas PP-om jer Ali ima svoj sistem zastite kupaca, na drugim sajtovima mozes da kupujes PP-om. Na ALiju preko kartice placas.

Ja takodje planiram da posaljem zte skate u penziju a porucim ovaj v967s sa aliexpressa, pa taman dok skupim kintu, da vidim kako ce tvoja porudzbina proci :)

Pa pogresio je covek verovatno je mislio na PDV u principu nasa carina ne zna tacno koliko si ti platio fon vecini su racunali nekih 50-60$ i na tu cifru se ne placa carina vec samo PDV 20%(odnosno PDV se placa na sve vrednosti, naravno u praksi nije bas tako) na Aliju ne mozes da placas PP-om jer Ali ima svoj sistem zastite kupaca, na drugim sajtovima mozes da kupujes PP-om. Na ALiju preko kartice placas.

Ček, ček. Kako ne mogu PP-om?
Ja nemam nijednu drugu osim ove sirotinjske platne kartice koju sam registrovao na PP pa preko nje plaćam...
Može li malo pojašnjenje za AliBabu :)d)?

Samo jednom

Tema za naručivanje je ovde:
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?305533-Kineski-manje-poznati-brendovi-(clones-free)

Otkucaću samo jednom - na Aliexpressu se plaća karticom i oni imaju svoj escrow koji je sličan PayPalu:
http://www.aliexpress.com/buyerprotection/index.html

PayPal koriste prodavci koji imaju svoje sajtove.

Što se tiče carine, mogući su sledeći scenariji u zavisnosti od volje carinika:
1) ne platiš ništa (dešavalo se i dešava)
2) platiš uvozne dadžbine:
a) na navedenu vrednost na paketu
b) na veću vrednost jer carinik smatra da nije prava
c) tražiće ti dokaz o pravoj vrednosti plaćanja (vrlo retko)

Uvozne dadžbine (carina + PDV) iznose 32% na vrednost.

Moram da prelomim između ZTE N909 i ZTE V976S...
Koga ne mrzi, neka iznese šta kupiti od ova 2?

thx

Imas temu u mobilnim telefonima o kinezima, nemoj coveku da zatrpavas temu takvim stvarima.

Ja pitao za savet a ne za takav komentar. Na takav nacin se ne skuplja broj poruka ;). Ako umes, daj savet a ako ne umes onda...
Ali hajd, neka bude tako kako ti kazes.

Poslednja izmena:
^^^
Tako je.

Nema se tu šta razmišljati - već sam otkucao "100x" - V967s kome treba jeftin, a proveren dual SIM telefon.

I da citiram samog sebe (uz dopunu):
Gledao sam malo ZTE modele, imaju baš puno modela u NR Kini.
U NRK postoje tri mobilna operatera (sva tri su državna, ali prva dva imaju i privatni kapital) i sva tri imaju različite 3G standarde:
China Mobile – TD-SCDMA
China Unicom – WCDMA
China Telecom – CDMA2000

V modeli su za Unicom, N su za Telecom, a U su za Mobile.

@DukeofSerbia da li si imao prilike da uporedis Alcatel Idol 6030x sa v967s? Ako je odgovor da, da li je to realan upgrade ili se razlika ne oseti toliko?

Nisam imao priliku "1 na 1", a da li je nadogradnja? Zavisi.

Ako ti treba dual SIM mogućnost, onda jeste zbog:
1) dosta većeg kapaciteta baterije (2.500 mAh)
2) efikasniji čip i samim time i modem

Plus ako igraš igre jer je SGX531 praistorijski GPU.

U protivnom nije.

Poslednja izmena:
Hvala na savetima. Javicu sta sam porucio (naravno, ne u ovoj temi) .

Thx

Koliko je screen on time na 967 pri normalnoj upotrebi, surf, chat, pozivi, sms, youtube, mesana upotreba?

Pročitaj moj test o autonomiji V987.

V967s ne može biti nikako gori, već bi morao biti i nešto bolji zbog qHD rezoluciji.

Citao, ali mi deluje previse sinteticki, tipa ako mi za 3 minuta potrosi 1%, onda za 100% traje 100%*3=300 minuta. Ja znam da na mom telefonu to nije realno, ne traje svaki % isto, napr. na 15% (kada mi daje notifikaciju da stavim na punjac) stoji 30 minuta, da tacno 30 minuta mi traje taj 15%, dok kad dodje ispod 10, to su sekunde u pitanju... tako da dok ne ugasi telefon nije izmereno... ili bar padne na 1-2%.

Slicno je i od 100 do 90%, ti % idu jako brzo, oni izmedju 70 i 80 traju mnogo duze... paradox je recimo da ljudi za S4 na testovima tvrde 8h, a realna upotreba kaze ko prebaci 4h screen on je dobar.

Edit, uopste se sumnjam da ima dobru autonoiju, ali me intresuje neko ko koristi dnevno telefon da li je zapazio koji je screen on time s' dana na dan, pre stavljanja na punjac.

Poslednja izmena:
Punim ga do 90% i do 15% izgura oko 8 sati bez problema sa automatskom osvetljenošću i forsiranom 3G mrežom.

Realno ga punim svaka 2-2,5 dana.

Juče je izašao 乐蛙OS5 tj. LeWa OS 5 (žaba).
Ko zna, to je drugi najpopularniji Android OS u Kini iza neprikosnovenog MIUI-a.

Prva dva podržana telefona su ZTE V987 :) i TCL Idol X S950. Čisto da se zna ;).

Danas su počeli izlaziti ROM-ovi i za druge modele: ZTE V967s*, Huawei G510s, Huawei G700*, Lenovo S920, AMOI N828, ZOPO C2, Jiayu G4, Neken N6 (ovaj je mislim isti sa iOcean X7*), Xiaocai X9* i G'FIVE G9.

*moji preporučeni modeli sa one liste

Promo video:
[YOUTUBE]91g8SsVc3Ig[/YOUTUBE]

LeWa OS 4.1 promo video:
[YOUTUBE]q_36MhVl_-0[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
@dukeofserbia, imam jedno pitanje za tebe, sta mislis o lenovo s920, jesi li istrazivao taj telefon, ima ga u pandawil-u za 258USD, sto ga svrstava vec u klasu 987, g700 i p780, ja doduse imam i neki kupon od 10USD pa bi me izasao jos jeftinije. Imas li neke informacije o kvalitetu njegovog ekrana u odnosu na 987, kome treba malo veci ekran ovo je mozda i najbolja kupovina. Sta ti mislis?
http://www.pandawill.com/lenovo-s92...9-quad-core-53-inch-hd-ips-screen-p75703.html

Konačna lista mojih preporučenih kineskih modela grupisanih po kategorijama uz sve prednosti i mane.
Cene variraju od prodavca do prodavca.

Zaokruženi ("srpski" rečeno all around)
ZTE V967s (140 $)
Xiaocai X9 (165 $)
MLais MX58 Air (195 $)
ZTE V987 (230 $)
Huawei G700 (265 $)
Xiaomi Mi2A (280 $)
Xiaomi Mi2S 32 GB (390 $)

Otporan (IP67)
Lenovo S750 (205 $)

Poslovni
Lenovo P780 (265 $)

FHD, modni
iOcean X7 Turbo (210 $)
MLais MX58 Pro (225 $)
iOcean X7 Turbo Plus (235 $)
ZOPO C2 (235 $)
ZOPO C2 Platinum (270 $)

Fableti (5"+)
G'FIVE G9 (aka ZOPO ZP950+)
Lenovo S920 (270 $)
Lenovo K900

Nemam vremena za forum, ali biće kratko pojašnjejne za svaku kategoriju.
Za Lenovo modele koji se prodaju ovde, mislim da je najbolje ne poručivati.
K900 je najisplativije da se donese iz Rusije.

Šta je još ostalo za temu?
- zaključak za kameru i kamkoder
- zaključak za audio kvalitet
- treba da instaliram LeWa OS5
- zaključak za MT6589 čip
- budući MediaTek čipovi i šta očekivati u budućnosti
- zaključak za skupe kineske modele
- konačni zaključak za V987 posle tri meseca upotrebe :)

Zanimljivo :)
Sad mi je jos draže što si p780 svrstao u poslovni pa da opravdam mojima što meni treba baš taj telefon :D

Nazad
Vrh Dno