Šta je novo?

ZTE V987 (Grand X Quad)

DukeofSerbia

Slavan
Učlanjen(a)
13.05.2007
Poena
390
Recenzija dual SIM Android telefona ZTE V987 poznatog i pod imenom Grand X Quad. Marketinški je naslednik Grand X-a koji postoji u dve verzije: V970 u Evropi (Tegra 2 čip, prilično problematičan model) i V970M u NR Kini (MT6577 čip, dual SIM). Model je naručen iz NRK (više o tome dole) i nedostupan je u Evropi izuzev Rusije gde se od juna prodaje u lancu marketa za tehniku, DNS-u i kod njihovog najvećeg mobilnog operatera, MTS-a i na osnovu čitanja ruskih foruma i sajtova, rekao bih da je pravi hit.

Ovo je jedan od šest ZTE modela baziranih na MT6589 čipu. Na papiru je vrlo sličan konkurentskim budžetskim kineskim modelima, ali je, uočljivo, skuplji. U svakom slučaju, plaća se dodatna brend taksa, ali kada pročitate recenziju shvatiće te da tu ima i malo više od brend takse. Ukratko – skuplji je koliko je i bolji.

Na našem i evropskom tržištu mu je najsličniji po specifikacijama TCL Y900 tj. Alcatel One Touch Scribe HD 8008D kako mu glasi evropsko ime. Sličan mu je Prestigio MultiPhone 5044.

Recenzija je inspirisana istima na GSMAreni bez profi delova tipa kolika je tačna osvetljenost ekrana, kvalitet audio čipa, jačina zvuka i sl. jer za to treba imati opremu. Osvrnuću se i uopšteno na slične kineske modele (odnosi se na modele sa istim čipom), mada postoji tema o njima (da ne kucam šta je bilo), neka bude združeno sve na jednom mestu radi ljudi koji dolaze na forum. Zvanični sajt telefona (ako nekoga interesuje) i velika tabela MT6589(T) modela koju je odradio i održava jedan Hrvat sa modaca.

Specifikacije

Uopšteno
2G: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
3G: HSPA+ 900 / 2100 MHz
SIM: Dual Mini-SIM (dual pripravnost)
Objavljen: februar 2013.
Status: dostupan, april 2013.

Telo
Dimenzije: 141 x 70 x 8,9 (9,2 kod kamere) mm
Težina: 160 g

Ekran
Tip: IPS LCD kapacitivni na dodir, OGS (one glass solution), 16,7 miliona boja
Veličina: 1280 x 720, 5" (294 ppi gustina piksela)
Multidodir: da, do 10 prstiju
Zaštita: otporan na grebanje*, oleofobski sloj
*nezvanično je Corning Gorilla Glass 2

Zvuk
Vibracija: da
Zvučnik: da, mono
3,5 mm džek: da, stereo
- SRS WOW HD poboljšanje zvuka

Memorija
Interna: 4 GB ROM (2,77 GB dostupno korisniku), 1 GB RAM
Slot za karticu: microSD, do 32 GB*
*nezvanično 64 GB rade bez problema

Prenos podataka
GPRS: da
EDGE: da
3G: HSDPA 21,1 Mbps; HSUPA 5,76 Mbps
WLAN: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi Direct
Bluetooth: da, v4.0, EDR, A2DP
USB: da, microUSB v2.0, USB OTG

Kamera
Primarna: 8 Mpx, 3264 x 2448 piksela, BSI CMOS senzor, auto-fokus, LED blic
Osobine: HDR, geolokacija, panorama, detekcija lica i osmeha
Video: da, 1080p @30 fps
Sekundarna: 1,2 Mpx

Odlike
Čip: MediaTek MT6589
Procesor: 4x Cortex-A7 1,2 GHz
GPU: PowerVR SGX544MP
Senzori: akcelerometar, za blizinu, za svetlo, orijentacioni (žiroskop), za magnetno polje
Radio: stereo FM sa RDS
GPS: da, sa A-GPS i EPO podrškom
Boja: crna od napred, bela od nazad
Ostalo: LED notifikacije, aktivno poništavanje šuma sa posebnim mikrofonom, automatski raspored paljenja/gašenja

Baterija
Tip: Li-jon, izmenjiva
Kapacitet: 2.500 mAh
Pripravnost: do 350 sati (3G)
Razgovor: do 10 sati (3G)

Ostalo
SAR vrednost: 0,212 W/kg
Cenovna grupa: (niža) srednja klasa

Pakovanje
telefon
baterija
slušalice sa mikrofonom
USB 2.0 kabel
punjač sa dodatnim evropskom utičnicom
uputstvo na mandarinskom
Nillkin zaštitna maska (poklon)
Nillkin zaštitna folija za ekran (poklon)

Zvanična promo slika modela.

Reklama u NRK:
[YOUTUBE]ItNCOZoFN9M[/YOUTUBE]

Uvod

Prvo pitanje – zašto baš ZTE V987? Ko je pratio temu, mogao je pročitati sledeće:
ZTE V987 (250 $)
Klasičan MT6589 telefon, skoro bez mane uz ok ROM podršku. Problem je u ceni (dodatna brend taksa). Konkurencija za manje novca nudi isto, a neki i više. Nije ni čudo što ZTE ubrzano tone na domaćem tržištu. Treba napomenuti da imamo zvanični servis za ZTE.

Uglavnom je sve što sam naveo tačno, ali je došlo do jedne bitne promene – cena je pala na 230$ kada sam ga poručio, sad je već 220$ (ali bez poklona koji taman vrede 10$), a ROM podrška je porasla, a i ZTE se trgao u 2. kvartalu po pitanju prodaje. Razlozi više su ovde, kao i uglavnom vrlo pozitivna iskustva po stranim forumima (uz male ograde, kasnije o tome). Problem dosta kineskih modela je što puno obećavaju na papiru, ali im u stvarnosti uvek nešto fali da bi bili zaokruženi (od ovoga isto pate i modeli poznatih marki). Naravno, ni ovaj model nije perfektan, ali su zamerke minorne.

Ako vam je V987 previše, a želite sličan model, njegov jeftiniji brat je V967s. Kupio ga je twingi sa foruma. Čak je objavio i kuvani ROM :). Jeftiniji je nekih 60-tak $, taman koliko je slabiji (kamera, ekran i nema SRS). Prednost mu je nešto veća autonomija zbog slabije rezolucije ekrana.

Proces poručivanja i iskustvo sa slanjem i carinom sam opisao na relevantnoj temi. Da se nadovežem – hotmid sam izabrao jer čitajući ruska iskustva skoro i da nema žalbi, a i to što jesu su mahom sitne (kao npr. moj slučaj sa cenom na paketu). Imaju samo nekih 40 modela u prodaji, ali od najboljih kineskih proizvođača i još važnije, imaju ih na stanju, bar kad sam se ja raspitivao za nekoliko modela. Ostali prodavci imaju na stotine i stotine modela u ponudi, ali u stvarnosti imaju jako malo toga na stanju već naručuju od fabrike (o čemu sam kucao zašto je tako).

U recenziji ću pomalo vršiti poređenja sa mojim penzionisanim LG GT540 i neizbežnom budžetskom kineskom konkurencijom i pozivaću se na strana iskustva. Sve fotografije koje sam napravio Ixusom sam smanjio na kompjuteru sa 4000x3000 na 1280x960 zbog veličine.

Jedni pored drugih: WayteQ xTAB-70, ZTE V987 i LG GT540 Optimus.

Pakovanje

Kutija telefona je bila stavljena u klasičnu oker kartonsku kutijicu i Kinezi su dodali stiropor sa obe strane radi ublažavanja udara prilikom transportovanja. Sa te strane, moje pohvale. Sama ZTE kutija je relativno čvrsta i nije eko pakovanje (što je postalo moda).

Da ne ponavljam sadržaj pakovanja dodaću da je na telefon već bila stavljena Nillkinova zaštitna maska. Naleže odlično i nije ju lako skinuti.

Rusko pakovanje (tačnije kutija) je drugačije. Koga interesuje.

Dizajn, rukovanje i izrada

Dizajn V987 modela je inspirisan top Grand S modelom. Dobro da je samo na tome ostalo jer Grand S ima bateriju malog kapaciteta i još je neizmenjiva da bi telefon bio što tanji (6,9 mm) što je po meni obična marketinška budalaština. Od napred je crn, a od nazad beo (osim dela oko kamere koji je crn), tkz. panda dizajn o kome sam kucao da je apsolutni hit u NR Kini. Vidim da je najavljena skroz crna verzija.

Dimenzije telefona su 141 x 70 x 8,9 (9,2 kod kamere) mm što je sasvim ok. Mislio sam da neću nikada kupiti tako veliki telefon, ali priznajem da mi dobro leži u šaci. Takođe nemam problema ni da ga nosim u džepu pantalona.

Nažalost, težak je 160 g. Nije cigla, ali da bilo bolje da je lakši nekih 20 g, bilo bi.

Na ekranu je bila stavljena fabrička folija reda radi, a koliko je loša svedoči da se već za dva dana počela na veliko odlepljivati pa sam je skinuo. U kutiji sam dobio Nillkinovu zaštitnu foliju koju sam lepio skoro sat vremena jer sam imao problema sa mehurima tj. prašinom. Uspeo sam se rešiti prašine uz pomoć selotepa gledajući sledeći YT snimak. Folija nema izreze za senzore i zvučnik pa malo deluje ružno na vrhu. Ovo sam otkucao da se ne bi čudili fotografijama (kao prethodnoj npr.). Na foliju ostaju otisci i jedino smeta noću kada je bela površina (internet stranica).

Zbog mojih neuspelih (loših) snimaka (ubija efekat ogledala kad je ekran isključen) kada sam skinuo fabričku foliju, poslužiću se ukrajinskom recenzijom:

Na vrhu se nalazi zvučnik (slušalica), a ispod desno od njega je kamera, a levo su su senzori za svetlo (ovo manjkaju mnogi budžetski kineski modeli) i blizinu i LED (crveni i zeleni) za propuštene pozive, poruke i status baterije. Na donjem delu su tri klasična Android kapacitivna dugmeta koja svetle, ali vam u mraku neće izbiti oči od isijavanja. Ne sviđa mi se što je dugme "nazad" stavljeno levo, ali dobro, svaki proizvođač vodi svoju politiku po tom pitanju.

Veliki dizajnerski plus je što je ivica telefona viša od ekrana za skoro 1 mm. To znači da kada ga slučajno stavite od napred na sto ili drugu ravnu površinu, ekran ga neće dodirivati.

Na gornjoj strani se nalazi dodatni mikrofon za aktivno poništavanje šuma, 3,5 mm audio džek i dugme za paljenje i oključavanje/zaključavanje ekrana.

Na donjoj strani je mikrofon i mali prorez za skidanje zadnje maske.

Sa desne strane nema ničega.

Na levoj strani su microUSB port i klackalica za jačinu zvuka. Zbog lošeg fokusa sam morao fotografisati malo od gore.

Lično bih više voleo da je USB port dole, a dugme za paljenje sa desne strane jer ga ovako skoro nemoguće koristiti jednom rukom, ali to su zaista subjektivne zamerke. Ono što nije dobro je na levoj strani, a to ja mali luft (0,5 mm) koji se nalazi iznad USB porta i ide skoro do klackalice (vidi se jedan zub ako se zagledate). Ovo je prijavljeno na ruskim forumima i sajtovima kod dela kupaca, a na 4pda je to i najčešći hardverski problem tako da je u pitanju serijski problem kod dela primeraka. Ovako izgleda normalno:

To se zaista ne može primetiti u normalnom radu već tek kad pritiskate taj zadnji deo. Kome god sam dao telefon, niko nije primetio. Pošto telefon i ovako ne vadim iz futrole, onda je tek nemoguće primeti. Van tog lufta, telefon nigde ne škripi niti se uvija pod pritiskom.

Na zadnjem delu se gore nalazi kamera sa blicem, a dole je zvučnik. Poklopac je solidan – niti je previše krut, niti je savitljiv i matiran je (mrzim sjajne poklopce).

MicroSD kartici je moguće pristupiti bez vađenja baterije kao i SIM karticama, jedino što onda malo teže ulaze/ulaze. Desni SIM slot je WCDMA, a levi GSM i oba su klasična mini-SIM slota (kod kineskih budžetskih proizvođača je postala moda da je obavezno jedan SIM slot micro). Telefon zvanično podržava microSD kartice do 32 GB, ali su na xda nekoliko njih kupili od 64 GB i rade bez problema.

Lično mi se sviđa dizajn telefona i sem onog lufta, zaista se ne može ništa prigovoriti.

Ekran

Ključna prednost V987 u odnosu na kinesku konkurenciju je odličan Toshibin ekran. Neko će odmah primetiti da je rezolucija samo 720p, ali zaista, ne vidim šta to revolucionarno donosi 1080p na tako malom ekranu (o čemu smo naširoko raspravljali na onoj temi)? Kupio sam televizor koji je samo HD ready, a ne da ću onda telefon sa 1080p. Samo troši više bateriju, a razlika minimalna. U stvari, rezolucija je tu najmanje i bitna kada upoređujemo 720 vs 1080p. Mnogo važniji su uglovi gledanja, kontrast, jačina osvetljenosti i da li je uniformna, kvalitet dodira, da li ima ekran ima zaštitu itd. Šta vredi 1080p ako je sve ostalo slabo? Uostalom, ista priča kao sa kamerama i megapikselima.

Ekran je IPS LCD kapacitivni na dodir napravljen u OGS (one glass solution) tehnologiji tj. ekran i didžitajzer su spojeni u jedno što omogućava manju debljinu i bolji dodir i sliku, ali to i očigledno povećava cenu potencijalne popravke. Po kineskim sajtovima i foruma tvrde da je u pitanju Gorilla staklo 2 (meni lično nebitno), ali da ZTE ne reklamira zbog dodatne cene pa su ovako samo stavili da je OGS. Ekran je sigurno otporan na grebanje, ali se u prilog Gorilli dodaje da ima odličan multidodir (čak do 10 prstiju što je odlika top telefona) kao i oleofobski sloj. Za one koji ne znaju ta je to, ekran je moguće koristiti masnim prstima, a otisci će nestati sami bez dodatnog brisanja.

Uglovi gledanja su dosta dobri. Stavio sam osvetljenost na 100%.

Ukrajinci su ga uporedili sa ekranom Oppo Find 5 (2x skuplji telefon sa odličnim Sharpovim 1080p ekranom). Find 5 ima očigledno veće uglove gledanja, ali su boje po njima bolje na V987. Po svemu ostalom su jednako odlični i to dovoljno govori o tome kakav ekran ZTE ugrađuje u model.

Apsolutno je vidljiv na direktnom suncu, što je odlika najboljih ekrana, a uglavnom odsutno kod kineske budžetske konkurencije.

Nema nigde da probija belo na ekranu, osvetljenost je uniformna i nema mrtih piksela. Za "full HD" puritance, pikseli se vide samo pod lupom :).

Sve u svemu, ekran je za čistu desetku.

Poslednja izmena:
Android sistem i korisnički interfejs

Moram da pohvalim Kineze, jer je telefon došao sa instaliranim Brunovim ROM-om, koji je ujedno i najbolji za V987. Jeste da je bio V1.0MOD, ali su me bar poštedeli instaliranja CWM-a. Bez muke sam instalirao V2.0MOD i sve radi bez problema. Bruno je dodao višejezičku podršku (plus još neka poboljšanja) jer originalni ZTE ROM ima samo tradicionalni i uprošćeni mandarinski i engleski. Otprilike je 90% prevedeno na srpski – ostalo je na engleskom, ali mi ne smeta ni najmanje. Izašao je i V3.0MOD, ali ga neću instalirati jer mi ovaj radi skoro perfektno, a GravityBox mi ne treba niti mi smeta ZTE način otključavanja ekrana (mnoge nervira jer se drži krug). Instalacija ROM-a se vrši preko Aroma installera tako da sam instalirao samo minimum aplikacija koje mi trebaju. Telefon ima fastboot tako da se sistem brzo podigne.

Od kuvanih kineskih ROM-ova su dostupni LeWa OS, Baidu (nije baš najbolji u trenutnoj fazi) i od nedavno i zvanično MIUI v5. Njega ću verovatno instalirati na telefon, ali tek za koji mesec kada ga skroz srede, mada je i ovako upotrebljiv, ali ipak ne kao Brunov. Dakle, telefon ima zvaničnu podršku od strane zajednica tri najjača kineska modifikovana Androida.

U suštini je ZTE fabrički firmver skoro perfektan i glavni nedostatak su već samo navedena tri jezika, ali to je potpuno razumljivo jer je telefon primarno namenjen domaćem tržištu. On je skoro čist AOSP – ZTE je samo skinovao ikone i dodao svoje otključavanje. U Brunovom ROM-u su ikone od AOSP-a. Instalirao sam Nova launcher jer me nervira što je nemoguće u standardnom Android launcheru isključiti (meni) glupi Google search na vrhu radne površine. Sistem radi glatko bez ikakvog laga i manje-više se sve otvara momentalno ili jako brzo. ZTE je do sada izbacio tri nove nadogradnje, a procurela je i 4.2.2 verzija.

MediaTek je objavio da će MT6589 podržavati Android 5 (Key Lime Pie), ali čisto sumnjam da će i jedan proizvođač objaviti nadogradnju. Živi bili pa videli.

Samo tri skrina iz podešavanja jer je u pitanju dobro poznati AOSP.

Interna memorija od 4 GB je podeljena na 0,98 GB za aplikacije, 1,77 GB je memorija telefona (interna SD kartica), a ostatak otpada na sistem. Možda će se nekome učiniti da je 1 GB za aplikacije malo, ali telefon omogućava prebacivanje na SD karticu (nažalost internu, ovo je problem za one koji igraju velike igre). Memorija za aplikacije se može lako proširiti na račun interne (reparticionisanje) i tu je uvek stari dobri Link2SD (provereno radi). Meni je još 550+ MB slobodno, a instalirao sam skoro sve što mi treba i nije ništa prebačeno na microSD karticu.

Dodao bih da je odlična stvar kod kineskih MediaTek modela (MT657x i MT6589) što se vrlo lako rutuju, bez nekih većih problema sa instalira CWM, a instaliranje kuvanih ROM-ova je jednostavno preko rikaverija. Takođe, obavezno instalirati Mobileuncle MTK Tools aplikaciju koja omogućava puno dodatnih podešavanja (pre svega MTK inžinjerski mod).

Sintetički benčmarci

Telefon ima MT6589 čip tako da neću ostaviti razne rezultate iz sintetičkih benčmarka jer ih ima na netu i previše i za V987 kao i ostale modele. Rezultati jako malo variraju, tako da nema potrebe ponavljati milion puta prežvakano.

Samo rezultat od Antutua. Niži rezultat je zbog stare KingMax 4 GB class 4 microSD kartice. Planiram uskoro kupititi class 10 od 8 ili 16 GB.

Telefonski imenik, telefonija, poruke i unos teksta

Aplikacije za telefon, telefonski imenik, poruke i tastatura za unos teksta su klasične AOSP uz jednu razliku – sada uvek stoji ispod svakog poziva i poruke sa koje je kartice.

Dodata je opcija "SIM menadžment".

Tu se može podešavati sa koje SIM kartice da se koriste pozivi, poruke i prenos podataka, boja SIM kartice i sl.

Tipovi glasnoće po GSMAreni (subjektivno, naravno):
Glas (razgovor): nešto je tiši zvuk u slušalici od Optimusa koji je iznad proseka, ali su mi sa druge strane potvrdili da me bolje čuju.
Zvučnik: jači je od Optimusa koji je tu prosečan tako da nije slab od čega pati dosta kineskih budžetskih modela.
Zvono: isto je jači od Optimusa.

Vibracija je prosečna i jača je od Optimusove koja je relativno slaba pa je nikad nisam ni koristio. Dobra stvar je što se kod MediaTek modela može povećati glasnoća kroz inžinjerski mod, ali ne pomaže uvek. Za V987 provereno radi (ruska iskustva).

Galerija, audio i video plejer, FM radio i audio kvalitet

Galerija je standardna AOSP.

Audio i video plejer nisam označio da se instaliraju već sam naknadno instalirao bolje aplikacije. MX Player pušta sve video fajlove bez problema jer čip podržava sve formate u 1080p rezoluciji. Prethodni MT657x čip je podržavao maksimalno 720p.

FM radio je klasičan sa RDS podrškom.

Audio kvalitet je miks. Prvo, slušalice su očekivano teška socijala. Dalje, LG slušalice jedino rade ako se konektor ubode u sprecifičan položaj. Onda sam ubo slušalice od Nokije 1800 i one rade bez problema. Zatim sam kod prijatelja isprobao slušalice od Alcatela 991 i isto brljave, dok od Huaweija 8150 rade. Zaključak – ZTE je stavio malo drugačiji 3,5 mm džek (valjda kao što iPhone koristi) i tako je, nažalost kod dosta kineskih modela. Sam zvuk na ZTE slušalicama je loš. Međutim, našao sam u meniju opciju za poboljšanje zvuka na slušalicama i to lepo menja sliku na bolje. Desna slušalica je na produženom kabelu i priznajem da to mrzim. Spojio sam telefon sa pojačalom i u autu preko 3,5 mm džeka i u oba slučaja je radio bez ikakvih problema. Tada je zvuk dosta dobar, a opciju za poboljšanje zvuka na slušalicama sam morao isključiti jer degradira zvuk poprilično.

Telefon ima SRS WOW HD:

Aktivirao sam ga, ali nema nikakve razliku u PlayerProu. Onda sam instalirao standardni Android audio plejer i opet isto. Na xda mi je rečeno da SRS radi...

Subjektivno bih rekao da je zvuk na nivou LG GT540 koji ima Wolfson DAC što je dobar rezultat. Strani opisi tvrde da je kvalitet zvuka dosta iznad proseka kineske konkurencije.

Kamera i kamkoder

Primarna (zadnja) kamera ima Sony BSI CMOS senzor od 8 Mpx (rezolucija 3264 x 2448 piksela) sa auto-fokusem i LED blicom. BSI je skraćenica od back-illuminated sensor. To je vrsta senzora koja omogućava bolje snimke u uslovima niskog osvetljenja. Softver kamere
je klasična AOSP i omogućava geolokaciju, panoramu, detekcija lica i osmeha itd. Ono što nije klasika je HDR (koji polko postaje standard na tržištu), a pogotovo kombinacija BSI senzora i HDR-a. Otvor blende je F2,4 što je standardno.

Dnevne fotografije (automatski režim):

HDR fotografije:

Makro:

Noćni snimak (automatski režim):

Noćni snimci (prvi je u automatskom modu, a drugi u noćnom režimu):

Nisam neki stučnjak za kvalitet fotografija, ali sam siguran da su noćni snimci bolji od većine budžetske kineske konkurencije. U poređenju sa Ixusom, fotografije su prilično loše, al' to je i pogrešno poređenje. Naveo bih da autofokus nije baš najbolji (od ovoga mi pati i Ixus :().

LED blic baca neka 3 m i dobro dođe da se koristi kao baterijska lampa.

Kamkorder snima u 3gp kontejneru (MPEG4 video i stereo AAC audio) u 1920x1080 rezoluciji. HDR je dostupan i za video snimanje. Testiraću ga uskoro kad kupim class 10 microSD. Priznajem da mi nije jasna odluka ZTE-a da kamkorder snima u 3gp formatu. Jeste to mobilni standard, ali zašto ne mp4?

Prednja kamera je od 1,2 Mpx i ne znam kakav je kvalitet jer ne koristim video razgovore, ali čitajući strane opise, na nivou je konkurentskih kineskih od 2 Mpx.

Rekao bih da je kamera prosečna do iznadprosečna (po stranim opisima) iako su mi performanse kamere, a pogotovo kamkordera na telefonu poslednja stavka prilikom kupovine jer imam Ixusa kojega kvalitetom skoro ni jedan telefon ne može zameniti.

Povezivanje i internet

Telefon ima kvad-band GSM/GPRS/EDGE podršku i dual-band HSDPA podršku. Moram napomenuti da ovo drugo nije standardno kod dosta MT6589 modela, tačnije mnogima nedostaje band na 900 Mhz. Kod nas nije problem jer je 3G mreža na 2.100 MHz, ali već u nekim drugim evropskim zemljama neki operateri koriste i 900 MHz (npr. Tele2 u Hrvatskoj u seoskim predelima). SAR vrednost je 0,212 W/kg što je rekordno niska vrednost! To je nivo Galaxyja SIII i ne znam da i jedan telefon ima manju vrednost.

Primopredajnik u MT6589 čipu je MT6167, prvi u svetu izrađen u 40 nm procesu i površine od samo 7 mm2.

MT6589 čip integriše "4 u 1" kombinaciju povezivanja: 802.11n Wi-Fi, BT 4.0, GPS i FM.
http://www.mediatek.com/_en/promotion/MT6589_feature.php Sve radi bez problema. Wi-Fi signal hvata daleko bolje od starog Optimusa. Bez problema uhvati signal u dnevnoj sobi i kupatilu (kao i WayteQ tablet) što je misaona imenica za Optimusa. Na otvorenom takođe hvata moju mrežu dalje nekih 20-tak metara.

USB opcije su Android klasika. Prilikom prvog povezivanja sa kompjuterom je W7 krenuo instalirati drajvere i iskočio mi je ZTE folder sa telefona sa opcijom da instaliram drajvere što je za pohvalu (ne morate skidati drajvere sa sajta proizvođača).

Za internet surfovanje koristim Operu Mini kada koristim mobilnu mrežu, a Dolphin Browser kada je nakačen na WiFi mrežu. Dolphin leti i otvara desktop stranice bez ikakvog kočenja. Takođe u njemu odlično radi i flash. Jedino Opera Mini ima sitan font u menijima i polju za unos adrese.

Telefon se prilikom surfovanja preko WiFija ili HSPA+ blago zagreva kod kamere. Ostatak telefona je mlak posle dugotrajnijeg korišćenja. Za poređenje, Optimus je furuna celim telom, pogotovo ga upali HSDPA prenos podataka.

GPS i navigacija

Telefon ima A-GPS (Assisted-GPS) i EPO (Extended Prediction Orbit) podršku. EPO je MediaTekov zaštićeni of-lajn server baziran na A-GPS tehnologiji. Podržava do 30 dana unapred predviđanje kretanje satelita i tako poboljšava GPS vreme za prvi fiks (TTFF).

GPS sam testirao preko GPS Testa bez ikakve dodatne pomoći – za 10-tak sekundi je uhvatio fiks u mojoj sobi, a napolju mu treba nekoliko sekundi. Uveče mi je trebalo oko 40-tak sekundi. Preciznost je 3 m. Primetio sam da u zavisnosti kako držim telefon da se tako i menja signal (očigledno pokrijem antenu). U najgorem slučaju mu treba do minut za fiks, al' uglavnom 20-tak sekundi. Takođe sam primetio da kada je aktiviran EPO da samo uspori fiksiranje na mom primerku pa sam ga trajno isključio. Ovo je čudno jer kod drugih kineskih modela uglavnom pomaže.

Ovo definitivno razbija predrasudu o lošim GPS čipovima u MTK čipovima. Štaviše, sad je već dokazano da probleme sa GPS fiksiranjem ima deo modela malih proizvođača, a razlog je prost – loše dizajnirana antena. Jeste, nije na nivou novih Snapdragona, ali je daleko ispred većinske kineske budžetske konkurencije.

Fiks u sobi:

I u dvorištu:

Navigaciju nisam isprobao jer tek trebam kupiti microSD karticu većeg kapaciteta, a i ne treba mi trenutno.

Baterija i autonomija

Baterija je izmenljiva Li-jon kapaciteta 2.500 mAh. To mi je i bio jedan od glavnih razloga kupovine. Telefon je došao napunjen na nekih 55%. Evo kako je izgledalo posle prve upotrebe:

Mreža mi je konstantno forsirana u WCDMA modu. Telefon sa upaljenim ekranom i uključenim Wi-Fi-jem, automatskom osvetljenošću, surfujući na Dolphinu troši 10% baterije na 1 sat, tako da može bez problema da izgura 10 sati što je na samom vrhu. U MX playeru (automatska osvetljenost se podrazumeva) sam pustio sledeći video (.flv u 854x480) i tačno za sat vremena je baterija opala za 10%. Dakle skoro 10 sati, baš kao i internet surfovanje.

Onda sam po metodi GSMArene odradio video test – telefon sam prebacio u avionski mod, a osvetljenost ekrana povećao na 50%. Za tačno sat vremena, baterija je opala 12%. Dakle, izgura 7:30 sati po metodi, što je prosek. U razgovorima baterija opadne 1% na 7 min. Dakle, na 3G može da izvuče oko 11:35 sati razgovora što je dosta dobro (zvanično do 10 sati) i to je veliki iskorak MediaTeka ili je ZTE dodatno "ispeglao" modem (biće pre ovo kada pogledam druge modele). S druge strane, noću u stanju pripravnosti izgubi 2-3% za 8 sati (time se uklapa u zvaničnih 350 sati) i sa te strane je MediaTek napravio veliki iskorak ka vrhu. U avionskom modu, noću za 8 sati ne izgubi ništa ili max 1%. Najveći trošadžija je puštanje flasha – 20% ode za sat vremena k'o od šale.

Posle prvog punjenja do vrha:

Posle drugog punjenja do vrha i pražnjenja do 15%:

Koristeći metodu sa GSMArene (po jedan sat razgovora, WiFi interneta i videa na svaka 24 časa), ovako odokativno mu je rejting izdržljivosti oko 60 sati što je odličan rezultat. Naravno, moj test je samo približan njihovom jer oni stave osvetljenost ekrana na 50% i koriste skriptu koja na svakih 10 sekundi učitava veb stranicu (što bi sigurno smanjilo rejting), zatim nisam pogasio programe u pozadini prilikom razgovora i 3G mreža mi je u kući na 3/4 od maksimalnog signala. Bez obzira na odudaranje, rejting bi trebao biti približan njihovom.

Dakle, telefon treba puniti svaka 2,5 dana ako je 3G mreža forsirana, dnevno se razgovara, gleda video i surfuje net preko WiFija po 1 sat uz automatsku osvetljenost. Računica je sledeća za jedan dan: 9% (razgovor) + 10% (internet) + 12% (video po metodi GSMArene, inače manje troši) + 7% (stanje pripravnosti) = 38%. Dva dana je 76% i pola dana je još grubo 20%.

Što se tiče punjača, potrebno je 4,5 sata da se baterija napuni od 1 do 100%. Koliko sam primetio, skoro i nema nikakve razlike između punjenja telefona preko punjača ili USB-a na kompjuteru. Kada nivo baterije opadne na 15%, crveni LED treperi, kada se puni onda je stalno crven, a kada dođe na 90%, onda pozeleni. Nije mi bilo isprva jasno zašto su tako podesili, a onda sam pronašao sledeći članak na ArsTehnici. Koga mrzi čitati, ZTE je podesio notifikacije da bi baterija maksimalno očuvala kapacitet i trajnost. U svakom slučaju, veliki plus.

Za ovaj model je dostupna "pojačana" Kawenda baterija od 3.000 mAh kod Ali prodavaca, ali je u stvarnosti laška od originalne i samim time ima manji kapacitet.

Android bez Googla

Prilikom instaliranja ROM-a, izabrao sam da mi se instaliraju samo tri Google aplikacije: Play, YouTube i Maps. Po meni lično se Google prilično počeo srozavati još prošle godine konstantnim izmišljanjem tople vode (YT su još davno namerno unakazili), a da su deo sistema mi je samo ubrzao odlazak. O nasilnom guranju G+ na Playu da bi mogli ostavljati komentare i rangirati aplikacije da bi oni veštački pumpali broj G+ korisnika, je meni lično dno dna. Play zamalo nisam ni instalirao, ali sam ga ipak ostavio u rezervi, međutim, aplikaciju sam smrznuo u Titaniumu da ne radi u pozadini.

Umesto njega sam instalirao 1Mobile Market koji je po meni superiorno rešenje. Glavne prednosti:
- izgleda kao stari Play; nema odvratnog Metro stila sa ogromnim ikonama...
- ne treba vam nikakav nalog da bi koristili market
- ne treba vam ni dodatni nalog da bi ostavljali komentare i rangirali aplikacije
- prepoznao je aplikacije koja sam instalirao preko Titanijuma od prethodnog telefona
- postoji opcija da se i sačuva i apk aplikacije posle instalacije

Takođe sam instalirao i F-Droid na kojem su samo FOSS aplikacije.

Inače nisam ni dodao Google nalog na telefon i nemam nameru. Jedino sam instalirao Translate.

Zaključak

Prednosti
+ dual SIM
+ kvalitetna izrada (uz jednu ogradu)
+ vrhunski ekran
+ odličan fabrički ROM uz vrlo dobru zvaničnu i custom podršku
+ rekordno niska SAR vrednost
+ ne pregreva se
+ glasnoća
+ odlična autonomija uz ZTE pametno čuvanje baterije

Mane
- mali luft na zadnjoj masci
- nema kompas
- kamkorder snima u 3gp formatu
- težina

Krenuću od mana koje su prilično subjektivne i lično mi skoro i nisu jer sam za sve njih i znao pre kupovine. Kompas nikada nisam ni koristio na LG GT540 tako da mi ni ne dostaje. Nije mi jasna odluka ZTE da kamkorder snima u 3gp formatu. Mogao je biti malko lakši, nekih 20 g, ali ne može sve za tu cenu. Jedino iznenađenje je bio opisani mali luft, ali sam to već opisao i objasnio.

Što se tiče negativnih iskustava sa stranih foruma pored onoga lufta, deo kupaca ima problem sa back kapacitivnim dugmetom. Kod većine je to rešeno još kroz prvu zvaničnu ZTE nadogradnju, ali je kod nekih ostao problem. Postoje korisnici kojima su kuvani ROM-ovi to eliminisali, a ako ni on ne može, onda je već fizička greška u pitanju (neki Rusi su ga i otvarali zbog toga). Neki su prijavili i da im periodično ne reaguje home dugme.

Za konačan sud treba da prođe duže vreme. Za sada, svi plusevi su ogromni: fantastičan ekran na nivou 2x skupljih telefona visoke klase, solidan dizajn uz dobru izradu (uz onu ogradu), fabrički ROM je odličan uz veliku posvećenost ZTE-a, ROM podrška od svih glavnih kineskih zajednica plus Bruno sa xda, rekordno niska SAR vrednost i odlična autonomija. Dual SIM je bonus, a i da nije, kupio bih ga.

Da se vratim na početak teme – V987 je skuplji od svoje budžetske MT6589 kineske konkurencije, koliko i više vredi jer ne pati od sitnih problema koji pogađaju konkurenciju. Uostalom, ko je čitao moje poruke na onoj temi zna da sam o svakom telefonu ostavljao sve dobro i loše.

I na kraju, neko će sigurno pitati koji telefoni kod nas su mu cenovna konkurencija? Ne želim da se ponovo provlači i ovde besmislena rasprava koja je bila na onoj temi, ali radi informacije (baš kao što i na GSMAreni na kraju navedu konkurenciju) za sličan novac se ovde može kupiti: One S, Ascend P1, L9, Galaxy SIII mini, Galaxy SII (Plus), Xperia P (cene po malim oglasima na dva najveća sajta, o redovnim cenama kod operatera i u maloprodaji ne vredi ni kucati jer je neuporedivo). Svi navedeni modeli imaju samo jedan SIM slot. Mene je to prilično lako navelo da se odlučim na telefon iz NR Kine jer su navedeni telefoni uglavnom slabiji u skoro svemu od V987, ali i mnogim sličnim kineskim modelima. Neko se neće složiti, ali zaista nemam nameru da ulazim u raspravu ni sa kim više oko toga. Svako kupuje i bira po svojim mogućnostima i potrebama.

Ako je neko iz Sombora ili okoline ili bude prolazio, neka me slobodno kontaktira ako želi da pogleda telefon. Dakle, kao što je gpetar ponudio svojevremeno svakome ko hoće da vidi njegovog ZOPO-a.

P. S.
Slede najčešća pitanja.

FAQ

Najčešće postavljena pitanja u vezi kineskih dual SIM Android telefona

Ovo nije tema o njima jer već postoje dve teme, ali neka bude agregatno na jednom mestu radi ustaljenih zabluda i neznanja. Ako neko primeti neku grešku ili dokaže da nije tačno što sam naveo, neka otkuca pa da se ispravi.

Zašto (ne)kupiti kineski Android telefon?
Pročitati onu temu.

Ali kineski modeli nemaju garanciju!
Svi modeli imaju fabričku garanciju od godinu dana. Problem je što svoj primerak morati slati nazad prodavcu u NRK jer ne postoji servis u Evropi (čast izuzecima kao ZTE i Huawei, ali za modele koji se ne prodaju ovde je jasno k'o dan – možda ga i mogu popraviti uz plaćanje).

Da li je procesor u MT6589 čipu slab?
4x Cortex-A7 je sve samo ne slab procesor. Malo je sporiji od ekvivalentnog Cortexa-A9, ali zato troši dosta manje. Sam čip je izrađen u 28 nm proizvodnom procesu. Mislim da sledeći skrinšot dovoljno kazuje sam za sebe:

Kakav mu je PowerVR SGX544MP GPU?
Dovoljno je otkucati da i najzahtevnije igre rade glatko u 1080p rezoluciji. Isti GPU (u višejezgarnim i više klokovanim varijantama) se nalazi u najjačem Intelovom (Atom Z2580) i Apple (A6X) čipu, a oni trenutno predstavljaju sami vrh po pitanju performansi (naravno, nisu usamljeni na vrhu, da ne pomisli neko da to impliciram).

Kakav je MT6589 u direktom poređenju sa prethodnikom, MT6577?
Manji proizvodni proces je veliki iskorak napred. Nezavisna istraživanja su potvrdila da nov čip troši 40% manje u 2G, a 30% manje u 3G modu razgovora. U sintetičkim benčmarcima je 2x jači, a naročito je GPU puno jači.

Kako se ulazi u MTK inžinjerski mod?
*#*#3646633#*#* Ako ne radi kao kod mene, instalirajte Mobileuncle MTK Tools, ali morate imati rutovan telefon.

Priča se da je GPS čip u MediaTek čipovima slab tj. da mnogi modeli imaju problema sa fiksiranjem pozicije, a neki čak ne mogu ni da je fiksiraju uopšte?
Ovo je dokazano netačnim. Problem je u loše dizajniranim antenama kod mnogih malih proizvođača pa se onda mora na zaobilazne načine rešavati problem ili ovako, a ni to uvek ne garantuje da će pomoći. Veliki proizvođači kao Lenovo i ZTE nemaju tih problema (za Coolpad ne znam, ali nas oni i ne interesuju). Primer loše dizajnirane antene i kako rešiti u kućnoj radinosti.

Da li su Snapdragon čipovi bolji od MT6589? Da li vrede više jer su skuplji*?
I da i ne. S1, S2 i S3 su antički čipovi. S4 Play je nov, ali dosta slab čip.
Svi ostali (S4 Plus, Pro i jači) su moderni čipovi sa Krait procesorima.

Ako vam je primarna svrha telefona vrtenje raznih benčmarka po ceo dan, onda su Snapdragoni* bolji. U realnom radu nema razlike. Jedina opipljiva prednost je GPS čip koji ne pati toliko od loše dizajnirane antene. S druge strane, imaju velikih problema sa pregrevanjem, što je i Qualcomm indirektno i cinično priznao. Takođe su i poznati po problemima sa modemima (radio). Ako vam treba telefon sa dve SIM kartice, onda i nemate neki veliki izbor.

*S4+ i jači modeli

Da li je istina da dosta modela pate od šuma u mikrofonu i slušalici prilikom razgovorom?
Koliko je to dosta, ne znam, ali da postoje, postoje i to kod dela malih proizvođača. Takođe deo pati i od slabije glasnoće koju je moguće pojačati kroz inžinjerski mod, ali ne pomaže kod dela modela.

Da li kineski modeli zrače?
O ovome sam kucao na onoj temi. Još jednom pročitati Italijana. Dakle, zrače u dozvoljenim granica. Štaviše, mnogo manje od izvikanijih modela marki kao Apple, Sony, Nokia i HTC. U klasi su sa korejskim proizvođačima (LG i Samsung). SAR vrednosti su mahom 0,3-0,7 W/kg za modele za koje sam našao vrednost.

Da li su kamere u kineskim modelima loše?
Da i ne. Sve zavisi od modela do modela. Veliki proizvođači generalno imaju bolje kamere, a skuplji modeli uglavnom imaju Sony Exmor R senzore.

Da li je je kvalitet izrade loš?
Lošija izrada je uglavnom boljka dela modela manjih proizvođača, a svodi se na loše zazore, loš zadnji poklopac za bateriju, klimava klackalica za jačinu zvuka, boja koja se ljušti, uvijanje telefona pod blažim pritiskom i sl. Ovo se dešava i kod velikih, ali puno manje. Dakle, ako se nešto dešava kod velikog broja primeraka nekog modela, onda je u pitanju serijski problem. Ako su izolovani slučajevi, onda je u pitanju klasičan škart što postoji u svakoj industriji.

Koje su najbolje kineske marke?
Xiaomi je kineski nacionalni ponos i imaju dosta problema sa kopirantima. Ovde možete pročitati članak na Bloombergu o njima. Članak je "proročki" jer je AAPL u međuvremenu objavio da su doživeli kolaps u prihodima u Kini u Q2 (-46%), a Canalys je to potvrdio i prodajnim rezultatima. Lenovo i ZTE su najbolji veliki. Lenovo je postao 4. (imaju rast od preko 100%) najveći proizvođač pametnih telefona u Q2 2013, a ZTE se bije na 5. (uspeo se oporaviti) mestu sa Yulongom (prodaju pod Coolpad markom).

Preporuke za modele?
U suštini se moja svojevremena lista preporuka samo nadopunila jednim modelom kojeg sam i kupio. Od najjeftinijeg ka najskupljem: Lenovo A820, ZTE V967s, iOcean X7 Youth (ima nekoliko verzija, preporuka je uslovna, pročitati onu temu), ZTE V987 i Xiaomi M2A (preporuka je uslovna). U NRK je hit među jeftinim modelima XYZ (iliti Sege) X1, a upućeni tvrde da se prodaje za izvoz pod imenom Cubot GT99 (popularan u Hrvatskoj). Veliki hit je i Amoi N828 kojeg sam umalo i kupio, ali čitajući ruske forume, kvalitet izrade mu nije jača strana.

Imam novca, hteo bih da budem drugačiji i zato bih kupio skuplji model. Preporuka?
Xiaomi M2A je odlična ulaznica u skuplje i dosta kvalitetnije modele. Ako izuzmem potencijalni problem sa osnovnim propusim opsegom (baseband), apsolutno ne postoji konkurencija za ~285$ pod uslovom da vam ne treba druga SIM kartica i ne smeta vam nedostatak microSD slota. ZTE nubia Z5 mini je izašla nedavno i puno obećava. Treba pratiti iskustva i sačekati da cena padne posle prvog talasa. Lenovo K900 (5,5" fablet) je ultimativni izbor zbog čipa, izrade, kamere i dizajna i nema šanse da će nekoga ostaviti ravnodušnim.

Zašto voliš velike proizvođače?
Deo odgovora je u onoj temi, a sada ću dodati – ne pate od bubica koje nerviraju i zagorčavaju korištenje telefona: loši ROM-ovi koji ne znaju očitavati napunjenost baterije, izuzetno loše dizajnirane GPS antene, problemi sa mikrofonom i slušalicom, lošija izrada, lažne specifikacije kamere i sl. Dalje, veliki proizvođači kupuju na veliko i samim time su u startu u ogromnoj prednosti, pokazali su da imaju dosta bolju kontrolu kvaliteta i imaju drastično bolju podršku od domaće (kineske) moding zajednice. Treba biti pošten i otkucaću da od pobrojanih hardverskih problema pate i mnogi modeli poznatih nekineskih proizvođača. Tvrditi da je to ekskluziva manje poznatih kineskih proizvođača je klasičan FUD.

Šta je sa malim proizvođačima?
Tu ima svega i svačega i obično uvek nešto fali da bi telefon bio zaokružen. Mnogi popularni modeli u Evropi su u stvari prilično nepopularni (nepoznati) u NR Kini. O tome ko kosi, a ko vodu nosi, možete pročitati ovde. Dakle, dobro sam prepoznao još pre više od mesec dana šta vredi kupiti. Ovo ne znači da ne treba kupovati manje poznate marke, ali treba biti obazriv, tačno znati šta vam treba i biti spreman na određene kompromise.

Da li je tačno da Kinezi ne objavljuju izvorni kod?
Da i to važi za sve kineske proizvođače plus nezaobilazni MediaTek.

Da li to onda znači da je ponuda kuvanih ROM-ova i zajednice slaba?
Apsolutno ne. Najpopularniji modeli u NR Kini imaju ogromnu podršku. Jedini problem može biti jezik, ali pored mandarinskog skoro uvek ima i engleski.

Koji su najbolji kineski Android OS-evi?
Postoji dosta njih o čemu sam kucao na onoj temi. Fabrički je najbolji LeOS (Lenovo), a od kuvanih je MIUI* broj 1, a slede ga LeWa i Baidu OS.

*MIUI je i ujedno fabrički Android OS Xiaomi telefona jer njihov.

Gde kupiti?
Kucao sam na onoj temi.

Mišljenje o klonovima popularnih modela kao Galaxy S4, One i sl.
Ako patite od kompleksa niže vrednosti, što da ne.
Sad ozbiljno. Tražnja za klonovima u NRK je krahirala. Ljudi više ne žele da kupuju jeftine kopije poznatih marki plus vlada Šenzena sprovodi periodičnu zaplenu klonova po velikim tržnim centrima i marketima. Poslednje što sam čitao da su takvi marketi prazni nekoliko meseci u nazad. Toliko o tome.

DukeofSerbia je napisao(la):
Na ekranu je bila stavljena fabrička folija reda radi, a koliko je loša svedoči da se već za dva dana počela na veliko odlepljivati pa sam je skinuo. U kutiji sam dobio Nillkinovu zaštitnu foliju koju sam lepio skoro sat vremena jer sam imao problema sa mehurima tj. prašinom. Uspeo sam se rešiti prašine uz pomoć selotepa gledajući sledeći YT snimak. Folija nema izreze za senzore i zvučnik pa malo deluje ružno na vrhu. Ovo sam otkucao da se ne bi čudili fotografijama (kao prethodnoj npr.). Na foliju ostaju otisci i jedino smeta noću kada je bela površina (internet stranica).

Druze, folija ima izreze za zvucnik, senzore i prednju kameru (najbolje se vidi na ovoj slici), ali si je naopako zalepio tj. rotirao za 180°. :S: U svakom slucaju, svaka cast na ulozenom trudu i vremenu za pisanje ovako detaljne recenzije telefona. ;)

Prilozi

• 156785af7c_p.jpg
    156785af7c_p.jpg
    89.1 KB · Pregleda: 399
Svaka čast na uloženom trudu i tekstu za medalju ali posle katastrofalnog iskustva sa grand x ne pada mi na pamet nista da kupim što počinje na slovo Z. Nikad više se neću prevariti da kupim Z nečastivog :)

Poslednja izmena:
Odlicno odradjeno, kao i sto sam ocekivao. U pm, sada se lomim, ili da uzmem lenovo a820 ili da kupim neki 5"-ni ekran, sa jacom rezolucijom. Ovaj ZTE deluje kao dobra lupovina, ovo sto si rekao za full hd ekrane stoji. Imao sam prilike da uporedim, meni je to isto, samo dodatno opterecenje za bateriju. Svidja mi se i lenovo S920, mada je skup. Ali cisto me zanima sta ti mislis o tom telefonu, slicne specifikacije ima kao i ovaj ZTE? cini mi se da je direktna konkurencija po ceni ovaj Iocean X7 i ZOPO c2. Nesto razmisljam, da li se isplati dodati tih 80USD i kupiti ovaj umesto lenovo a820, doduse, ako lose prodjem na carini, to se pretvara u 80EUR :).

Druze,svaka cast na ulozenom trudu.Sta mislis o Lenovu A830,da li je to dobra kupovina ili da dodam nesto para pa da kupim IOCEAN X7 ?Telefon koristim samo za pozive i net.

Za mene je bolja kupovina lenovo a820, ali ako ti treba tolika velicina ekrana, onda ok.

I suma sumarum, koliko je tebe koštao fon?

Još bolje pitanje, odakle sad naručiti. Hotmidu istekao domen pre 2 dana :(

Novosti

Bio sam malo duže odsutan sa foruma...
Prvo novosti pa odgovori.

Hotmid
Pronašao sam da posle tri porudžbine, daju popust od 10$.

Stara preporuka

iOcean X7
Pošto sam svojevremeno preporučio ovaj model, a pošto i dalje mislim da je ok za taj novac, da ostavim da je iOcean počeo prodavati X7 u Evropi. Dobili su potrebne sertifikate. Nivo zračenja je očekivano nizak i to samo potvrđuje ono što sam naveo da su kineski proizvođači uz korejske, najbolji po tom pitanju. Recenzija modela na čuvenom notebookcheck sajtu.

Moguće preporuke

Xiaomi Hongmi (Red-Mi)
Već znate za ovaj model koji je sa cenom od samo 799 juana napravio totalnu pometnju na kineskom tržištu. Ko ne zna, WCDMA verzija je potvrđena direktno od strane Lei Juna. U predprodaji je naručeno 7,45 miliona primeraka, a Xiaomi je poručio prvih 100.000 za proizvodnju koji su planuli za 90 sekundi. Jasno je ko dan da će se čekati jako dugo dok ne bude dostupan. Ono što mi se ne sviđa je što će WCDMA verzija biti sa Qualcomm čipom, a po toj ceni, možemo očekivati neki slab Snapdragon.

Prema nekim istraživanja, Mi2s je najprodavaniji pametni telefon u NRK u 1. polovini ove godine.

AMOI A862W
Posle Xiaomi pometnje, AMOI je rešio da ode još dalje, nudeći telefona za samo 599 juana, tj. prvi quad-core telefon za manje od 100 $. Ima Snapdragon 200 čip (MSM8225Q) koji je inferioran u odnosu na MT6589, ali je i jeftiniji. Prva recenzija. Kakav je u praksi, videćemo, a ako se pokaže da je ok, možda budete čitali recenziju na jesen ;).

3419133_1.png

Dakok sa modaca je objavio hrpu kineskih Android OS-eva za V987:

MIUI (dve verzije)
LeWa
Baidu Cloud
MuseUI
MHLui
LeOS
Ali Cloud OS
Sony Style
ColaOS
MyUI
EMUI

Šta Kinezi misle o domaćim proizvođačima?

Sina Tech je imala nedavno internet anketu sa skoro 250.000 glasova. Naravno, to nije reprezentativni uzorak kineske populacije, ali jeste naprednijeg dela kupaca. Otprilike, kao ankete ovde na Benchu samo drastično masivnija.

Koji brend ostavlja na vas najbolji utisak?

china-mobile-brand-recognition.png

Neću komentarisati :).

Dalje, pitali su koja cena za telefon je po vama prihvatljiva za domaćeg proizvođača?
1.000 – 1.500 juana: 34,7%
1.501 – 2.000 juana: 32,8%
2.001 – 2.500 juana: 11,7%
501 – 1.000 juana: 10,2%
2.501 – 3.000 juana: 5,3%
0-500 juana: 2%
3.001 – 4.000 juana: 1,7%
preko 4.000 juana: 1,6%

1.000 juana je oko 160 $.

http://www.techinasia.com/brand-recognition-chinas-top-domestic-mobile-brands/
http://tech.sina.com.cn/t/2013-08-12/10148629122.shtml

Poslednja izmena:
Odgovori

Druze, folija ima izreze za zvucnik, senzore i prednju kameru (najbolje se vidi na ovoj slici), ali si je naopako zalepio tj. rotirao za 180°. :S: U svakom slucaju, svaka cast na ulozenom trudu i vremenu za pisanje ovako detaljne recenzije telefona. ;)
Potpuno si u pravu, to sam kasnio i ukapirao, al' je bilo kasno :wall:. Navikao sam na LG-u tako lepiti i onda po automatizmu sam isto tako ponovio. *****arija :S:... Na jesen ću naručiti dodatne folije sa Alija pa ću zalepiti kako treba.

Svaka čast na uloženom trudu i tekstu za medalju ali posle katastrofalnog iskustva sa grand x ne pada mi na pamet nista da kupim što počinje na slovo Z. Nikad više se neću prevariti da kupim Z nečastivog :)
Potpuno te razumem, ali u malu odbranu – Telenor Srbija izgleda voli da uvozi ZTE škart (posle Grand X, sad je Blade G) plus još Tegra 2. Zato sam naveo da postoje dve verzije Grand X-a i ona kineska je ok koliko sam čitao.

http://www.thedostore.com/smartphones/p-series-p780-silver-p780.html

Ovaj je 300 USD ali ne mogu nigde test da nađem. Kao ovaj ZTE, slična platforma samo sa mnogo jačom baterijom.
Ukrajinska recenzija na ruskom. Ukratko, ako treba ogromna autonomija, vredi, ostalo prosek pa i razočaravajuće.

Druze,svaka cast na ulozenom trudu.Sta mislis o Lenovu A830,da li je to dobra kupovina ili da dodam nesto para pa da kupim IOCEAN X7 ?Telefon koristim samo za pozive i net.
Lenovo A830 ne vredi. ZTE V967s je bolja (izuzev kamere), a uz to i jeftinija kupovina.

I suma sumarum, koliko je tebe koštao fon?
Ostavio sam link, ali ukratko ~225 € (telefon, slanje, PayPal provizija i konverzija, carina, PDV i poštanska usluga) :).

Još bolje pitanje, odakle sad naručiti. Hotmidu istekao domen pre 2 dana :(
Hotmid radi bez problema.

Odlicno odradjeno, kao i sto sam ocekivao. U pm, sada se lomim, ili da uzmem lenovo a820 ili da kupim neki 5"-ni ekran, sa jacom rezolucijom. Ovaj ZTE deluje kao dobra lupovina, ovo sto si rekao za full hd ekrane stoji. Imao sam prilike da uporedim, meni je to isto, samo dodatno opterecenje za bateriju. Svidja mi se i lenovo S920, mada je skup. Ali cisto me zanima sta ti mislis o tom telefonu, slicne specifikacije ima kao i ovaj ZTE? cini mi se da je direktna konkurencija po ceni ovaj Iocean X7 i ZOPO c2. Nesto razmisljam, da li se isplati dodati tih 80USD i kupiti ovaj umesto lenovo a820, doduse, ako lose prodjem na carini, to se pretvara u 80EUR :).
S920 je preskup, ulazi u cenovni rang Xiaomi telefona, a to je neuporedivo, plus ZTE nubia Z5 mini.

Relevanta tema za S920 na 4pda.ru.

V987 i A820 su neuporedivi jer koliko platiš više za V987, toliko ćeš i dobiti (superioran ekran, bolja kamera, dosta bolja autonomija...).
Direktna konkurencija A820 je ZTE V967s.

Poslednja izmena:
Stara preporuka

ZTE V967s
Nedavno je cena ovoga modela zvanično snižena od strane ZTE-a, verovatno pod pritiskom Xiaomija. Idem redom:

Na hotmidu je 155$ plus 17$ slanje. Koliko god su dobri, puno je plus morate na drugom mestu kupiti Nillkinovu zaštitnu masku i foliju.

MeriMobiles ga prodaje za 149 $. Ako se neko odluči kod njih da kupi, treba proveriti od kog proizvođača je zaštitna maska i folija. Ako nije Nillkin, mora se posebno kupiti preko Aliexpressa.

EBE DIGIstore na Aliexpressu ga prodaje za 155 $ sa Nillkinovom zaštitnom maskom i folijom (ostavljeno je već na onoj temi). Pošto na Aliju ima svakakvih provaca, rekao bih ne, ali na 4pda.ru je ovaj prodavac preporučen.

V967s za ~113 € (plus deo državi) je ultimativna kupovina u nižoj klasi. Ovde kod nas neću ni upoređivati šta može da taj novac (igračke tipa Desire 200). Vrlo verovatno će iz mog bliskog okruženja biti naručena dva primerka jer nema kome se V987 nije dopao, al' nemaju potrebe za takvom "zverkom" :). Čitajući ruske forume, ljudi su zadovoljni (kao i twingi) i za taj novac, nema mane. Izašao je i MIUI za njega i radi sasvim ok.

V967s je fizički 95% identičan sa V987 (čak je jedan Rus uspeo ugurati Nillkinovu zaštitnu masku od V987, kupio ili mu beše poslali greškom :)), a ima slabiji ekran (qHD, nije OGS, nema zaštitu) i kameru (5 Mpx zadnja, snima 720p, a 0,3 Mpx prednja).

SAR vrednost V967s je 0,778 W/kg. Nešto više od od ostale kineske MT6589 konkurencije, ali niže od mnogih modela izvikanih marki.

Moguće i pre po ovoj ceni na hotmidu :D
Na hotmidu je 119 $ plus 17 $ slanje. Ne vredi. Pročitaj moju poruku iznad.

Poslednja izmena:
Jesi li i dalje zadovoljan sa fonom? Sada si vec imao dovoljno vremena da ga detaljnije istestiras. Ja sam narucio sestri 967s, videcemo kada stigne kakvi ce biti utisci. Uzeo sam preko merimobiles-a. Znas li mozda da li ova dva telefona imaju istog proizvodjaca ekrana, osim sto 987 ima vecu rezoluciju?

Jesi li i dalje zadovoljan sa fonom? Sada si vec imao dovoljno vremena da ga detaljnije istestiras. Ja sam narucio sestri 967s, videcemo kada stigne kakvi ce biti utisci. Uzeo sam preko merimobiles-a. Znas li mozda da li ova dva telefona imaju istog proizvodjaca ekrana, osim sto 987 ima vecu rezoluciju?

Jesi uplatio preko paypala? Koliko ocekujes da bude carina i koliko se otprilike ceka za telefon? I jos jedno: koliko je sigurna kupovina?

Jesam, uplatio sam preko paypala jer mi to uliva sigurnost.
Sto se tice carine i PDV-a, to ti je lutrija, maksimalno mogu da te oderu oko 30% u odnosu na cenu telefona,a mozes da prodjes i bez icega, kako ti se zalomi.
Kinezi vecinom salju besplatno preko svoje poste, na osnovu iskustava drugih ljudi video sam da se ceka oko20-25 dana.
Sto se tice sigurnosti, cim placas preko paypal-a, imas zastitu, ukoliko nisi zadovoljan pokrenes postupak za povracaj novca i u vecini slucajeva dobijes novac nazad, ni prodavcima nije u interesu da ih neko opanjkava na netu i da im obara feedback, sto se mene tice ovakav vid kupovine je sigurniji nego da kupujes po ovim nasim divljim radnjama koje ti garanciju pisu na salvetama, i sa kojima moras da se hvatas za gusu ukoliko imas reklamaciju.

Jesam, uplatio sam preko paypala jer mi to uliva sigurnost.
Sto se tice carine i PDV-a, to ti je lutrija, maksimalno mogu da te oderu oko 30% u odnosu na cenu telefona,a mozes da prodjes i bez icega, kako ti se zalomi.
Kinezi vecinom salju besplatno preko svoje poste, na osnovu iskustava drugih ljudi video sam da se ceka oko20-25 dana.
Sto se tice sigurnosti, cim placas preko paypal-a, imas zastitu, ukoliko nisi zadovoljan pokrenes postupak za povracaj novca i u vecini slucajeva dobijes novac nazad, ni prodavcima nije u interesu da ih neko opanjkava na netu i da im obara feedback, sto se mene tice ovakav vid kupovine je sigurniji nego da kupujes po ovim nasim divljim radnjama koje ti garanciju pisu na salvetama, i sa kojima moras da se hvatas za gusu ukoliko imas reklamaciju.

Samo jos jedno : na paypalu se i dalje vodim na hrvatsku...da li oni salju na adresu sa paypala ili salju na adresu koju im ti kazes? Sto se tice ove radnje, gde se njima ostavlja feedback, za ebay je u redu, ali ne znam za ovakve radnje? Kupovao sam vise puta preko ebaya, tamo je ovaj telefon skuplji, a nikada nisam imao problema zbog toga sto sam na paypalu na jednoj adresi, a na ebayu na pravoj adresi, kod nas u Srbiji?

Ja mislim da mozes da promenis adresu na paypal-u, a zemlju ne, jer je kartica verovatno uzeta u Hrvatskoj, je li tako? Mozda mozes da im posaljes e mail i pitas kako to mozes da resis, ili jednostavno uzmi neku karticu u nasoj banci i otvori novi paypal nalog. Znaci nisam siguran za promenu zemlje u profilu, mada mislim da to ne smeta, kada kupujes na ovim Kineskim sajtovima na kraju uvek moras da das potvrdu adrese, znaci salju na adresu koju im ti na kraju chekout-a oznacis.
Sto se feedback-a tice, evo na primer http://www.aliexpress.com/, svaki prodavac ima feedback, kada kupis nesto od njih svoje misljenje dajes kada ti stigne roba, ako si zadovoljan dajes pozitivan, ako nisi negativan...
Koji telefon te interesuje?

Ja mislim da mozes da promenis adresu na paypal-u, a zemlju ne, jer je kartica verovatno uzeta u Hrvatskoj, je li tako? Mozda mozes da im posaljes e mail i pitas kako to mozes da resis, ili jednostavno uzmi neku karticu u nasoj banci i otvori novi paypal nalog. Znaci nisam siguran za promenu zemlje u profilu, mada mislim da to ne smeta, kada kupujes na ovim Kineskim sajtovima na kraju uvek moras da das potvrdu adrese, znaci salju na adresu koju im ti na kraju chekout-a oznacis.
Sto se feedback-a tice, evo na primer http://www.aliexpress.com/, svaki prodavac ima feedback, kada kupis nesto od njih svoje misljenje dajes kada ti stigne roba, ako si zadovoljan dajes pozitivan, ako nisi negativan...
Koji telefon te interesuje?

Isti ovaj koji si i ti narucio...dual sim sa 5.0" ekranom...ZTE V967s
Sto se tice paypala, otvorio sam ga zaista odavno...tamo mi pise adresa u Srbiji, ali mesto u Hrvatskoj. Znaci, kada bih izvadio novu karticu, mogao bih d aotvorim ppaypal regularno na svoje ime opet sa podacima regularnim za Srbiju?

Isti ovaj koji si i ti narucio...dual sim sa 5.0" ekranom...ZTE V967s
Sto se tice paypala, otvorio sam ga zaista odavno...tamo mi pise adresa u Srbiji, ali mesto u Hrvatskoj. Znaci, kada bih izvadio novu karticu, mogao bih d aotvorim ppaypal regularno na svoje ime opet sa podacima regularnim za Srbiju?

Ja sam na ebayu isto to uradio. Tj imam 2 naloga, jedan se Erste karticom i sve Srbija, a drugi sa Intesa karticom i sve Srbija ali zemlja Hrvatska. Pre 2 meseca sam naručio nešto od kineza koji je rekao da šalje samo na PP adresu (ali ne u SRB), znači platio sam Intesom i nadao se da će da stigne. Stiglo je, ali ipak je najbolje da pitaš, a i ja ću pošto ću i ja uskoro u shopping :d

Nazad
Vrh Dno