Ovakvi pogrešni saveti su opasni.Au brate al napraviste umetnost od stezanja srafa. Prvo, uvek treba mast staviti na sraf i onda mozes da skaces gde kad i koliko hoces. Do sad na preko 15 automobila stezao nogom ( ne zanima me dal ima potrebe , volim da stegnem ) i zamislite nikak, ali nikad nisam imao problem da ga posle rukom jace povucem i odsrafim kad dodje za to vreme. Slobodno se uhvatite kljuca i srafa nemojte biti tetke.
Skakao sam po kljucu uz wd samo da odvrnem kad ga vulkanizer pretegne. Ja samo nagazim lagano za kraj jedan po jedan, to ne moze biti preko 15kg pritiska.Nemoj nogom zatezati točkove, postoji propisan moment zatezanja, obično je oko 120Nm. Piše u uputstvu za vozilo.
Iznenadićeš se koliko to nije nešto jako stegnuto. Skakanje po ključu je put u oštećenje navoja i tad će da ti otpadne točak, ne ako se zategne propisno i slabije.
Pišem o običnim automobilima, ne znam kako je za kamione.
Evo sad prvi put u životu čujem da se stavlja mast na šraf od točka. Nrmam malo vozačkog iskustva ali stvarno ni od jednog majstora ni vulkanizera nisam to čuo. Deluje opasnoAu brate al napraviste umetnost od stezanja srafa. Prvo, uvek treba mast staviti na sraf i onda mozes da skaces gde kad i koliko hoces. Do sad na preko 15 automobila stezao nogom ( ne zanima me dal ima potrebe , volim da stegnem ) i zamislite nikak, ali nikad nisam imao problem da ga posle rukom jace povucem i odsrafim kad dodje za to vreme. Slobodno se uhvatite kljuca i srafa nemojte biti tetke.
Ne podmazujes ih naravno, malo stavis lagano da bi sutra lako skinuo. Ne tretiraju se isto alu i celik felne.Evo sad prvi put u životu čujem da se stavlja mast na šraf od točka. Nrmam malo vozačkog iskustva ali stvarno ni od jednog majstora ni vulkanizera nisam to čuo. Deluje opasno
Ja sam kupio auto u julu, sa novim zimskim gumama na njemu. Vozio sam ih celo leto😄 presao nesto preko 5000km. Oko 1mm potroseneNi ja ne praktikujem, uvek sam imao 2 seta tockova koje sam sam srafio i menjao, medjutim promenio sam auto i nisam "stigao" kupiti druge tockove za zimske gume.
Ja to nikad nisam podmazivao, a vozim svakodnevno 45 godina. I ne pretezem srafove i nikad mi se nije odvio ni jedan. Nece to nigde da pobegne, pretezu oni koji ne znaju.Da je trebalo podmazati fabrika bi ih podmazala. Nije za igru, ta mast moze samo skupljati prasinu i prljavstinu i napraviti haos. Sraf kad odvrnes ocistis celicnom cetkom ako treba i zavrnes ga nazad bez ikakvih podmazivanja.
Nema ljutnje, forum zato i sluzi da se razmene misljenja. Mali je procenat onih koji hoce da kupe alat, veci je procenat onih koji skacu po kljucu. To je vec problem osoba koji nemaju osecaj.Los savet, bez ljutnje. Neko pametniji od nas je izracunao i dizajnirao delove, zato su propisane sile izuzetno bitne.
Sreca je sto su uracunali i toleranciju, koja na zalost "pametnih" nije beskonacna
Normalna stvar , po ledu možeš da voziš, ali teško možeš da se zaustaviš. Ljudi se zalete i onda nastaje problem kad moraju naglo da se zaustave. Setite se čuvenog karambola na početku Kneza Miloša kad je zaledio nadvožnjakVoznja po ledu...
Nikakve gume tu ne pomazu.
video-9be93ef00a0484652e9ab1235e0262da-V.mp4
Visit this link to download: video-9be93ef00a0484652e9ab1235e0262da-V.mp4files.fm
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari