Šta je novo?

Zimske gume

Ako nastavi da pada ovim tempom bice kao za Sretenje 2012. Sneg do jaja. U svakom smislu.

Džaba 4x4 kad su gume loše i jeftine. Danas sam sa prednjim pogonom i uključenim programom za kišu/sneg na uzbrdici i neočišćenom putu iz mirovanja krenuo, dok lik sa Opelom 4x4 skoro ni da mrdne. Kod mene GY UG9+ kod njega Lassa. Toliko o tome, ali sam i sam bio u neverici...
Pokušali smo da ga na sve načine mrdnemo pošto je blokirao saobraćaj, ali džaba.

Ništa bolje nije prošla ni E klasa

Džaba 4x4 kad su gume loše i jeftine. Danas sam sa prednjim pogonom i uključenim programom za kišu/sneg na uzbrdici i neočišćenom putu iz mirovanja krenuo, dok lik sa Opelom 4x4 skoro ni da mrdne. Kod mene GY UG9+ kod njega Lassa. Toliko o tome, ali sam i sam bio u neverici...
Pokušali smo da ga na sve načine mrdnemo pošto je blokirao saobraćaj, ali džaba.

Ništa bolje nije prošla ni E klasa
Nije ni svaki 4x4 isti. Kod SUV-a tockovi uglavnom idu linijom manjeg otpora sto znaci da se vrte samo oni koji imaju manji otpor na sebi, sto dovodi do toga da se jedan od dva prednja i/ili zadnja tocka vrte, zbog cega slajfuju. Da to radi obrnuto (cemu sluzi zakljucavanje diferencijala) bila bi druga prica jer u tom slucaju Opelu su se okretali tockovi koji proklizavaju umesto tockovi koji imaju iole neki grip

Kod mene na prednjem pogonu, kočnica koči točak koji vrti u prazno, kada je aktiviran allweather mod

Svakako je 4x4 da je imao bolje gume u prednosti u odnosu na moj auto bez obzira kako radi

Сестра је закључила да у оваквим правим зимским условима Kleber Quadraxer ипак нису добре гуме. Е сад, нисам ту па да видим у каквим условима је имала проблема, каже највише кад се паркира и испаркирава, а и доста проклизавају генерално. Јариса вози, прилично јаког са 1,5 мотором.

Ja imam jarisa mk1 i ni jedne zimske gume ne valjaju za njega.
840 kg mase i lagan prednji kraj ne daju dovoljno sile da gume ostvare dovoljno gripa. Zato ga po ovakvom vremenu i ne vozim.

Пежо 208 са гумама са шиљцима нема тих проблема, кад је лед као стакло дебели дизел је паркиран, вози се само мали лав. 🙂

Samo dobra guma i polako i nema problema, pa nisu automobili od papira pa da lebde na povetarcu.. Do pre 15ak godina automobili su tezili jedva 1000kg ( pricam o najcescim autima ) pa su se vozili bez problema a danas se smisljaju izgovori i zakera.

Имали су и мање точкове и уже гуме, сад овај мали Пежо има сличан точак као некад Голф 5 или Октавија А5.

Kod mene na prednjem pogonu, kočnica koči točak koji vrti u prazno, kada je aktiviran allweather mod

Svakako je 4x4 da je imao bolje gume u prednosti u odnosu na moj auto bez obzira kako radi
To je simulacija diferencijala sa ograničenim proklizavanjem, koje u mehaničkom obliku imaju uglavnom sportski, reli automobili i neki terenci, kamioneti (2wd i 4wd).
Takav mod, uz nove zimske gume je bolje rešenje od nekog ubagovanog AWD-a sa uplastičenim Lassa gumama. Lassa i Petlas zimske gume su ok ali samo kada su nove i na snegu, ali im smeša nije baš trajna, još ako ih je taj vozio u toku leta, nije čudo što su se uplastičile.

Inače, AWD/4x4 auto sa bilo kojim jeftinim zimskim gumama bi u smislu trakcije na snegu i ledu morao da odere svaki auto sa prednjim pogonom i premijum zimskim gumama. Ovo važi čak i za all season gume na AWD/4x4 vozilu.

Džaba. Kod mene su 14". Kupovao zimske među boljima u toj veličini (nema premijum guma u toj veličini), ali limiti su tu.
Problem je izražen jer živim na brdu i dok sam na nbgd i u gradu gde se čiste skoro sve ulice, svuda može proći, ali tamo gde je neočišćeno, za jarisa prolaza jednostavno nema. Dubok i rastresit sneg kao što je ovaj je nepremostiva prepreka.
Sa dizelašima tih problema nikad nisam imao jer su napred teški i uz dobre gume idu skoro svuda. Samo može biti problem da se nasučem ako su kolotrazi duboki.

To je simulacija diferencijala sa ograničenim proklizavanjem, koje u mehaničkom obliku imaju uglavnom sportski, reli automobili i neki terenci, kamioneti (2wd i 4wd).
Takav mod, uz nove zimske gume je bolje rešenje od nekog ubagovanog AWD-a sa uplastičenim Lassa gumama. Lassa i Petlas zimske gume su ok ali samo kada su nove i na snegu, ali im smeša nije baš trajna, još ako ih je taj vozio u toku leta, nije čudo što su se uplastičile.

Inače, AWD/4x4 auto sa bilo kojim jeftinim zimskim gumama bi u smislu trakcije na snegu i ledu morao da odere svaki auto sa prednjim pogonom i premijum zimskim gumama. Ovo važi čak i za all season gume na AWD/4x4 vozilu.

Na žalost AR više u C segmentu ne nudi šper diferencijal. Sada je tu samo simulacija istog, ali radi posao.

U selu nisu ocistili sneg.Prvo nisam mogo u dvoriste da se okrenem pa sam izaso u rikverc na ulicu.

Ima nekoliko brda , jos se deca sankala. Iz treceg pokusaja sam izaso na jedno brdo.

W124 tezak napred lagan pozadi, zadnje gume alpin 7 i limited slip diff me vade. Lepo seta dupence.

Druga w124 ima obican diff , gume riken za sve sezone sigurno ne bih izaso danas sa njim.

Bilo je zabavno jedva sam docekao sneg i led da se zezam kolima.

Uže gume su mit, pošto širina gume ne utiče na silu koja se prenosi na podlogu, bukvalno je identična. E sad neka bonus teorija je da će navodno auto sa užom gumom lakše da otkopa do asfalta i "uhvati" ali je zapravo pre asfalta uvek led i to je problem i tu širina gume neće mnogo da pomogne.

Klirens jeste problem svima koji voze limuzine i hatchback ovih dana, baš gledam po parkingu između kola ali i prema ulici su mini smetovi i preko 30cm visine, to jednostavno ne može tako lako da se zgazi. Plus ko ima lip napred lako će da ga pokida na taj način, posebno ako je i ledena kiša sredila da taj sneg više nije mekan. To nam je što nam je, Golf 2 je imao klirens da gazi sve što može bilo koji SUV manje više (16 cm fabrika mada je u praxi to uglavnom i više) imao je i dosta izdržljliv prednji branik i vezni lim, kao i pravi šus pleh koji se ne pokida čim se malo zakači nešto vožnjom u rikverc. Ali Golf klasa danas je toliko niska da je i 10 cm snega vrlo upitno.

Za izlazak sa parkinga je bitna tehnika napred nazad, iz mesta se jako teško izlazi ako se ne očisti lepo, ali zato ako se vratite malo na nazad makar 10-15 cm onda ga "zaletite" napred verovatno nećete proći iz prve ali ste zgazili malo taj sneg dok niste stali, pa onda tako jedno još jedno 3-7x i izlazite sigurno. Dakle naped nazad https://www.google.com/search?q=rock+technique+to+get+out+of+snow+parking imate više videa demonstracija koga zanima.

Poslednja izmena:
U selu nisu ocistili sneg.Prvo nisam mogo u dvoriste da se okrenem pa sam izaso u rikverc na ulicu.

Ima nekoliko brda , jos se deca sankala. Iz treceg pokusaja sam izaso na jedno brdo.

W124 tezak napred lagan pozadi, zadnje gume alpin 7 i limited slip diff me vade. Lepo seta dupence.

Druga w124 ima obican diff , gume riken za sve sezone sigurno ne bih izaso danas sa njim.

Bilo je zabavno jedva sam docekao sneg i led da se zezam kolima.
Pa kad ideš uzbrdo težina se prenosi na zadnji dio. To bi trebala biti situacija u kojoj zadnji pogon ima prednost nad prednjim.
Ti si onda rikvercom na toj uzbrdici simulirao auto sa prednjim pogonom, a motorom pozadi.

Izmjena: izgleda da sam te pogrešno razumio

P.s. koji je motor u toj sa šper diferencijalom?

Odnosno kretanje bez imalo gasa, do nivoa da se motor skoro ugasi
Demonstrirao danas na zaleđenoj uzbrdici

Ja imam jarisa mk1 i ni jedne zimske gume ne valjaju za njega.
840 kg mase i lagan prednji kraj ne daju dovoljno sile da gume ostvare dovoljno gripa. Zato ga po ovakvom vremenu i ne vozim.
Jaris mk2 1.0, nije mnogo teži od mk1, a ima 12v motor u odnosu na mk1 koji ima 16v, pa sa ovim kleber zimskim prilično dobro ide po ledu i snegu.

Jutros oko 8 iz BGa krenuo ka Kopu.

Stigao oko 12. Bio sat vremena.. Završio sta treba i krenuo za BG. U 6 U BGu.

Neverovatno koliko ljudi ne koristi motor za usporavanje auta na snegu vec koče kočnicama.. Nizbrdo u krivini i drze kočnice..

Uglavnom Pilot Alpin 5 je super..mada za tu cenu to je za očekivati. Ipak sam poneo par lanaca za svaki slučaj. Grupa 130. Jedva našao. Na pumpama ostalo samo male veličine 😁

Jedino sto sam se iznenadio, video sam ako je to ta sara, Dunlop winter sport na X5 (2018-2020god odprilike) koji je stao, promašio skretanje, okrenuo se, vrteli prednji točkovi po snegu... Nisam video da je upalio x4 .. i A8 koji je malo vise šetao dupetom..

Najverovatnije je do širine gume.. Moje su 225 60 17 dok mi kod njih dekuje da je preko 240..

E da.. Imam DSG ali nizbrdo vozim manuelno, dok uzbrdo vratim u auto

Možda je to malo mase napred ono što mu fali. Veliki je izazov u takvim uslovima voziti mk1 sa benzinskim motorom.
Sa druge strane, možda su lokalni uslovi kod mene drugačiji.

Pa prebaciš u manuelni mod

Zet pre neku godinu sa losim letnjim gumama i superB mk2 4x4 ode i vrati se sa Tare, kaze samo gas i cupa, kliza, baca ali gas nije pustao, u suprotnom samo bi skliznuo i tu ostao. Bukvalno je pogon odradio 90% posla.

Onda ipak uslovi za vožnju nisu bili loši...

Pa kad ideš uzbrdo težina se prenosi na zadnji dio. To bi trebala biti situacija u kojoj zadnji pogon ima prednost nad prednjim.
Ti si onda rikvercom na toj uzbrdici simulirao auto sa prednjim pogonom, a motorom pozadi.

Izmjena: izgleda da sam te pogrešno razumio

P.s. koji je motor u toj sa šper diferencijalom?
OM605 N/A

Nezgodna uzbrdica sa krivinama i dobrim bocnim nagibom. Ko pipnes kocnicu vuce te u kanal. Bilo je bas veselo.

Пежо 208 са гумама са шиљцима нема тих проблема, кад је лед као стакло дебели дизел је паркиран, вози се само мали лав. 🙂
Priznaj.. Voziš benzin jer odmah greje, dizel dok zagreje.. Vec si stigao 😁

Nazad
Vrh Dno