Šta je novo?

Zbunjujuci problem-molim pomoc

Pazi to sto si ti drzao taj procesor na 2,87 ne znaci ti da ces uvek moci da ga drzis na toj frekvenciji,lepo ti je neko gore rekao da je mozda doslo do degardacije procesora(a ako se to desi procesoru moz' da ga bacis ) znaci ako je to upitanju il se zadovolji defaultom(a i to je pitanje koliko ce da traje) il ga menjaj,trece nemas.Mada slazem se sa gortom mislim da je napajanje upitanju.

Probacu sa nekim drugim napajanjem, a MS industrial nije bio gold, bio je neki najobicniji. Imam ga ja jos uvek, da li je pametno da probam sa njim? A sto se degradacije tice, ne verujem, radi on sad klokovan na 2.5 GHz (default je 1,6!), i to vec 6-7 meseci, bez ikakvih problema!

Uzmi oba napajanj u ruke, ono koje je teze je obicno i bolje :) Ono koje ima vise ampera na 12V grani je definitivno bolje :)
A i nemoj da se cimas za dodatnih 300mhz :p :D

Pa znacilo bi mi dosta tih 300 MHz, pogotovo sto ovaj procesor manje-vise gusi graficku. Mislim da bi ona mogla jos brze da radi da ima neko da je isprati. Ali posto nema... :S

e, da, da li moze biti do biosa, posto sada imam bios v1002 BETA, pa da bude neka nekompatibilnost biosa sa ovom grafickom, i da li se bios moze nekako vratiti na stariju verziju?

Pazi to sto si ti drzao taj procesor na 2,87 ne znaci ti da ces uvek moci da ga drzis na toj frekvenciji,lepo ti je neko gore rekao da je mozda doslo do degardacije procesora(a ako se to desi procesoru moz' da ga bacis ) znaci ako je to upitanju il se zadovolji defaultom(a i to je pitanje koliko ce da traje) il ga menjaj,trece nemas.Mada slazem se sa gortom mislim da je napajanje upitanju.

Zasto bi morao da baci procesor ako je degradirao. To samo znaci da vise ne moze da ide na ekstremni klok. Imao sam jedan E5200 koji je isao 4,2GHz na 1,41 naponu, pa je degradirao i sada moze da ide na 3,66GHz 1,37V.

ONTOPIC

Psycho.

Napravio si gresku pri zameni napajanja. Iako je MSIndustrial isto u rangu kung-fu napajanja, jedna je od kvalitetnijih marki. Za razliku od blueberry-ja... To sto napajanje ima teorijski vise 50W ne znaci da bolje begla napone i da moze da baci jacu jacinu struje (ono 20A i 16A sto su pominjali iznad). No, da bi ostvario koliki toliki klok uradi sledece...

Ucitaj default CMOS vrednosti (klok, PCIe klok, naponi i sve ostalo)
Flashuj najnoviji bios.

Fiksiraj PCIe klok na 100MHz da ti ne bi iskakali artefakti.
Fiksiraj PCI klok na 33MHz da ne bi spalio PCI kartice.
Digni napon NB napon za 1 podeok. (Ne znam koji je def napon za NB na 945).
Digni FSB na 333 (8*333=2664).
Digni napon na procesoru na 1,3~1,32V.
Fiksiraj memoriju na 800MHz (odnos 333/800).
To bi bilo to...

U sustini, imas krs plocu (jednu od najgorih za OC), i boga pitaj kakvu memoriju.
Da ti sad odgovorim na pitanja:

1. Zasto procesor nece na 358 fsb (ranije je bio stabilan na toj frekvenciji)?

Ili je degradirao, ili je napajanje preslabo (najverovatnije je ovo pod 2.)

2. Da li mi je taj klok spalio HD4670 koju sam imao?

Moguce da je napajanje flesiralo, pa spalilo karticu. Mada pre mislim da je nesto drugo u pitanju.

3. Zasto se PCIE ne da zakljucati na 100 MHz?

Mora da moze. I najlosije ploce imaju tu mogucnost

4. Zasto memorija nece na 835 MHz?

Daj model i oznaku, pa cemo da vidimo da li uopste moze da ide na taj klok.

5. Zasto se pojavljuju artefakti?

Jer je dignut klok PCIe magistrale.

6. Zasto se Windows bootuje na 358 MHz, a nece na 330 (330 je primer)?

FSB hole!

Hvala ti na detaljnom odgovoru. E sad ja. PCIE kada zakljucam na 100MHz nece da boot-uje. Trenutno imam najnoviji BIOS, ali je on BETA verzija. Napajanje ne verujem da je preslabo, imam jos uvek tu taj MS industrial, ali ono nije bilo dovoljno snazno da pogura 9600gt. Memorija znam da je ovako: 1GB DDR2 800 MHz Transcend i 2GB DDR2 800 MHz KingMax. Zasto nece da se zakljuca pcie, kad bi trebalo, i znam da mora, ali jednostavno, komp se ne pali...?

???

Pazi, ne znamo vise kako da ti pomognemo :) Aj ovako, u biosu uradi "load optimized defaults", nakon toga fiksiraj PCI klok, pa onda PCI-E klok. Restartuj komp i vidi da li reaguje (morace). Nakon toga smanji frekvenciju memorije, na 667 (333*2) ce biti dovoljno da ti ostavi lufta do 800mhz :)
Opet restartuj komp i vidi da li dize sistem.
Ako dize sistem bez greske, tek onda kreni da dizes FSB za po 10mhz. Polako nadji optimalne vrednosti i teraj.
A ako nista drugo budi zadovoljan sa tih 300mhz manje i guraj tako dok ne skupis za neki e7200,e5400 ili slican procesor ;)

Hvala, probacu. A necu vise sigurno Intel uzeti. Ipak je AMD zakon za procesore do 100-120 evra, koliko planiram da dam. Hvala u svakom slucaju...

^Sto jes jes...

P.S. proveri manual za plocu, jer 945 chipset je neke stvari radio preko jumpera ;)!

Kako mislis da proverim manual? Ako mislis da clockujem preko AutoOverclock opcije, ne, sve na manual...

Proveri uputstvo za plocu, ako me secanje ne vara, na 945 chipsetu su se neke opcije za OC podesavale rucno (preko jumpera na ploci)!

Nema preko jumpera nista, sve preko biosa....

E, ovo je interesantno... Procesor mi i dalje radi na 313x8=2500 MHz, ali sam ga UNDERvoltovao sa 1.325 na 1.265, i radi veoma stabilno, temperatura sa box coolerom i termalnom pastom koja je od ranije (otkad sam ga kupio, nisam menjao pastu) je 30 stepeni idle i 48 stepeni full load, sto je za 10 stepeni hladnije nego ranije. To je po meni FANTASTICNO! Koja termalna pasta je dobra za ovaj procesor, i koliko bi ona mogla skinuti temperaturu?

Ne znam, ne verujem. Ako je moglo da radi na MS industrial 400W, sto ne bi na Blueberry 500W. Ipak su slicnog kvaliteta. PS, Blueberry daje 16V na 12 grani... Jel to dovoljno za 9600GT, Dual Core 2.5 GHz i 3 GB RAM? Cini mi se da jeste, a zasto ne bi radilo i na 2.87 Dual Core... Ipak to nije tolika potrosnja...

Pazi ovako, ta 12V grana moze da ti isporuci 16x12=192W. Ako ti procesor i graficka ne trose vise od ovoga, onda nije do napajanja :) Pogledaj po netu testove 9600gt i njenu potrosnju, i saberi je sa potrosnjom procesora i voala :D

Evo na netu videh da E6600 na 3ghz sa 9600gt i 4gb rama trosi 197w kad se igra stalker...Znaci oko 200-210w kad se przi kriza :)

Poslednja izmena:
A da li potrosnja procesora zavisi samo od voltaze, ili ima veze i frekvencija na kojoj radi? Ja koliko znam, potrosnja je zavisna samo od voltaze, a frekvencija jedino temperaturu povecava... Default TDP za ovaj procesor je 65 W, a ja sam jos smanjio voltazu sa 1.325 na 1.265... Pa neka trosi maksimalno i 80 W, a za graficku sam nasao ovo ''The maximum energy consumption for the GeForce 9600 gt is equal to 95 W''. Znaci u full loadu 80+95=175... Znaci, problem nije do napajanja...

I frekvencija povecava potrosnju ;) ali smanjenjem voltaze smatraj da si manje vise anulirao povecanu potrosnju usled frekvencije :)

Onda su ocigledno neki gremlini, i ne beri brigu, pici tako dok ne skupis pare za neki upgrade procesora i ploce :)

Pa imam trenutno nesto para, skupicu naravno jos, a onda cu prodati moje delove i uzeti neki komplet AMD+SB710 ploca + DDR3 RAM, ali ne znam gde da postavim oglas da KUPUJEM komponente, posto ovde jos uvek ne mogu... Imate li predlog?

Na konfiguraciji iz potpisa imam problem! Procesor mi je klokovan 8*313=2.5 GHz, a graficka GPU 717 MHz, shaders 1850, memorija 950 (1900 efektivno) i FurMark lepo odradi test stabilnosti, svuda je super, u igrama pogotovo. :-devil-:

E sad, problem je sto mi je procesor nekada radio bez problema na 2.87 GHz (dalje ne moze, cipset stavlja zid na 358 MHz fsb-a)! Medjutim, kad sam stavio 9600gt, na toj brzini se pojavljuju artefakti u igrama i furmarku. Na nekom nizem fsb (npr 325) nece da bootuje, cak se ni bios ne pali, dok se na 358 dize sistem, ali artefakti plesu u igrama. :crash:

RAM mi je, dok je fsb bio 358 radio na 895 MHz, sada nece ni na 835 (fsb 313) Razlog?

I jos jedan veci problem. PCIE magistralu ne mogu da zakljucam na 100 MHz, nece da bootuje, dok na 105 hoce, ali samo kada je fsb 313.

Odgovorite mi ako znate, molim vas:

1. Zasto procesor nece na 358 fsb (ranije je bio stabilan na toj frekvenciji)?
2. Da li mi je taj klok spalio HD4670 koju sam imao?
3. Zasto se PCIE ne da zakljucati na 100 MHz?
4. Zasto memorija nece na 835 MHz?
5. Zasto se pojavljuju artefakti?
6. Zasto se Windows bootuje na 358 MHz, a nece na 330 (330 je primer)?

Molim pomozite, ako imate bilo kakvu ideju...

1. Nova grafika više troši od stare, naponi koje daje napajanje su nestabilniji jer je isto pod većim opterećenjem, pa samim tim i na ploči su nestabilniji... Potreban ti je veći vcore za CPU ali ni to ne mora biti ultimativno rešenje jer i dalje postoji mogućnost od prevelikih oscilacija kao i povećanja temperature procesora što isto može biti uzrok nestabilnosti.
2. O da! PCI magistrala mora biti na 33Mhz, PCI-E mora biti na 100Mhz.
3. Ako nema opcija u BIOS-u da se zaključa, ne znam da postoji neki program koji bi to mogao da uradi. To je do nekog kontrolera na ploči (štedelo se sa tim modelom, imao sam takva iskustva za vreme P3, ne mogu da verujem da se takve "komponente" i dalje ugrađuju), znači problem je "hardverski".
4. Eh... :) Moraš prvo znati koji su čipovi na memoriji. Time ćeš saznati neke okvirne OC mogućnosti po net-u. (koji napon "trpi", sa kojim tajminzima se koliko OC-uje...)
5. Ako nije do grafike (nije OC-ovana i ne pregreva se) onda je do PCI-E Bus-a. (mora biti na 100Mhz)
6. Zbog bus-a PCI i PCI-E Magistrale.

Uglavnom, potrebna ti je i druga ploča, ako je problem iz odgovora broj 3, da bi mogao da OC-uješ kao čovek.

Usput, Furmark ne služi za testiranje OC spospbnosti grafike (jer vrlo retko pokazuje znake nestabilnosti) već isključivo za merenje najveće moguće temperature.
O OC-ingu grafike imaš lepu temu ovde:
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=181193

Poslednja izmena:
Ufff, superstarr, hvala na iscrpnom odgovoru. Dakle, kada sam stavio 9600gt zamenio sam i napajanje (MS industrial 400W (daje 14 ampera na 12V grani) za Blueberry 500W (daje 16 ampera na 12v grani)) cime smo eliminisali problem napajanja kroz dosadasnje diskusije. Medjutim, glavni problem je sto PCIE magistrala ODBIJA da se zakljuca na 100MHz kada klokujem procesor... Jednostavno, kao da nece da se zakljuca. Ima opcija u biosu za zakljucavanje PCI i PCIE magistrale, PCI se zakljuca ali PCIE nece (jednostavno ne bootuje, cak ni u BIOS ne ulazi). To mi nikako nije jasno, nigde to nisam video.

Dodao bih i ja nesto kratko.
Ja sam imao prilike da koristim to Bluebery napajanje od "500W" u jednoj od mojih prethodnih masina. Iskreno ti mogu ti reci da sam odahnuo kad sam uzeo Chietfec od 360W...
Tako da poslusaj sta ti ljudi kazu, i probaj neko drugo napajanje na dan dva. Nije sve u Amperima i Wattima, ima nesto i u peglanju...A i veruj mi ja sam se licno uverio da Kineskih 20A zna da bude mnogo slabije od normalnih 14A...
Cisto prijateljski savet. ;)

Vrh Dno