Šta je novo?

Zimske gume

To je relativno svež model, teško da ćeš dobiti adekvatan i kvalitetan fidbek kakav bi trebao da bude nakon 3-4 sezone
Ostaje samo da se osloniš na testove, a koliko vidim svuda se pokazala isto. Sasvim korektna guma, odlična u segmentu gde je Unirojal inače uvek takav (a po meni možda i najbitniji za većinu običnih smrtnika) - po vlažnom.

Od samog starta bilo je evidentno da nema tempo za trku. I sami startovi i u subotu i u trci su bili problematicni, uvek mu se trzao motor.
Sad da li je do gume , podesavanja ili njega ...

Citam, pa se pominju i all season gume.
Licni primer.
Kupio Miselinke, odvalili me sa cenom i toliko sam bio zadovoljan da sam stavio Tigar zimske. Za duplo manje para mnogo manje problema i to po gradu.
Strah me da zamislim nesto ozbiljnije

Ништа ја тебе нисам разумео, ајд' пробај детаљније и разумљиво.

To je relativno svež model, teško da ćeš dobiti adekvatan i kvalitetan fidbek kakav bi trebao da bude nakon 3-4 sezone
Ostaje samo da se osloniš na testove, a koliko vidim svuda se pokazala isto. Sasvim korektna guma, odlična u segmentu gde je Unirojal inače uvek takav (a po meni možda i najbitniji za većinu običnih smrtnika) - po vlažnom.
Bas zato i pitah, relativno su nove gume, osim performanski na suvom rezultata na suvom generalno su ok po testovima.

Taman podjoh da ih uzmem i setim se da su mi alu felne (letnje) R15 dok su mi celicne za zimske na R14 i tu se zavrsila ta prica, tako da nastavljam da gledam dalje.

Bilo koji premium brend nova guma i glava ne boli kakvi god da su uslovi, ako je voznja normalna.
Svakako za uslove gradske vožnje i po malo autoputa i gume srednjeg ranga zadovoljice potrebe prosečnog vozača.
I sa lassom sam išao po kopaoniku bez problema 😂

Ceka se da lepo napada sneg i vidimo sta kaze Linglong po njemu.😁

Samo oprezno brt.

Kakvi su ovi naši prodavci i uvoznici guma pilićari.
Pratim zadnjih 10-ak dana cene guma i znam da je Kemoimpex imao za crni petak svake godine , akciju 10% na sve gume. Juče su objavili akciju 10% ali samo na zimske, ne i na all season gume ali su ih juče i poskupeli otprilike za toliko pa mu dođe na isto (bar ova dimenzija koju ja gledam).
Beoguma takođe, do juče su imali popuste u različitim procentima za različite brendove (3-12.5%) a od juče nema a pojedine su i poskupeli.
Čim pao prvi sneg, odmah koriste situaciju.

To nije tacno, ja vozim 4matic e klasu ( vec par generacija ) i u uputstvu jasno pise da se lanci ne stavljaju na prednje tockove vec da se stavljaju na zadnje... evo nasao sam, strana 383... A o Emil Frey servisu i serviserima bih svasta mogao da kazem...

Citajte ljudi uputsva za svoja vozila ( generalno za sve) ne znam sto je to toliki problem...
Citao. U mom uputstvu pise da se mogu koristiti samo lanci preporuceni od MB, potom pise da se ne mogu staviti lanci na svaki profil tockova i guma, pa onda zaista pise da se lanci stavljau na zadnje tockove ... ali uputstvo je generalno za klasu a ne za 4 matic, standardno je zadnja vuca na klasi, 4M je opcija. I pise naravno konsultacija sa ovlascenim servisom a oni mi rekose: dobre gume i nema zime. I tako je zaista, kod mene. Nema zime.

Kakvi su ovi naši prodavci i uvoznici guma pilićari.
Pratim zadnjih 10-ak dana cene guma i znam da je Kemoimpex imao za crni petak svake godine , akciju 10% na sve gume. Juče su objavili akciju 10% ali samo na zimske, ne i na all season gume ali su ih juče i poskupeli otprilike za toliko pa mu dođe na isto (bar ova dimenzija koju ja gledam).
Beoguma takođe, do juče su imali popuste u različitim procentima za različite brendove (3-12.5%) a od juče nema a pojedine su i poskupeli.
Čim pao prvi sneg, odmah koriste situaciju.
Bas tako, gledam sad Tigar zimska Kemoipex 7,5k na drugom mestu 5,8k. Bas su dali popust..

Citao. U mom uputstvu pise da se mogu koristiti samo lanci preporuceni od MB, potom pise da se ne mogu staviti lanci na svaki profil tockova i guma, pa onda zaista pise da se lanci stavljau na zadnje tockove ... ali uputstvo je generalno za klasu a ne za 4 matic, standardno je zadnja vuca na klasi, 4M je opcija. I pise naravno konsultacija sa ovlascenim servisom a oni mi rekose: dobre gume i nema zime. I tako je zaista, kod mene. Nema zime.

Nije stvar u dobrim gumama već ako te drug plavi zaustavi negde gde je zimska oprema obavezna. Onda ti treba da objasniš drugu sudiji da ti imaš 4matic... A drug sudija pošalje čestitku...

Mogu gume da budu dobre koliko hoćeš, ako si na planini, napolju poledilo i napadao svež sneg, a nije prošla grtalica, ne pomažu gume kakve god da su

Pa dobro, zavisi i koliko je snega napadalo (i da li je kao prah, ili težak i vlažan sneg koji je mraz naknadno stegao), koliki je klirens vozila i da li ima bar neki osnovni grip mod itd. Mogu dobre zimske gume itekako da iznenade u nekim uslovima.
Ako je bar neki AWD crossover/SUV u pitanju, utoliko bolje, da ne pričam o pravim terencima. Ako je neki baš hc kijamet sa metar snega (i crni led ispod), onda tu ni najbolji terenac nema šta da traži.

Samo znam da u tim teškim uslovima ne bih voleo da se vozim sa AS gumama na planini, ma koliko dobre bile. Za sve ostalo su sasvim dobre, premijum AS često i bolje od prosečnih zimskih.

E da, za neku umerenu kombinaciju snega, blata i makadama, zimske Mišlen/Tigar klon i Kama gume su iznenađujuće dobre. Samo treba paziti na oštro kamenje, jer ne samo da nisu ojačane i robusne kao AT/MT gume, već imaju slabije bočne zidove od klasičnih premijum zimskih guma.

Vozio po svemu i svacemu, nikad problem isam imao.

A sto se tice plavih, u sabracajnoj pise 4M, proizvodjacko je uputsvo takvo, nece ni oni praviti problem. Niti sam cuo da su bilo kome.
p.s.

Nisu to samo gume, mnogo sistema i elektronike radi kako bi se automobil vozio po takvim uslovima puta.

Sneg nije problem sa dobrim gumama (čak ni blato), led jeste. Zato i služe lanci
OK, ima malo (više) i do vozila i do vozača.

Otprilike bih svrstao ovako, dobra guma>vozac>vozilo.

Ne znam ni sto gubim vreme da odgovaram kada sam sve napisao u prethodnoj poruci, ustvari znam jer bas ne volim kad neko iznese netačnu informaciju i pogreši a ne prizna grešku nego pokušava da se izvadi opet pisanjem netačnih informacija koje su uz to još i opasne!

Kao sto sam napisao, jasno piše u uputstvu, a evo i slike, bas za 4matic ( mislio sam da je potpuno bespotrebno da i sliku kačim u prethodnom postu ali ajde)IMG_5106.jpeg
Dakle, napisao si netačnu informaciju i onda ponovo pišeš da je to generalno a ne za 4matic sto je opet netačno sto se vidi iz priloženog.

Dalje, u ovom novom postu menjaš priču pa ti servis nije rekao da ne idu nikad lanci na 4matic, već da staviš dobre gume i da nema zime. Što je opet opasan savet jer 4Matic nije svemoguć!

Takodje, napomene koje idu posle a ne pre ovoga sa slike citiraš kako ti odgovora izostavljajuci bitne delove i predstavljaš da piše da se konsultuje servis generalno za lance a izricito piše da je samo za odredjene kombinacije profila točkova i guma( sto je normalno i bespotrebno da se i objašnjava i opet nema veze sa 4matic već važi i za vozila sa zadnjom vučom) Pri tome obe varijante vuče su standardna ponuda, ne opcija sto zna svako ko je ikada konfigurisao novi mercedes.

I sasvim je normalno da će mercedes da se ogradi u vidu kvaliteta lanaca ali pored toga sto si napisao, takodje piše da mogu lanci preporuceni od strane mercedesa ali i da mogu i slicnog standarda.

Ne postoji uputstvo na svetu koje je jače od zakona i pravilnika države pa ni mercedesovo a ove tvoje reci mogu biti opasne jer neko može dobiti kaznu ili imati ozbiljnu nesreću jer je negde na forumu procitao da je neko citirao zvanicni servis da se lanci NIKAD ne stavljaju na 4matic, što je opet ponavljam apsolutno netačno! I treba ih koristiti kada uslovi vožnje to zahtevaju!

^^
Kod mene u uputstvu je zaista redosled kako sam napisao. prvo pise koristiti lance odobrene od strane MB, potom pise da ne mogu i ne smeju lanci na sve profile i felne i na kraju da se lanci stvaljaju na zadnje tockove. Ako se dobro secam posebno je naglaseno no no na AMG modele. Uputstvo je na srpskom, ako treba slikacu.

Kada kazem uputstvo, mislim na celu knjigu, da nije posebno stampano za 4M vec je knjiga za celu klasu uopsteno. I ne znam kako je 4M standard a ne opcija kada MB ima u ponudi gomilu automobila bez mogucnosti 4M. Da se svaki model radi u obe verzija pa da kazemo da je standard. A ne radi se.

Sto se tice tipa lanaca, ne vidim neku veliku i bitnu razliku izmedju preporucenih/odobrenih od strane MB i nekih drugih istih karakteristika. Svakako da onaj ko ih koristi treba da se pridrzava uputstva.

S obzirom da je kod mene tako napisano, lepo sam pitao servis a da ne bude da menjam iskaz u svakom postu , bukvalno jmi je receno: ne stavljaju se lanci na 4M, dobre zimske gume koje svakako idu uz vas automobil i nema problema.

Da li su oni pogresili ili ne - ne znam. Ja se pridrzavam toga sto su mi rekli, lance nemam niti cu ih imati. Da nagadjam da li je to receno namerno / pogresno iz njihovog neznanja ili zle namere ili je to neka njihova cudna vizija, spekulisem recimo u kontekstu blagih zima kod nas ne zelim niti cu. (kao sto necu da se zbog toga nerviram).

Kako god, svako neka radi po sopstvenoj savesti i saznanju. Neka cita uputstva i neka ih sam tumaci, ko nece neka pita u ovlascenom servisu, ja sam preneo svoje iskustvo. Zaustavljali su me zimi u Aut Ita Slo i presretaci u Hr, niko me nikada nije pitao za lance. Zabar mi je kopao po gepeku, da li ga je zanimalo da li sam opremljen ili je trazio nesto drugo nemam pojma. Za lance pitao nije, januar na Fernetima. Po Slo i Aut auto i regionalnim putevima sam vozio po snegu, gomila ljudi nije imala lance. Doduse nisam se penjao na glecere, kotlina Badklainkirhema je moj max zimski dozivljaj.

Pa ako ti je servis rekao da zakon može da se krši, onda je ok.

Nemoj da misliš da lanci nisu podobni samo za MB. Sve alu felne mogu da se oštete lancima i naravno da ni jedan proizvođač ne gleda blagonaklono prema tome. A još ako na to dodaš nizak profil gume, ne znam ni da li mogu da se nađu lanci za takve točkove.

Још једна од глупости, као и комплет прве помоћи са истеком рока и сл. Ми смо имали неке ланце за југа које су новија кола 'наслеђивала' да се испоштују обавезе. Ланци нису обавезни ни у Норвешкој нити сам чуо да их је неко користио на обичним колима док сам овде. Обавезна је зато обука за вожњу по снегу и леду да се стекне утисак шта возаче чека кад је клизав пут.
У Србији је проблем што гомила возача не зна да вози, па је хаос чим падне мало кише, снег сам срећом избегао у овој рунди. Па клуб љубитеља летњих гума...

Ja nikada nisam vozio sa lancima (recimo neke dužu deonicu), jer ako su uslovi takvi (za lance) ne krećem na put. Bar me neka muka nije na to do sada naterala. Lance, naravno imam i vozim ih čitave godine u gepeku.
Iako se malo situacija dovela u red zakonom i dalje veliki broj vozača u Srbiji vozi sa neodgovarajućim pneumaticima. Već smo pisali o tome, zimska guma sa dobrom šarom koja je postala tinejdžer, a koja se neretko vozi cele godine (domaćin prelazi 5000 km godišnje i pre će auto istruliti nego što će gume biti potrošene). Takav kada izađe na ulicu pod snegom napravi haos. Onda imamo vozače 4x4 koji misle da su sa letnjim gumama bogovi i na snegu. I na kraju imamo gomilu vozača koji jednostavno ne znaju da voze ni u kakvim uslovima.

Vozačka kultura je kod nas po svim osnovima toliko očajna da je to neverovatno. Od fleka od ulja i antifriza na parkinzima, do praznih guma koje se napumpaju pred svako pokretanje vozila, do parkiranja gde mi padne na pamet... Pre dve nedelje babun je blokirao parkiranim autom ulaz u ulicu do moje, jer eto nije imao gde da se parkira. Završilo se njegovim slomljenim retrovizorom.

Kad smo već kod lanaca. Svako bi trebalo po suvom, po danu, da pokuša da ih namontira i skine sa svojih toškova. Džaba da ih imamo u gepeku, ako ne znamo da ih upotrbimo ili nam je potrebno mnogo vremena.

Poslednje lance koje sam kupio, sreća da sam probao da namontiram, jer ih je bilo nemoguće postaviti, zbog sajle koja nije bila dovoljno skraćena sa jedne strane, pa nisam mogao da spjim osigurač. S obzirom da sam probao kod kuće, brusilica, skinuo tih 2-3mm i sve super. Kada sam se našao u situaciji da je potrebno da postavim lance - iskeno, da nisam vozio u koloni, izašao bih bez lanaca, ali zbog previše nepouzdanih vozača sam odlučio da stavim - namestio sam ih za manje od minut po točku. Sam sebe iznenadio.
Kada sam pri put montirao, nema šanse da je bilo manje od 10 minuta po točku.

Генерално никад нисам имао потребе за ланцима, до сад сам се само једном заглавио са нордик гумама, а и то сам сам крив, јер нисам хтео да узмем други ауто који има гуме са ексерима, знао сам да идем на ризик.

Vrh Dno