nidza
Znamenit
- Učlanjen(a)
- 16.07.2004
- Poena
- 1,015
ESP ne može da spreči zanošenje zadnjeg kraja ako nema minimum potrebne trakcije za korekciju.Pričam o zanošenju zadnjeg kraja
ESP ne može da spreči zanošenje zadnjeg kraja ako nema minimum potrebne trakcije za korekciju.Pričam o zanošenju zadnjeg kraja
Hemija u zimskim gumama drugačije reaguje na visokim temperaturama što dovodi do toga da guma omekša pa u zimskim uslovima dolazi do lošeg prijanjanja. Tehnički, ta guma više ne vrši funkciju za koju je namenjena. Zato su polovne gume mačka u džaku, nikad ne znaš kako se prethodni vlasnik ophodio prema njima.Nesto detaljnije o ovome?
ESP ne može da spreči zanošenje zadnjeg kraja ako nema minimum potrebne trakcije za korekciju.
Nesto detaljnije o ovome?
Upravo u ovome i jeste najveći problem vezan za gume i situaciju u Srbiji. Veliki broj ljudi vozi zimske gume leti. Em je to opasno samo po sebi zato što zimske gume na visokim temperaturama imaju mnogo lošija svojstva od letnjih, em što zimske gume koje su vožene jedno leto više ni zimi nemaju svojstva zimske gume.Upravo kao što kolega napisa. Smeša za zimske gume u uslovima visokih temperatura gubi svoja svojstva, dakle degradira i takva guma vožena na spoljašnjih 30+ stepeni iliti 45+ stepeni u kombinaciji visoke temperature okruženja plus zagrejani asfalt je sve samo više nije zimska.
Пун је Београд врхунских возача…
Pravilniji je pristup ali samo ako se radi o AS gumama više srednje ili premijum klase. Jeftine AS gume su često sa zimskom smešom, i delimično izmenjenim zimskim dezenom šare (koja je i malo plića), da bi ličile na AS.^ Pa eto, to je pravilniji pristup. Ako već neko nema para za dva seta, a želi da se vozi i po snegu, onda bolje AS nego zimske. Čak su i jeftinije u većini slučakejeva od zimskih.
Mada mislim da dosta ljudi i ne zna šta su zimske a šta AS. Najgore mi je kad čujem da neko kaže vozim M+S. On jadan misli da su ako to piše u pitanju AS gume
Na ovo mislim
Mozda sa gumama koje su ćelave, ali 7mm vs 5,5mm odradice svoje u komunikaciji sa ABS/ESP jer prednje gume po snegu utabaju sneg, po bljuzgi rasklone bljuzgu, po kiši skinu deo vode.. zadnje gume ce imati kontakt, prednje nece blokirati zbog ABS/ESP i neće dovoditi do okretanja jer nema zabadanja nosa ..Ovo je sasvim nova situacija, nije ono o čemu pišemo. ABS služi da očuva upravljivost tokom kočenja, što je prioritet iznad zaustavnog puta. Sa lošim zadnjim gumama, a dobrim prednjim, ovaj auto bi se okrenuo kao šestar oko prednje osovine.
S tim što AS gume nisu dovoljno dobre ni u letnjoj ni u zimskoj sezoni. Ispunjavaš sa njima zakonske uslove, odnosno nisi u prekršaju (još uvek) i ne moraš da ih menjaš sezonski pa je jeftinije. Ali to su im otprilike sve prednosti.Pa ako je devet-deset hiljada po gumi slab kvalitet onda to ispada da su dva seta guma 80+ hiljada? Pa ja to necu dati nikad!
Za 80 hiljada imam dva seta AS guma za 8 godina, mozda i 9 godina. A dva seta guma( leto i zima) izlaze nakon 6-7 godina iz upotrebe i odlaze u kantu
Podrazumeva sePravilniji je pristup ali samo ako se radi o AS gumama više srednje ili premijum klase. Jeftine AS gume su često sa zimskom smešom, i delimično izmenjenim zimskim dezenom šare (koja je i malo plića), da bi ličile na AS.
Za zimske svakako ali letnje nije tačno.Premijum AS bolje nego letnje i zimske 90% srpskih "ful" guma Ling long, matador, tigar, sava
E to onda jos bolje to se traziXL pneumatici imaju tvrđe bokove a u vožnji se oseti da je auto malo "tvrđi" al je odziv volana direktniji i upravljivost je bolja
Nisam ni sad lozac fazon "vozim dinamicno" imam 34 godine ali volim nekad ili ako vozim po nekim lepi zavojima i krivinama.Pa da li platio 15 ili 20k pa puta 4 nije mala razlika.
Svakako, ni ja ne bih kupovao ko zna kakve gume, ali neku od priznatih brendova da
...245/40 R18 Winter Tyres - Tyre reviews and ratings
245/40 R18 Winter Tyre Reviewswww.tyrereviews.com
Zimi se ne razmišlja da voziš žustrije nego bezbednije
@vetar - postoji tema o letnjim gumama.
Nabavka guma krece 2-3 meseca pred pocetak sezone otprilike.
@DukeLander - lepo si napisao "pro" jer oni su pro koliko sam ja i astronaut.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari