Šta je novo?

Zona sumraka : Crkla mi dva C64 u istom danu!

Eh, vec kada smo kod IC odlemljivanja, valjaju li necemu i one jeftine vakum pumpe sa grejačem sto ih ima po oglasima?...

Nemam pojma gde naci to silikonsko crevo ja sam dobio komad od jednog drugara i traje bas dugo. Uopste se vise ne javlja potreba za zamenom vrha vakum pumpice. Moze se koristiti i komad gumene izolacije sa visokonaponskih trafoa iz tv-a ili monitora. Nalazi se na mestima gde kabal ulazi u trafo i onaj deo koji se prikljucuje na sam ekran.
grejanje ic-a.jpg
Crno su nozice ic-a, plavo tinol/kalaj a crveno Z alatka od bakarne zice 4-6kvadrata. Cilj je istovremeno zagrejati sve nozice ic-a kako bi se sto lakse izvukao iz lezista.
Nadam se da je sada jasnije.

Problem s lemnim kadicama iliti kalajnim kupatilima je sto ti treba za odredjenu povrsinu. Odgovaraju za neki serijski posao i ne moraju da se kupuju fabricka vec se mogu i napraviti za oblik i dimenzije koje su potrebne bas iz razloga da ne grejes polovinu stampane ploce. Moze se koristiti npr kutijica kojom je bio oklopljen neki oscilator tako da se isece i dobije dubina od bar 7-8mm. Napuni se tinolom i stavi na neki manji reso.Tinolom se napuni skoro do vrha tik ispod gornje ivice. Ovako se brzo i odjednom zagreje ceo deo koji se zeli odstraniti. Treba dosta tinola i namenjeno je za serijski rad. Ovo sam jednostavno preskocio posto industrijski fen ubija kako radi. Smd skida dok trepnes :)

E pa dragi moji drugari ,plan koji sam zacrtao se i ostvario. Bread box sam popravio! :)

Slim model cu nekom drugom prilikom. Kasnije cu zakaciti slike radova i malo opisati detalje.

Eh, vec kada smo kod IC odlemljivanja, valjaju li necemu i one jeftine vakum pumpe sa grejačem sto ih ima po oglasima?...

Zavisi koliko je dobar deo koji pravi vakum, trebalo bo da je lakse njome razlemljivati . Vruc i supalj vrh taman da lako uvuce rastopljen kalaj. Koliko sam video ove s elektro vakumom rade odlicno. Jedino sto ako nam komponenta koju skidamo treba ziva bilo bi pozeljno da se koristi rastavni trafo 220/220v kako bi razlemljivac bio galvanski izolovan od mreze. Pozeljno je (obavezno) uzemljiti lemilicu sto blize vrhu.

Elvir
Super cekamo slike. Btw ,pitam bezveze, jesi odigroa koju igru? Cisto da ga isprobas :)

Poslednja izmena:
@dejan_osipaonic

Naravno. Upravo igram Creatures 2. ;)

Testirano je sve ,tastatura,portovi....

Čestitam! Sad pretpostavljam sledi "ozbiljno" testiranje...

Evo igrao sam ga ceo dan ,pustao igre sa kaseta ,diska,igrao na oba porta...sve je ok.

Cekam da mi poznanik posalje slike jer su kod njega u telefonu pa kacim ovde. :)

Ono sto mi je u narednim planovima da takodje popravim taj breadbox iz koga sam izvadio zamenski cip. Ima dosta posla : VIC mu je u jadnom stanju ,SID ne radi nikako ,fali sada i oba CIA .Inace sama ploca je u odlicnom stanju za svoje godine ,1983.

Poslednja izmena:
ATTACH=CONFIG]134899[/ATTACH]
Crno su nozice ic-a, plavo tinol/kalaj a crveno Z alatka od bakarne zice 4-6kvadrata. Cilj je istovremeno zagrejati sve nozice ic-a kako bi se sto lakse izvukao iz lezista.
Nadam se da je sada jasnije.

Hvala za dijagram, sada je mnogo jasnije. Probacu ovako sa nekim 14 pinskim IC-om. :)

E pa dragi moji drugari ,plan koji sam zacrtao se i ostvario. Bread box sam popravio! :)

Slim model cu nekom drugom prilikom. Kasnije cu zakaciti slike radova i malo opisati detalje.

Bravo. Okaci slike kada budes mogao...

Prva slika je sa ubacenim podnozjiem i cipom pored koji ceka ubacivanje. Cip je preuzet iz jednog drugog bread boxa ,nesto drugacije oznake.

Slika 01.jpg

Druga slika je sa ubacenim zamenskim cipom nakon cega je usledilo malo ciscenje ploce od prasine.A morali smo i da zalemimo jednu nozicu od onog limenog kucista koje koje stoji oko VIC cipa ,jer se bilo odlemilo. Ploca iz 1984 godine je sada u perfektnom stanju.

Slika 02.jpg

Koliko mogu da vidim iz slika, dobro i cisto obavljen posao. :)
Vidim da si koristio (kako to navode u katalozima) profesionalna podnozja za IC.
Ja sam bio napravio gresku sto kada sam popravljao jedan 1541, pre 2-3 godine, sam stavio obicna podnozja, sa onim tankim pinovima.
Posle toga sam uvek koristio samo profesionalana, nikada nema greske sa njima.

Odlicno cak su i podnozja ona profi s okruglim rupicama

I kao sto sam rekao,radovi koji su se ticali prvog racunara a koji su se uspesno obavili danas su nastavljeni i sa slim modelom C64 .Rezulat ?Takodje uspesan!

Medjutim nije bas sve islo glatko kao sa breadboxom... :(

Ovog puta radovi su se obavljali i mojoj kuci i sa mojim alatom :

Lemilica 30w ne bas najboljeg kvaliteta ali koja je opet dobro posluzila. Pumpica neko kinesko sra..e i zbog koje smo imali najvise problema!

Elem,plan je bio sledeci : Odlemiti oba cipa U1 i U2 CIA i ugraditi podnozja pa posle videti koju kombinaciju cipova koristiti za popravku. Prvo smo krenuli za vadjenjem cipa iz U2 a koji bio koristen za resavanje problema na mestu U1. Problemi oko radova su vec poceli zbog pomenunte pumpice.Kada lemilica zagreje mesto oko nozice cipa ,pumpica skoro i da ne usisa stopljeni tinol zbog presirokog vrha te je bilo potrebno naci neki polozaj da bi kako tako usisavala.I opet ponekad usisa ,ponekad ne. Sve u svemu samo za odlemivanje cipova nam je trebalo skoro tri sata.Nakon toga je sledila ugradnja podnozja na oba mesta a to je bio p....n dim.

Inace od proslog puta mi je ostalo jedno "High quality" podnozje a koga smo ubacili na U1 mesto. Za U2 smo ubacili neko Low cost podnozje a koje je ipak zavrsilo lepo posao.

S obzirom da je poznanik morao da ide ,ostatak posla je ostao na meni. Ugradnja cipova i sklapanje racunara.

Ideja bi bila da pokusam da jednostavnom zamenom cipova pokusam da resim problem. Defektni cip sam krenuo da ubacujem u mesto U2 .Nije bas islo glatko ,jer mnoge nozice su imale ostatke tinola na sebi te je bilo potrebno pre ubacivanja u podnozje, ocistiti nozice.Medjutim setio sam neceg malo drugacijeg. UZeo sam defektni CIA cip koga smo odlemili iz breadboxa a cije je stanje nozica bilo skoro bezprekorno i koga sam lagano ubacio u U2 podnozje slim modela.Aj rekoh sebi, za kontrolu user portova i kasetofona verovatno ce da odradi posao.I nisam pogresio!

E zatim usledilo je ono najvaznije : Ugradnja ispravnog CIA iz U2 mesta u U1 mesto .Stanje nozica? Jako lose. Ostaci tinola su bili svugde te sam lagano poceo da cistim. Doveo sam nozice u red i polako poceo da ubacujem u ono HQ podnozje.Vec krenulo da ide lose jer jedan deo cipa nikako nije hteo da nalegne.KAda sam malo bolje pogledao ,jedna od nozica se iskrivila i to poprlicno i imala je jedva okom vidljiv ostatak tinola kojeg ipak nisam ocistio!Lagano izvucem ponovo cip i pokusam da pincetom ispravim nozicu.Medjutim kako sam pokusao da vratim polozaj nozice..ona je pukla! :(

Doslo mi bilo da se obesim odmah! :(

Nozice je pukla negde na pola tako da je ipak ostalo malo "tela" u gornjem delu cipa. Dohvatim zatim jednu stampanu plocu sa raznim elementima a koju sam uzeo na buvljaku ,verovatno izvadjenu iz nekog TV-a.Odlemim jednu od dioda a ciju bi jednu od nozica iskoristio za cip ,tako sto bi zalemio kao nastavak. To sam i uradio! Pincetom drzim parce i lemim za ostatak nozice na cipu. I uspevam! Cak i deluje cvrsce od vecine drugih nozica.Visinu doteram secicama tako da bude jednaka susednim nozicama.Malo i smirglom doteram sitne ostatke tinola,da ne bih imao novih problema prilikom ubacivanja. Zatim je usledio drugi pokusaj ubacivanja u podnozja i opet bezuspesan.verovatno je jos neki ostatak tinola ostao na nekim od nozica a koji se tesko primecuje.Medutim ovog puta ipak nisam nastavio da silim sa pritiskanjem nego sam lagano sklonio cip da bi razmlislio o nekoj drugoj ideji.Opet pokusavam da ocistim nozice ,koliko god mogu.Onda se setim da imam u steku jos jedno LQ podnzoje (pametan sam bio sto sam uzeo vise komada).Zatim onako snogu u to podnozje ubacim cip da vidim kako naleze,i legne nekako sve ok!

Onda mi padne ideja da bolje da ne vadim taj cip ,i da ne silim dalje vec da jednostavno to podnozje sa glatkim nozicama i sa cipom u njemu, ubacim u ono podnozje na ploci,jedno podnozje na drugo. I tako uradim. Sve je leglo kako treba!

Nakon toga usledila je proba! Onako golu plocu povezem na tastaturu ,povezem napajanje,Tv i ostalo...sledi paljenje racunara: Bljesnuo je plavi ekran sa podacima i kursorom i srce mi je bilo puno! :D

Tastere sam probao ,rade! Kasetofon radi!Disk/Sd citac radi! Ucitavam igru,portovi za dzojstike rade,zvuk radi! Sve ok!!! Sklapam lagano racunar i ponovo testiram sa igrama.Ostavljam ga da duze radi. Sve je bilo bezprekorno.

Sve u svemu ,dragi drugari ja sam oba C64 ponovo vratio u pun zivot! :)

Super da si sredio oba commodora.
Inace sam pominjao da kineske vakum pumpice od 100 dinara tesko da zavrsavaju posao. Obicno vuku fals vazduh na svakom mestu gde je to moguce pa i zarad toga lose usisavaju rastopljeni kalaj.
Ponekoj se moze pomoci sto se dovede u red zaptivanje i poveca vakum u cilindru tako sto se isti namaze uljem. Ali obicno sve to nije dugog daha.
Tih kineskih sam video bar 5 vrsta od cega imam i sam 3 koje stoje sa strane.

C64 ima samo "obostranu" stampu (nema vise slojnu)?

trebao si da probas sex sa Falconom030 i zamenom NVRAM chipa... (chip u sebi ima beteriju za odrazavanje sadrzaja RAMa, kad baterija crkne (posle 10-15 godina) moras da zamenis ili ceo chip ili da iskasapis (bukvalno) postojeci chip tako da stignes do baterije i da je onda "prespojis" na novu bateriju).

u svakom slucaju, ja sam probao da skinem NVRAM chip sa duvaljkom i sisaljkom (kineskom) ali negde sam preterao sa temperaturom pa sam morao da saljem plocu Falcona na profy servis... :/

Onda mi padne ideja da bolje da ne vadim taj cip ,i da ne silim dalje vec da jednostavno to podnozje sa glatkim nozicama i sa cipom u njemu, ubacim u ono podnozje na ploci,jedno podnozje na drugo. I tako uradim. Sve je leglo kako treba!

Ovo bi bilo interesantno videti kako izgleda na ploci.
Cool da si uspeo da izvrsis popravku. :)

Nazad
Vrh Dno