Šta je novo?

Zimske gume

Pa sto nisi citirao i prethodnu recenicu:

So, now we come to the big question: is nitrogen right for your tires? The fact of the matter is that inflating tires with nitrogen is not necessary for typical everyday use on a passenger car. It might even be considered a frivolous waste of money.

Sustina je da sem toga sto malo sporije gube pritisak ( koliko, to je vec pitanje, iz iskustva korisnika potpuno zanemarljivo za regularnu upotrebu) a da se svakako preporucuje provera pritiska barem dva puta nedeljno, sto generalno ne radi ni promil vozaca ako cemo realno...
Па оставио сам линк да се све прочита. Ништа нисма сакрио.
Дакле, ако се поитисак мења у вези са температурним флуктуацијама, пробај са азотом. А ако све ради, држи се онда опште познатог правила - не дирај ништа.
Običan vazduh koji se nalazi svuda oko nas sastoji se od 78% azota, 20% kiseonika, nešto malo argona i svega ostalog (pa i vlage, u zavisnosti od vremenskih uslova - temperature, pritiska, nadmorske visine, itd...)
Očekivati da će zamena azotom jedne petine zapremine dovesti do nekih čuda u ponašanju gume je malo (ili mnogo) optimistično.
Uostalom, savesni vozač će redovno proveravati ne samo pritisak u gumama nego i njihovo opšte stanje, i neće doći u situaciju da mu ispravna guma ne nude optimalno naduvana.
Pozdrav
Обична вода се састоји само од кисеоника и водоника. Очекивати да су кисеоник и водоник екстремно реактивни и опасни је идиотски, зар не?

Polazna premisa ti je netacna, azot nije otporan na temperaturne fluktacije, niti postoji neki koji moze da prkosi zakonima fizike... samo sporije gubi pritisak od vazduha jer kao sto je napisao @rafiki on se sastoji od kombinacije gde je presudna vlaznost, uostalom sve lepo pise na linku koji si ostavio...

Па влажност ваздуха зависи од начина на који је ваздух упумпан у пнеуматик. Ако користите обичну ручну пумпу или мали компресор намењен за дување пнеуматика, онда ћете и убацити влагу у пнеуматик. Ако пнеуматике дувате на индустријском компресору (рецимо на БС), онда је ситуација битно другачија - влаге скоро да уопште и нема.

Образложи мало детаљније.

https://www.continental-tires.com/products/b2c/tire-knowledge/nitrogen-in-tires/

Ево шта кажу Немци "To be clear, inflating tires with nitrogen is not harmful. Moreover, the PSI stays steady in the long term. (Tires filled with regular air lose pressure through permeation a little more quickly.)"

Gledao sam test u nekoj emisiji gde su točkove ubacivali u rernu i frižider. Do tad sam delio tvoje mišljenje. Jedan jedini put sam naduvao gume azotom i neću više nikad.

Da ne dužim priču. U firmi svojevremeno vozili automobile na winterama leto/zima. Naravno, povremeno se moralo svratiti negde da se gume napumpaju.
Nekim poslom se zadesim kod vulkanizera sa kojim je firma imla ugovor... Kao neka promocija, punjenje guma azotom. Naduvaju oni meni gume i to je bilo poslednje duvanje guma ikada, sve do skidanja i bacanja istih. A navozio sam se lepo, jer preduzetje nije baš htelo da ulaže u neke "sitnice".

Na privatnom autu nisam koristio azot jer sam uvek imao sezonske pneumatike, tj. nekih 7 meseci se vozi na letnjim i 5 na zimskim (od prošle godine se i to promenilo sa AS gumama na jednom autu). I naravno, povremeno i dan danas svraćam da dopumpam gume, jer auto koji ima monitoring pritiska u gumama ume da nervira stalnim blinkanjem na instrument tabli u prelaznom periodu (recimo sa proleća i jeseni). A promena pritiska koju detektuje je smešna i okom nevidljiva.

Našao sam:

Ja jednom mesečno proveravam pritiske u gumama i pumpam ih u svojoj garaži. Nikakav azot ne može da ti nadomesti tvoju pažnju prema tome. Imam i digitalni manometar u vidu adaptera koji je tačan na 2 decimale sa kojim proveravam pritiske i nakačim na kompresor kada treba da doduvam. Ne čekam da se upali lampica ako bude neka velika promena vremena i pad temperature.

Jedno konkretno pitanje. Imate li neku preporuku za dobre proverene zimske gume?
Dimenzije su 255/40 R21.
Vozim Q5 quattro, tezak 2.100KG.
Sutra stavljam Pirelli Scorpion 3, stare neku godinu, kao nove su ali bih ih promenio sledece zime.
Uzimam preko firme pa bih isto neki premium brend.
Da uzmem nove Scorpion 6 ili koje vec budu bile tada ili nesto drugo?

Skoro svakog vikenda predjem oko 500km kombinovane voznje. Zena zivi u malo brdovitijem kraju gde idemo u proseku svakog drugog-treceg vikenda.
Nekad idem autom i na put do susedne zemlje, tako da se poprilicno prelazi kilometraza pa bih voleo da uzmem dobre zimske gume.

Poslednja izmena:
Sve što sam hteo reći je da ako neko ima problem sa padom pritiska u pneumatiku, a sve ostalo je OK, neka proba sa azotom.
A da sem vizuelne provere auta pre pokretanja merim i pritisak u gumama... krastavac, to stvarno ne mogu. Odradim to jednom pred put na more, a za ostalo se oslanjam na iTPMS.
A i kada uočim da je malo ispustila, opet na točkovima do vulkanizera ili prve BS.
Jedno konkretno pitanje. Imate li neku preporuku za dobre proverene zimske gume?
Dimenzije su 255/40 R21.
Vozim Q5 quattro, tezak 2.100KG.
Sutra stavljam Pirelli Scorpion 3, stare neku godinu, kao nove su ali bih ih promenio sledece zime.
Uzimam preko firme pa bih isto neki premium brend.
Da uzmem nove Scorpion 6 ili koje vec budu bile tada ili nesto drugo?
Pa sačekaj sledeću zimu...
Conti, Michelin ili GY
Konkretno za tu dimenziju vidi ima li nešto na netu, teško da će ti ovde dati baš neko preporuku na osnovu isprobana recimo tri seta aktuelnih pneumatika

Zna li neko kakve su inace Pirelli gume danas, da uzmem opet njih, samo novije, ako se nisu iskvarili.
Letnje su neke GoodYear i one nisu za sada problem jer su uzete skoro nove.

Bio naručio Hankook W462 ali nakon par komentara ovde, da ljudi posle par sezona nisu baš zadovoljni gumom,
otkazao narudžbinu i naručio za samo par stotina dinara više Goodyear UltraGrip Performance 3.

Zna li neko kakve su inace Pirelli gume danas, da uzmem opet njih, samo novije, ako se nisu iskvarili.
Letnje su neke GoodYear i one nisu za sada problem jer su uzete skoro nove.
Meni je uz snažan, okretan auto, pun tehnologije, stigao P Zero, što bi bez sufiksa trebalo da im je najbolja UUHP guma (za svakodnevnu upotrebu). Dok ih nisam skinuo mislio sam da je to maksimum koji moj auto može da iznese, osećaj, ležanje, sve.

Međutim, kada sam namontirao PS4S, skontao da je sve prethodno bila zasluga auta, ne gume, koja je - mediokritet. Preskup.

Nisu nijanse u pitanju, posebno po mokrom.

Da me sad pitaš šta sigurno ne bih stavio na svoj auto, za svoje pare, to je Pirelli. :)

pozz ljudi, nisam prelistavao temu, pa rekoh da otkucam odmah moje pitanje,ako postoji prepiska negde u temi ili se ponavljam samo mi napomenite i pretražiću od početka, naime hoću da kupim nove gume za auto, u pitanju su 245/40-45/18 , audi a6,c6 2007 u pitanju, da li može neka preporuka u nekoj budžet varijatni srednje/ niže klase ili da gledam ipak nešto kvalitetnije? i takođe da li da gledam zimske konkretno m+s ili nešto all sesason. hvala i izvinjavam se unapred ukoliko se ponavljam

Postoje prepiske koliko hoćeš, više puta. Prelistaj

Ја сам са Пирелијем имао баш разноврсна искуства, од пластичног смећа које је дошло фабрички уз Корсу (Ц ваљда) негде у класи Трајала, до врхунског ђирања по залеђеним брдима уз Ice Zero Studded. У преводу, зависи од конретног модела.

Vrlo verovatno da smo onda imali istu gumu.
2008. godine kupim auto sa novim Pirelli gumama... Au, koje je to njesra od guma bilo. Bukvalno plastika.

Nisam hteo da ostavim utisak da sam dobio lošu gumu uz auto, već samo osrednju, a koštala je tad nova preko 30 hiljada komad.

Da ali ko nam danas garantuje da ne moze da dodje do menjanje smese gume odredjenih nahvaljenih serija?
Sto nije neretka pojava jer proizvodjaci imaju tendencija da menjaju smese pa cak i fabrike proizvodnje nakon nekog vremena...
Pritom i EU naletoh da moras da "pecas" kod odredjenih modela mesta proizvodnje da ti ne bi zapao limun..

U pravu si... Ali ako tako počnem razmišljati za sve proizvode, završiću u Lazi

Bio naručio Hankook W462 ali nakon par komentara ovde, da ljudi posle par sezona nisu baš zadovoljni gumom,
otkazao narudžbinu i naručio za samo par stotina dinara više Goodyear UltraGrip Performance 3.

Moje iskustvo sa Hankook-om je odlično. Na novom autu 2016 imao 2 seta, letnje i zimske. Posle 4 god prodao auto, gume su bile u dobrom stanju. Utisak u vožnji je bio dobar, ali se nisam zanosio (glupirao) po snegu, pa da vidim gde im je limit.

Od 2020. imam zimske Hankook 17, a letnje Michelin 18 pa ih ne mogu porediti, ali opet zimi sa njima bez problema.

Momci posle detaljnog prelistavanja teme izbor se sveo na par guma, molim pomoć i savete pri odabiru, ipak vidim ovde dosta iskusnih ljudi u ovoj temi a ja sam da kažem samo zagrebao materiju po površini, pogledajte u prilozima, imam 2 kleber krisalp hp3 u veoma dobrom stanju a nakon cepanja jedne gume želim druge dve da menjam, šta da uzmem pored ovih ? po komentarima isključio sam ove west lake najjeftinije u ponudi, vidim ove tri u srednjoj klasi da ima u sličnoj ceni oko 15k , u pitanju su nexen, fulda i uniroyal ili sa druge slike d uzmem 2 AS gume premium segmenta pa sledeće godine da menjam i ove druge 2 u AS, živim u okolini BG, pretežno vozim tu, sem par odlazaka na odmor sa porodicom, na zimovanje možda jednom u 2 god, šta mi je činiti? svi znate kakvi su vremenski uslovi kod nas, mada sad kao najavljuju jaču zimu.
i da li bi nešto značilo što se tiče udobnosti da pređem sa 245 40 na 245 45, mada u tom slučaju bih morao sve 4 da menjam onda pretpostavljam?
izbor mi je samo na ovom domaćem sajtu jer zbog finansija mogu nešto na rate preko firme da odradim. hvala unapred na savetima, raspisao sam se malo ali bitno mi je jer želim što bezbednije da se vozimo porodica i ja.

Prilozi

• 1731155485633.png
    1731155485633.png
    499.1 KB · Pregleda: 58
  • 1731155794283.png
    1731155794283.png
    113.2 KB · Pregleda: 57
Prelistah poslednjih 10-ak strana i ne nađoh odgovor na pitanje u vezi allseason (AS) guma koje mene interesuje.
Naime, razmišljam da li da pređem na AS gume da se ne bih smarao sa zamenom, skladištenjem i razmišljanjem o tome. Naravno, uzimao bh neku premium, znači Conti ili Michelon. Pregledao sam dosta testova i ono što sam zaključio (a voleo bih da me neko ispravi na osnovu ličnog iskustva ili temeljnijeg pregleda testova) je da su AS gume poprilično dobre u zimskim uslovima, a da to nije slučaj za letnje uslove.
Naime, po testovima ispada da je premium AS guma bolja od srednjih zimskih guma u zimskim uslovima ali da je dosta lošija od letnjih u letnjim uslovima. Da li je to zaista tako?
Više vozim leti, kao i većina ljudi i bilo bi glupo da uzimam gumu koja je lošija za uslove u kojima je više koristim.
Pored toga, da li postoje AS gume koje su približnije letnjim u letnjim uslovima, kao što su ove pomenute bliske zimskim u zimskim uslovima?
Znači najviše me brine ponašanje AS gume u letnjim uslovima. Sva iskustva su dobrodošla

Na sluzbenom autu vozim AS gume,jeftiniji segment.Svage godine drugi proizvodjac.Ukratko leti skripe na zebri i solidno drze.Zimi na suvom hladnom asfaltu ,malo losije drze.To je licni utisak tih bezimenih modela.Na poledici umeju da kliznu,ako divljas.

Sve gume koje se isporucuju uz novo vozilo su tesko smece ma koji god brend bio.
Nije baš tako, ja sam uz nov auto dobio Bridgstone Potenza letnje, odlične.
Pored toga, da li postoje AS gume koje su približnije letnjim u letnjim uslovima, kao što su ove pomenute bliske zimskim u zimskim uslovima?
Znači najviše me brine ponašanje AS gume u letnjim uslovima. Sva iskustva su dobrodošla
Dunlop sport AS

Ima u raznim dimenzijama i neke su u XL varijanti, sa ojačanim bokovima. Kao šro se vidi po šari, vuče na letnju a i po ponašanju su bliže letnjim.

Prilozi

• SmartSelect_20241110_072843_Samsung Internet.jpg
    SmartSelect_20241110_072843_Samsung Internet.jpg
    84.7 KB · Pregleda: 36
Pirelli Cinturato AS SF3?
Bridgestone Turanza AS 6?

Naručih Michelin Cross Climate 2 225 45 17 za mrvicu manje od 100 EUR,, a letnje fabričke NEXEN gume u istoj dimenziji koje su prešle 7800km ću u oglase. Dvoumim se oko AS guma za mali gradski auto, HANKOOK KINERGY 4S2 ili KLEBER Quadraxer 3 175 65 R14?

Pirelli Cinturato AS SF3?
Bridgestone Turanza AS 6?
Jesu bolje leti od Contija ali još uvek dosta zaostaju za prosečnom letnjom, bar po testovima.
Izgleda da su AS gume više zimske nego letnje. Ništa, izgleda da ću morati da se družim sa vilkanizerima 2 puta godišnje

Bolje su od Kontija u kišnim i letnjim uslovima...
Pirelli Cinturato AS sf3 po stilu vožnje (po testovima) je najbliža letnjoj gumi uz Dunlop ali sa boljim karakteristikama od iste. Jedino sto se troši nesto vise od konkurencije ali u svim ostalim parametrima su u samom vrhu ove godine.
Bridgestone Turanza AS6 ("modifikovana" tj "više letnja CC2) je bolja u mokrim/vlažnim uslovima i pri kočenju- što je meni bitnije bilo tj lične preference. Mada sam možda trebao Pirelli SF3 (razlika je bila 10e) ali su se navodno najviše trošile, no pretpostavljam da bi i one uz rotaciju izdržale 3 godine..
Uzeh Bridgestone letos, ali uzeći obzir na vreme montiracu ih verovatno tek u januaru.

Generalno izmedju premium brendova izbor za AS gume je sada samo stvar lične preference tako da sam moraš da pogledaš i izabereš gde su ti prioriteti.

^ Sve si u pravu ali moja glavna dilema je da li uzeti AS ili i dalje menjati zimske-letnje.
Izgleda da je prevelik kompromis voziti AS leti, barem meni koji većinu km prelazim leti

Nazad
Vrh Dno