Šta je novo?

Zimske gume

KLEBER 205/55 R16 Quadraxer 3 91V
Zenin bmw e87 nosi ove gume od decembra 2023. Generalno super posluzile, presle 60ak hiljada. Za zimu su bas lose, posebno kada se krece iz mesta. Kada je obicna bljuzgavica, ne mogu da mrdnu. Bukvalno ako stanr na ravno ne moze da krene iz mesta. Kada krenu idu nekako. Uzbrdo, kada idu idu super, bas cudno. Nizbrdo kontrola auta 0, idu gde one hoce.

Sada bih uzeo neke zimske, ali ne preskupe. Tipa do 9-10 hiljada komad, maks. Sta uzeti? Ne bih opet all season, opekao sam se ovim starim. Ali, ako bih stavio zimske, mozda bi bile vozene i leti. Nemam mesta za cuvanje drugog seta.

Sto se tice zatezanja brezona.. Pamtim kad sam bio mali, tata zategne rukom, onda nategne nogom dok ne zaskripi 🙂) to je bio znak da je to to 🙂))

Edit: mi ga zvali brezon, mada se pod brezon vode neki drugi stafovi (sad gledam google) Ali to je to, sraf za tockove
Ako zimske budeš vozio leti, ne znam šta možeš očekivati druge ili treće zime od njih...

Dve zime i dva leta za 40.000 mi je skroz ok. Mozda uzmem zimske, pa na prolece neke letnje i da se snadjem za cuvanje. Retko koji auto vozimo ovako dugo, cesto ih menjamo. Samim tim nisam brinuo o gumama.

Da se vratimo na temu, ima li neko auto sa zadnjom vucom i da ima preporuku za bmw? Verujem, kakve god gume imao da bmw, kada nije xdrive, nije za sneg.

Lici mi malo i na specificnost zadnje vuce, cim se optereti (uzbrdo se pomeri teziste ka pozadi) onda ide bolje. Dzak peska u gepek i uvek pun rezervoar? 🙂

Cinjenica da vecina vulkanizera ima tendenciju da konjski zategnu srafove, pa kad ti pukne guma treba ti poluga od metar ipo da ih otpustis...
Sad me podseti, bila je ranije (kraj 80ih) poluga za ovakve manevre, a brend je bio Arhimedes 🙂. Razvlačila se 50% više od običnih. Posebno se koristila kada senilni šoferi voze sa podignutom ručnom, kao poslednji pokušaj pre grejanja navoja brenerom.

Dve zime i dva leta za 40.000 mi je skroz ok. Mozda uzmem zimske, pa na prolece neke letnje i da se snadjem za cuvanje. Retko koji auto vozimo ovako dugo, cesto ih menjamo. Samim tim nisam brinuo o gumama.

Da se vratimo na temu, ima li neko auto sa zadnjom vucom i da ima preporuku za bmw? Verujem, kakve god gume imao da bmw, kada nije xdrive, nije za sneg.
Što reče kolega, džak peska u gepek i biće bolje.
Inače nipošto zimske leti, em leti si hendikepiran u pogledu vožnje i zaustavnog puta, em ih uništiš na vrelom asfaltu pa onda ni zimi ne valjaju.
Ako ti je već drugi auto u porodici, onda bolje letnje i ne voziti ga kad je sneg i led što i zakon dozvoljava. Ne znam gde živiš ali u najvećem procentu teritorije Srbije snega ima samo 7-10 dana godišnje

Poslednja izmena:
Nisu zimske gume samo zbog snega i leda, ima nešto i do smese i temperature. (S sadrže više prirodnog kaučuka i mekšu smešu. Zbog toga ostaju fleksibilne i na nižim temp)

Da, ispod nule. Što za razliku od nekadašnjih zima je opet postalo retkost, bar kod nas
U plusu, na suvom putu i po mokrom inače, letnji pneumatik ima mnogo bolji zaustavni put. Osim smeše pitanje šare

Elem, pazarih Dunlop Winter 16-ce, videću za nekoliko sedmica kakav utisak će mi ostaviti

Poslednja izmena:
Ne bih rekao da je ispod nule, granica je +7 °C
Mislim da je najkritičnije 6:30-7:30 kada je najniža dnevna temperatura, a oni koji kreću na posao se još nisu razbudili.

Nazad
Vrh Dno