Šta je novo?

Zimske gume

Nesto detaljnije o ovome?
Hemija u zimskim gumama drugačije reaguje na visokim temperaturama što dovodi do toga da guma omekša pa u zimskim uslovima dolazi do lošeg prijanjanja. Tehnički, ta guma više ne vrši funkciju za koju je namenjena. Zato su polovne gume mačka u džaku, nikad ne znaš kako se prethodni vlasnik ophodio prema njima.

Upravo kao što kolega napisa. Smeša za zimske gume u uslovima visokih temperatura gubi svoja svojstva, dakle degradira i takva guma vožena na spoljašnjih 30+ stepeni iliti 45+ stepeni u kombinaciji visoke temperature okruženja plus zagrejani asfalt je sve samo više nije zimska.

Znaci Golf 2-ka bez silnih elektronskih pomagala ce da zavrsi u kanalu sa vrhunskim gumama? :)
Nista od elektronike ne pomaze ako glava nije u redu. I sa celavim se vozi drugari.:)
A ko krene na planinu sa celavim , e taj je caknut definitivno:)

Пун је Београд врхунских возача…

Nesto detaljnije o ovome?
Upravo kao što kolega napisa. Smeša za zimske gume u uslovima visokih temperatura gubi svoja svojstva, dakle degradira i takva guma vožena na spoljašnjih 30+ stepeni iliti 45+ stepeni u kombinaciji visoke temperature okruženja plus zagrejani asfalt je sve samo više nije zimska.
Upravo u ovome i jeste najveći problem vezan za gume i situaciju u Srbiji. Veliki broj ljudi vozi zimske gume leti. Em je to opasno samo po sebi zato što zimske gume na visokim temperaturama imaju mnogo lošija svojstva od letnjih, em što zimske gume koje su vožene jedno leto više ni zimi nemaju svojstva zimske gume.
Meni je to pogubnije nego vožnja letnje zimi, tada bar jedan deo godine imaš adekvatne gume, mada je oboje pogrešno

U Srbiji je pogubno biti uopste drzavljanin ali ajde, necemo biti prosti:)
Nakon AS guma ostajem na AS gumama definitivno. A i na starom autu isto jer za novi nemam love:)

^ Pa eto, to je pravilniji pristup. Ako već neko nema para za dva seta, a želi da se vozi i po snegu, onda bolje AS nego zimske. Čak su i jeftinije u većini slučakejeva od zimskih.
Mada mislim da dosta ljudi i ne zna šta su zimske a šta AS. Najgore mi je kad čujem da neko kaže vozim M+S. On jadan misli da su ako to piše u pitanju AS gume

^ Pa eto, to je pravilniji pristup. Ako već neko nema para za dva seta, a želi da se vozi i po snegu, onda bolje AS nego zimske. Čak su i jeftinije u većini slučakejeva od zimskih.
Mada mislim da dosta ljudi i ne zna šta su zimske a šta AS. Najgore mi je kad čujem da neko kaže vozim M+S. On jadan misli da su ako to piše u pitanju AS gume
Pravilniji je pristup ali samo ako se radi o AS gumama više srednje ili premijum klase. Jeftine AS gume su često sa zimskom smešom, i delimično izmenjenim zimskim dezenom šare (koja je i malo plića), da bi ličile na AS.

Pa ako je devet-deset hiljada po gumi slab kvalitet onda to ispada da su dva seta guma 80+ hiljada? Pa ja to necu dati nikad! :)
Za 80 hiljada imam dva seta AS guma za 8 godina, mozda i 9 godina. A dva seta guma( leto i zima) izlaze nakon 6-7 godina iz upotrebe i odlaze u kantu:)

Ovo je sasvim nova situacija, nije ono o čemu pišemo. ABS služi da očuva upravljivost tokom kočenja, što je prioritet iznad zaustavnog puta. Sa lošim zadnjim gumama, a dobrim prednjim, ovaj auto bi se okrenuo kao šestar oko prednje osovine.
Mozda sa gumama koje su ćelave, ali 7mm vs 5,5mm odradice svoje u komunikaciji sa ABS/ESP jer prednje gume po snegu utabaju sneg, po bljuzgi rasklone bljuzgu, po kiši skinu deo vode.. zadnje gume ce imati kontakt, prednje nece blokirati zbog ABS/ESP i neće dovoditi do okretanja jer nema zabadanja nosa ..

Zašto dolazi do okretanja?
Jer prednji kraj se naglo zaustavi a inercija gura zadnji..

Ako uradi sistem svoje nemas naglo zaustavljanje.

Kompjuter ne zna kakve tockove imas.. On misli da je podloga losa ispod određenih točkova i prema tome reaguje / koriguje da zadržiš kontrolu.

Milimetar dva razlike između guma po osovini neće da napravi problem, to je i moje mišljenje. Ne treba ni ESP pored ABS kad je putanja kočenja ravna. Svakako zadnje gume mnogo manje ucestvuju u kočenju, one drže pravac, ali zato ne smeju da budu loše po snegu i mokrom.

Pa ako je devet-deset hiljada po gumi slab kvalitet onda to ispada da su dva seta guma 80+ hiljada? Pa ja to necu dati nikad! :)
Za 80 hiljada imam dva seta AS guma za 8 godina, mozda i 9 godina. A dva seta guma( leto i zima) izlaze nakon 6-7 godina iz upotrebe i odlaze u kantu:)
S tim što AS gume nisu dovoljno dobre ni u letnjoj ni u zimskoj sezoni. Ispunjavaš sa njima zakonske uslove, odnosno nisi u prekršaju (još uvek) i ne moraš da ih menjaš sezonski pa je jeftinije. Ali to su im otprilike sve prednosti.

Premijum AS bolje nego letnje i zimske 90% srpskih "ful" guma Ling long, matador, tigar, sava
Za zimske svakako ali letnje nije tačno.
Ja sam se ove jeseni bio ozbiljno zagrejao da lupim AS ali nakon mnogo istraživanja shvatio sam da bilo koje AS u letnjim uslovima ne mogu da se mere sa bilo kojim letnjim.
Naravno kung fu marke ne uzimam u obzir

XL pneumatici imaju tvrđe bokove a u vožnji se oseti da je auto malo "tvrđi" al je odziv volana direktniji i upravljivost je bolja
E to onda jos bolje to se trazi
Pa da li platio 15 ili 20k pa puta 4 nije mala razlika.
Svakako, ni ja ne bih kupovao ko zna kakve gume, ali neku od priznatih brendova da

...

Zimi se ne razmišlja da voziš žustrije nego bezbednije
Nisam ni sad lozac fazon "vozim dinamicno" imam 34 godine ali volim nekad ili ako vozim po nekim lepi zavojima i krivinama.

Hvala za linkove

Da se ne cudimo sto imamo debatu, kada ni "pro" mehanicari ne mogu da se saglase:

Placeni PRO mehanicari. :)
Zato vise verujem Zivoti iz Majstorske radionice i ljudima koji 30+ godina rade isti posao. Pa ako 30 godina radis jedno te isto, pa sta god da je problem ti ga resavas u sekundi a ne ko kod mene sto majstor nije "otkrio" da mi skripi zupcasti 4 meseca i odem kod drugog i on predlozi to kao resenje i to je to.
Znaci nema ubedjivanja niti bilo cega, napred idu bolje gume:)

Jedno malo off pitanje, pošto sam zahvaljujući vama našao i uzeo zimske gume,
već sam krenuo da gledam testove za letnje :)ROFLMAO:) koje planiram negde u martu da uzmem,
trenutna ponuda letnjih guma trenutno praktično (zbog zime naravno) ne postoji, kad obično prodavnice krenu da nabavljaju letnje gume?

@vetar - postoji tema o letnjim gumama.
Nabavka guma krece 2-3 meseca pred pocetak sezone otprilike.

@DukeLander - lepo si napisao "pro" jer oni su pro koliko sam ja astronaut.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno