Šta je novo?

Znachi raspad...

driver

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
1,170
Vozio sam sistem (Snow Leopard) na WD640GB AALS 8 meseci i odjednom je pocheo da zeza, usporava. Posto je formatiran u HFS+ fajl sistemu, vecina programa iz Hiren's-a nije mogla da ga proveri pa sam odustao od toga da ustanovim shta mu je. Formatirao sam ga i sve ponovo prebacio na njega tako da bude skoro pun. Disk je radio jedan dan, i sledeci je opet krenuo da usporava, da bi posle restarta zakucavao na pola podizanja sistema. Odneo sam ga na garanciju i pre 2 dana dobio nov, hermetichnki zatvoren isti taj HDD. Formatiram ga u HFS+, kloniram ceo sistem na njega, sve prodje, radi. Stavim neshto da se renderuje i kada sam ustao ujutru, stoji mi zablokiran screen saver. Restart, nece da se podigne LOL. Potpuno isti simptomi kao i sa hardom koji je otishao na reklamaciju. Neki S.M.A.R.T. Reporter mi je odmah prijavio da disk "samo shto nije crk'o" :) i sad jednostavno ni ne mogu da ga formatiram pa ponovo sve da probam, sistem mi kaze "bekapuj i baci ga, gotov je", nece da ga formatira, a Hiren's nece ni da cuje za HFS+.

E sad, hard sam kupio od coveka sa foruma i uopshte ne bih rekao da je neki prevarant i da je on umeshan u to, HDD je bio neotvoren, i vidi se da ga niko nije pipnuo pre mene :), jedino kada bi mehanika bila stavljena u novo kucishte shto mi je stvarno neverovatno. Vishe mi je glupo da cimam choveka jer sam ga vishe puta iscimao zbog istog harda dok nismo bili sigurni da je stvarno crkao.

Imam josh par hardova u sistemu, josh sam ih kupio polovne, i mnogo su stariji, svi rade.

Josh su me u poslednje vreme zezali adapteri molex>sata, pa ovaj hard nisam ni kachio na njih, vec na eSATA kablove koji su mnogo kvalitetniji i chvrshci, tako da uopshte ne sumnjam ni na to, ovo je bash retardirana situacija, dodje mi da pobacam sve i kupim SSD bez obzira koliko je skup...

Poslednja izmena:
MHDD ne bira FS, kao ni brdo drugih dijagnostickih programa koje imas na Hiren's-u...

^jako su male sanse da su oba "sama po sebi" problematicna na isti nacin zbog spoljnog faktora tipa tumbanja.

mislim da izvor problema nije u hdd-u.

Ocitaj SMART parametre i postavi, pa da vidimo.

^ Nekim programom na Hiren'su da proverim SMART ? Poshto mi ovaj Smart reporter ne daje nishta konkretno, samo kaze "disk je pred crkavanje".

Probacu sutra MHDD da vidim shta ce reci, proshli put sam probao vishe od pola progama na Hirensu, i neki su prijavljivali error a drugi jednostavno nisu ni videli HDD..

^ Nekim programom na Hiren'su da proverim SMART ?

Da, sa SmartUDM. Ili sa MHDD pa da ti izlista parametre, ne znam napamet koji je shortcut taster za to, pise ti dole.

Oba moraju biti PRVA pokrenuta (nista pre njih), da se ne bi loadovao smartdrv i neki dos memory menadzer, jer posle toga nece biti vidljivi diskovi.

aj probaj pa javi.

^ Nekim programom na Hiren'su da proverim SMART ? Poshto mi ovaj Smart reporter ne daje nishta konkretno, samo kaze "disk je pred crkavanje".

Probacu sutra MHDD da vidim shta ce reci, proshli put sam probao vishe od pola progama na Hirensu, i neki su prijavljivali error a drugi jednostavno nisu ni videli HDD..

Driveru. Da bi ti Hiren video diskove pod DOS-om moraš u biosu isključiti AHCI režim. Programe za testiranje apsolutno ne zanima koji je file system na disku. File system ne mora čak ni da postoji. Kad završiš sa proverom diska onda vrati AHCI.

Za testiranje WD diskova koristi WD Data LifeGuard koji imaš na hiren's-u.
Hard disk tools > More > Western digital blabla > WD Data Lifeguard Diagnostics.
Ako imash neku bajatu verziju Hiren's-a moze da se desi da nece hteti da ti prepozna kontrolere i/ili diskove, pa je pozeljno da koristish 10+ verziju.

Update:
Uradio sam Quick test iz WD Data LifeGuard-a, kaze "Read Error". Stavim "dugi" test, takodje neki Errori, isto savetuje da uradim backup i bacim hard :) Onda uradim Format sa nulama i sve kao prodje, bez greshaka. Ponovo sam napravio particije, formatirao, prebacio ceo sistem sa programima, oko 200GB i evo sad sam na njemu, radi jedno 20ak sati vec kako treba :) Videcu kako ce biti dalje...

Da li je moguce da se desio neki "softverki bad block" ili tako neshto ?

I hvala Alex303 za tip oko AHCI, to je ochigledno bio problem, sada mi je svaki program provalio hard, ja ne znam kada ce se to vec jednom standardizovati pa da sve radi, ali mi se chini da ce pre da prsne Windows nego shto se to desi :d

Poslednja izmena:
udji u MHDD pa F4 pa F4 ako imas razne boje nosi hard na reklamaciju ( taj je jos u garanciji )
Nema druge

Ma ako je još pod garancijom nemoj ni da se cimaš! Menjaj to odmah!

Meni 640GB AAKS isto tako poceo da zeza, SMART kaze ima 37 realociranih sektora, protok ide normalno pa pada na 1.5 Mb/s, spucava se sistem na rendom (iako je sistem na drugom hardu)...
Hard mi je radio ok jedno 6-7 meseci, onda poceo da zeza, a pre par dana je prso totales, nece da prodje boot screen sa ukljucenim SMARTom, kad uspem da dignem sistem, prebacivanje podataka ide 40Kb/s - 1.5Mb/s, pa svaki deseti fajl fejluje da ocita...srecom izvukoh sve sto bi bilo nepovratno...
Uzeh Samsunga F3 1.5Tb sada, da pa cu ovaj da reklamiram kad stignem...

Vrh Dno