Šta je novo?

Zimske gume

Neki guraju jos letnje. Bice veselo jedva cekam.
vec drugi put vidjam automobile i kamione po zaustavnim autoputa i skliznute niz, da li je realno da ljudi voze i dalje letnje (neki i ne znaju da voze)? kontam onaj fazon - iznenadio nas sneg.

Bljuzga stvara savršene uslove za akvaplaning. Ne pomaže tu mnogo ni dobra guma. Malo je potrebno adaptirati vožnju. Lako se izgubi kontrola kad ne znaš.

Bljuzga stvara savršene uslove za akvaplaning. Ne pomaže tu mnogo ni dobra guma. Malo je potrebno adaptirati vožnju. Lako se izgubi kontrola kad ne znaš.
ajde sto ne znas, nego vozis kao manijak.. proletela me skoda koja vozi stotku u brzoj traci sa bar 2-5cm snega na autoputu.. ja u 4x4 sa AT gumama gledam samo kad ce da ga ponese sneg, sreca nismo ga videli pokraj puta kasnije

vec drugi put vidjam automobile i kamione po zaustavnim autoputa i skliznute niz, da li je realno da ljudi voze i dalje letnje (neki i ne znaju da voze)? kontam onaj fazon - iznenadio nas sneg.
Malo ko vozi letnje. Veća su opasnost ovi koji voze zimske cele godine. Takvi su najopasniji jer misle da voze adekvatnu gumu, a ona uništena, nem ni Z od zimske.
Još jedna kategorija opasnih vozača su oni koji stave zimske i misle da je to magični štapić koji pretvara put sa ledom i snegom u suv put. Ljudi ne shvataju da je zimska guma samo mala pomoć u zimskim uslovima, a da i dalje treba biti jako oprezan i pažljiv

^Sto je OK, problem je kad takav ukanali svojim nedostatkom razmisljanja nekog normalnog.

Khmmm...pa mogu zimske leti, jedino što traju znatno kraće.
Apsolutno netačno. Nije trajanje problem. Molim te nemoj to da pišeš javno, možda će neko ko nema znanja pročitati i shvatiti ozbiljno.
Problem vožnje zimskih guma leti je što se unište na visokim temperatirama (mekša smeša) i onda zimi nemaju svojstva koja treba da imaju uprkos zadovoljavajućoj dubini šare. Pored toga, zimska guma na visokim temperaturama ima lošije karakteristike od letnje u pogledu bezbednosti. Znači duži zaustavni put, lakše proklizavanje, lošije držanje u krivini...
Drugim rečima jednako opasno je voziti zimsku leti kao i letnju zimi u pogledu bezbednosti. Kad se još uzme u obzir činjenica da se dosta više vozi leti nego zimi, nije ni čudo da je mnogo više stradalih u saobraćaju leti nego zimi

Drugim rečima jednako opasno je voziti zimsku leti kao i letnju zimi u pogledu bezbednosti.
Ne preteruj. Vožnja na letnjim gumama u toku zime je mnogo opasnija, posebno pri niskim temperaturama, snegu i ledu. Prianjanje i kočenje su drastično lošiji u toj kombinaciji, nego kada se na zimskim gumama vozi u toku leta, iako svakako ni to nije ispravno.
Pritom, mnoge all season (3PMSF) gume niže i srednje kategorije su praktično zimske gume sa malo izmenjenom šarom (niža klasa), odnosno zimske gume sa malo tvrđom smešom i manje agresivnom šarom (srednja klasa), pa su svejedno legalne u toku cele godine, praktično svuda u svetu.

Ne preteruj. Vožnja na letnjim gumama u toku zime je mnogo opasnija, posebno pri niskim temperaturama, snegu i ledu. Prianjanje i kočenje su drastično lošiji u toj kombinaciji, nego kada se na zimskim gumama vozi u toku leta, iako svakako ni to nije ispravno.
Pritom, mnoge all season (3PMSF) gume niže i srednje kategorije su praktično zimske gume sa malo izmenjenom šarom (niža klasa), odnosno zimske gume sa malo tvrđom smešom i manje agresivnom šarom (srednja klasa), pa su svejedno legalne u toku cele godine, praktično svuda u svetu.
Čak i te jeftine AS gume su kako kažeš sa malo tvrđom smešom. Ako uzmemo srednju ili višu klasu guma tu je razlika još veća.
Veruj mi da ne preterujem. Tvrdim da je podjednako loše voziti zimsku leti kao i letnju zimi. Možda čak i gore! Jer zimskih uslova u Srbiji, u regionima gde živi 95% stanovništva imaš možda 10 dana godišnje.

To je zabluda jer su zimski uslovi i niske temperature, ne samo sneg i led. Evo Bg koji ima pitomu klimu narednih 10 dana temp ce biti max 1-2 C, a tek je pocela zima. Najveci problem zimske gume je kao sto je gore neko rekao sto se trosi mnogo vise tokom leta. Sto se tice sigurnosti i bezbednosti ne moze ni da se poredi letnja zimi i zimska leti. Prva opcija je daleko opasnija. Kad kazem zimi mislim na dan kada je 0C ne na dan kada je u martu 20.

Quadraxer 3 prošle odlično prvi test po čuvenim dobro očišćenim ulicama Beograda.

Izađoh danas na sneg sa starim Lassa setom na XC60 i vratih se brzo na parking. Šta god da sam mislio pre mesec i po, bolje da nisam. Nauk za ubuduće: da ne mislim puno nego da na vreme promenim.

Elem, menjao bih gume čim pre, pa se sad dvoumim između Kleber Quadraxer (cena 14.100) i Continental AllSeasonContact 2 (cena cca 17.200), dimenzije 235/65 R17.

Jesu ove cene ok? Razlika u ceni (12k za set) mi nije prevelika, ali svejedno pitanje - jesu li Continental dovoljno bolje da ima smisla doplatiti?

To je zabluda jer su zimski uslovi i niske temperature, ne samo sneg i led. Evo Bg koji ima pitomu klimu narednih 10 dana temp ce biti max 1-2 C, a tek je pocela zima. Najveci problem zimske gume je kao sto je gore neko rekao sto se trosi mnogo vise tokom leta. Sto se tice sigurnosti i bezbednosti ne moze ni da se poredi letnja zimi i zimska leti. Prva opcija je daleko opasnija. Kad kazem zimi mislim na dan kada je 0C ne na dan kada je u martu 20.
Naravno da su zimski uslovi niske temperature isto kao što su letnji visoke.
Da li misliš da manje greši onaj ko vozi zimsku na +30 od onog koji vozi letnju na 0 stepeni, naravno bez snega i leda?
I jedno i drugo je loše ali ostaje činjenica da je veća degradacija performansi zimske gume na +30 nego letnje na 0.
Da ne pomislite da zagovaram letnje zimi, to nipošto ali i od lošeg postoji gore, a to je zimska guma leti. Objasnio sam i zašto u par postova iznad

Izađoh danas na sneg sa starim Lassa setom na XC60 i vratih se brzo na parking. Šta god da sam mislio pre mesec i po, bolje da nisam. Nauk za ubuduće: da ne mislim puno nego da na vreme promenim.

Elem, menjao bih gume čim pre, pa se sad dvoumim između Kleber Quadraxer (cena 14.100) i Continental AllSeasonContact 2 (cena cca 17.200), dimenzije 235/65 R17.

Jesu ove cene ok? Razlika u ceni (12k za set) mi nije prevelika, ali svejedno pitanje - jesu li Continental dovoljno bolje da ima smisla doplatiti?
Nije velika razlika, ja se ne bih dvoumio, uzeo bih Continental.

Continental je najbolja guma koju možeš kupiti. All season gume su bacanje para.

I evo još malo prirodne selekcije:

Kakvi su inače propisi za autobuse u pogledu zimskih guma? Nešto se ne sećam da sam ikada video zimske gume na autobusima. Nemam položenu D kategoriju pa ne znam

Pirelli SF3 allseason, ne mogu reći da sam oduševljen, u rangu Hankook wicept rs2 koje isto nisu bile bog zna kakave gume.
Lepo izvukle sa parkinga, dubok sneg nije problem, ali kada se stane na sloji suboke bljuzge ispod nema naglog mrdanja volana, u suprotnom kreće da šeta zadnji kraj.
Po relativno očišćenim i posutim ulicama je druga priča, mada ovo jestu prilično gadni uslovi za vožnju, nisu mi jasni ovi što pretiču i jurcaju po ovom vremenu.
Inače i dalje najbolji utisak za zimsku gumu je Goodyear Ultragrip, to je izvlačilo svuda.

Kakvi su inače propisi za autobuse u pogledu zimskih guma?
Прописи за зимске гуме ваљда важе и за аутобусе, са адекватним гумама иду без проблема и у најгорим условима, као и камиони. За те профи категорије нема компромиса, они мора да функционишу без обзира на временске неприлике.

Pirelli SF3 allseason, ne mogu reći da sam oduševljen, u rangu Hankook wicept rs2 koje isto nisu bile bog zna kakave gume.
Lepo izvukle sa parkinga, dubok sneg nije problem, ali kada se stane na sloji suboke bljuzge ispod nema naglog mrdanja volana, u suprotnom kreće da šeta zadnji kraj.
Po relativno očišćenim i posutim ulicama je druga priča, mada ovo jestu prilično gadni uslovi za vožnju, nisu mi jasni ovi što pretiču i jurcaju po ovom vremenu.
Inače i dalje najbolji utisak za zimsku gumu je Goodyear Ultragrip, to je izvlačilo svuda.
Jedine AS gume koje su me oduševile u takvim (današnjim) uslovima naslaga vlažnog snega i bljuzgavice su Uniroyal ASE2. Sjajno su se pokazale, mada je to i očekivano, jer je ponašanje na mokrom asfaltu, po kiši i bljuzgavici specijalnost brenda.
Već po dezenu i dubini šare (9.1 mm) je jasno da su najagresivnije u srednjoj i visokoj AS klasi, sa akcentom na eliminisanje vode, blata i bljuzgavice. I na makadamu i zemljanim putevima su se dobro pokazale. Ostaje da se vidi kako će se ponašati na ledu pri veoma niskim temperaturama, mada ne očekujem da budu tako ubedljive.

Sa druge strane, upravo zbog agresivne šare (i specifične smeše) ovo nisu gume za one koji prelaze preko 10.000 km godišnje, posebno na autoputu i u toku leta, na tom polju su jedne od slabijih u klasi. Ja sam ih uzeo kao zamenu za komplete zimskih guma i letnjih AT (M+S ali bez 3PMSF), dok ne promenim auto, posle toga verovatno AT BFG KO3.

Po BG najbolji test vam je krug na Košutnjaku. Juče je tamo bilo svega, utaban sneg, rastresit sneg, bljuzga, uzbrdo, nizbrdo, vozači koji ne znaju gde su krenuli...
Corsa D + Kleber Krisalp HP3 15" dva kruga bez većih problema sa dva razlicita vozača (jedan početnik) .
Bljuzga po gradskim ulicama prvog prioriteta se prolazi bez problema sa bilo kakvim gumama tako da pravac Kosutnjak, ko hoće da proveri svoje gume (i ponesite lopatu).

Krisalp HP3 sigurica za ove gadne uslove i koliko toliko solidna u negadnim. Pada kiša sad po ovom mokrom teškom snegu, treba biti oprezan u toku parkiranja i manevrisanja, da se ne polome šusplehovi, branici, potkrila.

Premimum All Seson ni po čemu bitno ne zaostaju za zimskim gumama

Jedina bitna mana je to što realno posle oko 30 do 40k km one više nisu za zimske uslove, pa ko prelazi 20k ili više to nije opcija za njega. Ali ko prelazi 10k ili manje zaista može da ima jedan set. Kapram da mnogi pod All Season misle na neke gume od pre 20-40 godina kakve su bile standardne M+S bez pahulje. Ali to nema veze sa današnim gumama.

Najbolja all season guma je (još uvek) Michelin crossclimate
Bile nekada. Sad se na vrhu smenjuju podjednako dobri AS modeli raznih brendova, njih 5-6, razlike su nikada manje.

Bljuzga po gradskim ulicama prvog prioriteta se prolazi bez problema sa bilo kakvim gumama tako da pravac Kosutnjak, ko hoće da proveri svoje gume (i ponesite lopatu).
Zbog one bljuzge iz decembra 2024. sam skinuo moćni CC2 i naručio zimske.

Nazad
Vrh Dno