Šta je novo?

Zimske gume

Da, za BFG se može reći da se ne troše uopšte :D
I letnje i zimske. Trebalo mi je 10 godina da na zimskim dođem do graničnika. A letnje sam bacio pre neki dan. Imaju odličnu dubinu šare, ali se pojavilo mnogo pukotina po gazećem sloju i počele su da gube trakciju.
To što pišeš za fabrike, ne bi me čudilo da se pod istim komercijalnim nazivom, prodaju ne baš identični pneumatici na različitim tržištima.

Dao sam prikaz BFG g-force winter 2 u 15" i 17" veličini. Iako je ista smeša na ova dva pneumatika, dizajn je drugačiji. Ja sam imao dizajn kao na 15" (moj model je bio prethodni g-force, ali je dizajn isti). E taj dizajn je meni pravio problem po snegu. Recimo winter1 se bolje pokazala po snegu jer ima klasičnu zimsku

Hmm mapisao si
Uporedi pneumatike sa nižim i višim brzinskim indeksima i videćeš gde je razlika u dizajnu šare.
nisi pomenuo veličinu/prečnik gume :) Pa još dva broja razlike.
To je druga stvar, i jako čest slučaj. Normalno, na većem pneumatiku imaš više manevarskog prostora.
Dok, kada sam kupio gumu indeksa W, kupio sam je jer je tada bila jeftinija od nižih (kuriozitet). Šara je naravno bila identična od T pa do Z.

Da, prodaje se sve i svašta na različitim tržištima, odatle i tolika gomila Mišlen (Tigar) klonova. Važi i za skuplja imena.

Zanimljivo. Ja sam uzeo Kleber HP3 pre 4 godine, i tad je imala nova manje šare nego Goodyear koji sam star skidao zbog klobuka. Potpuno nova guma je imala pliću šaru nego 3 zime korišćen Goodyear. Dimenzija 18".

Primetio sam odavno taj trend stanjivanja gazećeg sloja.
Pomenuti Kleber Hydraxer je imao preko 10 mm "mesa", svaki model naknadno sve tanji sloj.
Nije to prošlo nezapaženo na svetskoj sceni. Ozbiljnije test kuće/laboratorije daju specifikaciju i taj info se može naći po renomiranim revjuima - koliki je taj sloj, koliki je indeks habanja gume, predviđeni životni vek i isplativost. Tako da često inicijalno skuplja guma kroz ekslploataciju bude jeftinija.

Naravno, stil vožnje ume umnogome da skrati ove vrednosti :d

@Boki.N
Hvala. Imam vec ove gume, mislim da su godinu-dve stare. Burazer moj ih je vozio, ja nisam, tek treba da ih montiram. Na oko deluju kao nove.
Nisam znao kakav je Pirelli danas pa rekoh da proverim jer ne bih da se izlazem dodatnom trosku ako ne moram.

Prošle nedelje sam stavio prednje nove gume(za sve sezone) 205/55/R16. Nazad mi se nalaze zimske. Od kada sam stavio nove gume pri brzini do 50km kola kao da se gegaju, kao da idu po nekim rupama, ne mogu da kažem tresu ali ide ka tome, više drmaju. Svakako planiram da idem kod vulkanizera da vidim šta može biti ali dok ne odem reko da vidim ovde. Da li možda nisu balansirane kako treba prednje? Ili možda ne mogu all season sa zimskim da se ukombinuju?

Različitost guma po osovinama ne utiče na balans vozila.
IIi nije montirano kako treba (ako je šara spolja/unutra, nije dobro zašrafljeno ili nešto treće) ili loše balansirano, ili su same gume deformisane (dešava se mada retko).

Prošle nedelje sam stavio prednje nove gume(za sve sezone) 205/55/R16. Nazad mi se nalaze zimske. Od kada sam stavio nove gume pri brzini do 50km kola kao da se gegaju, kao da idu po nekim rupama, ne mogu da kažem tresu ali ide ka tome, više drmaju. Svakako planiram da idem kod vulkanizera da vidim šta može biti ali dok ne odem reko da vidim ovde. Da li možda nisu balansirane kako treba prednje? Ili možda ne mogu all season sa zimskim da se ukombinuju?
Proveri pritisak, kada se montiraju gume duvaju se na neki max pritisak. Obicno stoji na gumi koliko je max pritisak za montazu, da bi lepo legle na felnu. Posle jedno 2 dana treba ih ispustiti na odgovarajuci pritisak.

Meni naduvali na 2.6, a fabrika kaze da je 2.1 preporuceno(toliko mi pise na vratima kola na onoj nalepnici) :D

Pa uvek treba pri montazi naduvati bolje da legne lepo guma.Samo mnogi to vulkanizeri nepraktikuju ili ne neglase da se posle izduje na preporuku fabrike.

Meni je jedne godine vulkanizer naduvao gume po fabričkim specifikacijama (R16): Prednja leva 2.6, prednja desna 1.8, zadnja leva 1.4, zadnja desna 2.8. Nikad više nisam ni prošao pored radnja, a kamo li menjao gume tamo. Ja uvek proverim pritisak u gumama nakom zamene, što toplo preproučujem svima.

Kako proveravate pritisak u gumama? Da li onaj uredjaj na pumpama ocitava to? Da li pumpate azotom ili obicno?
Nisam do sada to radio posto imam u kolima ocitavanje pritiska.

Kako proveravate pritisak u gumama? Da li onaj uredjaj na pumpama ocitava to? Da li pumpate azotom ili obicno?
Nisam do sada to radio posto imam u kolima ocitavanje pritiska.
Očitava, ali ko zna da li je etaloniran. Kod mene na NIS pumpi zadaš vrednost i on pumpa dok ne dostigne tu vrednost. Običan vazduh koristim.

Napred jedan par guma pozadi drugi? Ih, kada bi se tako lako remetio balans vozila.
Po osovinama, ne na jednoj osovini. Na stranu šro gomila vozila ima nejednake veličine pneumatika napred i pozadi

Da li mozda neko ima iskustva sa Dunlop Winter Trail gumama? Viđam ih na akcijama, ali ne mogu da nađem ni jedan review

Da li mozda neko ima iskustva sa Dunlop Winter Trail gumama? Viđam ih na akcijama, ali ne mogu da nađem ni jedan review
Danlop je ozbiljna firma i uvek je pravila dobre gume. I skupe.

A obrati pažnju, te akcije se uglavnom odnose na stari DOT :) Nije da će im nešto faliti ako su pravilno skladištene.
Da, interesantno da nema nijednog review-a, samo za model sport. I nema ih ni na Dunlop-ovoj zvaničnoj stranici. Moguće da je u pitanju prastari model, ili možda model namenjen C tržištima.
Ono što pretpostavljam, da je u pitanju Sava HP2 samo rebrendirana za takva tržišta.

Poslednja izmena:
Боље сачекати тестове и искуства него сам експериментисати. Dunlop Winter Response су биле ужасне гуме, прогледао сам кад сам их се решио.

Zato što su u stvari rebrendirane Sava ... ali za naše podneblje su sasvim OK
A taj test svakako neće dočekati jer je stari model, takođe nisu dostupne nigde osim u našoj i još par regija

Ono što pretpostavljam, da je u pitanju Sava HP2 samo rebrendirana za takva tržišta.
Sad sam tek video da ima istu šaru kao Sava HP2 :) Deluje kao ista guma
Боље сачекати тестове и искуства него сам експериментисати. Dunlop Winter Response су биле ужасне гуме, прогледао сам кад сам их се решио.
Verovatno mislis na Winter Respone 1 jer na ovim online testovima Response 2 proglašena kao jedan od najboljih guma.

Да, ту прву варијанту.

Ja na kraju obuh Nexen Winguard Snow G3, sa ugradnjom malo manje od 9k po komadu.
Prvi utisak veoma pozitivan - poprilično tiha guma s obzirom da se radi o zimskom pneumatiku.

Trebao bih (moram) da uskoro menjam gume. Vec 7 god vozim Tigar Winter-u i sve su se uvostile iako imaju ok saru.
Nisam zahtevan vozac i ne prelazim mnogo (oko 10k godisnje). Sto vise citam o gumama to manje znam..:LOL:
Gledao sam neke gume ali ne mogu da se odlucim, budzet je oko 7k po gumi. Menjam sve cetiri.
Vozim Zafiru b i najduze destinacije su mi oko 300-500km i to samo kad idem na pecanje, obicno vozim po gradu i do vikendice (70-150km).
Poredjao sam ih po ceni pa dajte mi savet koju od ovih..inace dimenzije su 205/55 R16. Meni se dopadaju Laufen (Hankook) i Nexen (prelazi budzet ali je dosta hvale), najjeftinija i najskuplja..:D
Laufenn G FIT 4S LH71 XL
SAVA Zimska guma ESKIMO HP2
BARUM QUARTARIS 5
NEXEN WINGUARD SNOW G 3 WH21

Da li možeš da dobaciš do Kleber ili BFG ? Svakako će da traju par sezona.

To kao kad sam kupovao komponente za PC, malo po malo...:D
Iskreno najvise naginem ka Laufen-u. Em su najjeftinije em je Hankook. Siguro su bolje od tigrovih koje su ovoliko izdrzale.
Ali ako neko ima losa iskustva sa njima onda bi ih zaobisao.
Zato i pitam, ne znam sta da mislim, da cujem jos neki savet..

Sa tim svim gumama ti je kao sa Tigrom, sve super ako imaš sreće da nikad ne bude ništa vanredno. Zafira verovatno nema neku skupu dimenziju, sprži karticu na 5 6 rata za Kleberušu.

Iskreno najvise naginem ka Laufen-u. Em su najjeftinije em je Hankook. Siguro su bolje od tigrovih koje su ovoliko izdrzale.
Grešiš.
To što pripadaju Hankook grupaciji - ne znači da su Hankook. Pa i Tigar pripada Mišlen grupaciji.
Ni kvalitet ni performanse im nisu jača strana, čak ni sredina. Može čak da se desi i da ne budu bolje od Vintere, sigurno znam da neće trajati toliko dugo, a verovatno će se deformisati dosta ranije. Prema prvim testovima uopšte nisu nešto, ni u jednom segmentu.
Ne znam kakvo je stanje sa Lassa gumama trenutno, bile su povoljne pre nekih mesec-dva dana, razmisli i o njima. Sa moje strane preporuka takođe ide za BFG/Kleber.

Poslednja izmena:
Meni moj vulkanizer reče da je to Fulda na steroidima. Dunlop smeša i konstrukcija a fuldin kalup gaznog dela.

Nisu, to je Sava HP2 iz 2020-e ako se dobro sećam

Nazad
Vrh Dno