Šta je novo?

Zimske gume

To i kažem :)
Jeste otvorena LL fabrika već neko vreme ali im pogoni još nisu u funkciji. Šta će na njima pisati (Made in ...) još ne znamo

Treba da uzmem dve zimske, vidim neke kontinental za oko 9 soma, što je povoljno za takvu gumu ali je dot stariji 2, 3 godine..

Koliok je to zapravo problem?

Linglong još uvek nema proizvodnju u Srbiji :D Kao ni Toyo
Btw, imamo i Continental ... 😁
Ma znam, nego vidiš da imamo trola u temi (tačnije na forumu), Mišlen klonovi su mu krš, LingLong (koje je pitanje da li je i video i probao) su vrh.

Posto sam se presaltao na potragu za zimskim gumama, za vas iskusnije, sta predlazete od dolepomenutog, info od pre:

Honda Jazz 1.2, dimenzije 175/65 R14 82T, znaci nikakvo ludovanje sa brzinama. Gradska voznja dominantno, male kilometraze 99% vremena.
  1. Nexen Winguard Snow G3 WH21
  2. Uniroyal WinterExpert
  3. Dunlop WINTER RESPONSE 2 MS
Teoretski Dunlop bi trebalo da bude najbolji izbor jer je na gomili testova sve do ove godine bio u vrhu ali je prema EU stikeru u proizvodnji jos od 2013 pa nemam pojma koji DOT moze da me snadje (znam da nije toliko bitno ako su dobro skladistene, ali opet rovac radi), odgovor jos ne dobijam od prodavca.

Drugi pik mi je Uniroyal, najstariji DOT moze da bude 2021, treci Nexen, najstariji DOT bi trebalo da bude 2020, takodje nema odgovora za obe.

Sta predlazete od ovih?

Dunlop definitivno.
Ove dve druge nisu ista klasa kao Dunlop i ne bih razmatrao te firme. Par hiljada gore dole na 5-6 godina ne cini neku razliku u tom smislu.

Nexen je odlična guma. A BFG npr bolja od obe.
Mani se Danlopa u jeftinoj kategoriji, to nije Danlop. Visoka kategorija - da. U prilog ovome ide to što je primećeno da te manje dimenzije pokazuju slabije rezultate poslednjih par sezona u odnosu na prethodna testiranja.
I naročito što nemamo sada prave zime već duže vreme ...

Što se tiče famozne priče oko DOT-a
  • Pneumatici su namenjeni da životni vek provedu pod svim mogućim opterećenjem (težina, bočne sile, kočenje ...)
  • danju i noću
  • da ih topi asfalt, prži sunce i grize mraz, kiša, UV i IC zračenje i ostalo
  • da ih "jede" so i nagrizaju razne hemikalije
itd itd ... i tako nekoliko godina i desetina hiljada km, i za to vreme se ili potroše ili konačno "isposte"

A ovamo se forsira priča o periodu kada guma ne radi ništa i ne maltretira se, još leži negde lepo ušuškana

Koriste se pneumatici stari nekoliko decenija bez ikakvih probelma i sasvim bezbedno za neka specifčna vozila i oldtajmere.
Ali potrošačko društvo ...
DOT je samo referenca ako se koriste protektirane ili nedajbože korišćene gume.

Poslednja izmena:
Uzeh na kraju 4 Nexen gume, zavrsice posao.

Imajuci u vidu da vozim na Riken i ESA Tecar gumama koje su vec dobro istrosene, losije od njih ne mogu da budu.

Moje mišljenje je da su Nexen gume zaista dobre, smatram da predstavljaju najbolju vrednost u tom cenovnom rangu. Lično sam se odlučio za Nexen prošlog leta, i bio sam prijatno iznenađen kako se guma ponaša na putu, uz to što je i izuzetno tiha.

Uveren sam da je iskustvo jednako zadovoljavajuće i kada su u pitanju i zimske gume.

Posto sam se presaltao na potragu za zimskim gumama, za vas iskusnije, sta predlazete od dolepomenutog, info od pre:

1. Nexen Winguard Snow G3 WH21
Ove sam kupio prošle zime i utisak je da su najbolje najbolje koje sam do sada imao.
Baš me interesuju tvoji utisci.

Nemojte mešati zimske i AS, Mišlen AS klon gume su lošije ocenjene u svojoj klasi od zimskih klonova, i ne treba ih kupovati jer za isti novac (ili malo više) postoje bolje AS gume (što očigledno ne sprečava mnoge da ih montiraju na luksuzne SUV ili sportske automobile).

Sa zimskim su napravili bolji posao i te su jedine za preporuku u okviru te klase.
Ne mesam naveo sam da su AS, mali je bio budzet i dimenziju smo jedva nasli. Svakako ce biti bolje od letnjih celavih koje su za bacanje.

I ja imam Nexen 16 na zimskom setu ... solidno deluju, nemam primedbi, videcemo ako bude snega jer prosle godine skoro da ga i nije bilo za voznju. Na prolece menjam konacno letnji set na 17, ne bi imao protiv Nexena nista.

Uzeh na kraju 4 Nexen gume, zavrsice posao.

Imajuci u vidu da vozim na Riken i ESA Tecar gumama koje su vec dobro istrosene, losije od njih ne mogu da budu.
Nexen je 2 klase iznad tih što si vozio.

Sta bi ste preporucili za all season 205/55 R16? Neke od povoljnijih. Ili sta zaobici pod obavezno

Zaobići kineske AS, kao i Mišlen klon AS (Tigar, Riken, Kormoran i ostale).

Matador All Weather Evo, Laufenn G-Fit 4S, Barum Quartaris 5 (sve AS) bi bile neki minimum (7-7.5k din. u toj dimenziji).
Za oko 8k din. imaš ove nove Kleber (malo su bolje od svih nabrojanih): https://alltyretests.com/kleber-quadraxer-3-test-review/

Preporuka i od mene za Nexen gume. Tihe i udobne. Mozda jedne i od najboljih za taj novac. Ono što je najvažnije ne klizaju se po kiši, a izlazio sam po snegu do vikendice, gde je muka i kada je suvo da se dodje. Ono što većina ovde zaboravlja... može i najbolja guma da bude, ako je široka, velika verovatnoća da se nećete probiti kroz malo ozbiljniji sneg. Meni je zimski set ranije bio 225/45/17 i odem na Taru i zaglavim se na polu prohodan put. Sa službenim posle toga išao, na njemu gume 175/70/13...uz masnu banderu se penje, jer je guma uska, a visoka.

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo Kleber AS baš 205/55 R16. Tiha i udobna guma. Po snegu nisam vozio još uvek, a po suvom i po kiši se odlično ponašaju.

može i najbolja guma da bude, ako je široka, velika verovatnoća da se nećete probiti kroz malo ozbiljniji sneg. Meni je zimski set ranije bio 225/45/17 i odem na Taru i zaglavim se na polu prohodan put. Sa službenim posle toga išao, na njemu gume 175/70/13...uz masnu banderu se penje, jer je guma uska, a visoka.
Bilo nekad, odavno nije pravilo. I dalje uži pneumatik ima blagu predost ali su te razlike u par procenata i to samo kod čiste vuče. Šire gume bolje koče i bolje drže.
Ti si imao problema jer ti gume nisu bile dobre/auto ne gazi sneg dobro. A promenio si i jedno i drugo.

Posle vožnje po kiši, mokrom i klizavom kolovozu (voda i blato), mogu dati preporuku za Continental allseason. Imaju vro dobru trakciju (npr. kretanje po mokroj podlozi iz mesta na oštroj uzbrdici). Međutim, juče uhvatih malo leda na kolovozu (mislio sam da je mokar, a ne zamrznut) i po obrtajima videh da je izgubio trakciju.

На леду свака проклизава...

Otkazase mi sve 4 Nexen gume, steta. Probah zatim Uniroyal, bile dostupne 2 (na papiru) pa otkazah i to.

Bila je fina cena preko Ananasa, bilo je steta da se propusti, medjutim zakasnio sam izgleda debelo sa narucivanjem.

Uzecu nesto na prolece ili ako naleti neka dobra akcija ok NG i bliskih praznika.

Mislim da je više do mase auta i da tu jednostavno nema leka. Drugi auto mi je dizelaš, težak na prednjoj osovini, mada je i pun elektronike tako da se svakako bolje snalazi.
Čekam sneg pa da vidim kako će i tu da se ponaša...

На леду проклизава и најскупљи Continental VikingContact са ексерима, разлика између добре и лоше гуме је да ли ћеш се попети на брдо колима или пешке. :) Ја сам школу прошао уз Dunlop Winter Response смеће прве две зиме у Норвешкој, а после видео и шта је добра гума кад сам узео Goodyear. Некад ми је довољно да изађем из дворишта да проценим да ли су гуме за замену.

Улете @omnik док сам куцкао, џабе ја трошим тастатуру овде... :)

Bilo nekad, odavno nije pravilo. I dalje uži pneumatik ima blagu predost ali su te razlike u par procenata i to samo kod čiste vuče. Šire gume bolje koče i bolje drže.
Ti si imao problema jer ti gume nisu bile dobre/auto ne gazi sneg dobro. A promenio si i jedno i drugo.
Na to (prohodnost) mnogi upravo i misle kada kažu da su ''uže i mesnatije gume bolje po snegu''.
Što i uglavnom jeste tačno, sa takvim gumama (prve Wintera, uz pomoć visokog klirensa) sam se peo na zavejana brda i prolazio šumske uspone po snegu sa starim R4, tamo pre 15-ak godina. Prilikom jednog organizovanog puta sam se jedini popeo do planinarskog doma, ostali su morali da montiraju lance i postavljaju granje pod točkove, kopaju sneg ispod točkova itd. Ali tu se sve prednosti takvih guma završavaju.

@Lanikor
U toj dimenziji imaš ove Hankook za 7100 din: https://alltyretests.com/hankook-winter-icept-rs3-w462-test-review/

Nazad
Vrh Dno