Šta je novo?

Zimske gume

Ja mislim da su bolje (ovaj novi GY Vector 4 ili Michelin Crossclimate 3) od 90% zimskih guma, a i ljetnih vjerovatno,
Potpuno si u pravu za zimske uslove ali ne za letnje. AS gume su mnogo bliže zimskim lod većine proizvođača

Jesu napredovali, ali koliko se sećam testova, već u kočenju na mokrom sa 80km/h (pri 4 ili 5°C) zimske gume su bile bolje za 5m
Apsolutno netačno. Barem za veliki većinu brendova. Letnje na tim temperaturama imaju manji zaustavni put i na suvom, a posebno na mokrom kolovozu, što je i.logično jer su pravljene za kišu

Apsolutno netačno. Barem za veliki većinu brendova. Letnje na tim temperaturama imaju manji zaustavni put i na suvom, a posebno na mokrom kolovozu, što je i.logično jer su pravljene za kišu
Zaboravljaš jako bitnu stvar - nisu pravljene za niske temperature. Džaba dezen i kanali za odvođenje vode, ako smeša nije optimalna za zimske temperature.

Evo, podaci iz 2 različita testa, jasno se vide razlike (i njihovo smanjenje i promene) pri različitim temperaturama, kao i raspon temperatura gde svaka vrsta guma dominira. I tu nema ništa iznenađujuće, i letnja i zimska guma rade ono za šta su i namenjene (kao i AS u prvom primeru), i to je direktna zasluga smeše od kojih su napravljene, a zatim i dezena/šare.

VGjzbdW.png

H1mxb8x.jpeg

A inače, x puta si u temi kritikovao ove što voze zimske gume u toku leta (i ta kritika je sasvim na mestu) a onda tvrdiš kako letnje gume bolje koče pri niskim temperaturama/na vlažnom asfaltu od zimskih. Uozbilji se malo.

Poslednja izmena:
Poenta price je da zimska guma nije toliko losija od letnje na visokim temperaturama, koliko je letnja guma losa na niskim. A all season definitivno JESTE najbolji izbor ko nema dovoljno novca, definitivno pametnije nego 2 seta polovnih guma. Ne racunajuci proslu zimu, u poslednjih 10 godina u Beogradu nije bilo vise od 2-3 dana snega po sezoni.

A inače, x puta si u temi kritikovao ove što voze zimske gume u toku leta (i ta kritika je sasvim na mestu) a onda tvrdiš kako letnje gume bolje koče pri niskim temperaturama/na vlažnom asfaltu od zimskih. Uozbilji se malo.
Ne vidim šta je tu neozbiljno! Jesi svestan šta si napisao? Zimske gume su katastrofa leti, znači bolje letnje. Isto tako zimi na temperaturama bliskim nuli letnje su bolje za kočenje i prijanjanje na suvom i mokrom kolovozu. Znači letnje bolje iznad nule i oko nule.
Ono zašta su zimske su sneg, led, poledice i ekstremno niske temperature i NIZAŠTA VIŠE
Ja ne vidim kako mogu biti jasniji.

Inače prrdlažem da otvorimo novu temu, da ne bismo spamovali ovu i kojoj ćrmo da iznosimo testove koje idu u prilog ovoj mojoj tvrdnji

Ja jesam, ali ne znam da li si ti uopšte svestan šta pišeš. Čak se pitam i da li uopšte imaš auto.

Isto tako zimi na temperaturama bliskim nuli letnje su bolje za kočenje i prijanjanje na suvom i mokrom kolovozu. Znači letnje bolje iznad nule i oko nule.
Ono zašta su zimske su sneg, led, poledice i ekstremno niske temperature i NIZAŠTA VIŠE

Pogledaj malo bolje grafike i rezultate testova koje sam postavio, ako već nemaš vozačkog iskustva sa raznim gumama.

Hajde malo bolje prouči testove zimskih i letnjih guma što se tiče zaustavnog puta i prijanjanja pa ćemo suočiti mišljenja u posebnoj temi ili ako moderator dozvoli u ovoj.
Ovo što si prikazao niti ima izvora, niti uslova, niti koji proizvođači, niti koja auta itd. itd.
Ozbiljni testovi podrazumevaju sve ove podatke, a ti nisi naveo čak ni izvor

Hajde malo bolje prouči testove zimskih i letnjih guma što se tiče zaustavnog puta i prijanjanja pa ćemo suočiti mišljenja u posebnoj temi ili ako moderator dozvoli u ovoj.
Ovo što si prikazao niti ima izvora, niti uslova, niti koji proizvođači, niti koja auta itd. itd.
Ozbiljni testovi podrazumevaju sve ove podatke, a ti nisi naveo čak ni izvor
Ja sam ozbiljan čovek, niti pišem, niti kačim gluposti iz kojekakvih kurirolikih izvora.
Za razliku od tebe, koji mrtav 'ladan tvrdiš ovo: Isto tako zimi na temperaturama bliskim nuli letnje su bolje za kočenje i prijanjanje na suvom i mokrom kolovozu. Znači letnje bolje iznad nule i oko nule.

Stvarno nemam ništa protiv da se ti cele zime voziš na letnjim gumama i da glumiš da si pametniji od velikih kompanija i inženjera sa višedecenijskim iskustvom. Ali nemoj više pisati ovakve umotvorine i savete, jer čitaju sve ovo i početnici i mlađa populacija.

Poslednja izmena:
Upravo zbog početnika i pišem. To sam i naglasio. Upravo zbog njih ovo i pišem. A ne da, kao većina, stave zimske gume i misle da su bezbedni. Nisu, moraju da paze, da budu svesni da su zimske gume gore i da pažljivije voze.
Ja itekako vozim dva seta guma i uvek sam ih vozio (bar u poslednjih 20 godina). Zimske vozim zato što nikad ne znam kada će između decembta i marta biti snega, poledice ili bljuzge na putu, a želim da imam auto na raspolaganju svaki dan.

A ti ubeđuj sebe da su AS najbolje i da si popio svu pamet ovog sveta i da su svi drugi glupi, a eto ti genije prevario sistem. AS gume služe jedino i samo zato da se uštede pare. Onaj ko misli o svojoj i tuđoj bezbednosti ne štedi na takvim stvarima

Poslednja izmena:
1791484205568.webp
Na suvom, što se poklapa i sa mojim iskustvom. Problem je što često nije suvo, a za to pogledajte ostatak testa i ne vozite letnje zimi, ni zimske leti. AS ne koristim, ni ne planiram.

Evo i za novije gume -

1. Ponašanje na hladnom i vlažnom putu (Mokro kočenje ispod 7 °C)
U najnovijem testu skandinavske organizacije UTAC koji je preneo i analizirao portal 2025 Summer and All Season Combined Tyre Test, fokus je bio upravo na ponašanju letnjih guma kada temperatura padne. [1]
  • Šta se promenilo? Moderne premium letnje gume (poput novog modela Continental PremiumContact 7 ili Michelin Primacy 5) imaju naprednije silikonske komponente nego pre pet godina. Zahvaljujući tome, one na mokrom asfaltu drže prianjanje nešto bolje na temperaturama od oko 5 °C do 7 °C nego stariji modeli. [1, 2]
  • Granica na 0 °C: Međutim, najnovija telemetrijska merenja potvrđuju da kako se temperatura približava nuli (0 °C), zaustavni put letnje gume i dalje raste naglo i progresivno. Čim se na asfaltu pojavi makar i tanak sloj mraza ili susnežice, letnja guma potpuno gubi bitku sa zimskom. [1, 2]

Upravo zbog početnika i pišem. To sam i naglasio. Upravo zbog njih ovo i pišem. A ne da, kao većina, stave zimske gume i misle da su bezbedni. Nisu, moraju da paze, da budu svesni da su zimske gume gore i da pažljivije voze.
Ja itekako vozim dva seta guma i uvek sam ih vozio (bar u poslednjih 20 godina). Zimske vozim zato što nikad ne znam kada će između decembta i marta biti snega, poledice ili bljuzge na putu, a želim da imam auto na raspolaganju svaki dan.

A ti ubeđuj sebe da su AS najbolje i da si popio svu pamet ovog sveta i da su svi drugi glupi, a eto ti genije prevario sistem. AS gume služe jedino i samo zato da se uštede pare. Onaj ko misli o svojoj i tuđoj bezbednosti ne štedi na takvim stvarima
Moje lično iskustvo sa Yaris mk1 i Continental Allseasoncontact je veoma pozitivno. U principu svi "problemi" koje sam imao i sa sezonskim gumama su se osetili i sa allseason pneumaticima, pa pre svega mislim na posledice lagane karoserije i nedostatka ASR po suvom, tj. nedovoljnim gripom po snegu i generalno nedostatkom elektronske pomoći.

Za neke gradske uslove i defanzivan način vožnje AS (bar srednja klasa) su zadovoljavajuće. Znam dosta ljudi koji ne voze kada padne veći sneg, a mnogi imaju i dva auta, pa je bar jedan opremljen sezonskim pneumaticima, a drugi AS.
Generalno, sve se vrti oko novca, odnosno šta je najbolje u smislu uloženo-dobijeno, posebno ako gledamo prosečnu starost voznog parka, pa da na osnovu toga uprosečimo i gume.

Evo sad idem na posao, pa videh naopako montirane zimske gume na parkiranom autu, verovatno sam svoj majstor. Ona "rotation" strelica na zidu gume je stavljena sa razlogom....

Edit: samo prednje, zadnje su OK.

Poslednja izmena:
Možda više vozi u rikverc 😀

Velikom brzinom 🙂

A kako se zimske ponasaju na suvom pri temperaturama preko 30°C?

Katastrofalno. Imam ja dva kružna toka kada se vraćam sa posla, ekstra su mi za test i letnjih i zimskih u prelaznom periodu. Mnogo pre viših temperatura se tu primeti da popuštaju.

Letnje jako dobro drže, i na malom minusu kad je suvo, tako da mi prvi indikator da dolazi vreme za zamenu točkova nije trenje, već buka koju krenu da proizvode. Za zimske taj prvi kružni tok.

Obzirom na broj dana prave zime i uopšte zimskih uslova u Srbiji, ispada da je najbolja kombinacija leti letnje gume, a zimi allseason.

Bas bih tesko prelomio da imam dva seta, letnje i all season. Ako bih imao dva seta, uzeo bih letnje i zimske. Vozim decu u autu, postujem ogranicenja, ne divljam. Samim tim ne izlazem gume krajnjim granicama, pa mi i ne trebaju neke super premium u dva seta. Ako bih isao na AS, onda bih vrv isao na premium i dzak-dva necega u gepek. Sada me kopka, da li bih isto prosao i sa nekim nizim segmentom AS i dzak-dva necega u gepeku

U pitanju je bmw serije 1, sa oko 180KS. Ima dovoljno snage i da napunim gepek betonom 🙂

Katastrofalno. Imam ja dva kružna toka kada se vraćam sa posla, ekstra su mi za test i letnjih i zimskih u prelaznom periodu. Mnogo pre viših temperatura se tu primeti da popuštaju.

Letnje jako dobro drže, i na malom minusu kad je suvo, tako da mi prvi indikator da dolazi vreme za zamenu točkova nije trenje, već buka koju krenu da proizvode. Za zimske taj prvi kružni tok.

Ja nemam takva iskustva.

Planirao sam stare zimske Toyo da bacim u aprilu nakon montiranja letnjih, ali kako je dubina šare bila oko 5mm rešio sam da ih ipak izguram kroz celu letnju sezonu. I nisam primetio nikakve posebne probleme, ni u lokalu, ni pri većim brzinama na auto-putu, ni pri naglom kočenju.

Ali sada već ne liče ni na šta pa planiram da ih zamenim za nove zimske već sledeće nedelje.

Da li mozes da malo elaboriras "katastrofalno"😉

Moje iskustvo, iz vremena dok sam još koristio komplete letnjih i zimskih guma - letnje (tadašnja srednja i premijum klasa) su se ponasale znatno opasnije pri 0-5 °C (zahlađenja sa kišom, maglom i susnežicom u aprilu) nego zimske pri 25-30 °C (u aprilu, ili oktobru, jer zbog klime i terena zimske gume sam koristio najčešće od prve nedelje oktobra do prve nedelje maja). Tu pre svega mislim na primetno slabiji grip i stalno prisutan osećaj klizanja i nesigurnosti, i znatno lošije kočenje i stabilnost pri vlažnom i hladnom vremenu. Sa druge strane, najveći problem koji sam primetio sa zimskim gumama pri toplom vremenu je lošije, manje precizno upravljanje i taj ''sunđerast'' osećaj upravljanja (što više subjektivno kvari osećaj vožnje, nego što je opasno). Kočenje isto lošije (ali opet sigurniji osećaj nego letnje po mokrom asfaltu pri 0-5°C) kao i buka pri oštrijem skretanju.

Posle toga sam prešao na kombinaciju premijum AT guma (koje imaju samo m+s ali ne i 3PMSF, pa sam ih koristio u toplijoj polovini godine) i klasičnih zimskih, nije bilo problema.

E sad, uopšte nije nemoguće da nove premijum letnje gume koče malo bolje na test stazi (suvo, idealni uslovi, 5-6 °C) od krš niskobudžetnih zimskih, koje imaju 9-10mm dubinu zastarele šare, prepune lamela.
Problem je što zimi ne vozimo na toj test stazi pri idealnim uslovima, nego po (uglavnom) lošim i vlažnim putevima, koji kriju niz promena uslova vožnje za svega nekoliko kilometara - od suvog i osunčanog asfalta, preko asfalta koji je tek nešto iznad 0 °C, do delova koji su pod vlagom i poledicom (prva sledeća krivina van centra grada, most, nadvožnjak). Kačio sam ovde pre 2 godine primere, koliko je drastična razlika u temperaturi i stanju puteva u gradu, i samo nekoliko km van grada, od prolećne temperature, do poledice i crnog leda. Pritom, krivine često budu pune rizle, lišća, blata i ostalog đubreta koje spada sa kamiona, terenaca i traktora. Sve to će mnogo lakše savladati i iskontrolisati kvalitetne AS i zimske nego letnje gume.

Bas bih tesko prelomio da imam dva seta, letnje i all season. Ako bih imao dva seta, uzeo bih letnje i zimske. Vozim decu u autu, postujem ogranicenja, ne divljam. Samim tim ne izlazem gume krajnjim granicama, pa mi i ne trebaju neke super premium u dva seta. Ako bih isao na AS, onda bih vrv isao na premium i dzak-dva necega u gepek. Sada me kopka, da li bih isto prosao i sa nekim nizim segmentom AS i dzak-dva necega u gepeku

U pitanju je bmw serije 1, sa oko 180KS. Ima dovoljno snage i da napunim gepek betonom 🙂
Od AS samo premijum, eventualno neke iz više srednje klase, posebno jer se radi o RWD autu sa 180KS. S tim što i najbolje AS polako gube na zimskim peformansama posle 30-35 hiljada km.
Niskobudžetne AS su uglavnom loše, obično ih prave od tipične zimske smeše, sa malo manjom dubinom šare i malo manje lamela. Često su premijum zimske gume bolje od jeftinih AS u svim uslovima.

Nazad
Vrh Dno