Šta je novo?

Zrelo za razmatranje

nikk18adsl

Slavan
Učlanjen(a)
28.07.2007
Poena
350
U planu mi je kupovina polukonfiguracije, koja ce sluziti za opstu namenu, malo vise za audio reprodukciju, i ostale gluposti, bez igranja igrica.
Posto neke komponente vec imam, nedostaju kljucne, a to su: procesor, maticna, ram, hdd, napajanje i novo kuciste.
Da li ova varijanta moze da posluzi za neke osrednje pare, bez nekih pretenzija ka igrarijama, obaranjima rekorda u OC i sl. Najbitnije je da radi stabilno, i zavrsava ne prezahtevne poslove.
1. AMD Phenom II 550 BE
2. Biostar TA790GX A3+
3. RAM 2x1gb ddr3
4. WD Green 1tb
5. Thermaltake Toughpower QFan500W
7. Case- Thermaltake Armor Junior
-Ostalo sve imam potrebno.
Posto sam video da ova Biostar ploca podrzava ACC, ima integrisanu grafiku (vga, dvi, HDMI), sto je ok posto ne nameravam da kupujem neke skupe graficke, jer kao sto rekoh, ne zamlacujem se igricama, a neke module memorije raznih proizvodjaca ne prepoznaje (Patriot npr), koju ddr3 memoriju uzeti i da li staviti 1333Mhz ili 1600Mhz (ploca navodno prepoznaje 1600 ali sa OC). Pretpostavljam da su vam favoriti Transcedent, Geil, OCZ. Znaci, to pitanje ostaje otvoreno za sada, cekam preporuke.
Opsti cilj svega ovoga je da bude najblize apsolutnoj tisini, pa ce mozda morati i Noctue da se uposle po potrebi i da se izvrse jos neki zahvati u cilju suzbijanja nezeljene buke. Verovatno ce morati i stock kuler na CPU da se menja, ako bude iritirao sto se buke tice (a verovatno hoce) ili zbog pregrevanja samog procesora.

Sve u svemu, glavno pitanje je sta bi ste promenili od gore navedenih komponenti i zasto? Hvala unapred.

Plocu, zato sto su te Biostar ploce, makar ove na koje sam ja nailazio ocaj. Dosta baguju a umeju i da crknu. Bolje uzmi neki Gigabayte, pogotovo sto je AMD procesor u pitanju.
A mozda bi mogao i da smanjis troskove sa kucistem ako uzmes Thermaltake Soprano sa vec postojecim napajanjem, meni sljaka vec dosta dugo i jako je tiho.

mozda mozes umesto 550be da uzmes 720be i ovu plocu ako ti zafali kesa zbog skupljeg procesora Gigabyte GA-MA770T-UD3P(am3,ddr3 ploca,ima ACC)...sto se tice te Biostar ploce mogu reci samo reci hvale jer se odlicno clock-uje,ne greje se ni malo (za razliku od prethodnih modela) i savrseno radi sa transcend memorijom na 1333mhz koju sam bez problema clock-ovao na 1600mhz...inace ta transcend memorija ako neces da je clock-ujes radi na 6 6 6 18 na 1333mhz

Poslednja izmena:
Plocu, zato sto su te Biostar ploce, makar ove na koje sam ja nailazio ocaj. Dosta baguju a umeju i da crknu. Bolje uzmi neki Gigabayte, pogotovo sto je AMD procesor u pitanju.
A mozda bi mogao i da smanjis troskove sa kucistem ako uzmes Thermaltake Soprano sa vec postojecim napajanjem, meni sljaka vec dosta dugo i jako je tiho.

Je li ovo generalno uopstavanje za Biostar, ili si konkretno video ili doziveo bag na ovoj ploci?

Sto se tice kucista, iskren da budem, nijedno mi se ne svidja jer su uglavnom nafurana na gejmerski fazon, a ja to ne trazim od njih, vec kvalitetnu izradu (celik npr.), sto vecu tisinu i suptilniji izgled bez previse otvora i ventilatora. Nesto nalik pojedinim Chieftec modelima, mada me je kod njih odvratio polozao i velicina ventilatora (pogotovo sto nemaju prednji veci fan, a ostali su 8-ice ili 9-tke, a to ako se ne odradi kako treba, ume poprilicno da se cuje, sto je kontra efekat onoga sto ja trazim od jednog kucista.

Napajanje je izabrano zato sto je ipak dosta kvalitetnije i pouzdanije od bilo kog koje se dobija uz kuciste, imaju vecu iskoriscenost (~85%), QFan 14cm koji je deklarisan na 17dB (sto mi veoma znaci) i naravno, modularno je, te time izbegavam guzvu u kucistu. Stabilan komp mora da krene od dobrog napajanja, dzaba sve ostalo unutra ako je struja katastrofa. Kasnije planiram i UPS i jos par sitnica oko peglanja napona. Znaci, na polju struje ne planiram da ustedim da bih kupio bolji CPU ili plocu. Nije sve ni u parama, vec u razumnim potrebama i zahtevima.

Poslednja izmena:
ova biostar ta790gx a3+ je odlicna ploca

Meni se takodje cini kao idealan partner phenom II 550 i 720 procesoru, pogotovo sto su cenovno uskladeni i ima integrisanu grafiku Radeon 3300, koja pruza sve moguce izlaze i HD podrsku. Uzeti neku vrhunsku am3 plocu od 150+ evra, planirajuci kasnije neki upgrade na njoj, mislim da nema smisla. Dok ja to promenim, ko zna koliko puta ce I7 da zastari i sta ce tad da se utrapljuje narodu. A sto se tice procesora, mislim da mi 720be nece znaciti puno, posto ne radim neke zahtevnije stvari niti igram igrice, a juriti ga samo radi eventualnog otkljucavanja 4. jezgra (koje je u dosta slucajeva nefunkcionalno- ne bi ga AMD imenovao triple core-om bez razloga, zna se kako nastaju trojezgrarni phenom-i) i misliti kako smo zeznuli AMD da dobijemo quad core po nizoj ceni- nepotrebno mi je zaista za moje potrebe. Tu mi posao sasvim zadovoljavajuce obavlja i phenom II 550 BE.
Znaci, da zakljucim donekle pricu, sto se tice kombinacije procesor+ploca, zanimljivo resenje je 550BE + Biostar ploca. Ostao bih pri tome.
Sledeca dilema je oko te ddr3 memorije...Koja je tacno ta transcedent memorija na 1333Mhz? Cini mi se da ih ima vise u ponudi, i skupljih i nekih bas jeftinih. 2gb bi za sada bilo dovoljno, pa ako zatreba otom-potom, ima jos mesta na ploci. Ionako ce tek da im padaju cene...
Oko napajanja mislim da nemam dilema, oko kucista, manje-vise.

Poslednja izmena:
Za ovu biostar plocu stoji sledece
Dual-Channel DDR3-1600(O.C)/1333/1066/800
Da li to znaci da ne prihvata varijante koje su na 1600Mhz, vec samo klokovane sa 1333Mhz na 1600Mhz ili podrzava i neke koje su na 1600Mhz? Koliko sam video iz specifikacija za biostar (http://www.biostar.com.tw/app/en-us/t-series/memory_report.php?S_ID=395), podrzava i neke modele (pogotovo OCZ i Corsair) koji su na 1600Mhz ili cak i vise, a rade na njoj. Pre bih uzeo odmah neku na 1600Mhz, nego da silim memoriju sa klokom. Razlika u ceni nije bitna, jer je ionako sve ovde bacanje para, samo negde vece, negde manje. Razmiljam recimo o ovako nekom resenju: http://ncix.com/products/index.php?manufacture=OCZ Technology&sku=25680&vpn=OCZ3P16002GK. Kod nas se nalazi za oko 40e (2x1gb).

svaka amd ploca radi na 1333 i pise joj oc 1600...inace neces je siliti je ona radi opusteno sa malim naponom na 1600 sa latencijama 8 8 8 24...ako bas hoces neku drugu onda uzmi ocz,corsair ili kingston...patriot ddr3 nemoj jer je ne podrzava ploca

Je li ovo generalno uopstavanje za Biostar, ili si konkretno video ili doziveo bag na ovoj ploci?

Ops, prevideo sam da si napisao A3+, pošto je sa A2+ verzijom iste ploče bilo par problema. I generalno, Biostarove ploče su do sad bile jako bzvz. Kažem do sad, jer ova koju si ti naveo (Biostar TA790GX A3+) je verovatno i ubedljivo najbolja koju je Biostar izbacio, makar tako kažu ljudi kojima verujem (nisam je još probao, al treba za 2 dana). Drugar kaže da radi odlično i da je fantastična za OC. Gura na njoj Phenom II X4 955 BE.
Btw, slažem se da je Phenom II X2 550 skroz dovoljan za sad, izdržljiv procesor skroz. Uzmeš i OCZ 2x1GB (mada možeš odma i 2x2) i vozi :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno